Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, October 31, 2011

Tun tegur siapa sebenarnya?!

Pada 25 Oktober 2011, Che Det menulis di blognya;

1. One learns from the successful. One cannot learn much from the failures except to know what not to do, and to reject their creed and methods. Certainly one should not learn how to be successful from cheats, from liars, from people who are responsible for the deaths of hundreds of thousands through their incompetence and willingness to lie.

2. It would seem however that there are people in the Asean countries who are willing to pay good money for the dubious privilege of getting advice from a person who is a known liar, responsible for leading his country into a futile war, and has openly been rejected by his own people.

3. Congratulations.

*********

Sehari selepas itu, pada 26 Oktober 2011, Sarawak Report (SR) pula melaporkan;

Sarawak Report can now add to growing questions in Britain about Tony Blair and his former PR advisors’ links with repressive regimes.

We have learnt from exclusive sources that the former UK Prime Minister’s ex-Communications Chief, Alastair Campbell (world-famous for the so-called 'Dodgy Dossier' that sanctioned the invasion of Iraq), is now advising Najib Razak on how to win the next election!

This follows the recent scandal over FBC Media, a story also broken by Sarawak Report, which revealed that Najib and Chief Minister Abdul Taib Mahmud were illegally buying positive publicity on worldwide TV-news shows.

Read more...

*********

Dan dalam tempoh kurang 16 jam selepas tersiarnya laporan SR, pada 27 Oktober 2011, Alastair Campbell segera membuat penafian akan penglibatan atau kaitannya dengan Najib Tun Razak melalui laman twitter-nya;



*********

Adakah tulisan Che Det di blognya itu bertujuan memberi peringatan kepada pemimpin negara Asean, ATAU sebenarnya Che Det indirectly warning Najib? Sapo leh jawab nih...

Sunday, October 30, 2011

Malaysia Cup Bloopers 2011



Sorry Ganu's...

Apa sebenar "winnable candidate" Najib?

1. As the heat of General Election is increasing, one of the most talked about issues among the BN members is inevitably about searching for right candidates to contest for the State and Parliament seats. Datuk Seri (DS) Najib had several times mentioned that BN will not place just any candidate but the candidate must be a "winnable candidate". Say what? A winnable candidate? These questions rushed into my mind. So did he also mean after all these years BN have been putting candidates that were short of having winnable qualities?

2. DS Najib further described that a winnable candidate need not hold any post in the party where an ordinary member would suffice. According to him, the most important thing is that the candidate could garner majority acceptance and support from voters within and outside the party.

3. Are those descriptions "hard and fast" rules in determining whether a candidate is winnable or otherwise? What situations warrant a preference for an ordinary member to be chosen over the party division’s top brass? What benchmark should be adopted in gauging acceptance and support from the voters? Frankly, those descriptions may sound complete yet in reality those descriptions are still far from drawing any picture of certainty.

4. The notion of "winnable candidate" was first tested during Bagan Pinang State bye election. When the election was called, BN was quite worried as BN had lost all previous bye elections and due to that record, there was a possibility the opposition might strengthen its hold in Negeri Sembilan State Legislative Assembly. BN’s top brass gave a directive that Telok Kemang UMNO/BN division to submit three names for consideration but Telok Kemang UMNO/BN division gave only Tan Sri (TS) Mohd Isa name as the sole candidate to contest in the bye election. This inevitably attracted criticisms from many quarters. Even Tun Mahathir opined that TS Mohd Isa was not a suitable candidate. Telok Kemang UMNO/BN division did not budge from its decision and due to its persistence the BN’s top brass gambled by following the division’s decision. Evidently, the gambling move paid off. BN turned as victor in Bagan Pinang bye-election, after 7 consecutive defeats in previous bye elections.

5. Viewing Bagan Pinang’s experience, it was not surprising to see TS Mohd Isa won the election. He was Negeri Sembilan Menteri Besar for nearly 22 years as compared to his opponent who was hardly known to the locals. In bye elections subsequent to Bagan Pinang’s, BN mostly fielded fresh faces and yet BN still manage to win them. If Bagan Pinang experience is taken as a precedent, the winnable candidate must be the one that the Division chooses and a former "wakil rakyat" or a former MP still stand a chance to contest in the election. However, for other subsequent bye elections, fresh faces were preferred. So it is not wrong for me to say that the notion of "winnable candidate" varies from one instance to another! Neither there is a conclusive formula nor rule in picking a "winnable candidate".

6. Recently, it was reported in a newspaper that the Menteri Besar of Negeri Sembilan openly offered Datuk Chua Soi Lek, the MCA President, to contest in Negeri Sembilan for the coming election. It was unclear however; whether the offer was made out of a political strategy or out of good will or might even out of desperation. No doubt, Datuk Chua is a well-known figure. One,for he is the MCA leader and another for his discreet affair. Perhaps the Chinese voters can accept him but what about the Malay voters? After all, he is not local. As seen in 2008 election, voters preferred the contesting candidate to be local. Did the Menteri Besar consider "winnable candidate" factors before throwing this offer to Datuk Chua? Truly, this is so mind- challenging!

Read more...

Saturday, October 29, 2011

Paneh Miang VS Dinturtle


Kepado Dengturtle dan sekalian rakyat Terengganu, awal-awal kami nak mintak maaplah. Walaupun oghang Ganu dah tunggu 10 tahun sojak kali terakhir merangkul Piala Malaysia 2001, tapi kali ni jangan harap la Negori9 nak bagi laluan mudah. Tigo tahun berturut-turut Negori9 masuk final Piala Malaysia, kompom dah matang serta besedio dari sogi mental dan fizikal. Haghap eh oghang Ganu dapeklah terimo kekalahan dalam pertandingan edisi ke-45 Piala Malaysia kali ni dongan hati yang tebuko. Hehehe...

Tapi kalo Terengganu nak monang gak Piala Malaysia tahun ni...mudah yor. Kok YDPA turun bagi sokongan kek Stadium Shah Alam malam ni, mungkin Terengganu bulih monang Piala Malaysia. Tak cayo? Leh tanyo Timbalan Presiden FAM. Hehehe...

Hoben Jang Hoben...Musuhnya Habis Binasa!

Friday, October 28, 2011

Kalaulah...

Klik gambar untuk paparan lebih jelas

Menarik tentang 'Kak Ijat Gembala'

1. Di bawah Rancangan Malaysia Ke-9, Pusat Feedlot Kebangsaan (NFC) yang dimiliki serta dikendalikan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NF Corp @ Shahrizat & Family Corp) yang diberi status Projek Berimpak Tinggi telah menyasarkan pengeluaran daging lembu untuk pasaran tempatan.

2. Projek ini dilancarkan bertujuan untuk mengurangkan import makanan yang memainkan peranan utama kenaikan harga barang makanan yang ditanggung rakyat kesan daripada ketidakstabilan ekonomi global.

3. Sasaran yang ditetapkan oleh Pusat Feedlot Kebangsaan di tanah kerajaan seluas 5,000 ekar di Gemas, Negeri Sembilan sebagai projek Lembah Daging Negara adalah seperti berikut;
  • Sasaran pengeluaran lembu pada 2015 = 60,000 ekor
  • Sasaran pengeluaran lembu setiap tahun bermula 2008 = 8,000 ekor
  • Jumlah lembu yang perlu disembelih untuk mencapai sasaran = 350 ekor sehari
4. Maklumat awal yang diperolehi menjelaskan National Feedlot Corporation Sdn Bhd setakat ini hanya mencapai sasaran seperti berikut:
  • Jumlah pengeluaran lembu setakat tahun 2010 = kurang 3,500 ekor setahun
  • Anggaran purata lembu disembelih setiap hari = 10 ekor
  • Pasaran daging lembu hanyalah di Hypermarket dalam negara
  • Anggaran purata daging lembu dikeluarkan sehari = 1,500 kg
  • Anggaran pengeluaran daging lembu setahun = 41.1%
5. Selain aktiviti pengeluaran lembu, National Feedlot Corporation juga dilantik kerajaan untuk melakukan perkara berikut TETAPI masih belum dilaksanakan:
  • Membangunkan 130 penternak kecil dengan konsep "penternakan satelit" untuk menggandakan pengeluaran lembu
  • Membangunkan pengeluaran makanan lembu berkualiti
  • Membangunkan pengeluaran baja melalui operasi penternakan lembu


Nampaknya, bukan Shahrizat saja yang kena jawab perihal 'keluarga lembu'nya, malah mantan Menteri Pertanian & Industri Asas Tani pada 2008 juga perlu sama menjelaskan BAGAIMANA projek NFC ini boleh dikurniakan kepada keluarga Menteri Kabinet. Bab kegagalan projek bolehlah bagi pelbagai alasan, tapi bab nepotisme ni payah la sikit. Nilai projek RM73.64 juta bukanlah suatu jumlah yang sedikit.

Rasanya Wanita UMNO bakal dapat Ketua Wanita baru akan datang; dan Najib bolehlah mula usya 'winnable candidate' baru di Lembah Pantai.

Mengapalah agaknya akhir-akhir ini barisan kabinet Najib suka terkentut di tahiyat akhir...

Thursday, October 27, 2011

Pasal tiket bola pun nak kecoh?!

Mano-mano den round kek Nismilan lately ni oghang dok heboh pasal rogo tiket melambung untuk Perlawanan Akhir TM Piala Malaysia 2011. Poie Jompo, cito tiket, poie Jolobu, cito tiket, poie Pilah, cito tiket, poie Ghombau, cito tiket, kek Somban apotah laie, tiket...tiket...tiket!

Sampai bilo oghang kito nak ado kesedaran pengguno nih? Sampai bilo nak biarkan pemasar yang tontukan hargo pasaran? Sampai bilo kito tak nak guno kuasa pengguno yang kito ado selamo ni?

Kito tingga 9 tahun yo laie nak diiktiraf negaro maju, tapi kesedaran tentang hak kepenggunaan rakyat Malaysia masih rendah berbanding negaro maju yang lain. Sobab tu bilo rogo barang naik sikit...salah kerajaan...rogo tiket naik...membising kek kerajaan!

Kalo rogo tu mahal bonar takyah la boli. Kecuali barang keperluan asas naik rogo, haa tu wajib dibisingkan sobab bulih bagi kosan pado kehidupan rakyat keseluruhan. Tapi kok setakat rogo tiket bola naik...ronti an lah.

Tengok kek rumah atau kodai pun meriah yor. Lagi best sobab bulih merapatkan hubungan kekeluargaan dan persahabatan ngan kengkawan sesambil minam kupi besoghak nengok bola.

Kepado yang ghajin bona nak bagi subsidi tiket tu, elok la carilah syarikat penajo untuk subsidi. Jangan diguno an duit rakyat. Nanti susah lak PM nak nengok kengkawan adik eh main golf.


PM ke-4 tak pi pun nengok walau Agong yang main golf, tapi PM ke-5 dan 6 rajin boto melawat golf course. Ni bukan den yang cakap haaa...tapi oghang yang merungut pasal tiket bola yang cakap. Dah melalut dah den nih. Elok la beronti sobolum mengumpat.

'Majulah' Pelancongan untuk Negeri Sembilan?! (ingatan pado MBNS)

Tuesday, October 25, 2011

Masjid Cantik Rakyat Buruk

Kisah benar yang berlaku pada 20 Oktober 2011 di Masjid Al-Hussin, Kuala Perlis. Masjid terapung yang diwar-war dalam akhbar sebagai antara panorama pelancongan dan bangunan ibadat tercantik di Utara, Semenanjung Malaysia.

