Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Sunday, July 27, 2014

Sementara kita bergembira..

Walaupun kita sedang bergembira menyambut Hari Raya Eidul Fitr di bumi Malaysia yang aman dan makmur ini, jangan di lupa pada SAUDARA KITA yang telah menjadi korban dalam peristiwa MH370 dan MH17. Tidak dilupa juga kepada SAUDARA-SAUDARA KITA yang sudahpun terkorban atau yang masih berjuang di bumi Gaza, Palestin. 

Semoga Allah SWT senantiasa merahmati hamba-NYA yang beriman dan bertakwa. Amin!

Kepada yang bakal memandu pulang ke kampong halaman, berhati-hati di jalan raya. Don't fall asleep while driving!

SELAMAT HARI RAYA EIDUL FITR DARIPADA WARGA PANEH MIANG SERTA MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Thursday, July 24, 2014

Atas rasa tanggungjawab..

Kami terimo beberapo pm (private message) di twitter, facebook dan email yang tak pueh hati pasal posting kami sebelum ni mengenai MAINS di sini.

Bagi berlaku adil, kami ingin siarkan juga penjelasan mengenai 'borang lama Bantuan Fakir Miskin' daripada pihak MAINS seperti di bawah.

Sungguh pun begitu, kami mohon pihak kerajaan Negeri Sembilan terutamo pado Pengerusi MAINS iaitu Mohamad Hasan supayo nengok-nengok an sikit 'alignment' kakitangan MAINS ni.

Umum dah lamo tau kebanyakan oghang majlis agamo kek N9 ni ramai yang nyokong pembangkang. Dah bertahun berlaku tapi takdo oghang kerajaan negori yang peduli.

Baiknyo kerajaan UMNO/BN ni sobab dibiarkan juak pembangkang ni bermaharajolelo dalam Jabatan Kerajaan. Ayat yang biaso di dongar...biar la deh...oghang Melayu kito gak tu...oghang Islam sumo eh tu...bla..bla..bla! Memang la boto ayat tu, tapi juak pembangkang ni bukan dipeduli doh. Makin naik lomak memasing menghasut rakyat membonci kerajaan terutamo UMNO.


Maso komplot pembangkang ambil alih Selangor lopeh PRU-12, kerajaan negeri Selangor siap bagi amaran kek pekojo badan-badan kerajaan negeri Selangor yang jadi ahli dan pogang jawatan dalam UMNO; kalo masih nak berkhidmat dengan kerajaan negeri Selangor, musti lopeh an jawatan dan keahlian parti memasing, atau mereko sumo akan dibuang kojo. Sampai camtu sekali punyo ugutan! Abih ahli UMNO yang kojo ngan kerajaan negeri Selangor lopehkan jawatan parti. Paling toghuk siap ado yang masuk jadi ahli Pkr dan Pas semato-mato nak jago periuk nasi.

Hanya orang UMNO/BN sajo yang tak kisah sumo tu. Telampau baik bona sampai kono pijak kepalo.

Sobab tu banyak rahsio kerajaan telopeh ke komplot pembangkang, sobab yang duduk dalam kerajaan sendiri ramai oghang pembangkang.

Harap Mohamad Hasan dan sekutunya sodar sumo ni. Pengarah Pelajaran N9, jabatan-jabatan pelajaran daerah dan guru-guru sekolah pun pejabat MBNS kono pantau 'alignment' dorang ni sumo. Banyak na bunyi yang tak elok bobanding elok.

'Pembersihan' perlu segera dilakukan sebelum PRU-14. Sampai bilo kerajaan N9 nak simpan gunting dalam lipatan?

*********

Penjelasan Isu Kriteria Fakir dan Miskin MAINS.

Penentuan had fakir dan miskin di NS dibuat berdasarkan had kifayah. Telah dilaksanakan sejak 2004. Kadar yg dinyatakan dlm borang adalah kadar lama pendapatan bersih setelah ditolak kadar had kifayah. 

Kadar had kifayah merangkumi kos perbelanjaan yg munasabah sebulan isirumah merangkumi perbelanjaan keperluan perlindungan, makanan, pakaian, pendidikan, perubatan, pengangkutan dan lain lain belanja berkaitan. Sekiranya masih berbaki kurang drpd RM150, mereka akan dimasukkan di bwh kategori fakir manakala sekiranya baki pendapatan lebih drpd RM150 tetapi kurang drpd RM300 akan dimasukkan dlm kategori miskin. 

Kedua dua kategori ini layak menerima bantuan bulanan dan bantuan lain yg berkaitan mengikut keperluan keluarga berkenaan. Sekiranya pemohon tdk masuk mana mana kategori berkenaan. Mereka boleh dipertimbangkan bantuan berkala atau sekali bantuan mengikut keperluan mereka. 

Borang berkenaan adalah borang lama wbp mungkin masih digunakan dan diedarkan bagi mengelakkan pembaziran. Kadar baru Had Kifayah juga telah dipinda seperti di sertakan. Borang baru adalah seperti disertakan. Tafsiran asnaf adalah sepertimana yg ditetapkan oleh J/kuasa Fatwa. (Utk rujukan had kifayah boleh layari http://www.baitulmalns.gov.my/hadi.asp.)

Di NS seramai 5,600 org menerima bantuan bulanan dan sebahagian besar mereka turut menerima bantuan bulanan JKM dan bantuan PPRT serta bantuan projek basmi kemiskinan negeri. MAINS juga sedang menjalankan kajian kali kedua had kifayah dan dijangka akan dikuatkuasakan pd 2015.

Bagi 2013 shj MAINS menerima 37,678 permohonan individu dan drpd jumlah berkenaan 33,379 tlh di luluskan iaitu lebih 88.6% drpd yg di terima. Sejumlah RM32.27 juta tlh dibelanjakan utk asnaf fakir dan miskin shj (melebihi 2/8 peruntukan perbelanjaan utk asnaf fakir dan miskin). Secara keseluruhan RM80.4 juta tlh dibelanjakan utk pelbagai asnaf (individu dan institusi) di NS pd 2013 berbanding kutipan RM79.7 juta, menjadikan lebih 100% dana zakat 2013 diagihkan pd tahun lepas.

MAINS juga merupakan satu satunya negeri yg mengagihkan lebih 95% zakat yg dikutip setiap tahun sejak 2004. Turut menerima Anugerah Audit Akauntabiliti 4 bintang (tertinggi) dari Ketua Audit Negara selama 6 tahun berturut turut selain mengekalkan Sijil Akaun Bersih sejak 2004.

Selain itu MAINS juga mengekalkan kadar Indeks Kepuasan Pelanggan pd kadar melebihi 80% setiap bulan. Terima kasih di atas sokongan, pandangan dan cadangan serta komen yg diberikan. Usaha penambah baikkan akan terus dilaksanakan. Semoga Allah SWT memberikan ganjaran dan menerima amalan kita sebagai amalan yg soleh. Wallahualam.

Kamal Amran Kamarudin
Setiausaha
Majlis Agama Islam N.Sembilan

Tuesday, July 22, 2014

Orang N9 KAYA-RAYA rupanya..

Kok besanda an pado borang pemohonan "Bantuan Fakir Miskin" yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) di bawah ni, kompom rakyat Negori 9 sumo eyy kayo...


Mano tak eyy, tafsiran "Fakir" dalam borang tu ialah "Sebuah keluarga yang mempunyai 5 orang isi rumah atau lebih yang mana pendapatan bulanan kesemua isi rumah tersebut adalah tidak lebih dari RM150.00."

Tafsiran "Miskin" pulak, "Sebuah keluarga yang mempunyai 5 orang isi rumah atau lebih yang mana pendapatan bulanan kesemua isi rumah tersebut adalah tidak lebih RM300.00."

Kok camtu punyo tafsiran, memang takdo la fakir miskin kek Nismilan nih...

Patutlah MAINS banyak duit sampai bulih buek bangunan behargo RM59 juta...

Patutlah Pusat Zakat Negeri Sembilan bulih simpan bepuluh juta duit kutipan zakat setiap tahun...

Rupo eyy sobab takdo sapo yang layak dikategorikan fakir miskin di Negori 9 untuk di bantu...

Sojuk hati den kok botul oghang Nismilan ni kayo-rayo...satu pencapaian maha hebat nih...kalah negori lain!!

Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Sembilan aka Mohamad Hasan pun musti tumpang banggo. Heh!

Friday, July 18, 2014

Kesan daripada PERATURAN BODOH

Maka terjadilah kejadian 'bodoh' seumpama ini...


Peliknya TIADA PULA LARANGAN untuk buka selepas jam 3 petang kepada outlet dan francais seperti KFC, McD, Starbuck, Pizza Hut, Secret Recipe, Old Town White Coffee, Kenny Rogers etc.? Ataupun 7 Eleven yang banyak jual junk food, roti, minuman? Atau stesen-stesen minyak yang turut menyediakan 'fast food bar on the go'? Atau food court di kebanyakan pasaraya? Juga sekian banyak premis Mamak yang juga buka sebelum jam 3 petang?  

Kenapa LARANGAN menjual makanan hanya kepada PENIAGA MELAYU Bazaar Ramadan yang berniaga hanya sebulan dalam setahun?

Point-nya di sini, kalau dah orang tu tak nak puasa, bazaar Ramadan buka lagi sejam sebelum berbuka pun, tetap orang tu tak akan puasa. Zaman sekarang ni dengan segala jenis produk makanan yang boleh didapati di mana-mana terutama di pasaraya; mudah saja kalau orang tak nak puasa. Tak perlu Bazaar Ramadan jadi penyebab pun...

Siapa la yang mula bagi IDEA BODOH ni...

Thursday, July 17, 2014

Faktor Khalid Ibrahim

1. Masa sembang teh tarik dengan beberapa sahabat di Selangor, salah seorang dikalangan kami yang bekerja sebagai pegawai tinggi kerajaan bertanyakan soalan, siapakah dikalangan pemimpin Malaysia hari ini yang difikir paling layak pegang portfolio Menteri Kewangan?

2. Ada dikalangan kami yang sebut Mukhriz, ada yang sebut Mustapa Mohamed, ada juga yang sebut Mohamad Hasan, dan tak kurang juga menyebut Daim Zainuddin perlu dibawa masuk semula ke kebinet sebagai Menteri Kewangan.

3. Sahabat kami itu menggeleng sambil beralasan Mukhriz masih belum buktikan kebolehan, Mustapa pula ikut telunjuk Amerika dalam isu TPPA, Mohamad Hasan terpalit dengan skandal RM10 juta dan adik beradiknya, manakala Daim sudah 'out of the picture'.

4. Seterusnya sahabat kami itu menegaskan orang yang paling layak terajui Kementerian Kewangan hari ini tak lain tak bukan ialah Tan Sri Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor.

5. Khalid Ibrahim bukan orang politik, apatah lagi nak bergelumang dalam dunia politik kotor tajaan DAP dan Pkr. Mungkin ramai maklum yang Khalid Ibrahim adalah ahli perniagaan, ahli ekonomi yang pernah diberi pelbagai anugerah antaranya CEO Malaysia Terbaik 1997 dari majalah Business Times, Anugerah International Alumnus dari Universiti Queensland 2001, anugerah "AAAB Captain of Industry Award 2002" serta pernah menjadi pensyarah pelawat di Oxford Centre of Islamic Studies, Universiti Oxford. Jadi jelaslah Khalid Ibrahim mungkin hancus dalam bab politik, tetapi tidak begitu hancus dalam bab pengurusan ekonomi dan kewangan.

6. Khalid bernasib baik sebab menang di DUN Ijok pada 2008 disebabkan sentimen rakyat yang benci dengan kepimpinan Paklah dan Menantu walaupun sebelumnya pernah kalah di DUN yang sama di PRK 2007; dan disebabkan tiada pilihan berwibawa di kalangan komplot pembangkang, maka Khalid Ibrahim dipilih untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

7. Sebagai Menteri Besar yang tak pandai berpolitik, tugas politik di Selangor diserahkan kepada rakan sekomplot mereka iaitu DAP dan Pas; lagipun itu memang kelebihan DAP dan Pas selain Pkr yang hanya tahu berpolitik, tapi bab buat kerja hampeh. Jadi Khalid hanya menumpukan kepada urus tadbir Selangor. Malas nak cerita apa yang Khalid dah buat di Selangor, anda boleh semak sendiri, tapi perancangannya tampak membuahkan hasil. Mungkin itu antara sebab utama rakyat Selangor kekal menolak BN di PRU-13 iaitu "Faktor Khalid Ibrahim".

8. Ramai mengatakan sejak di PNB dan Kumpulan Guhtrie Bhd, Khalid memang jenis kedekut. Malah selepas jadi Menteri Besar Selangor pun, Khalid tetap 'maintain' sikap kedekut yang beliau sendiri pernah akui. Kedekut ini bermaksud, Khalid secara lurus bendulnya mengurus dana rakyat secara berhemah dan bijak berlandaskan prinsip ketelusan dan mengikut tata tertib undang-undang; malah mampu pula bawa ekonomi Selangor selangkah lebih berdaya saing berbanding di zaman Khir Toyo. Inilah sebab utama mengapa komplot pembangkang terutamanya ADUN DAP dan Pkr menyampah dengan Khalid disebabkan Khalid terlalu 'jujur' dalam mentadbir Selangor yang sangat kontra dengan sikap sebahagian besar pemimpin komplot pembangkang yang penuh dengan korupsi dan skandal.

9. Jelas bahawa agenda komplot pembangkang untuk menyingkirkan Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor tak lain tak bukan sebab ADUN DAP dan Pkr serta sebahagian kecil ADUN Pas tak dapat nak memenuhkan poket dan tembolok memasing. Itu saja!! Segalanya sebab WANG dan HARTA dunia, dan Khalid Ibrahim adalah penghalang kepada cita-cita sekelompok manusia haloba yang berhasrat untuk menjahanamkan rizab dan ekonomi Selangor.

10. Khalid Ibrahim mungkin tidak pandai berpolitik, tetapi dia adalah jenis orang yang ada 'otak' dan berkebolehan terutama dalam pembangunan ekonomi kewangan. Orang seperti Khalid inilah yang sepatutnya di tarik masuk ke dalam UMNO, bukannya macam Ezam atau Lokman Adam etc. yang buek habih bogheh sesajo.

11. Sepertimana arwah Azizan Razak, Khalid Ibrahim tidak pernah menjadi fokus kritikan Dr Mahathir. Mengapa agaknya?

Wednesday, July 16, 2014

Henti sebar troll Gadis Peugeot!!

Klip wanita mengamuk ni dah jadi viral.


Tapi viral penyebarannya ada unsur perkauman. Si tukang upload pun nama Cina. Bila ia melibatkan Wanita Melayu, macam-macam troll dikeluarkan. Seolah Cina ni...orang Melayu tak boleh usik langsung. Ini semua kerja RBA. Orang Melayu jangan bantu sebarkan troll yang boleh menjatuhkan maruah Wanita Melayu walau dengan alasan budi bahasa kononnya.

Kalau ia melibatkan Cina...pasti tak akan wujud troll atau parodi. Ingat lagi kes Cina maki polis, Cina maki DBKL etc. Adakah wujud banyak troll macam kes Wanita Melayu pemandu Peugeot? Cuba tengok klip bawah;



Takde sapa pun nak buat troll kes perempuan Cina atas ni, dan tak ramai pun orang Cina yang nak tengok atau bagi komen klip ni di youtube jika nak banding dengan klip si Gadis Peugeot. Sekali lagi nak bagitau...ini semua kerja RBA nak malu/jatuhkan maruah Wanita Melayu. Jadi orang Melayu elok hentikan penyebaran sebarang troll isu ni.

Kalau ikut pengalaman den, keto Cino kono langgar sikit pun..perangai lagi macam sial punya lagak. Den ponah tengok 2 orang Cino bawak moto bosa langgar keto sorang pakcik Melayu sampai tercabut bumper...lepas tu pakcik Melayu tu pulak yang kena maki...lagi la macam cilakos!! 

Isu perkauman dah makin mendidih, tapi kerajaan analogi bolasepak PM Najib masih dok bacul al dayusi.

Tuesday, July 15, 2014

Dah-dah la tu Najib..

1. Sebelum ni Najib buat analogi kekalahan 1-7 Brazil kepada Germany. Kata Najib - "Kalau itu yang berlaku kepada satu pasukan bola sepak, bayangkan kepada satu negara yang tiada kepimpinan berkesan, mampu menjiwai aspirasi pastinya menjadi seperti apa yang berlaku kepada pasukan Brazil."

2. Agaknya selama ni pasukan Harimau Malaya tak pernah masuk finalis World Cup sebab tiada kepimpinan berkesan yang mempunyai visi dan menjiwai aspirasi rakyat macam Najib. Ironinya, kepimpinan Najib sendiri pun selalu dikritik kerana membiarkan banyak isu kontroversi berlarutan. Banyak la kau punya kepimpinan berkesan!!

3. Semalam, sekali lagi Najib buat analogi pasal pasukan Germany yang baru menang World Cup 2014. Kali ni Najib cakap di Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2013 Perbendaharaan Malaysia di Kompleks Kementerian Kewangan. Kata Najib;

"Pada pendapat saya, kejayaan pasukan Jerman boleh kita simpulkan sebagai kecemerlangan individu dan komitmen berpasukan yang luar biasa. Apabila kita dapat kumpulkan atau satukan prestasi individu dalam konteks pemuafakatan sebagai satu unit yang padu dan bekerjasama atas semangat pemuafakatan, maka pencapaian kita lebih besar daripada jumlah individu." - Klik.

4. Berbelit tak ayat Najib? Kalau bab bercakap guna ayat retorik, bombastik, fantastik, plastik..serah jelah kat Najib..ke konsetan yang tulis teks?

5. Bagi Najib, Malaysia mampu capai tahap lebih tinggi daripada sekarang hanya dengan menggunakan analogi bolasepak. Cerita pasal pasukan Germany, dah boleh setel masalah negara. Heh!

6. Pedulikan agama Islam yang dihina saban hari. Pedulikan hak Melayu yang dipersoal Chauvinist setiap minggu. Pedulikan sempadan yang kerap diceroboh. Pedulikan kadar jenayah dan harga barang sama saja naiknya. Pedulikan BNM umum kenaikan OPR 3.25% yang bakal membebankan peminjam. Pedulikan konflik kaum yang semakin nak meletup. Dengan hanya tengok World Cup saja, semua masalah boleh selesai guna analogi. Satu corak 'kepimpinan mantap' oleh Najib?!

7. Rasanya kalau sebut pasal Flo Pass, Revie Plan, Push and Run, One-Touch, Total Football, Anti-Football, Catenaccio dan Tiki-Taka etc.; sah-sahlah Najib tak akan tau apa ke benda semua tu! Kalau strategi permainan bolasepak pun Najib tak tau, macamana dia boleh guna analogi bolasepak sebagai rujukan kepimpinan negara dan organisasi? Adakah Najib benar-benar faham apa yang dia sendiri cakap?

8. Oklah, memandangkan Najib suka guna analogi permainan bolasepak akhir-akhir ni, apa kata kita guna analogi yang sama pula untuk nilai kepimpinan PM Najib.

9. Ramai tahu pasukan Germany guna konsep 'Total Football' dalam permainan mereka. Konsep 'Total Football' bertumpu kepada pergerakan pasukan tanpa mempunyai posisi yang tetap. Ini bermakna seorang penyerang tidak semestinya menjadi penyerang pada setiap masa. Bergitu juga dengan pemain pertahanan dan pemain di bahagian tengah. Pergerakan tanpa posisi yang tetap ini membuatkan pemain-pemain lawan mempunyai kekangan untuk menyekat pergerakan seseorang pemain yang menggunakan sistem ini. Inilah yang menjadi kunci kejayaan pasukan Germany.

Agaknya gambar atas ni guna konsep Total Football atau Syok Sendiri?

10. Jika dibandingkan corak kepimpinan Najib sejak 2009, adakah menyamai konsep 'Total Football'? Jika Islam, Hak Melayu atau UMNO sendiri diserang, berapa ramaikah dikalangan menteri atau kepimpinan UMNO di bawah Najib yang bangkit mempertahankan? Berapa ramaikah pula yang bersungguh mempertahankan Islam, hak Melayu dan UMNO di bawah kepimpinan Najib? Adakah Najib cakap serupa bikin?!

11. Sedangkan saman terhadap Tian Chua pun UMNO boleh tarik semula, Rayer kata UMNO CELAKA pun KJ boleh minta maaf senyap-senyap, TPM aka Timbalan Presiden UMNO kena serang pun tiada siapa yang bangkit pertahankan, isu Al-Kitab dan kalimah "Allah" pun kepimpinan Najib boleh main playsafe, Cina tak mintak apa pun Najib tetap bagi, apa saja tuntutan pembangkang pun Najib tunaikan hingga tergadai hak Islam dan Melayu, dan banyak lagilah kalau nak disenaraikan. Bak kata TDM, "Seorang pemimpin yang kuat akan tunjuk kekuatan apabila diuji. Jika kuat, pemimpin itu akan menangkis serangan bertubi-tubi dari dalam dan luar." Sejujurnya, adakah Najib kuat?

12. Dan siapakah dikalangan kepimpinan UMNO hari ini yang turut bermain dalam posisi pertahanan dan penyerang sekaligus macam konsep 'Total Football' pasukan Germany? ADAKAH INI YANG DIKATAKAN KEPIMPINAN BERKESAN JAJAAN NAJIB?

13. Apa yang Najib tak sedar sebenarnya corak kepimpinan dia selama 5 tahun ini lebih kepada konsep 'Anti Football'. Strateginya cukup mudah iaitu sesebuah pasukan akan bermain secara bertahan untuk 90 minit tanpa cubaan untuk menyerang. Cuma bezanya corak kepimpinan Najib hari ini bukan setakat bertahan saja, malah siap bagi gol percuma untuk pasukan lawan menang. Apa barang...

14. Terus-terang cakaplah yang Najib kena kurangkan bercakap, sebab makin banyak dia bercakap, makin ramai yang anggap dia paloi. Seriously bro...dah ramai yang mengolok dan mempersenda apa saja yang Najib cakap di khalayak umum. Dahlah kebanyakan pemimpin UMNO terutama Menteri apabila bercakap memang terserlah kepaloian memasing..sebab ketuanya pun lebih kurang sama..abih camno?!

15. Sudah-sudahlah tu Najib...

Saturday, July 12, 2014

Friday, July 11, 2014

Kesian Kak Mah..

"Saya tidur 4 jam sehari dalam bulan puasa"

Mengakui umurnya semakin meningkat dan berasa letih, isteri perdana menteri Rosmah Mansor mengakui beliau hanya tidur selama empat jam sehari dalam bulan Ramadan demi kepentingan rakyat serta negara.

Sehubungan itu, presiden Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri (BAKTI) itu menepis cakap-cakap umum bahawa menjadi isteri seorang pemimpin akan berdepan dengan kesenangan.

"Saya telah pernah pun datang ke bahagian Cheras ini tiap-tiap tahun selama enam tahun."

"Saya tak jemu-jemu datang ke majlis ini. Tapi walaupun tak jemu sebab umur dah meningkat enam tahun lagi, rasa letihlah jugak."

"Jadi bulan puasa ini, saya cakap terang-terang, saya tidur pun tak cukup. Saya hanya tidur empat jam satu hari. Jadi itulah, bukan senang untuk menjadi isteri seorang pemimpin."

"Kita terpaksa berkorban demi untuk rakyat serta negara. Jadi siapa-siapa kata, jadi isteri pemimpin negara senang, saya cakap hari ini tak senang," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan dalam majlis menyampaikan bantuan hari raya anjuran Yayasan Pendidikan Cheras di Jalan Peel. - MKini.

*********

Baguslah tu Kak Mah. Umat Islam yang tawadduk tidurnya lagi singkat daripada tu. Kalau setakat 4 jam Kak Mah dapat tidur sehari tu kira alhamdulillah.

Tapi Kak Mah kena hati-hati, sebab bila tak cukup tidur ni memang akan rasa takde mood, penat dan senang nak marah-marah. Kurang tidur juga akan beri kesan kepada ingatan, kehidupan seks, kesihatan, rupa paras dan lain-lain.

Berikut antara 10 kesan yang mungkin berlaku pada seseorang yang kurang tidur berdasarkan laman WebMD.

1. Kemalangan

Kemalangan jalan raya paling kerap berlaku di musim perayaan terutamanya apabila pemandu tidak cukup tidur kerana memandu jauh atau terlalu lama terperangkap dalam kesesakan trafik. Kajian juga membuktikan pekerja yang kurang tidur atau tidak mendapat tidur yang berkualiti antara faktor utama berlakunya kemalangan di tempat kerja.

Tapi disebabkan Kak Mah tidak memandu sendiri dan ramai pula orang yang melakukan kerja untuk Kak Mah, jadi Kak Mah tak perlu risau akan terlibat dalam kemalangan.

2. Jadi Semakin Bodoh

Tidur memainkan peranan penting dalam proses pemikiran dan pembelajaran manusia. Bila kurang tidur kita sukar nak beri perhatian, tidak peka kepada keadaan sekeliling dan menjadi kurang fokus. Semasa tidur, kitaran tidur yang sempurna akan membolehkan otak mengumpul dan menyimpan memori manusia. Tetapi jika kurang tidur, kitaran ini akan terganggu dan berkemungkinan kita tidak akan dapat mengingati apa yang kita belajar atau alami di siang hari.

Tapi kami pasti Kak Mah tak bodoh...jangan risau!!

3. Kebarangkalian untuk menghidap penyakit kronik berikut adalah tinggi;

Heart disease / Sakit Jantung
Heart attack / Serangan Jantung
Heart failure / Kegagalan fungsi jantung
Irregular heartbeat / Denyutan jantung tidak menentu
High blood pressure / Darah Tinggi
Stroke
Diabetes

Rasanya Kak Mah tiada penyakit-penyakit yang disebut tu kan..kan??

4. Mengendurkan Nafsu Seks

Pakar mengatakan lelaki dan wanita yang kurang tidur didapati kurang bernafsu atau tidak berminat terhadap seks. Antara puncanya disebabkan kurang tenaga, mengantuk, dan tertekan. Kajian lain pula mendapati ketidakpuasan seks antara penyebab utama berlakunya kecurangan.

Err...bab ni segan pulak nak tanya Kak Mah...

5. Kemurungan

America Sleep Poll pada 2005 mendapati seseorang yang mengalami kemurungan (depression or anxiety) dilaporkan tidur kurang dari 6 jam sehari.

Tapi rasanya Kak Mah tak pernah rasa murung. Kalau murung jugak boleh la Kak Mah bawak-bawak bertadarus selain karaoke.

6. Nampak Lebih Tua

Seseorang yang kurang tidur biasanya akan kelihatan pucat dan ada kesan 'panda ayes'. Tapi jika kurang tidur yang berterusan akan menyebabkan kulit menjadi kusam dan lebam di bawah mata (eye bag). Bila kurang tidur, badan akan mengeluarkan lebih banyak stress hormones kortisol. Kortisol yang berlebihan boleh menyebabkan berlakunya 'break down skin collagen'.

Rasanya Kak Mah tak perlu risau sebab ramai kata Kak Mah nampak muda sentiasa dan mata Kak Mah pun tak macam Xing Xing dan Liang Liang walaupun kurang tidur.

7. Pelupa

Bab pelupa ni kalau melibatkan perkara-perkara kecil takpe lagi. Tapi risau juga kalau terlupa tutup suis, terlupa tutup gas masak, terlupa tutup paip air, terlupa gear kereta tak neutral lagi etc. yang semuanya boleh membahayakan kesihatan dan nyawa.

Jangan pulak Kak Mah buat-buat lupa apa yang Kak Mah dah buat ya!!

8. Bertambah Berat Badan

Kurang tidur akan menyebabkan kita lebih cepat lapar dan bertambah selera makan. Mereka yang tidur kurang daripada 6 jam sehari adalah 30% lebih besar kemungkinan untuk menjadi gemuk.

Patutlah berat badan Kak Mah tak berubah! Hmmm...

9. Meningkatkan Risiko Kematian

Kajian Whitehall II pada 2007, mendapati pekerja yang tidur kurang daripada 5 jam sehari akan mengalami risiko 2 kali ganda kematian disebabkan pelbagai penyakit. Kurang tidur juga adalah punca berlakunya risiko kematian disebabkan penyakit kardiovaskular.

InsyaAllah Kak Mah akan panjang umur dan berpeluang main badminton lagi lepas ni...

10. Merosakkan Pertimbangan

Kurang tidur akan memberi kesan bagaimana kita menganalisa sesuatu perkara. Ia akan menyebabkan kita membuat keputusan kurang bijak.

Risau juga kalau Kak Mah sering terbuat keputusan kurang bijak macam suaminya, kerana yang jadi mangsa pastilah rakyat jelata.

P/S: Errr...agak-agak Wan Azizah tidur berapa jam sehari?

Thursday, July 10, 2014

Nasihat PERCUMA Mahathir kepada Najib

Tak perlu dibayar berbillion ringgit macam KonSetan, tak perlu PunahSehat seperti PEMANDU atau MKPN, Dr Mahathir masih mampu memberikan preskripsi ekonomi secara percuma sebagaimana yang diterbitkan Malay Mail di sini. Terjemahannya seperti di bawah. Jom layan...

*********

Dr Mahathir menyatakan kebimbangannya mengenai Malaysia yang dirasakan perlu menghapuskan karenah birokrasi serta pemberian wang (BR1M etc.) dalam satu temu bual dengan Malay Mail. 

Beliau membandingkan keunikan Malaysia dalam sektor perindustrian yang pernah membekalkan tenaga kerja murah berbanding negara Asia lain, tetapi beliau turut menegaskan sudah tiba masanya Malaysia menimbangkan semula beberapa dasarnya. 

Ketika disoal dasar ekonomi mana yang perlu diutamakan, Dr Mahathir menegaskan, "Karenah birokrasi, mengkaji semula polisi pertanian dan menghentikan penghijrahan keluar tenaga pakar". Dr Mahathir turut membayangkan bahawa pemberian wang (percuma) oleh kerajaan sebagai satu bentuk penafian ekonomi. 

Beliau berpendapat, rakyat Malaysia tidak perlu bergantung kepada bantuan wang, dan beliau "tidak menyokong keputusan memberikan wang percuma kepada rakyat" selain menekankan bahawa "karenah birokrasi boleh menyebabkan berlakunya kelewatan dalam pelbagai urusan".

"Saya tidak percaya dengan keputusan memberikan wang kepada rakyat. Hakikatnya rakyat Malaysia mampu meneruskan kehidupan kerana mereka memiliki bakat. Bukannya dengan cara memberi wang yang tidak pun menyumbang kepada ekonomi. Seharusnya rakyat Malaysia dilatih dalam bidang-bidang tertentu,” tegas Dr Mahathir. 

Inilah perkara yang perlu diperbetulkan kembali di Malaysia agar negara mampu pergi lebih jauh dalam usahanya untuk bersaing.

Menurut Dr Mahathir, Malaysia sebenarnya mendahului dalam sektor perindustrian yang turut mendapat pengiktirafan dunia berbanding seluruh rantau ini. 

Walaupun Singapura turut mengukuhkan kedudukannya dalam membangunkan industri teknologi maklumat kerana faktor geografinya, namun Malaysia telah melangkah jauh berbanding negara yang lebih besar di Asean.

Bermula Januari hingga April tahun ini, indeks pengeluaran perindustrian Malaysia telah berkembang sebanyak 4.6 peratus berbanding tempoh masa sama pada tahun sebelumnya. 

Perkembangan tersebut turut disumbangkan melalui kenaikan semua indeks, termasuk sektor pembuatan 6.2 peratus, perlombongan 0.7 peratus dan tenaga 4.2 peratus. 

Projek-projek yang diluluskan mengikut sektor industri utama di Malaysia dari Januari hingga Mac 2014 adalah produk kimia dan bahan kimia (RM6.6 bilion), produk elektronik dan elektrik (RM4.4 bilion), produk logam asas (RM2 bilion), pengilangan makanan (RM738 juta), kelengkapan pengangkutan (RM705 juta), produk getah (RM553 juta) dan produk petroleum (termasuk petrokimia) (RM455 juta), sekaligus membuktikan kepentingan sektor perindustrian dalam ekonomi negara. 

Malaysia dalam persaingan dengan Asean telah berubah daripada industri yang berorientasikan tenaga buruh kepada pengeluaran industri berketepatan tinggi yang canggih, kata Dr Mahathir. 

"Kita sudahpun menjadi negara industri jika nak dibadingkan dengan Vietnam dan Kemboja yang kini digelar 'harimau muda' di rantau ini, tetapi mereka masih bergantung kepada tenaga buruh murah dan proses pemasangan yang mudah. Negara tersebut tidak melakukan rekacipta mahupun R & D," kata Dr Mahathir.

Selari dengan penyertaan Malaysia dalam industri berteknologi tinggi, Dr Mahathir berpendapat bahawa negara ini berupaya mencipta produk yang berkualiti serta gred teknologi yang lebih tinggi bagi menjamin rakyat Malaysia memperolehi pendapatan yang lebih tinggi. 

Berdasarkan perspektif Dr Mahathir, walaupun kerajaan telah cuba pelbagai cara untuk mengekalkan rakyatnya yang memiliki kemahiran tinggi dalam bidang-bidang tertentu untuk berkhidmat dalam negara, namun mereka tetap mencari peluang gaji yang lebih tinggi di luar negara. 

Beliau bukan bercakap mengenai tenaga kerja asas industri, tetapi rakyat Malaysia yang memiliki kepakaran kebanyakannya lebih tertarik dengan prospek pekerjaan dengan upah tinggi yang ditawarkan di negara-negara lain.

"Kita perlu hentikan kehilangan tenaga pakar untuk Asean dan negara lain," katanya. 

Dr Mahathir turut menyatakan kebimbangannya mengenai kecenderungan kerajaan sekarang yang mengejar populariti melalui pelaksanaan polisi-polisi popular. 

Salah satu daripada polisi tersebut ialah menggalakkan rakyat memiliki produk murah yang berkualiti, tapi pada masa sama memberi tekanan kepada pihak berkuasa bagi meningkatkan import. 

Dr Mahathir mencadangkan sebagai pengganti kepada import besar-besaran, pihak berkuasa sepatutnya menggalakkan pengeluaran produk syarikat tempatan yang pastinya akan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan.

Dr Mahathir berpendapat matlamat ini mampu dicapai melalui latihan dan polisi yang betul sekaligus berupaya membangunkan industri; bukan setakat pelaburan dalam pembinaan bangunan, tetapi juga kepakaran yang diperolehi daripada sektor pembinaan itu sendiri. 

Dr Mahathir juga tidak bersetuju dengan dasar kerajaan hari ini yang membenarkan pelaburan asing terlibat dalam sektor perumahan kerana ia tidak membawa apa-apa manfaat kepada negara yang menyebabkan berlakunya pengaliran wang tanpa kawalan. (Nota: Pemaju Hartanah Elit dari China (antaranya Vanke Group) telah berjaya memperolehi tanah seluas 200 hektar tepi laut yang semuanya berhadapan Selat Johor dan menghadap Singapura dengan nilai pelaburan berjumlah RM50 bilion).

Dr Mahathir turut mencadangkan agar Malaysia meningkatkan industri tempatan ke tahap yang lebih tinggi. "Sesetengah orang mungkin mengatakan saya cuba untuk bawa kembali dasar lama, tetapi hakikatnya ia masih relevan dan mampu memberi peluang pekerjaan kepada pakar-pakar kita," katanya.

Namun Dr Mahathir turut memaklumkan bahawa Malaysia perlu berhati-hati agar tidak kehilangan peluang pelaburan terutama dalam sektor berteknologi tinggi. 

Walau bagaimanapun, beliau menegaskan kerajaan perlu menilai kembali dasar pertanian negara. "Sungguhpun negara kita telah berubah daripada pertanian ke negara industri, kita perlu sedar bahawa pertanian merupakan satu industri yang sangat penting serta boleh membantu meningkatkan rantaian bekalan makanan tempatan," katanya.

Wednesday, July 9, 2014

Is this true?

Well, I read an interesting article that is posted in the facebook. Here are the excerpts from a person named Mohd Fuad Abdullah Sani whom I do not know whom he is. Go figure! 

Quoted from Mohd Fuad Abdullah Sani (wrote in facebook) 

1. P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai, Pulau Pinang selaku Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang telah mencabar Tan Sri Muhyiddin Yassin serta semua orang Melayu untuk "membawa dan ulangi semula 13 Mei". P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai seakan sengaja membangkitkan isu ini dibulan Ramadhan sewaktu orang Melayu berpuasa. 

2. P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai mengeluarkan kenyataan ini kerana tidak tahan dengan amaran Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengatakan: "Insiden pergaduhan mungkin boleh berulang sekiranya perpaduan antara kaum tidak dijaga. Rakyat Malaysia secara umumnya tidak mahu melihat berulangnya maut pertempuran antara etnik" -kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

3. Akan tetapi P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai tidak mempedulikan nasihat dan amaran itu lalu terus mengeluarkan kenyataan secara terbuka: 

4. "MIC mungkin takut, Gerakan mungkin takut, MCA mungkin takut. Tapi biar saya katakan sekiranya kamu (Muhyiddin) bersama semua orang Melayu di Malaysia mahu kembalikan insiden 13 mei, bawalah ia sekarang kepada DAP, kesemua kaum cina juga tidak takut. Jangan cakap sahaja tetapi tidak berani berperang. Setiap masa cakap pasal 13 Mei,13 Mei,13 Mei. Marilah cetuskan 13 Mei. Kamu mulakan 13 Mei maka ini merupakan kali pertama kerajaan memulakan 13 Mei. Anda fikir apa? Anda fikir DAP takut ah?" -kata P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai merangkap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang memberitahu sidang media hari ini. 

5. Akan tetapi Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini tidak pernah menyatakan secara jelas dan spesifik bahawa ianya adalah tarikh 13 Mei. Ini ada petikan kata kata Tan Sri Muhyiddin Yassin: 

6. "Oleh kerana itu, terdapat semua jenis andaian ketika hubungan etnik menjadi tegang dan tidak sihat. Ini boleh menyebabkan kejadian itu dan saya tidak mahu menyebut tarikh tertentu, " -kata Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini. 

7. Tan Sri Muhyiddin Yassin bagaimanapun tidak menyebut secara spesifik tarikh 13 Mei sebelum ini dan ianya hanya perumpamaan yang dikeluarkan, tetapi P. Ramasamy DAP hasil pilihan Melayu Perai telah bertindak terus menyahut serta mencabar seluruh orang Melayu untuk ulangi 13 Mei 1969. 

Semua orang Melayu yang baca ni harus CLICK SHARE supaya sebaran dibuat dan dapat berjaga jaga dalam masa terdekat. CLICK SHARE supaya sanak saudara kita di Pulau Pinang tahu akan hal ini dan mereka juga turut boleh bersedia. Sememangnya masa semakin hampir, setiap hari kita diprovok dan ditekan. Telah lama kita bersabar. 

Sumber Bukti Cerita 1: http://www.rakyatnews.my/.../p-ramasamy-tidak-takut-13... Sumber Bukti Cerita 2: http://www.themalaymailonline.com/.../after-muhyiddins...

Tuesday, July 8, 2014

Potensi Pengkhianat Melayu

Ada 2 golongan yang berpotensi menjadi pengkhianat kepada Bangsa Melayu;

1. Ahli politik Melayu yang sanggup menggadaikan hak Islam dan Melayu hanya semata-mata mahu mendapatkan sokongan orang bukan Melayu.

2. Ahli korporat Melayu yang tergamak meminggirkan keupayaan bangsa sendiri semata-mata untuk menarik pelanggan bukan Melayu dan mendambakan pujian daripada orang bukan Melayu.

Semasa menagih sokongan orang Melayu, pemimpin Melayu berkata;

"Saya akan berjuang untuk orang Melayu dan agama Islam, membantu orang Melayu serta mempertahankan hak orang Melayu sampai bila-bila!!"

Namun sebaik saja dilantik sebagai pemimpin, kata-kata mereka berbunyi;

"Kamu orang Melayu pemalas! Tak nak berusaha! Tak mahu bersaing! Sampai bila saya nak tolong kamu? Dah penat saya cakap memotivasikan kamu, tapi kamu masih tak mahu berubah! Jadi terpulanglah pada kamu, kalau tak mahu berusaha, kamu akan hilang hak-hak kamu! Lepas tu jangan pulak salahkan saya sebab saya dah senang dengan pelbagai elaun dan gaji yang kamu bagi bila kamu lantik saya jadi pemimpin. Siapa suruh kamu sokong saya dulu. Padan muka kamu!!"

Pemimpin Melayu sebelum pilihanraya cakap lain, lepas pilihanraya buat lain.

Orang Melayu harus sedar bahawa mereka tidak boleh mengambil semula apa yang telah mereka beri kepada orang bukan Melayu.

Jika wujud segelintir pemimpin Melayu hari ini yang cuba untuk melepaskan hak-hak Bangsa Melayu kepada bukan Melayu, maka orang Melayu tidak mungkin mampu mengambil semula hak yang telah dilepaskan itu pada masa hadapan.

Masa depan Bangsa Melayu bergantung pada orang Melayu hari ini kerana orang bukan Melayu akan terus berusaha mengikis hak-hak Melayu dengan sokongan sebahagian pemimpin Melayu liberal. Hak yang telah hilang tidak mungkin dapat digantikan dengan apa jua dasar, akta ataupun polisi di masa hadapan.

Orang Melayu harus sedar apabila orang bukan Melayu mempromosikan meritokrasi, kesamaan atau non-racial politics, faedahnya adalah untuk diri orang bukan Melayu itu sendiri.

Orang Melayu harus sedar bila orang bukan Melayu mempromosikan kebebasan bersuara (freedom of speech/expression), kebebasan itu dimaksudkan untuk diri orang bukan Melayu samata-mata.

Pemimpin Melayu hari ini sedang sibuk membuktikan bahawa mereka adalah orang yang paling baik di dunia dengan bersungguh membodek orang bukan Melayu tanpa menyedari yang mereka sebenarnya sedang menggadaikan Tanah Melayu.

Orang Melayu rata-ratanya patuh kepada pemimpin mereka. Jadi kalau pemimpin Melayu buat dasar yang bertentangan dengan kehendak orang Melayu, mereka tidak akan menentang bermati-matian, tapi sebaliknya akan menerima saja keadaan itu sebagai 'sudah nasib', 'nak buat macamana' etc. kerana pemimpin Melayu sangat faham bahawa majoriti orang Melayu hakikatnya mudah dijinakkan.

Salah satu cara orang bukan Melayu bakal mengambil alih pemerintahan negara ini daripada orang Melayu ialah dengan mempromosikan "Malaysia untuk orang Malaysia tanpa mengira kaum" dan "Tidak perlu Ketuanan Melayu" dengan harapan ada di kalangan orang Melayu sendiri yang akan terpengaruh. Jika dilihat pada trend semasa, memang ramai generasi Y Melayu yang terpengaruh, termasuk Menteri Belia dan Sukan hari ini yang kononnya 'menjaga' generasi muda.

Kekuatan ekonomi sesebuah bangsa bukanlah sesuatu yang akan kekal atau bertahan lama. Sejarah telah banyak membuktikannya, malah dalam Al-Quran sendiri banyak disebut tentang kebinasaan sesuatu kaum. Oleh itu jika ada dikalangan pemimpin Melayu yang cuba menyuruh orang Melayu untuk menguatkan ekonomi dengan tujuan untuk melepaskan hak-hak Melayu pada masa depan, maka dia sebenarnya adalah pengkhianat kepada Bangsa Melayu.

Tiada masalah untuk orang Melayu memajukan diri dalam apa jua bidang terutama ekonomi, tetapi ia tidak boleh dijadikan alasan untuk orang Melayu melepaskan haknya. HAK Orang Melayu adalah HAK Orang Melayu!! Apa kena mengena bila dah maju nak kena lepaskan hak sendiri pulak?! Bingai ke apa...

Ku Li dalam The Sun (27 April 2008) pernah berkata bahawa hak Keistimewaan Orang Melayu hanyalah bersifat sementara. Paloi punya Ku Li!! Hak Keistimewaan Orang Melayu telah sedia termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Hak itu akan hanya jadi sementara jika pemimpin Melayu sendiri yang menjadikannya sementara!!

Kelangsungan (survival) Bangsa Melayu kini bergantung kepada kelicikan berpolitik para pemimpinnya.

Adakah generasi Melayu hari ini bakal menyaksikan pengkhianatan terhadap Hak Orang Melayu oleh pemimpin Melayu sendiri?

Friday, July 4, 2014

馬來西亞華人

1. The Malays must know the history of the non-Malays in Tanah Melayu and dare to tell people about the history of the non-Malays.

2. The Malays must remember that the Chinese, when they mention about the history of Malaysia, they only dare mention the date of their arrival in Malaya, and they claimed they had contribute to the development of Malaysia and Malaya's independence. In this way, they try to make people forget the history of the Malays themselves who have lived in Malaya for thousands of years. Many Malays who forget the history of their own were swayed by the Chinese.

3. Why last time the Malaysian Chinese migrate from China to Tanah Melayu? Because of discrimination and not equal opportunities in China.

4. Why Malays never migrate in droves to other parts of the world like what the Chinese and Indians did until they become a significant percentage in the population of the other country, so that the Malays never create a trouble like Chinese and Indian did?

5. Because Malays generally love their country, unlike Chinese and Indian. The Chinese and Indian move to Tanah Melayu, not getting equal opportunities and then blame the Malays? Why not blame the China government? They have become a party that create this problem.

6. The Chinese ask the Malays to work hard just like them because they jealous how relax and comfortable the Malays is in their own homeland (Tanah Melayu), so they want the Malays to compete with them, while it is no necessary to compete in the first place.

7. The Malays has got their home, so let them leisure in their own home. Not necessary actually to bark on Malays, to compete with the Chinese.

8. The Chinese have own reason to work hard. The Chinese create their own situation where they have to work hard by moving from China continent to Malay Archipelago.

9. Imagine you go to Europe and tell the English people to work like you do. You come to people's place foreign to you, you better keep quiet and do your hard work for your survival but don't interfere in the manner how native run them-self.

10. Chinese Singaporeans are like American White People. They promote total equality because they are not the native. They came to another place, shake the foundation of the existing people, in order to make themselves more comfortable. They are fighting for themselves. Then when they gain, they slap the face of the native and say "We have this (development) for you and me. Look, how good we are." Bullshit!!

11. This is self appraisal. They don't realize that the native never want the so called development because the native already comfortable with their life. It is the Chinese who was uncomfortable initially, then they fight for comfortability, by shaking the comfortability of the existing native.

12.  It is a pity for Malay Singaporean because they have to work extra harder while they are supposed to enjoy what they have; but since they have lost what they have, they have to do something not necessary in the first place.

13. As a Malay in Malaysia, I don't give a damn if Malay Singapore or Malaysian Chinese work very hard because the situation and environment they create for themselves.

14. I don't see Chinese in China achieve something remarkable with their hard work, so do Chinese in Taiwan or Hong Kong or Macau. Sometime, I pity them, these people working very hard from night to night, but achieve little.

15. Historically, Tanah Melayu become a multi-races because it was forced upon by the Western power. When the Western came, the Malays was weak, but the weakness does not give the right to the Western power to invade the Malays and dictate terms. Since the Western was no longer in control of Tanah Melayu, the Malays may regain control over their land.

16. Malaysia is a multi-racial country - "multi-racial" means Malaysia has many races. But it doesn't mean that the Malays have to forego their rights - something that the Malaysian Chinese pretend not to understand.

Loyal citizens of Malaysia? Heh!!

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive