Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, October 15, 2012

Siapa Mohamad Hasan?

Pak Sedaro menerima khabaran bahawa Mohamad Hasan menjadi ikon persoalan umat UMNO Negeri Sembilan:

1. Pergi mana Mad, lamo tak nampak? Hujung minggu, orang dok berlungguk, berfikir, bermuzakarah pecah kepala untuk menangkan UMNO/BN...kau ghaib mano!

2. Apo yang Mad Hasan nak buktikan? Dia lopong atau Infantri UMNO yang samdol?

3. Apo yang tak siap lagi "unfinish business" atau "internal heart crisis" between head of division?

4. Sedarkah Mad Hasan bahawa andai dia sanggup hadir, walau disanggah dan disumpah seranah oleh Sarjan-Sarjan Infantrinya, Mad Hasan akan tampak lebih gentleman dan wise.

5. Dalam sibuk perangai yang tak somonggah Mad Hasan, di tambah dengan rapohnya Ketua Pemuda Rembau yang langsung tak timbul batang hidung, memberi signal kepada Presiden UMNO bahawa Mad Hasan sudah hilang taraf kelayakan Menteri Besar.

6. Nampaknya dalam skrip Mad Hasan ini, ada juga Exco yang berfikir macam dio. Kisah syahdu bilo seorang insan telah tauliah sebagai Ketua Umat, kedudukannya di"saprau" oleh Exco ini. Lagi sodih duo-duo dulu aktivis MAYC NSDK. Osah jolap Exco ni. Ontah apo yang comeh bonar.

Personaliti MB-MB UMNO dan Exco UMNO serta Wakil Rakyat baru tajaan UMNO kena menjalani bengkel dan ujian PSIKONOMETRIK untuk mendapat keputusan minda yang baik dan berhikmah. Ini tak siap-siap rumah Aman Damai, habis maso bercokau memasing.

Mohamad Hasan memberi petunjuk bahawa keputusan komersilnya begitu rapuh, antaranya saringan keselamatan petender kontrak-kontrak Kerajaan dan menyelesai kemaslahatan ummah khasnya Melayu.

Rata-rata mempertikaikan wibawa Mad Hasan yang tidak lebih hanya sebagai pengurus pejabat dan pentadbir kertas serta penyusun fail.

Come-On Mad, bangun dan siwak gigi tu. Jadikan NSDK pusat perubahan 360 darjah. Mad kena menang 80% daripada semua Pusat Undi. Andai tidak, "Selamat Tinggal NSDK untuk 10 tahun lagi."

26 comments:

  1. Kau nak tanding kek mano?? Cam nak ganti Mad Hasan ajo!!! Ado kor bahagian kau niii???

    ReplyDelete
  2. Apa pandangan umat Islam kat Negeri9 berkaitan Mat hasan yang melancarkan program "Say No To Hudud" anjuran MCA? MB beragama Islam dari UMNO sendiri tak menyokong hudud apa cerita ni....

    ReplyDelete
  3. Gempar!!! MB Negeri Sembilan datang merasmikan Dinner "say no to Hudud" anjuran MCA, kita tidak marahkan MCA sebab mereka tidak beriman dengan Islam, tapi yang menjadi masalahnya muslim dari BN sokong mereka.



    Karpal sendiri pun telah mengingatkan BN jangan manipulasi kenyataannya (hudud' over my dead body) awal 90an dulu, bermakna kenyataan itu telah ditarik semula dan beluau sendiri mengakui yang perundangan sivil juga menggunakan kaedah dalam Al Quran.

    Sememangnya pimpinan Umno berlidah biawak, bagaimana mungkin perjuangan BN dirahmati Allah SwT seperti yang disebut PM Najib jika menjadi 'Syaitan bisu' apabila rakan non muslim mereka tolak, hina, perlekeh Hukum Al Quran?
    Kesimpulannya- Memang sahih la UMNO@UmPORNO@UNITED MELAYU MUNAFIK NATIONAL ORGANISATION ni ADALAH SYAITAN2 YG AMAT DI KENALI. JADI ELOK LAH JAUHKAN DIRI ATAU BERSAHABAT DGN GOLONGAN2 SYAITAN YG SEMEMANGNYA MENYESATKAN NI.
    ALLAH HU AKHBAR.

    ReplyDelete
  4. Anon kau tak payah la beghio bona crito pasal mad hasan rasmi dinner mca tu doh. Mad hasan xkn jadi calon umno atau bn dah pru sok. Kau jangan la ghisau. Kok pembangkang nak amik bona mad hasan tuh jadi calon...amik la. Kau ingat oghang umno pedulik ko apo dio nak buek. Takdo namo mad hasan dalam diary umno bn n9 laii doh.

    ReplyDelete
  5. PHD penulis ni memang lah tahap gaban...ado jo yg tak kono kek kau yo..!! badan ekau ni ponoh miang buluh ko...? poie la mandi junub tu dulu.. baru berghosih sikit hati ekau ni jang... jangan di ikut sangat hati yg hitam..kok terghus hitam dio eh...sampai bilo2 tak terubek... duit bukan segalo galo eh jang miang.. bawak la bertaubat jang.. masih ado maso nak berghosih an hati tu...

    ReplyDelete
  6. Saya tidak mengenali MBNS ni cuma sebelum beliau terlibat secara serius dalam politik, beliau menerajui Cycle & carrage dgn pendapatan RM1.5juta setahun, cuma saya hairan kenapa beliau masuk politik dalam keadaan selesa di C&C, maknanya dunia koporat kerugian besar dalam menempatkan Melayu sebagai peneraju sebuah syarikat terunggul didunia.

    ReplyDelete
  7. Allo anon 9.43 pm,,,
    Memang kau ni spesies Baghal botul la,,,ni bukan soal mb kau tu yo,persoalan pokok ialah,,apo ko bangang bonar orang2 Umno ni? Kalau pn dio tk lagi bertanding sok,,apo kau masih nak jgk sokong parti karat kau yg torang2 menyokong mca yg menghina hukum Islam tu ko? Jangan la jadi bodoh mcm dio jugak,fikir2 la guno otak kau tu sikit Jang.

    ReplyDelete
  8. Abih tu kalo bulkan soal mad hasan, cubo kito.tebalik an pulak citor...yg anwar dan pas sokong lgnt dan sanggup jamin keselamatan israel tu apo cito? Anwar siap ckp semua agama tu adalah plural iaitu sama saja...apa cito? Kok ikut logik ekau....buek apo ekau masih sokong parti karat yg menyamakan islam dgn agama lain dan sokong kaum lgbt yg dilaknat Allah. Buek apo kau nak jadi baghal cam pemimpin pakatan jugak. Hehehe...

    ReplyDelete
  9. SEKARANG UMNO MADEY LA BRO... UMNO DULU SUDAH EEELEK POCHI TU PASALLAH MONDORU ORANG BERHIJRAH TINGGALKAN UMNO 1988. UMNO DAPEK DEPOSIT BARU KEK "MINDANO" KALAU BOTO CHAI COPEK JADI KAYO KEK N9 LOPAK PUN DAH TAKADA, MACAM KEM PAROI DAN RUMAH KELAMIN PEGAWAI TENTERA PUN DAH SELAMAT ZAMAN PENDEK DULU MAA...

    ReplyDelete
  10. allo anon 7.37 pm,,
    kau ni otak dh karat umno sebonar eh jang,,, duk baco utusex meloya je,ni la jadi eh kau ni,,,kah!!kah!!kah!!
    kau gomar mendengar kato2 fitnah,tk nk terimo kenyataan Jang,,, Hidup mati kau dgn umnPOrno yo lah jang,mcm Umno tu Agama kau pulak,,kah!!!!kah!!!!
    Ibarat kau ni budak hingusan suruhan UmPORNO la kau ni Jang,,, Pembosar UmPOrNO mmg suka org mcm kau ni Jang,sonang nk cucuk hidung kau,,kah!!!kah!!!
    MELAYU BODOH,,UMNO MONANG,,YEA!!YEA!!!