Keindahan dan kecantikan bangunan tidak memberi wajah sebenar kepada kesantunan dan kesopanan rakyat kelilingnya. Para pemilik pondok-pondok buruk yang diguna sebagai medan letak kereta berbayar, rupanya berhati BINATANG DAN KEJAM. Dek kerana RM100 setiap sebuah motor kereta, mereka sanggup menjalan usaha KHIANAT kepada pejuang dan para syahid.

Kerja memancit tayar kereta, kerja mencalar balar badan kenderaan, kerja meletak paku di tayar, kerja membocorkan tayar dan apa sahaja kerja kianat yang berada dalam kelas KHIANAT, sanggup dilakukan walaupun dalam kawasan pagar RUMAH ALLAH dan TAMAN-TAMAN ALLAH di muka bumi.

Inilah sikap kufur nikmat yang masih bersawang dan menjadi idola kepada pelaku-pelaku khianat ini. MOHON moga ALLAH AMPUNKAN MEREKA DAN KURNIAKAN HIDAYAH KEPADA MEREKA.

Rupanya kegiatan kufur nikmat merupakan aktiviti sosial dan BIADAB yang diajar oleh keturunan awal daripada mereka. Budak-budak parking yang menjadikan profesion sebegini, turut melakukan KHIANAT yang sama di Pulau Langkawi.

Alhamdulillah, di Lumut, manusianya masih sihat, waras dan bersyukur. Begitu juga di Merang jika hendak ke Pulau Redang. Jika hendak ke Pulau Tioman dan parkir sekitar Mersing atau Rompin juga masih aman dan damai.

Semoga para pembaca budiman, sedar bahawa "langit tidak selalu cerah", "mendung tidak bererti hujan", Pak Sedaro berdoa agar Kisah Benar yang berlaku kepada sahabat qadin, moga pelaku dan pengkhianatnya dicucuri nikmat keampunan dan kekesalan dunia dan akhirat bersempena 1 Zulhijjah 1432H. Amin.

Besar ke gaji?

Gaji bulanan Menteri Besar dan Ketua Menteri di setiap negeri seperti berikut:-
  • Sabah = RM 14,300
  • Kedah = RM 14,175.15
  • Melaka = RM 14,175.15
  • Negeri Sembilan = RM 14,175.15
  • Pahang = RM 14,175.15
  • Pulau Pinang = RM 14,175.15
  • Perak = RM 14,175.15
  • Selangor = RM 14,175.15
  • Terengganu = RM 14,175.15
  • Perlis = RM 14,175.15
  • Johor = RM 13,975.50
  • Sarawak = RM 13,000
  • Kelantan = RM10,200
Sumber: Enakmen dan Ordinan Anggota-Anggota Pentadbiran dan Dewan Perundangan (Pendapatan)


Gaji bulanan Menteri dan Kakitangan Kanan Awam seperti berikut:-

Kabinet dan Pentadbiran
  • Perdana Menteri = RM 22,826.65
  • Timbalan Perdana Menteri = RM 18,168.15
  • Menteri = RM 14,907.20
  • Timbalan Menteri = RM 10,847.65

Dewan Rakyat

  • Yang Dipertua = RM 14,907.20
  • Timbalan Yang Dipertua = RM 10,847.65
  • Ketua Pembangkang = RM 3,846.59
  • Ketua Dewan Rakyat = RM 3,846.59
  • Timbalan Ketua Dewan Rakyat = RM 1,983.19
  • Ahli Dewan Rakyat = RM 6,508.59

Dewan Negara

  • Presiden = RM 14,902.20
  • Timbalan Presiden = RM 10,847.65
  • Ahli Dewan Negara = RM 4,112.79

Sumber: Akta Anggota Parlimen (Pendapatan) 1980 (Pindaan 2007)

Monday, October 24, 2011

Apo ado kat sanun dulu...


  • Sekarang Istana Negara (1987) - Sebelumnya kediaman jutawan Chan Wing
  • Sekarang Menara Maybank (1987) - Sebelumnya bangunan Mahkamah Seksyen
  • Sekarang Plaza Rakyat (dalam pembinaan sejak 1992) - Sebelumnya Kelab Cina Selangor
  • Sekarang Putrajaya (1995) - Sebelumnnya Ladang Harrisons & Crossfield Golden Hope
  • Sekarang Mid Valley Megamall (1999) - Sebelumnya Kuil Sri Maha Sakthi Muhambikai Amman (kemudiannya dibina semula)
  • Sekarang Menara Kembar Petronas (1998) - Sebelumnya Padang Lumba Kuda KL
  • Sekarang Berjaya Times Square (2003) - Sebelumnya banglo jutawan Cheong Yoke Choy
  • Sekarang Pavilion Kuala Lumpur (2007) - Sebelumnya Sekolah Perempuan Bukit Bintang
  • Sekarang liwat pembantu khas (2008) - Sebelumnya liwat driver (1998) Hehehe...

Sources 1-8 Fakta Rojak Malaysia

Sunday, October 23, 2011

Tips SPM 2011


Dijangka kurang dari 20 hari lagi, pelajar tingkatan 5 akan menghadapi peperiksaan SPM 2011. Peperiksaan penting seperti SPM amat memerlukan persedian lebih daripada sekadar membaca semata-mata. Tanpa persediaan yang rapi maka ramai pelajar yang mendapat keputusan yang tidak setimpal dengan usahanya. Ramai pelajar dan ibubapa bertanyakan kepada warga PM berkenaan tips-tips hadapi peperiksaan. Bagi tidak menghampakan, disediakan 10 tips hadapi peperiksaan secara umum sebagai persediaan rapi serta memupuk keyakinan tinggi untuk pelajar menghadapi peperiksaan. Berikut adalah 10 tips dalam menjawab peperiksaan SPM:

1. Datanglah dengan dokumen dan peralatan yang lengkap.

Bawalah semua dokumen yang diperlukan seperti kad pengenalan dan slip pendaftaran peperiksaan. Bersedia juga dengan alat tulis yang anda perlukan, seperti pensel, pen, jam, pemadam, pembaris dan lainnya. Kelengkapan ini akan membantu anda memberi sepenuh tumpuan sepanjang masa peperiksaan.

2. Tenang dan percayakan diri anda.

Ingatkan diri bahawa anda sudah siap sedia dan akan menghadapi peperiksaan dengan baik. Mulakan dengan bacaan Al Fatihah dan doa.

3. Bersantailah tapi berhati-hati.

Pastikan meja dan kerusi anda dalam keadaan baik dan selesa untuk menulis. Duduk dalam keadaan menegak. Jika kerusi dan meja dalam keadaan tidak baik, maklumkan segera kepada petugas sebelum peperiksaan bermula.

4. Fahamkan arahan dan semak semua soalan terlebih dahulu.

Luangkan masa untuk fahamkan arahan dan 10% dari keseluruhan waktu peperiksaan untuk membaca soalan secara mendalam. Tanda kata kunci dan tetapkan berapa lama masa yang diperlukan untuk menjawab setiap soalan. Rancangkan untuk menjawab soalan yang mudah dulu, baru soalan yang sukar. Ketika anda membaca soalan, catatkan juga idea-idea yang muncul yang mungkin boleh digunakan sebagai jawapan.

5. Jawab soalan secara strategik.

Mulai dengan menjawab soalan mudah yang anda tahu, kemudian dengan soalan yang mempunyai markah banyak. Soalan terakhir yang seharusnya anda jawab adalah:
  • Soalan paling sukar,
  • Soalan yang memerlukan masa yang panjang untuk menulis jawapannya; dan
  • Soalan yang mempunyai markah sedikit.
6. Semasa menjawab soalan berbentuk aneka pilihan, ketahuilah jawapan yang patut dipilih.

Mula-mula, abaikan jawapan yang anda tahu salah. Tekalah pilihan jawapan ketika tidak ada pilihan jawapan yang dapat anda abaikan. Jangan mengubah suatu pilihan jawapan jika anda tidak pasti kerana pilihan pertama jawapan anda biasanya betul, jangan menggantinya kecuali anda yakin dengan pembetulan yang anda lakukan.

7. Semasa menjawab soalan berbentuk essei, fikirkan dulu jawapannya sebelum menulis.

Buat rangka karangan untuk esei dengan mencatat dulu beberapa idea/point yang akan ditulis. Kemudian susun point itu mengikut susunan yang mana penting atau perlu dibincangkan dulu.

8. Semasa menjawab soalan esei, jawab pada persoalannya.

Tulis frasa pokok pada frasa pertama. Gunakan perenggan pertama sebagai pengenalan esei anda. Gunakan perenggan seterusnya untuk membincangkan isi-isi utama secara terperinci. Sokong isi anda dengan penerangan yang jelas, contoh, atau petikan dari buku atau media lain jika perlu.

9. Sisihkan 10% waktu anda untuk memeriksa jawapan.

Periksa jawapan; elakkan keinginan untuk cepat meninggalkan dewan atau bilik setelah anda menjawab semua soalan ujian. Pastikan anda telah menjawab semua soalan. Baca sekali lagi jawapan anda untuk memeriksa ejaan, struktur bahasa dan tanda baca. Untuk jawapan matematik, pastikan tidak ada kesilapan (misalnya salah meletakkan tanda titik perpuluhan). Bandingkan jawapan matematik anda yang sebenarnya dengan pengiraan ringkas.

10. Analisa jawapan anda.

Setiap peperiksaan akan membantu anda dalam mempersiapkan diri untuk peperiksaan berikutnya. Tetapkan strategi mana yang sesuai dengan anda. Tentukan strategi mana yang tidak menjadi dan ubahlah. Gunakan pengalaman kertas peperiksaan sebelumnya ketika belajar untuk peperiksaan akhir.

Diharapkan semua pembaca khususnya pelajar dan ibubapa dapat manfaatkan 10 tips SPM 2011 yang diberi ini.

Sumber: Ubahsuai daripada Joe Landberger, 2011

Saturday, October 22, 2011

Bila Kongsi Gelap berpuisi...

Puisi yang asalnya dalam bahasa Cina ini diambil daripada sekumpulan 60 puisi kongsi gelap Hung yang digunakan pada kurun ke-19 di Tanah Melayu. Kebanyakan puisi ini mengandungi kata laluan dan pesanan rahsia. Anggota kongsi gelap perlu menghafal puisi-puisi ini bagi menyemai semangat setiakawan (bukan setiakawan KJ) dan kebanggaan, di samping mempelajari kod rahsia kumpulan. Antara contoh puisi geng kongsi gelap seperti berikut:-

Teh merah dengan benang merah,
Jantan Hung melawat hanya keluarga Hung;
Saudaraku kini jauh dari rumah,
Maka teh merah ibu saudaraku terkasih yang menghidang.

Jari ku cucuk demi sumpah,
Ini rahsia kamu dan aku pendam;
Jika keluar ia tumpah,
Sengsara kamu banyak dan dalam.

Langit terlindung awan putih tebal,
Wajib dialih ia agar langit kembali berkilat;
Hanya sang setia dapat hidup dalam cerah,
Matahari mengoyak terbelah pengkhianat.



Sumber: The Impact of Chinese Secret Societies in Malaya, Wilfred Blythe, 1969

Friday, October 21, 2011

Walaupun Aziz Bari berilmu, tapi dia tak semestinya berakal & berakal pula tak semestinya berhikmah

1. Bermula isu apabila seorang Melayu pandai secara terang–terangan mempertikaikan titah YTM Sultan dalam isu serbuan Jabatan Agama Islam ke atas Gereja Methodist. Kata seorang yang bergelar professor, titah YTM Sultan mengenai isu serbuan Jabatan Agama Islam ke atas Gereja Methodist tidak konsisten dan dilakukan di luar kelaziman.

2. Kelmarin ada berita yang memetik kata Tun Mahathir yang menyifatkan kenyataan professor ini adalah "kurang ajar" walaupun Tun kurang pasti sama ada kenyataan professor ini menyalahi undang-undang atau tidak. Ada juga berita memetik kenyataan balas dari professor tersebut yang menyelar Tun Mahathir dengan mengatakan, "Kalau saya kurang ajar, Tun itu apa?" Professor ini berkata sedemikian merujuk kepada ucapan Tun dalam membentang rang undang-undang pindaan perlembagaan yang menghadkan kuasa Raja-Raja pada tahun 1993.

3. Professor inilah yang lantang mengkritik Kerajaan, mengkritik BN lebih-lebih lagi dalam isu BN mengambil alih kuasa pemerintahan di Perak. Dia kerap mengatakan tindakan BN tersebut tidak berperlembagaan. Apabila Mahkamah memutuskan bahawa Kerajaan BN yang mengambilalih kuasa pentadbiran tersebut sah mengikut perlembagaan, professor ini mengalihkan kritikan beliau kepada institusi kehakiman pula.

4. Dua perkara yang ingin dibentangkan dalam coretan kali ini. Pertama, adakah kenyataan Melayu pandai ini menyalahi undang-undang? Kedua apa yang Tun Mahathir katakan pada tahun 1993 yang membuatkan professor ini cuba menyelar kembali Tun Mahathir?

5. Kenyataan professor ini terhadap YTM Sultan seolah-olah menyatakan bahawa YTM Sultan telah membuat sesuatu yang tidak betul. Secara tidak langsung mempertikaikan kewibawaan YTM Sultan dalam menjalankan peranan sebagai Ketua Agama Negeri. Tidak ada cacat celanya titah YTM Sultan itu dan titah tersebut di beri atas keperihatinannya terhadap hal ehwal orang Islam di negeri Baginda. Baginda sebagai Ketua Agama Negeri layak memberikan titah tersebut sama ada di segi Perlembagaan atau di segi mempertahankan kesucian Islam.

6. Mempertikaikan tindakan YTM Sultan yang melaksanakan peranan yang telah diamanahkan kepada Baginda adalah sesuatu yang menghina. Membenarkan kenyataan tersebut tersebar luas dalam sebuah portal menunjukkan professor ini mahu rakyat tahu dia mempertikaikan titah dan kewibawaan YTM Sultan. Ini sudah boleh dikatakan mempunyai niat atau menghasut rakyat bahawa YTM Sultan telah melakukan tindakan yang tidak betul. Tindakan professor itulah sebenarnya suatu penghinaan.

7. Akta Hasutan 1948 (disemak 1971) ada menyebut dibawah Seksyen 3 (1) (a) bahawa kecenderungan menghasut ialah kecenderungan bagi mendatangkan kebencian atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia terhadap mana-mana Raja atau Kerajaan. Sekiranya ini dilakukan, pelaku akan di dakwa dan disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 4(1) yang memperutukkan denda sebanyak RM5,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali dan sekiranya kesalahan kali kedua, boleh dikenakan penjara tidak lebih 5 tahun.

8. Adakah apa yang dikatakan oleh Profesor ini menyalahi undang-undang? Pada pandangan aku adalah "Ya" kerana kenyataan ini jelas mendatangkan penghinaan kepada YTM Sultan. Namun terpulanglah kepada Pendakwa Raya untuk mendakwa professor ini jika bukti yang ada cukup untuk mendakwa beliau.

9. Keduanya, apa berlaku pada tahun 1993 sehingga professor itu menyelar kembali Tun Dr Mahathir? Untuk memahami perkara ini, perlu dibaca semula ucapan Tun Mahathir dalam Parlimen semasa membentangkan rang undang-undang pindaan Perlembagaan pada 18-01-1993.

10. Perlu diingatkan, Tun Mahathir pada masa itu perlu membentangkan rang undang-undang pindaan Perlembagaan demi untuk "melindungi rakyat" selepas berlakunya insiden seorang anak raja memukul rakyat selepas perlawanan hoki. Sebelum pindaan tersebut, semua tindakan raja dan anak raja tidak boleh dipertikaikan walaupun tindakan-tindakan tersebut adalah suatu tindakan jenayah. Pindaan tersebut membawa semula erti Raja Berperlembagaan yang mana Raja juga tertakluk kepada Perlembagaan. Kekebalan Raja masih dikekalkan sekiranya baginda Raja menjalankan tugas dan peranannya selaras dengan Perlembagaan dan undang-undang. Namun Raja tidak terkecuali sekiranya apa yang dilakukan bersalahan dengan undang-undang atau kesalahan jenayah.

11. Walaupun ada pihak pada masa itu mengatakan bahawa Tun Mahathir menderhaka kepada Raja, namun Tun bercakap dalam Parlimen dan tindakannya adalah sah menurut keistimewaan Parlimen (Parliamentary privilege) yang dijamin oleh Perlembagaan. Pada masa itu, rang undang-undang pindaan tersebut telah diluluskan secara sebulat suara oleh Parlimen (termasuk Ahli Parlimen Pas dan DAP). Hanya setelah pindaan tersebut diluluskan, barulah Tun Mahathir mengadakan beberapa sesi penerangan bagi menjelaskan kepada rakyat mengapa pindaan tersebut perlu dibuat. Persoalannya, adakah itu yang dikatakan biadap? Ketika kenyataan kali pertama, ianya dibuat dengan jaminan Perlembagaan dan tidak menyalahi undang-undang. Keduanya, kenyataan Tun Mahathir dalam sesi penerangan di buat setelah pindaan tersebut diterima. Tun hanya menjelaskan kepada rakyat apa yang telah tersurat.

Selanjutnya sini.

Thursday, October 20, 2011

Haiyaaa..hilup susah..mati pun susah!

PAKEJ SATU MALAM untuk pengkebumian dan pembakaran jenazah di Xiao En Centre di Nilai Memorial Park, Negeri Sembilan berharga RM6,888 yang meliputi perkara-perkara berikut:-
  • Sijil kematian atau pengkebumian
  • Tuntutan mayat dan pengangkutan
  • Ais kering dan khidmat penyolekan
  • Keranda pembakaran dan berperakuan mutu
  • Bekas abu bermutu
  • Khidmat pembakaran dan kutipan abu
  • Pakaian atau jubah lanjut usia tradisional
  • Selimut merah-putih
  • Pengatupan keranda
  • Notis kematian
  • Dewan mayat
  • Pembesaran foto dan bingkai gambar berkalung bunga
  • Altar peringatan berhias
  • Seragam berkabung
  • Bilah dan lilin colok
  • Dua penjaga malam (untuk 1 malam, 6pm-12am)
  • Papan tanda jalan
  • Tanglung
  • Bungkusan merah berisi manisan
  • Persembahan buat si mati (buah-buahan dan sayuran)
  • Air minuman dalam bekas minuman
  • Kacang
  • Cenderahati kipas plastik dan tuala
  • Buku dan kotak takziah
  • Kereta mayat Toyota Estima atau yang setara dengannya

*Penari telanjang profesional di makam wilayah Donghai, China

Sumber: Nilai Memorial Park

Wednesday, October 19, 2011

Apa cerita dah Makcik ni?

Seandainya anda terlupa, pada 30 November 2007, Malaysian Institute of Microelectronics Systems (MIMOS) Berhad telah mengumumkan penghasilan rangkaian komputer ternipis di dunia yang pertama dibangunkan di Malaysia yang diberi nama "Makcik PC". Dua model pertama ialah komputer riba "i-Dola" dan komputer peribadi (PC) "Jean-i" bersempena nama pasangan ideal Dolah & Jin. Komputer seberat kurang 800 gram yang dilengkapi dengan gajet terkini seperti WiFi, bluetooth dan jaringan Wimax sebagai sambungan rangkaian Internet tanpa wayar itu akan dijual di antara AS$160 (RM537) dan AS$300 (RM1,008) seunit serta dikilangkan di Zambia.

Tuesday, October 18, 2011

Senang je nak beli jiwa Melayu...

Sesiapa yang berhajat nak kelihatan seperti 'pemimpin berjiwa rakyat', bolehlah buat macam mamat kat dalam gambar ni...


Makan kat warung, amik wudhuk tepi sungai, cedok nasi dan lauk sendiri, hidang sendiri minuman pada tetamu bla..bla..bla..pehtu suruh la sesapa amik gambar, dan publish kat blog atau FB. Nah..sekarang anda dah kelihatan sebagai 'pemimpin berjiwa rakyat'.

Tak perlu bersihkan negeri yang kotor, tak perlu tebas semak samun yang penuh tepi jalan, tak perlu angkut sampah yang berbulan terbiar busuk, tak perlu renovate tandas curah yang dah lapuk sejak zaman Tun Razak, tak perlu baiki sistem saliran dan pengaliran yang menyebabkan banjir setiap tahun, tak perlu selesaikan masalah bekalan air bersih pada rakyat negeri sendiri, tak perlu selesaikan masalah pengangguran, tak perlu selesaikan masalah gejala sosial yang teruk di serambi mekah, tak perlu memikirkan masalah ekonomi dan kemajuan umat Islam, malah tak perlu langsung selesaikan semua beban yang membelengu rakyat selama 21 tahun ini.

Cukuplah sekadar bagi ceramah, kuliah, tazkirah sana sini, hentam, kutuk dan fitnah sesama saudara seagama setiap hari, pehtu amik gambar yang kononnya nampak zuhud; dan rakyat kemudiannya akan iktiraf anda sebagai PEMIMPIN BERJIWA RAKYAT. Mudahkan?

To be in reality or clouded in a shadow of doubt?

1. It is within the public knowledge that the National Budget for year 2012 was tabled by Datuk Seri (DS) Mohd Najib in the Parliament on 5-10-2011. The tabling of the said budget had inevitably pulled public interests and this was evident by noticing in the following day, newspapers reporting the said budget were sold like hot cakes. Perhaps this is an accepted norm in Malaysia as the public are keenly interested to know what the Government may have to offer to the public in 2012’s socio economic blueprint.

2. It is also within the public knowledge that for the first time the Opposition Front/Pakatan Rakyat (PR) collectively released their own version of the Budget, 3 days prior to the tabling of the National Budget (NB). PR called it “the Shadow Budget” (SB) and the main intention for the release was to show that PR could do things differently, if not better, for socio economic sustainability and growth of this nation.

3. A friend asked whether this SB can be considered in the Parliament or might pose any impact to the budget tabled by the Government. My direct answer is “No”! A budget is actually a Supply Bill while the SB is merely a manifesto or propaganda statement. Parliament will only consider, deliberate, debate and approve the Bill which is tabled in its house and will not at any time consider, deliberate, debate and approve a document that is merely a party’s manifesto. When a Bill is approved by both Houses of Parliament, it becomes an Act. Through this Act the Government shall be empowered and authorized to spend the monies from the Consolidated Fund in accordance to what has been approved.

4. In other words, the SB neither carries any weight nor any merit for Parliament’s consideration unless it is introduced as a private Bill. History, however, indicates that all private Bills ever introduced in Parliament had failed to get necessary support for consideration and deliberation. Taking into consideration the number of seats that PR now has in Parliament, introducing a private Bill is definitely not a good idea.

5. The practice of making a Shadow Budget (SB) is common in countries like the US and the Great Britain. Through this shadow budget the opposition party intends to show to the public how they would spent the public money if they are the Government. As earlier said, the SB is merely a manifesto or a propaganda statement. Therefore it is permissible to promise “the sky and the stars” in the SB because the opposition knows that they would not have to fulfill the promises or make good of such promises now. On the contrary, the Government has to make good of all its promises once the proposed Bill is approved. So now, we would able to differentiate clearly which one is real and which one is fictitious.

6. So my dear friends, I believe I can say the following with much confidence:-

6.1. RM500 a month to all teachers for teaching allowance as stated in SB is fictitious while a new scheme with time based promotion is real. Annual increment between RM80 to RM320 for all civil servants is real.

6.2. RM1,000 as yearly bonus for government pensioners as stated in SB is fictitious while pension adjustment and 2% yearly increment on pension received as proposed in NB is real.

6.3. RM1,000 a month for childcare allowance for homemakers (suri rumah) as stated in SB is fictitious while the one off assistance of RM500 to households with monthly income RM3,000 or less, schooling assistance of RM100 a month for each child (year 1 to Form 5) and book voucher to all Malaysian students studying in Higher Learning Institution are real.

6.4. The payout for the balance of one month bonus given to civil servants with the minimum of RM500 as proposed by DS Mohd Najib is real.

These are some of the examples to demonstrate which one is real and which one is fictitious.

Continue reading...

Sunday, October 16, 2011

Terima Kasih! Tapi...

1. Dalam kesempatan ini, ingin aku ucapkan terima kasih kepada Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin yang telah membuat lawatan kerja ke Ampangan. Kesudian Tan Sri untuk melawat ke pelusuk dan lopak Ampangan, tempat tanah tumpah darah dan tempat kelahiranku, amatlah aku hargai.

2. Ini ditambah lagi dengan pengumuman dari beliau tentang peruntukan untuk mencantik dan menambahbaik bangunan dan kemudahan di Ampangan. Dalam ucapan, beliau mengumumkan peruntukan untuk menambahbaik pasar Ampangan sebanyak RM500,000, pembinaan Bazaar Ampangan sebanyak RM4 juta dan mengecat semula Bangunan Flat UDA sebanyak RM5.4 juta. Kesemuanya berjumlah RM9.9 juta bakal diturunkan ke Ampangan . Inilah kebaikannya apabila pemimpin perdana turun padang dan lumrahnya dia akan bawa turun sekali peruntukan demi untuk kesahjetaraan rakyat.

3. Berbagai reaksi di dengar apakala pengumuman sebegini di buat. Ada yang bersyukur. Ada yang mengatakan ini 'gula-gula' pilihanraya. Ada yang dah mula berkira-kira dan menyiasat siapa yang akan dapat kontrak untuk kerja-kerja penambahbaikan dan kemudahan. Ini semua reaksi-reaksi biasa, tetapi persoalannya adakah warga Ampangan bakal menikmati peruntukan dan manfaat dari kerja baik pulih dan pembinaan kemudahan ini?

4. Adakah kontrak kerja baik pulih Pasar Ampangan, pembinaan Bazaar Ampangan dan kerja mengecat Flat UDA ini dapat kepada kontraktor anak Ampangan? Atau kerja-kerja ini sekiranya dibahagikan kepada beberapa pakej kerja dan pakej kerja ini diberikan kepada kontraktor anak Ampangan? Ampangan tidak kurang dengan kontraktor-kontraktor yang berwibawa. Bolehkah mereka menerima manfaat dari peruntukan yang diumumkan oleh TPM ini?

5. Atau…. hanya (setakat) memerhatikan 'orang luar' sahaja mendapat kontrak kerja ini dan hanya menggigit jari? Sebenarnya dah beberapa kali aku melihat kerja–kerja penambahbaikan yang berlaku di Ampangan diberikan kepada 'orang luar', termasuklah kerja-kerja mencantikkan kawasan Ampangan dalam persediaan menerima ketibaan Tan Sri Muhyidin tempohari. Kenapa tidak diberikan kepada anak-anak Ampangan? Aku amat sentimental mengenai perkara ini dan aku tidak mahu anak-anak Ampangan bagaikan "ayam di kepuk mati kelaparan dan itik di air mati kehausan"!

6. Aku tahu suara pemimpin kecil seperti aku ini mungkin tidak diapikkan oleh pihak-pihak berwajib seperti pihak Majlis Perbandaran Seremban. Namun, Ampangan adalah lopak aku dan sebagai anak Ampangan aku wajib mempertahankan kepentingan anak-anak Ampangan!

7. Seperkara lagi yang membuatkan aku menjadi sentimental mengenai lawatan Tan Sri Muhyidin ke Ampangan apabila aku perhatikan pemimpin-pemimpin tempatan langsung tidak diberikan penghormatan dalam sambutan mahupun majlis yang diadakan untuk Tan Sri Muhyidin. Aku dapat lihat YBhg Dato Ishak, Ketua UMNO Bahagian Seremban tercari-cari tempat duduk kerana tiada tempat duduk bagi beliau disediakan oleh pihak penganjur. Ampangan adalah dalam Bahagian Seremban dan YBhg Dato Ishak adalah pemimpin UMNO di Bahagian Seremban. Banyak sangat ke kos atau belanja untuk memberikan penghormatan kepada pemimpin tempatan ini? Tan Sri Muhyidin naik ke jawatan Timbalan Presiden UMNO atas sokongan dari akar umbi UMNO. Atas sifat jawatannya beliau diberi kepercayaan untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri. Pemimpin tempatan tidak mahukan wang ringgit tetapi sedikit penghargaan pun sudah mencukupi. Apatah lagi apabila majlis diadakan di kawasan pemimpin tempatan tersebut. Adakah pihak penganjur majlis ini tidak faham sensitiviti sebegini? Atau sengaja buat-buat tak faham? Atau merasakan perkara ini tidak releven?

Selanjutnya di sini.

Muhyiddin cakap untuk Najib

Untuk rekod blog ini, berikut adalah intipati ucapan Muhyiddin yang Najib sendiri segan nak cakap...

DURIAN TUNGGAL: Semua penjawat awam diWAJIB menggunakan Bahasa Kebangsaan dalam segala urusan rasmi dan pentadbiran kerajaan termasuk ketika bermesyuarat, surat-menyurat atau seminar.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata Kabinet bersetuju dengan keputusan itu bagi memantapkan peranan bahasa Melayu selain memperkasakannya sebagai bahasa ilmu.

"Bagi memastikan arahan ini dipatuhi, Pekeliling Perkhidmatan berkaitan Panduan Penggunaan Bahasa Kebangsaan Dalam Perkhidmatan Awam akan dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam," katanya ketika melancarkan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan peringkat kebangsaan 2011 di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di sini, semalam.

Beliau berkata, sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan adalah sebahagian daripada rantaian perjuangan yang panjang dalam memartabatkan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, bahasa rasmi, bahasa ilmu dan bahasa perpaduan di negara ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran turut meminta syarikat berkaitan kerajaan (GLC) memainkan peranan penting memperkasakan bahasa kebangsaan dalam segala urusan syarikat.

"GLC sewajarnya mempelopori usaha menyokong agenda nasional untuk memartabatkan bahasa kebangsaan dalam bidang berkaitan perbankan, kewangan, perdagangan, perniagaan, pembuatan dan lain-lain perkhidmatan," katanya.

Katanya, Malaysia wajar mencontohi sikap beberapa negara maju dan sedang berkembang maju yang tidak meminggirkan bahasa kebangsaan masing-masing, meskipun masih mementingkan penguasaan bahasa Inggeris.

Malah, katanya, daripada lapan ekonomi gergasi dunia iaitu negara G7, dan China, hanya tiga negara iaitu Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada yang rakyatnya berbahasa Inggeris. Rakyat Kanada juga sebahagiannya berbahasa Perancis manakala di United Kingdom sebahagian rakyatnya berbahasa Welsh, Scottish dan Irish.

"Di Brazil, Russia, India dan China (BRIC) iaitu negara yang berada pada tahap kemajuan ekonomi paling rancak, hanya India tidak mengekalkan bahasa sendiri. Kebanyakan negara Nordik yang maju, juga mengekalkan bahasa masing-masing. Daripada empat negara Ekonomi Perindustrian Baru Asia Timur, hanya Singapura tidak mengekalkan bahasa ibunda. Jika kita teliti perkembangan negara-negara berkenaan, kita dapati bahasa Inggeris adalah bahasa penting tetapi bukanlah satu-satunya bahasa yang menjamin kemajuan."

"China tidak menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar dalam sistem pendidikannya semata-mata kerana mahu meraih laba globalisasi. Mereka menyanjungi bahasa kebangsaan mereka dan menghormati bahasa kebangsaan negara lain," katanya.

Sempena majlis itu, Pengarah Pusat Pengajian Melayu Universiti Pengajian Bahasa-Bahasa Asing Beijing (BFSU) China, Profesor Wu Zongyu dianugerahkan Tokoh Pejuang Bahasa Melayu Antarabangsa sekali gus menerima hadiah wang tunai RM50,000, watikah penghormatan negara dan buku terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP).

Muhyiddin juga mengumumkan penyediaan dana kerajaan menerusi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sebanyak RM2 juta untuk menggalakkan penerbitan buku ilmiah sains dan teknologi bertaraf ilmu tinggi dalam bahasa Melayu.

Setiap penulis yang menghasilkan buku jenis berkenaan yang diterbitkan oleh DBP akan menerima ganjaran sebanyak RM20,000 selain bayaran royalti yang biasa diterima. DBP akan menentukan karya yang layak diterbitkan berdasarkan manuskrip dihantar dan memberi ganjaran kepada penulis berjaya. - BH.

*********

p/s: Terima kasih Muhyiddin! Malay first...Malaysia second!

Saturday, October 15, 2011

Batu Nesan Nik Aziz

Apakah pendukung PAS sedar bahawa Nik Aziz sudah menempah batu nesan paling mahal di dunia, berharga 1 Negeri Kelantan?

Mufti Kelantan dan Mufti Perak bersetuju sebulat ilmu mereka agarf Akta Murtad diwartakan. Maka, sesiapa yang ditafsir mengikut Perkara 160(2), bila mana mereka MURTAD, maka, hilanglah segala hak istimewa selaku rakyat Raja. Maka, terpakailah Perkara 121 (1A) yang mana mereka ini akan diadili di Mahkamah Syariah, jika sabit dan boleh dilaksana hudud maka dihalalkan ke atasnya hudud yang sahih.

Akta Hudud boleh dilaksanakan dan diwartakan, namun Nik Aziz sepi kerana Anwar Al-Juburi menjadi "dalang samun hudud" peringkat dunia. Kelantan boleh laksana hudud, jika bersedia. Negeri lain yang dipimpin UMNO akan turuti kemudian, ini selaras dengan Enakmen Kanun Syariah Negeri-negeri Melayu Beraja.

Majlis Raja-raja Melayu bersidang kali ke-225 turut membahas isu Akta Murtad, Akta Hudud dan penyelarasan Hukum Qisas dan Takzir di Malaysia. Brunei Darussalam sudah bersedia, nampaknya. Pak Sedaro yakin, dalam masa 20 tahun lagi, Bumi Melayu ini akan berjaya laksana Undang-undang Syariah sepenuhnya mengikut peradaban dan perlembagaan khusus Syariah.

Setiap keluarga Islam mesti lahir daripadanya seorang insan yang berjaya dan kaya dari sektor perniagaan, seorang ahli ilmu agama dan seorang ahli undang-undang Islam dan Sivil, seorang pakar sains perubatan, dan seorang ahli tentera yang taat Negara, Bangsa dan Agamanya

20 tahun lagi, Batu Nesan Nik Aziz akan dikencing oleh anak-anak Kelantan yang di bawah pengaruh Syiah dan Khawarij, dek kerana Nik Aziz tidak setia kepada perjanjiannya dengan Almarhum Yusuf Rawa, Burhanuddin Al-Helmy, Fadzil Noor, Ahmad Fuad, Sheikh Fahim dan Mahathir Mohamad. Nik Aziz selama mentadbir Kelantan sejak 22 tahun semasa Dr. Mahathir mengurus negara, sering datang ke KL untuk menerima nasihat eksekutif.

Nika Aziz sedarlah bahawa PAS sudah tiba masanya bersatu dan bertaut kembali dengan rahim asalnya. Abang kandungnya UMNO ialah Parti Siasah yang akan kekal bahagia, dalam kekuatan yang dilindungi oleh rahmah dan rahim Allah jua.

UMNO akan tumbang dan dikafankan, andai semua Ketua Bahagian masih tidak sedar, bahawa Batu Nesan sedang menanti Anda di PRU-13.

Pekan VS Pagoh

Bayangkan jika Madonna tidak fasih berbahasa Inggeris.

Bayangkan pula Park Ji-Sung tidak fasih berbahasa Korea.

Bayangkan lagi Shah Rukh Khan tidak fasih berbahasa Hindi.

Apatah lagi jika Jorge Lorenzo langsung tak boleh cakap Sepanyol.

Dah tentu mereka semua akan rasa malu sebab tak fasih bertutur bahasa kebangsaan negara masing-masing kan?

NAMUN...

Di Malaysia ini masih ramai kaum yang mengaku warganegara dan 'Bangsa Malaysia', TETAPI lagaknya macam pendatang; DAN mereka langsung tidak fasih bertutur Bahasa Melayu (152) Bahasa Kebangsaan.

Malah masih ada lagi kaum sama ada di kawasan bandar, mahupun luar bandar yang langsung tak boleh bertutur Bahasa Melayu (152) Bahasa Kebangsaan.

Dan kaum itu sedikit pun TAK RASA MALU walau tidak fasih serta tidak mampu bertutur Bahasa Kebangsaan Malaysia.

Pelik & sadis bukan?

Jadi, siapa yang masih sokong sekolah vernakular, bolehlah angkat middle finger?!

Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, merangkap Menteri Pelajaran akan turun ke Ampangan, Seremban NSDK hari ini 15 Oktober 2011. Najib pula dijangka turun NSDK pada Ahad 16 Oktober 2011.

Ada sesiapa orang Negori yang nak ajukan soalan cepumas pada Muhyiddin, "APA PENDAPAT TAN SRI TENTANG SEKOLAH VERNAKULAR kesayangan NAJIB?"

Jawapannya...Pekan vs Pagoh?

Friday, October 14, 2011

Perdana Menteri Malaysia mana yang suka makan karipap?

1. Tunku Abdul Rahman Putra - Daging lembu panggang dengan puding Yorkshire, steamboat Cina, ayam golek, daging bakar air asam.

2. Tun Abdul Razak Hussein - Kari ikan patin, daging lembu panggang dengan sos lada hitam Sarawak, nasi tomato dengan ayam kurma, asam pedas ikan, kuzi ayam, agar-agar, sambal lada hijau, otak-otak, puding Yorkshire dan puding mentega.

3. Tun Hussein Onn - Roti Perancis dengan sos kacang, pai ayam, laksa Johor, nasi pilau ayam.

4. Tun Dr Mahathir Mohamad - Kari ketam, daging lembu dengan sos lada hitam dan nasi daging.

5. Tun Abdulllah Ahmad Badawi - Udang goreng asam, nasi tomato, laksa, kuih ketayap inti kelapa, pulut seri muka, kuih talam, dadih dan kuih gedung chak.

6. Dato' Seri Najib Tun Razak - Roti canai, sambal tumis telur, ikan patin masak tempoyak cili padi.

p/s: Rupanya tiada sorang pun, sama ada mantan Perdana Menteri, mahupun Najib sendiri, yang suka makan karipap, KECUALI...

eH..eH..Ini Al-Jubuli...mukan Pelana Menteli...soli...soli!

Thursday, October 13, 2011

BTN berLOGOkan genital Anwar?


Berikut merupakan sebahagian petikan dari sini.

Sebenarnya ini bukanlah misteri besar kerana sememangnya ada pegawai pegawai kanan Kerajaan Persekutuan dan mereka yang baru bersara, memang cenderung kepada politik Pembangkang, terutama PAS dan perjuangan anti-nasionalis Anwar Ibrahim. Agensi seperti Biro Tata Negara yang satu masa dahulu menjadi 'alat' kepada Anwar untuk jangka tempoh yang cukup strategik, masih lagi dipenuhi oleh pegawai-pegawai yang taat kepada perjuangan yang didoktrinasikan oleh 'Saudara'.

Kementerian Kewangan juga terdapat pegawai pegawai tinggi yang masih simpati sekiranya tidak mendukung apa yang dibawa oleh Anwar, walaupun bekas Menteri Kewangan itu telah di'nyah' dari pejabat strategik itu 13 tahun dahulu. Pendoktrinasikan pegawai-pegawai kerajaan melalui agensi seperti BTN dari tempoh lewat 80an berterusan selama lebih 10 tahun, jauh menempatkan mereka yang kini berjawatan strategik dalam pelbagai kedudukan dan jawatan.

Ianya bermula sewaktu Anwar menjadi Menteri Pelajaran dan siri latihan oleh agensi seperti BTN lebih diintensifkan. Beliau menggunakan pengaruh dalam JPA untuk menentukan pegawai-pegawai yang dilihat sebagai berpotensi untuk menjadi loyalis disusun untuk kenaikan pangkat seterusnya dalam percaturan strategik ini. Ianya menjadi lebih ketara apabila beliau mengambil alih jawatan Timbalan Perdana Menteri pada lewat 1993.

Anwar menggunakan sepenuhnya segala sumber, kuasa dan pengaruh agensi seperti BTN sebagai agen pendoktrinasi 'Kadre Anwarista'.

Mereka sebenarnya bukan lagi 'Musang berbulu ayam'. Mereka sebenarnya 'Gunting dalam lipatan'. Guna-tenaga mereka dalam membantu perjuangan politik songsang Pembangkang adalah jelas. Anasir anasir ini yang perlu diberikan perhatian serius. Paranoia 'memburu jembalang' ini mungkin berasas kuat dan kita sebenarnya tidak ada masa lagi.

'Pertahanan Putrajaya' ini sebenarnya perlu datang daripada menentukan mereka dalam Putrajaya itu sendiri tidak belot dan bersubahat untuk menguntungkan mereka yang sebenarnya boneka Barat yang begitu ketagih mahukan kuasa.

*********

Benarkah perkhabaran bahawa kini 'sahabat' sudah terbahagi dua iaitu geng Kelab Warisan Malaysia (KERIS) yang menaungi Yayasan (Koperasi) Albitan, dan satu lagi ialah geng Pertubuhan Pergerakan Transformasi 1Malaysia (PERTAMA)? Melatih orang untuk bersatu tapi hakikatnya anggota BTN sendiri tak mampu bersatu?

Benarkah desas-desus yang mengatakan bahawa penggunaan Logo & Motto baru BTN yang kelihatan seumpama 'men genital' itu adalah untuk memalukan BTN dan Jabatan Perdana Menteri?

Adakah Unit Komunikasi Korporat & Inovasi BTN sedang mencipta gelombang atau terus hanyut dek gelombang? Just wondering...

Wednesday, October 12, 2011

'Hudud' Cina

Ketika era Yap Ah Loy sekitar 1860 an di Kuala Lumpur, dia menghukum pesalah Cina dengan undang-undang yang hampir menyerupai Hudud. Contohnya...

Hukuman bagi kesalahan mencuri kali pertama - Berbaris di jalanraya dengan barang curian diletak di atas bahu pesalah.

Hukuman bagi kesalahan mencuri kali kedua - Sebelah telinga dipotong; dan begitulah seterusnya setiap anggota dipotong satu persatu bagi kesalahan berulang.

Hukuman bagi kesalahan membunuh -Pesalah akan dibunuh dengan cara disembelih dengan pedang.

Berdasarkan amalan kuno Buddha, kaum Cina sepatutnya boleh dihukum sekiranya mereka melanggar ajaran agama pancasila Buddha seperti berikut:

1. Berjanji berusaha untuk menghindari pembunuhan.
2. Berjanji berusaha untuk menghindari pencurian.
3. Berjanji berusaha untuk menghindari perbuatan melanggar tatasusila.
4. Berjanji berusaha untuk menghindari berbohong.
5. Berjanji berusaha untuk menghindari makanan atau minuman yang dapat menyebabkan ketagihan dan menghilangkan kesadaran.

Mungkin boleh dibuat kajian serta draf hukuman yang hampir menyerupai Hudud untuk kaum Cina, seandainya umat Islam di Malaysia mahu hukum Jinayat Syariah dikuatkuasakan.

Hukuman dan undang-undang untuk penganut Hindu serta Kristian juga sebenarnya telah lama wujud dalam agama masing-masing. Cuma kajian berterusan & kesepakatan semua kaum di Malaysia diperlukan sekiranya ingin menyelaraskan undang-undang jenayah berasaskan agama. Yang penting semua kaum berlapang dada serta sanggup menerima hukuman yang telah ditetapkan mengikut anutan masing-masing.

Ada berani ka Soi Lek, Karpal & Kit Siang?

Kg Balai Bachok Kelantan

Tuesday, October 11, 2011

A picture is worth a thousand words

Pilihlah yang mana satu...

Nak makan ramai-ramai...


Atau nak makan sorang?!


Credit here.

Monday, October 10, 2011

Bacul Dayuskah Bangsaku?

Pariakah bangsaku yang sedang dilambung Tsunami celaru Bahasa Melayu?

Baculkah bangsaku sehingga ambil enteng keliru Bahasa Melayu?

Dayus sangatkah bangsaku sehingga Bahasa Melayu dipinggir kali yang kontang?

Kini Polis Di Raja Malaysia yang rakyatnya 93.6% rakyat Raja sudah hilang wibawa, dek tunduk kepada Bahasa Mandarin untuk urusan dalam Negara Bangsanya sendiri!

Kini Perdana Menteri Malaysia, nang tika, berkunjung ke Pulau Mutiara sudah hilang taring perkasa Almarhum Bapanya, dek tunduk kepada Bahasa Inggeris dalam Ucapan Rasmi di sana, tempohari?

Kini urusan Mesyuarat di Kementerian Pelancongan yang dikepalai oleh Dr. Ng Yen Yen sudah mendominasi Bahasa Mandarin sebagai bahasa rasmi permesyuaratan Kementerian dan pentadbiran. Apa maknanya ini?

Kini urusan penulisan perbankan di semua institusi kewangan berlesen, perundangan dan kerjaya profesional, gamaknya, makin luput kecintaan kepada Bangsanya dan Bahasa Melayunya!

Kini penyakit Orientalisme Bahasa Inggeris, obor Bahasa Mandarin telah mencabul nikmat yang makin mendorong kepada kembalinya KERANDA 152! Apa maknanya ini?

Kini gelombang pegawai PTD yang kekok dan berbahasa Melayu lintang pukang sudah membarahi persada Persekutuan, akhirnya Bumi Melayu akan hilangnya jatidiri juga tafsiran Melayu dalam 160(2).

Wahini, Bahasa Melayu dikelas sebagai Bahasa Kelas Ketiga oleh pentadbir, pengurus, teknokrat, diplomat dan cendiakawan. Bahari, perjuangan Tunku Abdul Rahman Al-Haj, Tun Abdul Razak Hussin dan Tun Hussein Onn ialah untuk Negara Malaysia diperakui sebagai Bumi Melayu, rakyatnya fasih berkomunikasi Bahasa Melayu dan taat setia kepada tamadun adat dan budaya Melayu.

Apakah sudah tercabut akar atau ini ialah Balasan Allah kepada manusia seperti yang difirman olehnya sebanyak 32 kali dalam surah Ar-Rahman, "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan, yang kamu hendak dustakan?"

Sunday, October 9, 2011

Congrats Siti Gaga @ Raba

Solosailah satu kisah lagu disko yang dipopular oleh Dato' Hajah Siti Nurhaliza. Malu bonar nak kobarkan namo paling semental ialah Siti Gaga...P...K...L...Saham akhirat bakal masuk bertalu-talu melalui kelab lepak setan. Cuba kita lihat siapa yang bakal terima untung ke atas cerdik-cerdik alang budak Lipis ini.

Khalid Mat Jiwa tak apek pun sobab dio kayo dari harto modal isteri dahulu. Pelaris kali ini ialah anak tiri dak Siti Gaga...Ha..ha...ha....

Tak Selamat...Tak Aman...Tak Makmur! To Siti Gaga, welcome to the zombie zone, zouk in Ampang awaiting you...

Saturday, October 8, 2011

Terkesan Bajet BODOH ini

Tahniah pegawai Kementerian Kewangan kerana "alert" dengan signal rakyat. Ternyata Najib prihatin kerana mampu membaca kupasan tersirat UCAPAN BAJET BODOH. Tiga perkara yang disambut iaitu:

1. Elaun Ahli Parlimen. Inilah Dana Politik percuma BN kepada manusia yang dinamakan dan 222 yang lain.

2. Semua jenis sumbangan dan derma daripada syarikat dan individu diberikan pelepasan cukai. Ini asas kepada Levi Dana Keling.

3. Bantu one-off urusan semasa kumpulan rakyat tertentu, yang menjurus kepada isu-isu yang disumpit secara terbalik oleh Call A Spade A Spade.

Kumat-kumit dan siapa jua yang rendah ta'akulan mantiq dalam penulisan terdahulu, Pak Sedaro tak ambil hati pun. Kito beri signal kepada PM bahawa rakyat di luar 80% susah gila, nak makan pun bercatu. Itulah sobab dianggap bijak bilo RM1,300 untuk booking kerusi haji boleh dikolokai dalam tabungan KWSP kepada sesiapo yang ada.

Banyak yang dimuntahkan oleh Paneh Miang disambut oleh Perdana Menteri. Tahniah dan syabas MOF dan PPM kerana anda pembaca tegar blog di Malaysia ini. Allah Hu Akbar.

Friday, October 7, 2011

Jom kolokai harta Baitul Mal

Episod kesempitan hidup No.140, Jalan Bunga Raya, Tongkang Yard, Alor Setar ialah sebahagian daripada kisah pilu kemiskinan sebahagian kecil umat Melayu. Sebahagian kecil inilah yang diintai oleh Gerakan Kristianisasi untuk proses pemurtadan dengan asuhan bantuan kewangan, bantuan sekolah, bantuan makanan, bantuan kediaman, bantuan pakaian, bantuan sara hidup dan bantuan pendapatan bulanan berasaskan kemahiran kerja yang boleh dilaksana oleh insan-insan terpilih ini.

Allah pilih mereka sebagai pelakon cerita manusia yang kelilingnya senang-lenang, joli katak, bergentayangan dan bergelandangan dek kerana kehausan iman, dek kerana dakyah duit yang senang kedapatan oleh mereka yang mewah, kaya-raya, hingga lupa bahawa dalam kemewahan dan kekayaan mereka, ada hak harta tersebut untuk insan terpilih seperti No.140, Jalan Bunga Raya, Tongkang Yard, Alor Setar.

Sibuklah mereka melapor untuk bantuan negara luar, negara hilang kedaulatan dan diragui makna kemerdekaannya. Sibuklah mereka berkisah tentang kekufuran nikmat makanan di dunia luar gelanggang dan padang Melayu. Lantai-lantai merempat dan kufur nikmat, masih banyak berpeleser di bandar-bandar utama negeri-negeri Melayu, Perlis hinggalah Sabah. Andai dihimpunkan mereka ini, bilangan mereka ialah 3 kali jumlah kerusi di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Mereka ini jika diberikan nilai yang lebih baik atas makna Bajet Kebajikan Nasional Hak Rakyat Di Utamakan, Kecapaian Rakyat Di Pertingkatkan, maka RM 10 billion diperlukan untuk tadbir urus semua jenis perihal Ansaf yang relevan.

Duit di Baitul Mal dan Pusat Kutipan Zakat masih banyak belum dikolokai mengikut keperluannya. Masjid dan surau dalam Malaysia masih jauh daripada tanggungjawab "fiddunya wal akhirah". Mereka kena ditashkil dan ditarbiyyah menjadi Agen Kader Komuniti Islam tulen dan bukannya bertopeng PAS atau UMNO atau PKR atau KITA atau JERANGKUNG atau LANGAU. Masjid dan Surau di Malaysia perlu menjalani Program Transformasi Tasawwur Islam. Marilah kita meneroka sirna daripada OBOR kalimah toyyibah.

Korek Duit RAKYAT

Rakyat mahu Menteri Kewangan melaras Belanjawan Rakyat a.k.a Belanjawan Kebajikan Rakyat kepada perkara yang menjamin poket 80% rakyat yang berada di paras ekonomi sederhana ke bawah. Najib kena laras;

1. Harga barang dapur seperti bawang merah, bawang putih, bawang besar, asam jawa, gula, tepung, beras, susu pekat manis, bawang holland, segala manikam rempah ratus, kena diturunkan kepada 40% daripada harga pasaran semasa. Rakyat tidak peduli dengan harga tekstil, harga elektrik dan elektronik kerana bukan perlu hari-hari makan.

2. Harga bekalan makanan seperti ikan, ayam, daging, sayur, buah-buahan diturunkan harga kepada 40% daripada harga pasaran semasa.

Kerajaan terpaksa suntik RM10 billion kepada semua proses penurunan 40% harga dan fokus untuk tambahan pelaburan domestik mahu pun luar negara kepada 25%. Sasaran DDi dan FDi ialah RM50 billion (benar) sehingga Mac 2013. Maknanya KDNK berada pada kedudukan 7.6% tahun 2012.

Rakyat mahu pada 8 dan 9 Oktober apabila mereka ke pasar berbekalkan RM100, maka mereka boleh beli bekalan rangsum untuk 5 hari tanpa gusar dan ragu.

Rakyat mahu pada 8 dan 9 Oktober apabila mereka ke gedung serbaneka dan pasaraya besar dengan berbelanja RM250, mereka boleh beli stok untuk keperluan 6 orang dalam satu isirumah.

Produk keperluan bayi dan kanak-kanak (makanan & minuman) amat perlu diberi pertimbangan sebanyak 40% penurunan daripada harga pasaran semasa.

MOGA skrip Bajet 2012 akan berubah petang ini.

Thursday, October 6, 2011

Ucapan BAJET BODOH

7 Oktober 2011 bersamaan Jumaat sekitar jam 0400 petang, YAB Menteri Kewangan Malaysia akan membentangkan Ucapan Belanjawan 2012. Hari ini digelar sebagai Bajet. Bajet BODOH yang bakal disampaikan ialah:

1. Memberikan Dana Politik kepada Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Nik Aziz Nik Mat, Azizan dan Abdul Hadi Awang.

2. Menyalurkan peruntukan dan levi cukai kepada Dana Pemuafakatan Pelajaran Keling Nasional yang dikepalai oleh Manoharan dan Ambiga.

3. Memansuhkan hutang tertunggak pendukung tegar Pas, PkR dan DAP yang tidak selesai urusan meranapkan institusi Raja-raja Melayu dan Agama Islam.

4. Memberi subsidi racun perosak kepada pelakon aksi seks iaitu pasangan Anwar Ibrahim, pasangan Chua Soi Lek, pasangan Mohamad Sabu dan beberapa lagi pasangan seks, termasuk pendukung politik UMNO yang memalukan UMNO dek kerana lakonan seks bebas dan ganas yang terpapar di Youtube.

5. Memberi wang ehsan kepada semua pelabur skim cepat kaya yang telah muflis dan bankrap hanya untuk rakyat Raja.

6. Memberi geran pentadbiran kepada anak Melayu yang menjadi pemimpin DAP, MCA, MIC, PPP, GERAKAN kerana boleh membantu usaha menjahanam KUASA POLITIK MELAYU ISLAM.

7. Memotong gaji semua Ahli Dewan Rakyat, Ahli Dewan Negara dan meminta semua wakil rakyat Dewan Undangan Negeri yang mana BN memerintah sebanyak 20%. Menarik balik semua kenderaan rasmi Negara dan negeri, dan hanya layak bawa kereta Saga FLX untuk tugasan rasmi.

8. Semua rakyat Malaysia diberi bonus RM1 dan disumbang kembali kepada Dana Darurat 1 Malaysia yang diisytihar oleh PM sebagai lambang perpaduan Nasional 1 Malaysia. Dana ini akan diuruskan oleh Akademi Khairy Jamaluddin.

Wednesday, October 5, 2011

Siapa sokong Najib? Angkat jari hantu...

1. Akhir-akhir ni macam dah malas nak menulis walaupun bermacam idea menerjah kepala. Hilang mood sebab Najib asyik terkentut di tahiyat akhir. Tiba-tiba rasa letih nak pertahankan kerajaan Najib. Nasib baiklah blog Paneh Miang ini ada ramai penulis, kalau tak sah-sah la sunyi sepi berminggu-minggu. Kagum juga bila tengok ramai rakan-rakan blogger macam tak terkesan dengan kelaku Najib akhir-akhir ni. Tampak seperti rakan-rakan blogger begitu bersemangat hingga mampu update blog 4-5 artikel sehari. Sama ada mereka dibayar untuk menulis, ataupun terlalu banyak masa sebab takde kerja lain nak buat. Hehehe.

2. Najib bernasib baik hari ini kerana dia masih ada penyokong orthodox, yang masih memikirkan ada agenda Alif, Ba, Ta, yang lebih besar perlu dipertahankan selain mempertahankan Najib. Najib juga bernasib baik kerana masih wujud golongan penyokong 'klasik nasional' yang masih rasa terhutang budi kepada ayahandanya Tun Abdul Razak. Seperti sahabat kami bernama Faizal (memang nama sebenar) yang sering bermatian mempertahankan apa sahaja tindakan Najib, termasuk Agenda 1Malaysia-nya, walaupun slogan itu jelas dimanipulasi kaum chauvinist sehingga merugikan Melayu. Sama ada kami yang tak mahu faham, ataupun dia yang sebenarnya naif. Walaubagaimanapun, seseorang pemimpin memang seharusnya ada pengikut setia, dan juga harus ada pengikut waspada.

3. Sebagaimana kata Che Det dalam pertemuan sebelum ini, "Najib selalu keliru bila masa perlu bercakap, bila masanya perlu diam, dan akhirnya mengguris hati Melayu."

4. Baru-baru ini Najib kata Layanan kerajaan serupa kepada semua sekolah. Tak kiralah Sekolah Kebangsaan ke...sekolah haram vernakular (sjkc/sjkt) ke, mahupun sekolah swasta, semuanya bakal dapat peruntukan serta layanan sama tanpa diskriminasi daripada kerajaan. Sama rata, sama rasa, kan Najib? Ada dalam Bajet 2012 nanti tak?

5. Tapi yang paling untung mestilah sekolah haram vernakular dan sekolah swasta sebab mereka dapat 2 peruntukan - satu daripada kerajaan dan satu lagi daripada dermawan kaum masing-masing. Dana PIBG setiap sekolah vernakular rata-rata berjumlah lebih RM1 juta setiap tahun kewangan berakhir. Itu belum masuk dana NGO Cina seperti Dong Zong, Jiao Zong, Dong Jiao Zong etc. Sekolah Kebangsaan sajalah yang sadis kerana terpaksa bergantung hanya daripada peruntukan kerajaan semata-mata. Sekolah haram ada banyak sumber income...Sekolah Kebangsaan hanya satu sumber income. Sekolah haram prasarana terkini, Sekolah Kebangsaan ketinggalan keretapi.

6. Sebelum ini juga Najib pernah umum pengecualian cukai kepada sesiapa yang menderma untuk Dana Kebajikan Pendidikan ‘Community Chest’ yang diwujudkan oleh korporat Cina bagi bantuan pendidikan sekolah vernakular, termasuk menyediakan biasiswa kepada pelajar cemerlang. Tapi ikut logiknya, jika penderma tersebut dikecualikan cukai, maka sudah tentu pendapatan negara akan berkurangan. Jadi kaum mana sebenarnya yang untung? Penyudahnya, beribu Sekolah Kebangsaan juga yang rugi.

7. Ingat lagi siapa yang rela hati gubal Akta Pendidikan 1996 hingga menyebabkan dana kerajaan terpaksa diperuntukkan bagi membiayai sekolah haram vernakular? Siapa Menteri Pendidikan ketika itu? BN & UMNO sangat kuat pada 1996, dan tiada kaum bukan Melayu yang desak kerajaan untuk gubal akta tersebut. Tapi dengan manja relanya Menteri Pendidikan 1996 telah menggubal Akta Pendidikan untuk halalkan bantuan kerajaan kepada sekolah haram vernakular. Bukankah itu dasar pemimpin yang menyalahi perlembagaan oleh dua orang sepupu yang kurang cerdik? Bayangkan walau tanpa tekanan ketika itu pun Brader 1M dengan mudahnya serah tengkuk pada Cina, apatah lagi jika dia ditekan pada masa ini?

8. Alang-alang kita dah ada sekolah vernakular Cina/Tamil, apa kata kaum pribumi Sabah & Sarawak pula minta kerajaan tubuhkan sekolah jenis bahasa suku kaum mereka sendiri. MANA ADIL hanya sekolah Cina dan India saja diiktiraf. Tamadun suku kaum Sabah & Sarawak lebih layak diiktiraf kerana mereka adalah Pribumi yang punyai berpuluh bahasa sebagai khazanah warisan bangsa. Amacam orang Borneo? Setuju tak desak kerajaan tubuhkan pula sekolah bahasa pribumi Sabah & Sarawak?

9. Ataupun kita tutup saja semua Sekolah Kebangsaan dan kita pakat-pakat bahagikan semua sekolah kepada Sekolah Jenis Melayu, Sekolah Jenis Pribumi, Sekolah Jenis Cina, Sekolah Jenis Tamil, Sekolah Jenis Mubaligh etc. Rakyat pasti seronok sebab masing-masing ada sekolah berasaskan kaum sendiri.

10. Lepas tu kita pinda pula Perlembagaan Persekutuan untuk jadikan Bahasa Melayu, Bahasa Pribumi, bahasa Mandarin dan bahasa Tamil sebagai bahasa Kebangsaan Bersama. Maka Bumiputera pun tak perlu nak sakit hati, Cina dan India pun tentu lebih gembira menyokong Najib.

11. Jika perkara 8, 9 & 10 dilaksanakan, sudah pasti PERPADUAN dikalangan rakyat Malaysia yang disemai sejak di bangku sekolah akan lebih terjamin sampai bila-bila.

12. Mari kita realitikan "Sistem Pelbagai Sekolah Untuk Semua" bagi menjamin keharmonian dan keamanan Malaysia berkekalan sentiasa.

13. What say you? Kalau setuju angkat jari hantu...

Happy World Teachers' Day


Happy World Teachers’ Day is held annually on 5 October to celebrate the essential role of teachers in providing quality education at all levels. It also commemorates the anniversary of the 1966 signature of the UNESCO/ILO Recommendation Concerning the Status of Teachers.

The 2011 events will focus on the theme "Teachers for Gender Equality”.

INSPIRATIONAL QUOTES FOR TEACHERS

Rasulullah saw said:

“When a man dies, his acts come to an end, except for three things: Al-Sadaqah al-Jariyah (recurring charity); knowledge from which continues to be reaped, and the prayers of a good offspring for his or her parents”

“If a child can't learn the way we teach, maybe we should teach the way they learn.” - Ignacio Estrada

"What nobler employment, or more valuable to the state, than that of the man who instructs the rising generation." - Marcus Tullius Cicero

"I like a teacher who gives you something to take home to think about besides homework. " - Lily Tomlin

"It is the supreme art of the teacher to awaken joy in creative expression and knowledge." - Albert Einstein

"Those who educate children well are more to be honored than parents, for these only gave life, those the art of living well." - Aristotle

"The dream begins with a teacher who believes in you, who tugs and pushes and leads you to the next plateau, sometimes poking you with a sharp stick called "truth". - Dan Rather

Tuesday, October 4, 2011

Just for the record



Thank you Tun Dr Mahathir coz defends the truth and explain the truth for truthfulness sakes.

Langkawi KOTOR macam Kelantan


Apakah harga RM18 memberi makna besar kepada seorang nelayan kecil dari Kuala Perlis ke Langkawi? Apakah harga RM18 begitu kecil untuk seorang Ahli Parlimen Langkawi yang menaiki feri dari Langkawi ke Kuala Perlis?

Apakah harga RM18 memberi makna besar kepada seorang pelancong tempatan mahu pun antarabangsa yang hadir melalui jalan air? Begitu 'bersih'nya Langkawi sehingga menjolok mata memandang.


Toleh kiri sampah, toleh kanan sampah. Pandang depan semak, pandang belakang semak. Inilah bahananya apabila Kerajaan Pas alpa soal syukur dan terima kasih kepada bekas Ahli Parlimen Kubang Pasu yang telah banyak membawa aliran kemajuan prasarana kepada rakyat Langkawi.

LIMA, LID, Le Tour D' Langkawi, adalah pakej kecairan wang yang disalur kepada Langkawi sejak sekian lama. Padang Masirat diwujudkan Lapangan Terbang destinasi pulau yang terbaik di dunia, kini di genangi sampah sarap dan bau longkang busuk gila mengalahkan kandang babiwee.


Pantai Cenang kini laluan pantai paling bersepah dan tidak bersih dalam Malaysia. Tong sampah melimpah tidak berkutip. Longkang di Pekan Kuah dipenuhi segala jenis sampah sarap, tersumbat dan berbau tengit, hinggakan air bertakung atas jalan separas buku lali ketika hujan. Semak samun tidak bertebas menambahkan lagi sakit mata di sepanjang jalan mengelilingi pulau.

Apa yang dibuat oleh Majlis Perbandaran Bandaraya Pelancongan Langkawi? Makan gaji haram saja ka? Apakah peranan Kerajaan Azizan di Kedah? Di manakah Ahli Parlimen Langkawi? Bagaimana LADA boleh memainkan peranan, kerana nampak sangat BAHALOL DAN BOBROKnya Kerajaan Pas Kedah yang terpengaruh dengan corak pentadbiran pemimpin De facto Nik Abdul Aziz Nik Mat?


Bukan sampah sarap saja yang menzalimi tamadun Langkawi, malah akal pendek Sistem Pengangkutan Feri juga menonjolkan KEBODOHAN urusan angkutan penumpang. Apalah salahnya anjung antara dermaga dan kaki beting feri disiapkan "portable atau convertable shelter"; atau bahasa Melayunya anjungan laluan mudah alih yang boleh elakkan penumpang daripada basah lencun ketika hujan?

Apakah cukup dakyah RM18, maka Langkawi masih DARA? Langkawi seperti Pelacur Kelas Tiga kerana tidak dibelai dan dirapi oleh pemerintah semasa. Langkawi wajar diberi nafas sebagai Puteri Balkis Kelas Satu, dan bukannya dilayan sebagai Pelacur atau pun Ibu Ayam. Dek kerana kotornya Langkawi inilah, maka mungkin sumpah Mahsuri akan kembali menjadi IGAUAN rakyat Langkawi.


Langkawi Development Agency di bawah Kementerian Kewangan adalah sandaran rakyat Langkawi. PM berilah RM2 bilion untuk dikolokai demi Kebersihan Langkawi kerana Kebersihan itu sebahagian daripada IMAN.

Janganlah akhirnya Kedah diiktiraf negeri ke-2 terkotor selepas Kelantan di bawah Pas Pis Pus.

Selamat Maju Jaya dalam Peperiksaan PMR

Warga Paneh Miang mengucapkan selamat menjalani peperiksaan PMR kepada adik-adik seramai 481,147 orang calon yang akan menduduki peperiksaan PMR di 3,521 pusat peperiksaan di seluruh negara mulai 4 oktober dan berakhir pada 11 oktober 2011.

Warga Paneh Miang juga berbangga kerana dapat memberi sumbangan terhadap aktiviti seperti mengendalikan kelas tuisyen, seminar tip menghadapi peperiksaan, bacaan Yaasin dan sembahyang solat hajat kepada adik-adik di beberapa buah sekolah di sekitar DUN Sikamat.

Ucapan Terima Kasih tidak terhingga juga ditujukan kepada Penganjur Kelab Melayu Negeri Sembilan kerana begitu prihatin mengendalikan pelbagai aktiviti berbentuk pendidikan secara percuma terhadap anak-anak Melayu di Negeri Sembilan termasuk aktiviti membantu menyediakan adik-adik untuk menduduki PMR tahun ini.

Semoga anak Melayu akan terus cemerlang dalam apa jua bidang yang diceburi.

Monday, October 3, 2011

Najib cakap memang murah

Langkah Afirmatif Bantu Bumiputera Haruslah Berasaskan Merit.

Kata Najib:

Sebarang langkah-langkah afirmatif yang diambil oleh kerajaan untuk membantu kaum Bumiputera haruslah berasaskan meritokrasi bagi memastikan mereka yang benar-benar layak sahaja yang memperolehi manfaat daripadanya.

Jawab Paneh Miang:

Apa garis panduan atau benchmark kerajaan untuk mengenalpasti Bumiputera yang layak dibantu? Boleh atau tidak badan pelaksana menyenaraikan kriteria usahawan Bumiputera yang layak menerima bantuan kerajaan dan paparkan kepada umum sebagai rujukan supaya tiada lagi hanky panky di masa hadapan? Sebelum ini jika kerajaan umumkan insentif, tapi apabila usahawan pergi ke bank atau agensi berkaitan, banyak proposal ditolak mentah-mentah dengan pelbagai alasan. Bukannya nak beri tunjuk ajar dan bimbingan dengan cara yang betul. Itu belum masuk bab pegawai kerajaan copy proposal orang lain dan jadikan proposal untuk kroni sendiri. Dasar kerajaan tak selari dengan institusi kewangan dan agensi berkaitan disebabkan tiada garis panduan pernah dikeluarkan. Setakat cakap je semua orang boleh.

Kata Najib:

Salah satu daripada kritikan semasa yang diperolehinya tentang hal ini ialah mereka yang benar-benar berhak untuk memperolehi bantuan di bawah langkah-langkah afirmatif pada masa lalu tidak mendapat nikmati daripadanya.

Jawab Paneh Miang:

Macamana usahawan Bumiputera nak dapat nikmat daripada bantuan kerajaan, sedangkan badan pelaksana sendiri yang 'bunuh' syarikat Bumiputera. Tengok birokrasi PTD di SUK & Pejabat Daerah pun dah cukup. DO dan ADO kaki songlap & bunuh usahawan kecil Bumiputera. Syarikat Bumiputera hantar proposal dibakul sampahkan. Kalu tarak komisen, lu boleh jalan. Kadangkala daging rusa pun boleh jadi habuan komisen. Cina didahulukan, Melayu di'mati'kan. Agensi kerajaan seperti FAMA pun ramai yang tubuh syarikat proksi saudara mara sendiri sebagai pemborong dan pembekal. Beli produk pertanian dari Bumiputera dengan harga murah, lepas tu supply dengan harga mahal. Boleh tengok perjanjian MRSM dengan FAMA sebagai contoh. Itu baru satu agensi kerajaan, belum lagi sentuh agensi-agensi lain yang pegawai Melayu-nya lebih banyak menyusahkan bangsa sendiri.

Kata Najib:

Misalnya dalam soal kuota, apa yang akan terjadi ialah kecenderungan untuk bersikap sambil lewa dan akhirnya mereka yang memperolehi sesuatu hasil daripada pemberian kuota tidak akan mendapat kemahiran dan kecekapan mengurus sepertimana sepatutnya.

Jawab Paneh Miang:

Birokrasi brader. Birokrasi. Adakah selama ini Melayu benar-benar lemah dan tidak berdaya saing? Atau mereka sebenarnya dihalang dengan pelbagai karenah agensi kerajaan serta institusi kewangan untuk berjaya? Rujuk para pegawai agensi pelaksana di Thailand. Boleh siap tidur baring dengan pengusaha/usahawan pribumi. Mereka pantau dan bantu sampai berjaya. Agensi kerajaan Malaysia, sebelum dapat bantuan kena pergi kursus itu ini banyak kali. Belum mula meniaga pun duit dalam poket dah licin sebab banyak sangat pergi kursus. Kebanyakannya lepas kursus terbiar tanpa follow up. Requirement dan syarat yang kerajaan nak macam-macam. Mesyuarat berpuluh kali pun tak dapat jugak buat keputusan. Belum pun syarikat Bumiputera dapat bergerak, dah tersungkur. Penyudahnya makan nasi lauk garam.

Kata Najib:

Membantu menaikkan individu yang betul dan berkelayakan yang akan menjadikan mereka insan yang lebih berjaya adalah jauh lebih penting. Jadi sekiranya kita membantu membangun dan menaikkan individu Bumiputera yang betul, mereka akan berjaya dan bukan Bumiputera tidak akan irihati dan membuat bising.

Jawab Paneh Miang:

Selalunya macam tulah. Cakap berdegar-degar tapi akhirnya syarikat yang sama juga diberi peluang berkali-kali. Syarikat Bumiputera yang baru nak hidup, akhirnya mati pelan-pelan. Contohnya di Negeri Sembilan ni, ada syarikat Bumiputera yang baru nak bertapak dalam projek komersil ternakan ikan air tawar, tapi Ahli Mesyuarat Kerajaan NS dah caras dan bagi kelulusan kawasan ternakan tu pada syarikat lain yang kononnya untuk korek emas. Yang kaya bertambah kaya...yang miskin terus kedana. Tak percaya tanya Mohamad Hasan. Projek domestik Negeri Sembilan siapa yang banyak songlap?

Kata Najib:

Sebarang langkah untuk membantu kaum Bumiputera mestilah dalam bentuk yang membolehkan mereka mengembang dari pemain kecil-kecilan kepada usahawan yang lebih besar dan berjaya.

Jawab Paneh Miang:

Usahawan kecil Bumiputera selalu dikacau PBT dan Kerajaan Negeri. Tapi usahawan kecil Cina, Siam, Mamak dan PATI dibiarkan berleluasa. Nak bagi contoh jugak ke? Itu belum kira manipulasi harga kartel Cina. Kilang-kilang pengeluar pun enggan supply direct kepada peniaga Melayu. Usahawan Melayu terpaksa jual barang mahal kerana dipaksa beli melalui orang tengah (Cina), dan akhirnya syarikat Melayu melingkup perlahan-lahan. Dah ada Kedai 1Malaysia, kasi bukak pulaklah Gudang 1Malaysia dan Ladang 1Malaysia - khusus untuk Bumiputera sahaja. PERGI MAMPUSLAH kalau Dewan Perniagaan Cina nak bising. Cina dah songlap banyak hasil negara beratus tahun dan Melayu hanya telan air liur saja. Wujudkan pula kartel Melayu dalam semua sektor. Dulu pernah ada gudang MARA tapi lingkup sebab gudang Cina main harga tipu Melayu, sehinggakan Melayu terpedaya dan tak support gudang MARA. Tanggungjawab kerajaan la peringatkan Melayu yang pernah tertipu dengan Cina selama ni. Kerajaan mulakan semula, dan kali ni buat bersungguh-sungguh.

Kata Najib:

Langkah memberikan Bumiputera 30% kuota saham adalah satu langkah yang tidak efektif kerana mereka hanya akan berakhir sebagai pemegang saham minoriti sahaja. Ini kerana kecenderungan mereka ialah untuk menjual bahagian mereka kerana hendak membayar semula pinjaman bank yang mereka ambil untuk membeli saham berkenaan.

Jawab Paneh Miang:

Buka jualan saham kepada individu Bumiputera tu sapa suruh? Alangkah bagusnya jika saham bumiputera yang tidak terjual dibuka pegangannya kepada syarikat Bumiputera kecil dan sederhana, atau konsortium Bumiputera atau Koperasi Bumiputera etc. sebagai pemegang amanah bagi memastikan pengekalan nilai saham Bumiputera. Kalau dibuka jualan saham kepada individu, memanglah ramai yang tak mampu dan terpaksa meminjam. Ingat Bumiputera ni banyak duit cash macam Rosmah bawak pergi shopping ke? Agihkan saham dikalangan syarikat Bumiputera, beri kemudahan dan sokongan, pasti saham Bumiputera akan lebih kompetetif.

Kata Najib:

Apa yang perlu dilakukan oleh kerajaan sekarang ialah mengenalpasti usahawan Bumiputera yang cemerlang, yang telah teruji dan dedikasi dan membantunya menjadi seorang yang lebih besar dan berjaya. Kita boleh membantu mereka menjadi lebih berdaya saing dan ini adalah sebahagian daripada inisiatif yang telah kerajaan kenalpasti untuk masa depan.

Jawab Paneh Miang:

Samalah macam yang kami cakap sebelum ni. Akhirnya yang kaya akan terus kaya...yang miskin akan terus papa kedana disebabkan karenah birokrasi agensi kerajaan dan institusi kewangan. Pemilihan usahawan yang nak dibantu sebelum ini pun lebih banyak berasaskan kroni. Sebab kroni dah sedia kaya serta punya kepakaran & kemampuan dari segi merit...jadi senang la nak berkembang maju. Usahawan yang baru nak mula, harus pakat-pakat pendam bakat sajalah. Kriteria dan panduan tak pernah ada. Semua main boh saja. Kebanyakan pegawai kerajaan terutama PTD, CEO GLC dan Jutawan Melayu ramai yang tiada semangat MELAYU, tidak kasihkan bangsa sendiri, apatah lagi berusaha bersungguh-sungguh untuk memastikan bangsa sendiri berjaya. Cakap memang murah, tapi bila nak buat, mahal tu brader.

Kesimpulannya:

Walau sehebat manapun dasar, tapi jika karenah birokrasi badan pelaksana kerajaan masih di takuk lama, tak guna jugak Bro Najib! BNM, KSN, KSU, PTD, PEMANDU, TERAJU, GLC, Jutawan Melayu dan semua anak syarikat MOF, faham ke semua tu? Rakyat nak tengok duit mereka banyak dalam poket dan pendapatan boleh guna mereka meningkat setiap tahun. Rakyat bukannya nak ISA dihapuskan. Transformasi, Liberalisasi, Vernakulasi, MEBasi, dan segala macam jenis si, orang Melayu tak peduli! Yang penting bagi Melayu poket mereka SENTIASA KEMBONG BERISI, dan HAK MEREKA JANGAN DISENTUHI!

Najib mahu Bumiputera berdikari? Itu idealistik, tapi adakah ianya bersandar pada realiti semasa? Che Det sejak 30 tahun lalu pun berulang kali rayu bangsa Melayu jangan terlalu bergantung pada tongkat (kuota), dan akhirnya beliau juga yang kecewa kerana tidak mampu mengubah sikap bangsa Melayu. Dasar dan instrumen kerajaan mesti bergerak seiring. Walau pelbagai bantuan yang disalurkan, tapi ketirisan tetap juga berlaku diperingkat perlaksanaan, maka kepada siapa harus dipertanggungjawabkan?

Tengok contoh "Skim Rumah Pertamaku", konon kerajaan melalui Cagamas akan tanggung deposit pendahuluan 10%, tapi bila golongan muda pergi ke antara 25 bank yang tersenarai untuk mohon remaining loan, macam-macam alasan pihak bank bagi termasuk mewujudkan pelbagai aturan dan sekatan bagi mengelakkan pembeli memperolehi pinjaman. Apa celup toq? Banyak rujukan kes selama ini di mana dasar kerajaan, agensi pelaksana dan polisi institusi kewangan tidak pernah selari, jadi bagaimana mahu Bumiputera berdikari?

Buang budaya PTD yang merosakkan reputasi kerajaan. Tamatkan kontrak pegawai BNM yang paloi dan lombab. Buang CEO GLC yang bingai kerana tiada agenda dalam otak bagaimana mahu bantu Bumiputera. Buang MP dan Adun BN yang bengap nak mampus hanya fikir tembolok sendiri. Cipta jutawan Melayu baru yang mampu mendidik apprentice Melayu baru. Jutawan Melayu lama kasi tamat saja lesen mereka kerana selama ini pun mereka tidak banyak menyumbang dalam mewujudkan jaringan/kartel jutawan Melayu baru. Gantikan tempat mereka semua dengan Melayu yang berjiwa Melayu. Maka cerahlah masa depan.

Akhir kata...lu jangan main-main sama Melayu, Najib! Kalo lu cari pasai lagi, lu memang cibai, shannon tweed, lancau, bling ring, sucks banana, listeria, fuck you gene simmons sohai babilo. Heh...saja buat kelainan bahasa G1M macam Namebabe yang Najib sokong. Namebabe DiDahulukan, Mencarut DiUtamakan! Wa Support 1Malaysia.

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive