Feel free to email us at panehmiang@gmail.com.

Thursday, May 27, 2010

Tak ramai pun orang Islam?

Harta semua 40 individu terkaya negara kini bernilai AS$51 bilion (RM168 bilion), meningkat daripada AS$36 bilion (RM118b) tahun lepas, dan lebih tinggi daripada rekod sebelum ini iaitu sebanyak AS$46b (RM151b) yang dicatatkan pada 2008.

Menurut Forbes Asia dalam Senarai Terkaya Malaysia 2010 yang diterbitkan hari ini, kekayaan bersama mereka telah meningkat 42 peratus, didorong oleh pertumbuhan ekonomi negara.

Peningkatan keseluruhan kekayaan juga sejajar dengan kenaikan 32 peratus di Indeks Kompposit Kuala Lumpur dan kenaikan 11 peratus Ringgit Malaysia berbanding dolar AS sepanjang 12 bulan ini, kata Forbes.

Tempat pertama senarai masih lagi Robert Kuok Hock Nien yang memegang kedudukan itu semenjak 2006 apabila Forbes Asia mula menyenaraikan 40 individu terkaya Malaysia. Forbes berkata kekayaan Kuok meningkat kepada AS$12b (RM39b), peningkatan AS$3b (RM10b) sepanjang tahun lepas.

Ananda Krishnan pula kekal pada tempat kedua dengan AS$8.1b (RM27b), peningkatan AS$1.1b (RM3.6b) daripada tahun lepas. Syarikatnya, Maxis Communications, pembekal perkhidmatan telefon mudah alih terbesar negara, disenarai awam tahun lepas dan mengumpul AS$3.4b (RM11b) dalam IPO terbesar negara.

Masih di tempat ketiga adalah Tan Sri Lee Shin Cheng dengan AS$4.6b (RM15b), lebih tinggi daripada AS$3.2b (RM10b) tahun lepas. Jutawan berusia 71 tahun itu mengetuai IOI Group, salah satu penggendali utama penapisan minyak sawit. Syarikat itu dilaporkan melabur AS$300 juta (RM987j) untuk mengembang.

Forbes berkata bukan hanya tiga jutawan itu menyaksikan peningkatan pada kekayaan mereka, bahkan 27 orang lain dalam senarai itu juga mencatatkan pertumbuhan pada nilai bersih mereka, terutamanya jutawan teknologi Goh Peng Ooi, disenaraikan pada No. 16, yang mengalami peningkatan peratusan terbesar.

Kekayaannya meningkat kepada AS$425j (RM1,398j) daripada AS$112j (RM368j) sebelum ini, satu peningkatan sebanyak 280 peratus.

Individu baharu yang memasuki senarai ini termasuk Datuk Shahril dan Shahriman Shamsuddin yang berkongsi tempat ke-23 dengan nilai bersih AS$270j (RM888j). Kedua-dua mereka mempunyai kepentingan sama banyak dalam Sapura Group, yang diasaskan oleh ayah mereka.

Satu lagi wajah baharu ialah kontraktor Datuk A K Nathan, 54, yang disenaraikan pada tempat ke-24 dan bernilai AS$250 juta. Syarikatnya, Eversendai, terlibat dalam banyak pembinaan di Timur Tengah termasuk Burj Khalifa di Dubai.

Forbes berkata tiga individu kembali tersenarai selepas terkeluar sebelum ini, iaitu Datuk Seri Nazir Razak, seorang ketua perkhidmatan kewangan di CIMB. Beliau disenaraikan pada tempat ke-32 dengan nilai bersih US$145 juta.

Senarai 10 individu terkaya di Malaysia ialah:

1) Robert Kuok Hock Nien; AS$12 bilion
2) T. Ananda Krishnan; AS$$8.1 bilion
3) Tan Sri Lee Shin Cheng; AS$4.6 bilion
4) Puan Sri Lee Kim Hua; AS$3.9 bilion
5) Tan Sri Quek Leng Chan; AS$3.85 billion
6) Tan Sri Teh Hong Piow; AS$3.8 bilion
7) Tan Sri Yeoh Tiong Lay; AS$2.5 bilion
8) Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary; AS$1.7 bilion
9) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun; AS$1.6 bilion
10) Tan Sri Tiong Hiew King; AS$1.2 bilion

Senarai penuh individu terkaya Malaysia boleh didapati dalam terbitan Jun 2010 Forbes Asia yang telah mula dijual sekarang. - BERNAMA

Berikut pula ialah senarai 100 individu terkaya di dunia:-

Klik Forbes.com untuk maklumat lanjut

Fakta yang perlu diketahui daripada senarai 100 individu terkaya di dunia;

1. Hanya 2 bilionaire rakyat Malaysia yang tersenarai iaitu Robert Kuok di tangga ke 33 dan Ananda Krishnan di tangga ke 89.

2. Hanya 4 bilionaire Islam yang tersenarai iaitu 3 daripadanya adalah dari Arab Saudi dan seorang dari Kuwait.

3. Bilionaire Melayu Malaysia iaitu Syed Mokhtar AlBukhary hanya berada di kedudukan ke 655 dengan aset USD1.7 bilion.

Kenapa ramai orang Islam terutamanya Melayu di negara ini yang kurang berjaya dari sudut peningkatan ekonomi?

1. Kerana ramai yang masih berhasad dengki sesama sendiri terutama orang Melayu di negara ini. Sebagai contoh, seorang anonymous yang memberi komentar di sini yang den percayo dia adalah orang Melayu yang semestinya Islam, tetapi lebih sanggup membunuh den daripada membunuh kafir harbi. Nasib baik dio dah mengaku awal-awal yang diri dio sendiri bangang kerana memang itulah tahap mentalitinya.

2. Sikap Melayu itu sendiri yang tidak senang melihat orang lain lobih daripado dio, mako dio akan usaho sedayo upayo nak menjatuhkan sesama bangso dan seagamo dongannyo. Seperti bidalan kotam cino dengan kotam Melayu. Contoh terbaik ialah, Anwar CIFUT dan Pas yang sentiaso dongki dengan orang-orang Melayu dalam Umno.

3. Walaupun Malaysia adalah negara Islam ke-2 TERMAJU di dunia selepas UAE, namun nilai kekayaan umat Islam di negara ini tidak setanding dengan status yang dimiliki negara. Kenapa? Sobab daripada berusaha untuk memajukan ummat dan negara ini, orang Islam terutamanya Melayu lebih suka berpolitik dan menjatuhkan saudara seugama dengan mereka sepertimana yang sering dibuat oleh Melayu dalam PKR dan PAS.

4. Keutamaan bukannya untuk memajukan negara ini, tetapi lebih kepada misi menjatuhkan Umno semata-mata atas sifat hasad dengki, khianat dan busuk hati yang keterlaluan yang setara dengan amalan Iblis.

5. Orang Melayu ni kebanyakannya usoho maleh, tapi lobih gomar menyalahkan orang lain. Biasolah...suko amik jalan mudah.

Good luck!

24 comments:

 1. pah ..guano gtuuu..org pas ni dio menerapkan unsur2 islam ugop dlm setiap org yg menyokong dio..drpd umo tuu mmmmx tahu eden nok oyap gapow...salam ngan pompuan bleh kerrr....

  ReplyDelete
 2. apo punyo bingai ni! fakta dari mano yg kau dapek, tak tau lah...

  ramai cino2 dan koling malaysia jd kayo sbb umno yg bantu.

  bantu jual bukit utk dirikan kasino,
  bantu koling utk togakkan KLCC,
  bantu cino utk Nilai 3,


  tak do lak pas, dap, pkr yg gadai tanah utk kayokan cino.
  sumo ni kojo umno!

  TOK HUSIN

  ReplyDelete
 3. Sekiranya pakatan memerintah ahli parlimen melayu dalam pas dan pkr ada 38 orang sahaja sedangkan bukan melayu ada 94 orang. Ini bermakna melayu cuma 30% dan bukan melayu ada 70%. Dalam kabinet menteri akan dilantik 9 melayu dan 18 bukan melayu. Apakah akan berlaku nasib kepada agama Islam dan bangsa melayu?
  Orang bukan melayu akan bertambah kaya lagi.

  ReplyDelete
 4. la...diulang balik dek tok husin ni ayat yg samo. sey jwb panjang lebar dlm posting sobolum ni tok. apo tok tak jwb lak? ko tak tau nak jwb jadi tulih pulak kek sini. jadi sey requote jwpn sey sobolum ni. lopeh ni tok respond lak yo.

  "tok husin. ado bezonya perkataan jual dan pajak. pajak 99tahun (bukan 999thn mcm pas buek tu yo), lopeh dibangunkan kek pihak swasta, mako kerajaan akan amik balik tanah tu. yg untung nanti sapo? melayu gak kan? lain kali check status sesebuah kawasan tanah tu kat pt baru la komen. kang nampak na pendek akal.

  ado bezo tanah rezab melayu dgn tanah persendirian orang melayu. kok tanah rezab melayu ni, kalo kerajaan pajak tanah tu, mako kerajaan kena ganti balik dgn tanah lain dlm keluasan yg sama selama tempoh pajakan itu diberi utk kekalkan tanah rezab melayu tu dlm kuantiti yg samo setiap maso. tp tanah milik org melayu, suko hati diolah nak jual kek sapo. sapo suruh dio jual? sobab melayu ni suko amik jalan mudah nak sonang. usoho sendiri maleh.

  tanah kek pd yg byk terjual tu adalah tanah milik persendirian org melayu. tanah kek nilai ngan genting tu samo yo status eh. bukan semuo eh tanah rezab melayu. ado gak milik persendirian org melayu dan cino yg nak copek kayo trus jual tanah tu. kalo ado tanah rezab melayu kat area tu, ia hanya berstatus pajakan utk dibangunkan sebelum diambil semulo nanti. tp tanah memorial kat nilai tu dah tergadai dijual dek org melayu sobolum merdeka laie. keturunan tok husin la yg jual tu kot. pehtu nak nyalah an org lain. ado ko patut.

  status tanah ktmb di tg pagar ni nampak eh ramai yg buto fakta. tau memokak yo tanpo usoho nak cari fakta sebonar. tulah lenkali baco gak media utamo selain baco haprakdaily atau soro songau keadilan, baru buleh buek pertimbangan. itulah adil namo eh. dapatkan duo2 maklumat barulah boleh dinilai.

  sobab tu la pembangkang kempen jgn baco utusan, tv3, bh sobab takut rakyat tau menilai sapo yg botul dan sapo yg salah. tapi yolah, dah korang pilih gak nak jadi bingai nak buek camno. dah baco sebolah pihak yo sobab tu tak pandai2. den sokong tom tem bak dalam hal ni, kok tak ngaji ekonomi, camno nak tau kelebihan yg kerajaan malaysia dapek dalam isu ktmb ni. tp bab blok l & m, den setuju yg paklah mmg bingai."

  ReplyDelete
 5. Sebab orang Islam ni bodoh. Kalau dah bodoh, senang jadi makanan orang pandai.

  Jesus Christ is not the same as Allah.

  ReplyDelete
 6. Bravo Che Din.

  Mcm ni la. Baru la boto. Den tau kau nak kato den sanggup bunuh kau dari bunuh kafir harbi. Tapi baco boto2 jgn main tulih yo. Den kato "org jonih". Bukan tuju kek kau (individu) sajo. Terus kan buat research. Hehehe.

  Tapi kau kono ingat. M'sia negara majmuk. Ado melayu, cino, koling dan ll. Kalau kau cibai kan koling. Mcm Mano koling yg monang kek hulu selangor. Cibai juga ko.

  Untuk perintah m'sia ni kito kono kungsi koso. temasuk koling yg cibai tu. Kok kau kato Cibai punyo tokey koling kek *******. tak po la.

  Papo pun tahniah la che din. Kalau kau bulih sapu org, org pun bulih sapu kau gak kan.kan.kan.kan. Tak pola bangang pun bangang la, tp bangang utk membina.

  Oh ya. anon 9.27, po hal pulak ngan salam ngan pompuan. Cubo kau tanyo presiden PAS kau tu. (Kot kau berani la) ado tak dio nikah batin. Tanyo dio bini dio 2 ko 3.Hehehehe. Jgn tengok salah org yo. Tanyo yo. Dapek jawapan nanti tulih kek PM yo. Jangan lupeeeeee.

  ReplyDelete
 7. Salam brader

  Pasal orang myu dongki & mcm 2 tu ese setuju sgtlah bro

  Tapi pasal myu maleh tu ..ese tak sotujulah sbb abah , atok & yg mudo2 kek kg tu pagi motong , potang kosawah...50 tahun kojo siang malam tak kan kayo sbb kojo kito tu yg tak kono

  mcm kerani kek pejabat daerahlah bang kojo camno pun tak kan kayo

  cino lagi pomaleh ...bukak kodai pkl sepuluh ..duduk yo ..tapi bila jual brg mesti untung ma..tulah dio kayo

  ekonomi ni boniagolah bang..kalau kojolah namo ee mmg tak kayolah

  dalam hal meniago nilah myu banyak problem..modal lah bang..bukan rajin maleh ...ilmu dsb ..agak ese lah brader

  mcm kontraktor kelas F lah bang kono harap kek kjn..dapek kojo dgn pemaju cino ..payahlah bang..kono kojo kocik kociklah bang pemaju myu tak ramai...mcm kek sbn baru ado housecoff & pak sdra ee tu

  thanks

  ReplyDelete
 8. Salam brother melayu islam.

  Saya tgk org org yg skg pas & pkr & juga yg skg UMNO ..yg beri komen dlm laman ni semua myu...tapi tak ada jiwa dan peribadi myu..apatah lagi nilai nilai murni yg islamik.

  Cubalah berhenti beramok...duduk tafakur ..minta Hidayah Allah..kaji & fikir ttg keadaan politik skrg..jgn ikut nafsu AMARAH ..

  Tak nampak ke kita bahawa ..skgn myu dari PAS & PKR akan membolehkan DAP skrg memerentah..Tak nampak ke MCA / MIC / Gerakan jelas dah main politik yg cukup bagus...mka mmg nak BN lingkup & UMNO hancur mcm pas & pkr jugalah.

  .kalau UMNO tak pandai esok mka pd PRU 13, akan terus letak calon mic & mca dlm kwsn myu..bila mng PR nanti ..mka akan join sekali..pd masa tu myu dlm pas & pkr boleh ke selamatkan kepentingan myu ???

  Dalam blog saya yg kerdil pun pencacai DAP msk secara berkumpulan ...hina myu ..dgn perkataan ..babi ..bdh dsb..tak percaya cubalah msk blog saya ..bacalah sendiri.http://gemasindah.blogspot.com

  .kalau sdra yg tulis komen dlm blog ni sgp terima dan tak nak faham akan perangai kominis cina ni...tukarlah bangsa dan tukarlah agama..carilah tuhan lain selain Allah..

  Mungkin tuan2 anak anak muda yg tak tahu jenis penghinaan yg ayah serta datok2 anak anak cina skrg lemparkan kat myu kg baru & kg pandan bila DAP mng thn 69 dulu..masa tu kit siang & karpal samseng DAP lah..agak agak sdra kit siang & karpal dah berubah ke ?

  sedarlah sikit sdra...janganlah fikir kita masuk pas & pkr kita dah islam & adil dah..adil pd diri, bini, anak anak yg myu tu.dulu..tak kan lebih percaya pd cina/benggali& india yg sah kafir tu dari sdra sebangsa & seagama..kalau itu fahaman sdra..islam jenis apa yg sdra bawak..islam bertuhankan Allah tak mengajar mcm tu...

  Minta maaflah ..saya pun islam mcm sdra juga..saya taulah dlm pas tiada semangat bangsa konon nak islamik...hal bangsa2 ni kerja kita ke kerja Allah..dan tak kanlah kita baghal sgt utk tahu kitalah satu satunya bangsa dlm dunia ini yg semuanya beragama islam..arab pun takda camtu..kaum jawa pun ada yg kristian..

  Jadi kalau berjuang utk myu berjuang utk islamlah...yg dikatakan islam tu kan maksudnya sejahtera..ALIF = Allah SHIN = Salamun LAM ALIF = Kalimah Tauhid MIM = Kalimah Rasul. Allah mengucapkan sejahtera kpd org yg mengakui Ketuhanan Allah & kerasulan Muhd...

  kalau nak sebarkan syiar islam & nak tubuhkan negara islam kena kawan dgn org islamlah bkn dgn org kafir..jadi logik apa yg ulamak pas guna ni...kok nak pakai hukum aqli..nak campak hukum naqli ke ?

  Berfikir dan bertafakurlah wahai saudara seagama & sebangsa ku

  Salam Takzim

  Gemasindah.

  ReplyDelete
 9. salam saudara sebangsa dan seagama...

  Mungkin ramai dari saudara disini yg masih bergelar pelajar dan belum memasuki alam pekerjaan..(swsta)bila bekerja nanti barulah saudara sedar perbezaan antara saudara yg bergelar melayu dengan bangsa lain.. layanannya.. gajinya.. semua berbeza kecuali saudara benar2 diperlukan kerana kehebatan saudara..tidak ada istilah keadilan dimata mereka..saudara sanggup..ok kalau tak sanggup angkat kaki ajelah... kerana itulah marilah kita sama2 bersatu hati utk menyediakan landasan dan tapak sebagaimana yg telah mereka2 ini sediakan utk generasi seterusnya...tak payahlah membuang masa memaki-hamun sesama sendiri atas isu yg tak akan selesai sampai bila2 selagi ego kita letakkan melebihi akal kita.. mulakan dgn yg sekecil2nya seperti marilah kita menyokong usaha saudara2 kita yg membuka perniagaan dgn membeli barangan runcit dr saudara2 kita... cuba saudara2 perhatikan di kawasan2 rehat di lebuhraya(saya selalu perhatikan gelagat2 mereka2 ini)kat atas setiap gerai ada dipamirkan nama tuan punya gerai tersebut.. kalau ada gerai bukan melayu..apabila datang kaum bukan melayu tak akan pergi makan atau beli minum kat kedai melayu..sampai begitu sekali semangat yg mereka ada utk membantu bangsa sendiri..tapi kita...tak peduli semua itu..terus aje masuk selamba..semata2 kerana nampak minah bertudung yg diletakkan kat kaunter... marilah kita bersama2 memulakan usaha yg kecil2 sebelum kita belajar tentang mengukuhkan ekonomi kita secara besar2an...muga berjaya....

  berfikir dan bertindaklah dalam kerangka kita sebagai manusia yg berilmu.....

  Azahar

  ReplyDelete
 10. Cino kayo sbb melayu bagi projek. Melayu pun boleh tumpang semangkuk makan haram. Kojo buat rasuah ni semua dah tahu umum. Masakan tidak kes kapal solam sampai hari ni tak dapek menyolam. Zaman UMNO memerintah selangor, 25 lapuran rasuah Khir Toyol semua tutup kes termasuk kes rumah berjuto dia. Jikalau saudara redha dgn kemungkaran, mmg saudara ahli mungkar, jika saudara pemberi rasuah atau projek haram mcm MB UMNO dulu, mmg saudara "Haram Jadah". Melayu tak jadi kayo atau masuk dlm rangking bukannya "penyakit hasad dengki" tatapi terlalu banyak melayu yg jadi petualang bangsa. Jual kuasa yg hanya sedikit demi utk sedikit imbuhan. Bak kata org "hulu kapak dari kayu, kapak besi, diguna untuk memotong pokok. Umpama hulu itu UMNO, kapak besi itu bangsa asing, pokok itu melayu pun tumbang rebah kebumi.

  ReplyDelete
 11. Dalam pada aku beri komen tentang petualang melayu, ado jugo insan bekas mentori dalam kabinet paklah, cakap dalam Utusan Meloya, "Adalah tidak masuk akal sama sekali tanah KTMB di Tg Pagar milik Msia, katanya KTMB beri pajakan". Bekas mentori kangkung mcm ni yg aku Paneh. Ontah2 nak masuk semula ke kabinet Najib ko, hai dunia2.

  ReplyDelete
 12. ini fakta penting bagi menolak tanggapan UMNO rasis. Jadi, Demang link artikal ni terus daripada waadat

  ReplyDelete
 13. Orang Melayu MANA BOLEH KAYA???

  Kalau KAYA kena Hantar HANTU RAYA,
  Kena Santaulah Alamatnya..

  ReplyDelete
 14. ORANG MELAYAU man BOLEH TENGOK MELAYU KAYA???????????

  MEREKA NAK TENGOK MELAYU TERUS LAYU..

  sebab tu mereka FITNAH kerajaan supaya Melayu terus benci kerajaan dan bertambah LAYU.......

  Tak percaya tanya Tok Husin tu.

  APA YANG PAS PERNAH BUAT UNTUK orang Melayu selain bercakap? Selain fitnah dalam wuduk dalam Masjid??????????????/

  ReplyDelete
 15. fok husin tu apo yang dio tahu,dok tergeleng geleng,terangguk aguk bilo ustaz pas beri ceramah hasut kat surau..jo

  ReplyDelete
 16. dah 53 tahun bernikah
  dah 53 tahun bersekedudukan
  bininyo mca, mic,....
  maso tu mogah..banggo..takbur..
  apo bini nak sumo bagi. nak tanah..bagi
  nak judi ... bagi
  nak pulau... bagi

  bilo dah kalah, dah lomah
  bini dah mulo cari jantan lain
  air mato meleleh.. cari simpati.
  cari simpati kek melayu pulak tu.

  bilo pas, pkr dan dap berkawan
  dio cemburu.
  hasut org melayu... supayo bonci dap, pas, pkr. dio kato dap tu komunis. kalau komunis tangkap ajo la.. ni tak berani lak. orang tak ado tolo.

  x cukup tu, buat fitnah"sodomi 2"
  pelakon nyo dahi hitam.. warak kunun. mandi junub pun tak tau!!

  hanyo org bangang yo yg pecayo drama epik ni!
  Ehhh... apo dah jd dgn Azizan yg jd hero sodomi pertamo dulu?
  donga2 dah kayo rayo.. hasil wang upahan.
  TOK HUSIN dah lamo makan garam..
  dah nampak sapo yg tesopit, sapo yg tongah tinggal nyawo-nyawo ikan.

  jadi, pendekkan cerito, org dah lomah,dah tak laku, dah tuo, macam tu peel nyo.

  TOK HUSIN

  ReplyDelete
 17. Elok la tu Tok Husin... orang Melayu yg tengah lemah tu dibunuh terus. Diterajang masuk lubang jamban. Tok Husin tak apa. Tok Husin boleh mengaku kafir je. Jadi Tok Husin akan dibiarkan hidup oleh kafir harbi tu.

  ReplyDelete
 18. umno menang banyak kerusi di penang didalam pru 11. sape yg di lantik km. cina juga. tak pe semangat setia kawan bn katenye. sape yg halau melayu dari penang. bn juga. tapi kenapa dap yg di salahkan pelik... tapi benar

  ReplyDelete
 19. sape yg lingkupkan melayu....
  halim saad
  tajudin ramli
  zuber - sime darby
  sape mereka ini..
  orang pas ke orang umno

  ReplyDelete
 20. Salam saudara sebangsa dan seagama...

  Bangsa melayu masih ketinggalan dalam banyak aspek kemajuan..ekonomi..? teknologi...? ...agama...??? berapa banyak ulama bangsa melayu yg tersohor di peringkat antarabangsa..menjadi rujukan umat????
  Kita masih lagi leka mencari siapa betul siapa salah.. Marilah kita mulakan perbincangan untuk mencari satu kaedah untuk memajukan bangsa..hentikan kata mengata..ini tidak akan mendatangkan apa2 faedah..tiada titik noktah..jangan sampai kita tersedar apabila kita kehilangan segala2nya...kalau hari ini kita boleh tersenyum dgn apa yg kita ada, apakah esok generasi kita juga boleh tersenyum seperti kita juga???
  berfikir dan bertindaklah dalam kerangka kita sebagai manusia yang berilmu...

  Azahar

  ReplyDelete
 21. eeehhhh! ekau tau tak!org molayulah paling ramai jadi jutawan tapi dia org low propail jo. berapo ramai udah jadi jutawan dongan skim copek kayo bulih jadi kayo sokojab maso..skit lagi minyak naik gulo, tol naik dll naik lagi ramailah molayu jadi kayo...syukur lah malaysia akan bangkrap lagi 9 thn..kito sumo kono lelong kek singaporo garo2 pembangkang porintah ompek nogori...ese urang bangla..

  ReplyDelete
 22. nak kasi ramai bukak banyak ckit la kdai no ekor dan lantik dikalangan orang islam..cepat ckit kaya..

  ReplyDelete
 23. Islam mengajar umatnya supaya bersederhana dalam hidup. bukan kejar harta benda

  ReplyDelete
 24. Ada satu lagi sebab. Orang Islam yang sudah kaya, tidak mahu memberi peluang pada orang Islam lain, malah lebih suka memberi peluang pada orang bkan Islam. Bagi orang Islam yang sudah kaya, bagi mereka tak guna tolong orsng Islam lain. Contohnya, pemimpin Melayu, kalu nak tolong Melayu diberinya duit sikit-sikit jumlahnya, tapi bila nak tolong bukan Melayu diberinya terus juta-juta. Contoh terbaru, Tony Fernandes diberi peluang memiliki saham MAS 20%. Dulu, ingat tak IPP (pembekal tenaga letrik). Ingat tak juga Pelabuhan Barat Kelang diberi pada India. Dalam industri Telekomunikasi, industri lain-lain, macam tulah juga halnya. Pemimpin Islam tidak percaya untuk bersusah-susah dulu menolong orang Islam lain. Nak terus senang, tolong orang kafir yang dia percaya lebih berpengetahuan.

  ReplyDelete

Blog Archive