    ReplyDelete
  11. Nagari Nan Gadang,,,
    Pakong Sado Alah Eh Jang,,,

    ReplyDelete
  12. Apo kono eh Jang,samo samo Melayu bertongkar.Kau orang tak raso masuk utan lawan kominis.Besok bilo Kominis perintahg N9 baru kau orang tau,den dah nampak sikit macam Penang.Pse be united for the sake of future generations.Salam

    ReplyDelete
  13. aslkm askar tua,,,
    dah tua-tua tk payah la sibuk2 g,zaman dh berubah,,,hee,,hee,,
    dulu lain skang lain pak,,
    tak payah la nak momok2 citor dulu2 kala tu lg,,jangan marah yo,,hee

    ReplyDelete
  14. anon 8.29
    Sebagai orang tuo kito mesti bimbing mudo skg.Kito belajar dari sejarah dan pengalaman.That is the problem nowadays,they think they too smart and refused to accept that what they are enjoying now was from the sacrificed made by their elders.I do not care less about your comment but to me you are arrogant and disrespectful.Salam.

    ReplyDelete
  15. slkm askar tua,,
    kalau nak citor melayu gaduh samo melayu ni,cubo kaji balik punca dia,, melayu parti mana yg menjahanamkan bangsa melayu kita ni?Parti melayu mana yg jadi pengkhianat bangsa?parti melayu mana yg jual maruah negara?
    Tak payah nk tengok banyak contoh la,,satu contoh pn cukup dah,,masaalah pemberian I/C kat pendatang haram di Sabah tu je kito tengok cukup lah,,sapa yg jadi Pengkhianat Negara sebenarnya dlm soal ni?
    Soal nak respect kat sini lain citer la Pak,Saya pn bleh kata saya ni Jeneral Tua kat sini,,hee,,hee,,

    ReplyDelete
  16. Asklkm askar tua,,
    selama ni parti melayu mana yg jadi pangkhianat bangsa melayu?parti melayu mana yg gadai maruah negara,,habis tanah rezab melayu tergadai,I/C senang2 bg kat pendatang haram,,parti melayu mana? Kalau dulu2 boleh la,,zaman baru2 merdeka,skang zaman apa askar tua? Cuba bgtahu sini parti melayu mana yg jadi pengkhianat bangsa?yg memerintah selama nilah? Bila dah terasa nak hilang kuasa,mula momok2 citor lama,,padahal salah siapa? Melayu Umno la selama ni yg jd PENGKHIANAT BANGSA,,takkan tk sedar2 lg,masih tk nk terima kenyataan lg ke?

    ReplyDelete
  17. Askar Tua,,,
    LAPORAN AUDIT Kelemahan kerajaan negeri dalam menguruskan Sekolah Agama Kerajaan Johor (SAKJ) menyebabkan 24 buah sekolah agama diseluruh negeri itu ditempatkan di pelbagai premis termasuk di sebuah bangunan rumah kedai.

    Laporan Ketua Audit Negara dalam aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Johor tahun 2011 mendapati, bangunan tambahan sekolah agama Kota Masai, Johor Bahru - sebuah rumah kedai itu menempatkan lebih 3,000 pelajar dan mengalami masalah kekurangan bilik darjah.

    "Pemerhatian Audit mendapati sekolah yang menumpang di balai raya, surau dan bangunan sekolah milik Kementerian Pelajaran Malaysia yang tidak lagi digunakan tidak menghadapi masalah sehingga kini kerana bilangan murid yang tidak terlalu ramai dan kemudahan asas yang mencukupi.

    "Bagaimanapun di SA (sekolah agama) Kota Masai, suasana
    pembelajaran adalah kurang selesa disebabkan gangguan bunyi bising daripada kedai dan bengkel kereta berhampiran kerana ditempatkan di bangunan rumah kedai yang disewa," laporan audit dipetik.

    Selain masalah pembelajaran, keselamatan murid juga tidak terjamin disebabkan tiada kawalan keselamatan.

    Menurut laporan audit, kedudukan sekolah tersebut menumpang adalah disebabkan tiada tapak yang diwakafkan untuk pembinaan sekolah agama.

    Selain itu, kerja membaik pulih kerosakan sekolah juga tergendala akibat kekurangan peruntukan.

    Menurut laporan itu, jumlah peruntukan yang diluluskan ialah sebanyak RM5.43 juta. Bagaimanapun, permohonan bagi membaik pulih kerosakan dianggar berjumlah RM10.47 juta.

    "Semenjak tahun 2009 hingga kini, tiada program baik pulih dilaksanakan walaupun terdapat permohonan pada tahun 2010 dan 2011 oleh SA Kampung Pasir Putih dan SA Pekan Nanas.

    "Keadaan ini telah menyebabkan suasana tidak selesa dan selamat
    kepada murid, guru dan harta benda sekolah selain mengaibkan imej SA berbanding sekolah kebangsaan," kata laporan itu.

    Antara masalah lain yang dihadapi oleh sekolah agama di Johor ialah kekurangan kemudahan infrastruktur asas, perabot sekolah yang rosak dan uzur, kekurangan guru dan kakitangan sokongan serta pengurusan aset dan inventori yang perlu dibaiki.

    Menurut maklum balas Jabatan Agama Johor dalam laporan itu menyebut, kekurangan kemudahan infrastruktur di sekolah agama disebabkan kekangan kewangan sehingga pihak mereka perlu peruntukan daripada Majlis Agama Islam Johor bagi memenuhi keperluan tersebut.

    Maklum balas itu menyebut lagi, pada tahun 2011, tiada peruntukan untuk pembelian perabot diterima daripada kerajaan negeri.

    ReplyDelete
  18. Askar Tua,,,
    Antara beberapa penemuan yang mengejutkan dalam laporan Ketua Audit Negara yang baru dikeluarkan ialah: Perbelanjaan tahunan untuk Jabatan Hal Ehwal Agama Islam telah menurun ke RM 5.63 juta untuk tahun 2011 berbanding RM 7.15 juta pada tahun 2010.

    Hasil cukai tanah telah menurun ke RM 112.51 juta untuk tahun 2011 berbanding RM 114.03 juta pada tahun 2010.


    Penjualan saham yang begitu banyak. Pada akhir tahun 2011, pelaburan saham Kerajaan Negeri dalam Penyata Kedudukan Kewangan berjumlah RM0.59 juta. Ini merupakan penurunan sebanyak 97.5% ekoran 3 daripada 4 saham Kerajaan Negeri iaitu saham Telekom Malaysia Berhad, Tenaga Nasional Berhad dan Malaysia Airport Holdings dengan nilai pokok RM22.91 juta telah dijual dalam tahun 2011.

    Terdapat 33 unit rumah Rumah Awam Harga Rendah (RAHR) yang masih kosong semenjak tahun 2005. Tunggakan sewa Rumah Awam Harga Rendah (RAHR) semakin meningkat pada tahun 2011 berbanding tahun 2009 dan 2010 iaitu sebanyak 25.4% berbanding kutipan sepatutnya. Terdapat rumah Rumah Awam Harga Rendah (RAHR yang belum dikeluarkan hak milik walaupun pembeli telah selesai bayaran sewa beli antara 1 hingga 7 tahun.

    Tunggakan sewa premis Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) mencapai 25.0% daripada jumlah hasil sewa yang sepatutnya diterima. Empat projek usaha sama yang ditandatangani oleh MAINS di antara tahun 2000 hingga 2002 dengan syarikat pemaju telah mengambil masa yang lama selepas tempoh perjanjian untuk mendapatkan pulangan yang dijanjikan kerana pelbagai masalah. Satu daripada projek usaha sama Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) masih belum bermula walaupun perjanjian telah ditandatangani pada tahun 2002 dan menyebabkan baki pulangan kepada MAINS sejumlah RM7.9 juta masih tertangguh.

    Program Pembangunan Industri Lembu Dan Kerbau di Negeri Sembilan adalah kurang memuaskan kerana sejumlah 254 (77.4%) perjanjian Skim PINTAF dan 27 (26.7%) perjanjian Skim TRUST masih belum disediakan walaupun bantuan ternakan telah diagihkan.

    YNS Management Sdn. Bhd. (YNSM) merupakan sebuah syarikat milik penuh Yayasan Negeri Sembilan (Yayasan) dengan modal saham diterbitkan dan modal berbayar berjumlah RM0.50 juta.

    YNSM masih mempunyai kerugian terkumpul yang agak tinggi iaitu sebanyak RM0.43 juta pada tahun 2010 berbanding modal berbayar RM0.50 juta.
    1. Pengurusan aktiviti YNSM tidak memuaskan kerana aktivitinya semakin berkurangan.

    2. Tiada pertambahan kontrak baru dan tiada penetapan kadar harga bagi aktiviti khidmat pembersihan yang merupakan aktiviti utama syarikat.

    3. Tadbir urus korporat berkaitan pematuhan YNSM kepada Pekeliling Perbendaharaan mengenai tatacara pembayaran bonus serta kekerapan mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah adalah kurang memuaskan.

    PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI, NEGERI SEMBILAN - Negeri Roadstone Sdn. Bhd.

    Terdapat beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki seperti berikut:

    1. Berlaku kelewatan kutipan hasil jualan batu-batan daripada pelanggan antara 7 hingga 58 bulan.

    2. Tiada pemantauan Unit Audit Dalam dan Jawatankuasa Audit

    3. Pembayaran bonus tidak mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Negeri.

    MAJLIS PERBANDARAN SEREMBAN Terdapat beberapa kelemahan dalam pengurusan program ini seperti berikut:

    1. Sejumlah 79.6% bilangan kompaun di bawah Undang-undang Kecil Taman bagi tempoh 2009 hingga 2011 masih tertunggak.

    2. Undang-undang Kecil Vandalisme sukar dilaksanakan menyebabkan meningkatnya kejadian vandalisme terhadap landskap yang dibangunkan.

    PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI, NEGERI SEMBILAN

    1. Empat lot tanah masih belum dimajukan, 3 daripadanya telah dimiliki PKNNS melebihi 20 tahun menyebabkan PKNNS telah menanggung bayaran cukai sejumlah RM0.33 juta tanpa sebarang hasil.

    2. Tanah milik masih dalam kaveat pihak ketiga telah tertangguh pembangunannya sedangkan sejumlah RM91,368 perlu dibelanjakan untuk cukai tanah dan cukai pintu setiap tahun.

    3. Pulangan projek sejumlah RM1.99 juta masih belum diperoleh akibat projek terbengkalai yang mana sepatutnya disiapkan pada bulan Mei 2007.

    ReplyDelete
  19. Khas untuk askar tua 1 soalan,,
    Ada apa2 info tentang wang pampasan buruh paksa landasan keretapi maut d zaman jepun dulu tk? Dengar citer Jepun dah bayar kat kerajaan,,,negara2 lain dapat dh,,mano pogi duit tu askar tua? bila persatuan bekas2 buruh ni mintak bayaran tu banyak pulak songeh kerajaan bagi mcm2 alasan? apo masaalah sebonar? Dah songlap ko dek kerajaan? Sebagai bekas askar saya percaya askar tua tentu ada perasaan simpati jgk dgn hal ni kan? Cuba askar tua tanya2 kat kawan2 askar tua yg masih dlm kerajaan tu sikit ye,,TQ

    ReplyDelete
  20. La, apo kejadah eh budak yg bagi emmpat komen di atas.Orang yg samo,ni mesti tak orang PAS/PKR.Byk na baco Harakah,otak pon mereng.Yg boto kat Harakah tu waktu sembahyangf ajo,yg lain main hayun ajo.Ni sebut pasal Audit Report,tolonglah cerito sikit Audit Report untuk Sgor ,Kedah,Penang dan Kltan.You closed your bloody eyes and ears you the odds go against your side n this is typical of PR.Regarding the compensation of the labour force,typical lah SAYA DENGAR is the favourate words and sweeping statements.If you want the answer give ref/source of info and jangan jadi bangang ditipu hidup hidup macam idol anda jadi PM 16 Sept.Salam.

    ReplyDelete
  21. Askar Tua,,,
    kah!!kah!!kah!!! kan kau dh merapu jadi eh,,kah!!kah!!kah!!
    marah2 pulak dah ko?dh kono btg hidung sendiri yo? tak sodar2 lg kau?
    soal org yg samo bg komen tu hak si tukang komen la,raso2 tkdo masaalah kalau botul.
    Negeri2 pakatan semua dapat pujian daripada audit negara,kau tau ko tidak ni askar tua?duk baco utusex meloya,dongar tv3 suku yo,tu pasal kau kono koncing selalu,,zaman dah berubah pak oi,,kah!!!kah!!kah!!
    kalaupun audit kato yg ada kepincangan d kedah tu pn bilo di siasat balik rupanya2 Brua2 umno jgk punya kojo,kerajaan negeri berbaik sangka dgn mengekalkan jawatan diaorg setelah memerintah tp dlm diam jd barua,gunting dlm lipatan,,,semua tu dh terbiasa,terbawak2 dgn cara pemerintahan umno dulu,,,dh jd darah daging diaorang lah tu.
    Umno!UmPORNO@United Munafik National Organisation@SYAITAN YG DI KENALI,,BETUL2 MELOYAKAN,,,
    KAH!!!KAH!!!KAH!!!KAH!!!

    ReplyDelete
  22. Anon.6.38
    Definition of Stupid(Bangang)
    Knowing the truth,
    Seeing the truth,
    But still believing the Lies
    Resulting in Syok Sendiri.
    That"s YOU.
    Salam

    ReplyDelete
  23. askar tua,,
    Defination or HIPOKRIT is Menipu Diri Sendiri mcm kau la jugak.Umpama nak menegak benang yg basah pn yo jgk kau ni,,,
    Tkda apo2 fakta yg kau beri kt sini pn,cakap2 kau yg mcm bagus tu je lah,,Kah!!kah!!kah!!!
    Kau la yg syok sendiri tk mahu terima kenyataan sebenar,bila di hujah kau merapu,marah2 pulak,,kah!!!kah!!kah!!!
    kalau dh karat Umno tu mcm tu la perangai,,kah!!kah!!kah!!
    Kalau umno@BN tumbang pn Pencen kau totap ado,,tak usah la kau risau pulak,,kah!!!kah!!kah!!!
    Sabar pak,jangan marah2,,hee,,hee,,

    ReplyDelete
  24. Anon 2.15,
    Nobody is angry here,as someone who may be your senior just to remind and advise you.Do not become an ALOK.
    A-Action,
    L-Lebih,
    O-Otak,
    K-Kurang
    Salam.

    ReplyDelete
  25. Saya tak fikir MB sebengal dan sesengal yang digambarkan. Sebab tak ada anak Negeri yang saya kenali yang sengal dan bengal:-) Yang paneh miang adalah:-) Cool down bro - janganlah serius sangat. Apa-apapun saya bangga sebagai anak Negeri. Kecuali bab lembu dan tahi lembu di Bandar DiRajanya yang di tahap kritikal. Bila MB nak settle kan masalah lembu nih?

    ReplyDelete
  26. Hahaha nak sokong hudud biar HUDUDULLAH...

    Bukan hudud PAS.... Hudud utk semua bukan separuh separuh... Hehehe kat baju MCA tu ado tulis Hudud pas... Hudud pas hudud wahabiah... Hahahaha skang dah ado wakil rakyat pkr ke pas ke yg duk soal berkenaan isu talkin... Dia kato bidaah... Jejago kawan kono... Kok nak bebughak jgn sampai di rasuk qorin... Hehehe

    Nik aziz dah lari dri sirot yg nabi muhammad bwk... Kesian tak sodar politik membawak syirik...

    Kesian woi hangpa shemua... Kesian... Anyway politician patut pandai dlm menbawak diri. Keutamaan pttnya tindakan supaya jgn timbul fitnah... Itu lebih di sukai ALLAH....

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive