Feel free to email us at panehmiang@gmail.com.

Friday, January 29, 2010

KEBACULAN PEMIMPIN MELAYU

"Dalam memupuk kerajaan 1Malaysia, adalah dicadangkan supaya penyataan bangsa dalam borang kerajaan dihapuskan kecuali untuk tujuan bancian dan perangkaan." Selanjutnya klik sini.

1. Kami sebenarnya tidak berapa faham apa yang sedang dan cuba dilakukan oleh pemimpin Melayu sama ada di pihak kerajaan mahupun pembangkang.

2. Kami tidak faham mengapakah pemimpin Melayu hari ini menjadi semakin liberal rentetan takut hilang sokongan daripada kaum bukan Melayu sehingga mereka bertindak meminggirkan kepentingan bangsa sendiri.

3. Kini telah wujud satu sindrom dikalangan orang Melayu yang malu mengakui mereka adalah Melayu.

4. Generasi Melayu hari ini malu kerana mereka mempunyai hak istimewa.

5. Graduan Melayu hari ini malu kerana mereka dilindungi DEB dan AUKU berbanding rakan kaum lain yang belajar bersama mereka.

6. Dan kemuncaknya hari ini, Melayu malu untuk menulis nama bangsa mereka sendiri dalam borang-borang rasmi kerajaan.

7. Maka untuk apa sebenarnya Allah ciptakan manusia itu berbangsa-bangsa jika kita sendiri malu untuk mengakui susur galur keturunan sendiri?

8. Mungkinkah ini berlaku disebabkan orang Melayu hari ini merasakan mereka sudah mampu bersaing dengan kaum lain?

9. Mungkinkah orang Melayu merasakan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan telah menyekat kreativiti serta kemampuan mereka?

10. Atau orang Melayu merasakan mereka sudah boleh berdikari tanpa apa-apa bantuan?

11. Hakikat pelajar terbaik SPM dari TKC yang jatuh di kedudukan ke 2900++ di belakang kaum bukan Melayu, tidak dihebohkan.

12. Hakikat nisbah 3 daripada 5 pelajar bukan Melayu yang mendapat keputusan 100% dalam setiap kertas ujian SPM juga tidak diendahkan.

13. Hakikat pencapaian bukan Melayu dalam kursus kritikal di universiti yang jauh mengatasi pelajar bumiputra (sementelah pelajar bumiputra sibuk berpolitik dan berdemonstrasi) juga jarang diambil pertimbangan.

14. Bahkan, hakikat orang Melayu yang masih lemah dalam persaingan ekonomi berbanding kaum lain semakin jarang diambil peduli.

15. Melayu hari ini berasa malu dan bersalah untuk mengakui mereka berbangsa Melayu kerana beranggapan kaum-kaum lain di Malaysia tetap mampu mencapai kejayaan walaupun tanpa bantuan daripada kerajaan; kononnyalah.

16. Inilah realiti Melayu.

17. Menjadi bacul sehingga tunduk dan akur dengan segala kehendak golongan minoriti.

18. Hakikatnya kaum bukan Melayu memperolehi banyak manfaat daripada pelbagai dasar yang diperkenalkan pemimpin Melayu, tidak pula diwar-warkan.

19. Kaum bukan Melayu sering mempertikaikan apa yang orang Melayu miliki, tetapi menyorokkan realiti sebenar senarai perkara yang telah mereka nikmati.

20. Bangsa Melayu hari ini sudah sampai ke tahap wajib untuk membalas, "Bukan kami saja yang dapat, tapi kamu juga dapat banyak faedah."

21. Kaum bukan Melayu bertambah kaya disebabkan DEB, tidak pernah disekat mengumpul kekayaan, mempunyai sekolah bahasa ibunda sendiri yang mendapat sokongan serta bantuan kerajaan, menjadi wakil rakyat di kawasan majoriti Melayu, mengenakan syarat bahasa mandarin untuk bekerja di syarikat mereka, mengupah majoriti kaum sendiri dalam syarikat mereka, membezakan kadar gaji kaum mereka dengan kaum bumiputra di syarikat milik mereka, membekal barangan dengan kos yang rendah kepada kaum sendiri, masih diiktiraf warganegara walau sepatah habukpun tidak fasih berbahasa kebangsaan, IPTS milik bukan Melayu hanya ada kurang 10% pelajar bumiputra, membina rumah ibadat bukan Melayu yang besar di kawasan majoriti Melayu, bla...bla...bla.

22. Mengapa kaum bukan Melayu berani untuk menuntut? Adakah kerana bangsa Melayu kecut untuk menyahut?

23. Generasi Melayu hanya hari ini hanya mampu bertahan tanpa berani menyerang balas.

24. Adakah semasa bangunan milik kaum bukan Melayu dibina, kontrak pembinaan itu diberi kepada orang Melayu? Tetapi apabila kontrak kerajaan diberikan kepada orang Melayu, pandai pula kaum bukan Melayu mempertikai serta mendesak kerajaan agar disamaratakan antara semua kaum. Adilkah itu?

25. Sedangkan kontrak kerajaan yang diberikan kepada orang Melayu adalah semata-mata untuk menyeimbangkan ketirisan dan jurang yang berlaku dalam pengagihan kontrak dalam sektor swasta yang selama ini dikuasai oleh kaum bukan Melayu.

26. Mungkin kaum bukan Melayu di negara ini tidak sedar bagaimana pribumi Indonesia menindas kaum sebangsa mereka di negara itu semasa kegawatan ekonomi 1997/1998 dahulu.

27. Mungkin juga kaum bukan Melayu di negara ini terlupa bagaimana takutnya kaum sebangsa mereka di Makasar Sulawesi terhadap pribumi Indonesia, tetapi mereka di sini pula sewenang-wenangnya bersikap kurang ajar dengan penduduk pribumi Malaysia.

28. Kerajaan Singapura telah mensyaratkan rakyatnya yang berbangsa Melayu supaya tidak lagi menulis perkataan Melayu di ruangan bangsa dalam borang rasmi kerajaan, tetapi sebaliknya dibezakan mengikut susur galur keturunan seperti Bugis, Banjar, Jawa etc.

29. Satu kaedah licik kerajaan Singapura bagi menafikan hak rakyatnya yang berbangsa Melayu.

30. Kini kita pula bakal menyaksikan perkara yang sama berlaku di Malaysia.

31. Satu permulaan bagi kehancuran bangsa Melayu yang disebabkan oleh kebaculan bangsanya sendiri.

15 comments:

 1. siapa agaknya pemimpin BACUL dan *****jadah tu....

  ReplyDelete
 2. semua org politik baik UMNO, PAS dan PKR semuanya xde telur di dalam hal ini.....

  selagi cina malaysia dan india malaysia masih sanjung asal dari mana mereka datang, selagi itu bangsa perlu di adakan pada smua borang2....mcm di US, Australia dan Nwzealand, mereka masih kekalkan "race" dan "religion" pada borang2 kerajaan.....

  hell airbourne

  ReplyDelete
 3. datuk aku dah campur jawa dengan belanda dah kemudian dia mari malaya pastu dia kahwin dengan anak raja patani pulak asal dari ataih nuh .... depa dapat ayah aku pastu ayah aku pulak pi kawin cina masuk islam (mak aku la tu) .... lama lama dapat aku ..... yang susah nya dari kecik aku dok boh bangsa + melayu .... tapi pikir punya pikir betul ka???

  hang rasa aku bangsa apa? saja nak tanya ja....:))

  ReplyDelete
 4. DNL,

  Kamu bangsa melayu lah tu. Melayu ni unik. Orang Cina masuk Islam pun banyak jadi "melayu". melayu ni ada konsep budayanya yang tidak ada pada bangsa lain, yang berteraskan.....bla, bla, bla, yang aku malas nak tulis sebab macam panjang. Pendeknya, kamu sendiri tahu...

  ReplyDelete
 5. salam paneh,
  kalau UMNO mahu terus menjadi payung kepada bangsa melayu maka pemimpin nya perlu sedar dan berani menunjukkan kejantanan dan kelakian melayu sejati...kalau tak?
  sendiri mau ingat!!!

  ReplyDelete
 6. Seorang Cina dapat kontrak bernilai RM100 juta, mungkin 90% pergi ke dia, 10% lagi mungkin g pada buruh Indon. Melayu tak dapat apa pun...

  Sepuluh orang Melayu dapat kontrak bernilai RM10 juta seorang dan jumlahnya RM100 juta. Mungkin hanya 10% je yang Melayu tu dapat. Lagi 90% tetap pegi pada Cina.

  Orang Melayu beli paku, simin, kayu, sewa lori, zing, cat, atap, paip, marmar atau berus cat tetap dari Cina..

  Adakah orang Cina yang beli barang2binaan dari orang Melayu? Balik2 depa juga yang untung..

  Bukan negatif tapi fakta..

  Jokiden, NSDK

  ReplyDelete
 7. Semuo ni berpunco dari pemimpin melayu umno kurap yg korang dok pujo pujo tu la apo lagi... Keh!keh!keh!!!

  ReplyDelete
 8. Melayu akan menjadi maju jika terus ada pemimpin melayu kepimpinan melaui telan dan dan spt Pak toyol wlau ada 25 tuduhan rasuah masih SPRM panggil hanya 2 jam puiik

  ReplyDelete
 9. Melayu mudah lupa!

  ReplyDelete
 10. SALAM PAK SADARO PANEH MIANG. MENJOBAK BURUNG KONO ADO PEMIKAT, BILO PEMIKAT KAU TORLOPEH KAU MULA MEROYAN KE HULU KE HILIR. DARI DULU LAGI PASAL MENCANANG PEJUANG MELAYU KAU LAH ORANG EH TAPI SAYANG ANAK CUCU DEN TAK TAHU PERSEKETUAN TANAH MELAYU BERTUKAR KE 1 MALAYSIA, TULISAN JAWI LAIE MALANG DAN BAHASA MELAYU DITUKAR B. MALAYSIA YANG TAK BERTUKAR JOBAK MUSANG TOTAP JOBAK MUSANG BRO.......PEMIKAT TERSOHOR DSAI,TKNA DSHA DAN DSNJ UNTUK PRU 13

  ReplyDelete
 11. Bukan kebaculan bangsa Melayu tapi kebaculan Pemimpin Politik Melayu dan bukan Pemimpin UMNO sahaja malah lebih lagi yang bersekongkol dengan puak yang menuntut yang bukan bukan tu.

  ReplyDelete
 12. Hello everyone!
  I would like to burn a theme at this forum. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of ponzy-like structure, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

  For several years , I earn money with the help of these programs.
  I'm with no money problems now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only.
  Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Visit my blog to get additional info.

  http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

  ReplyDelete
 13. SELAGI ORANG MELAYU SALING BERCAKARAN, SALING DENGKI MENDENGKI, SALING FITNAH MEMFITNAH, SALING HINA MENGHINA, SALING SALAH MENYALAH, MALAS BEKERJA, MALAS BELAJAR, SUKA HIBURAN, LEMAH JATI DIRI, SUKA BERKHAYAL, BANYAK YG MEROKOK DAN HISAP DADAH, HANYA PANDAI BERCERAMAH TAPI MALAS BEKERJA, SUKA MENDENGAR FITNAH, SUKA DUDUK KEDAI KOPI BERJAM-JAM, SUKA PONTENG KERJA, KERJA SIKIT NAK GAJI BANYAK, TIDAK ADA DISIPLIN HIDUP DAN BLA BLA BLA....SELAGI ITULAH MELAYU AKAN KETINGGALAN, AKAN MUNDUR, AKAN TERPINGGIR, AKAN KALAH, MARUAH AKAN DIPERMAIN-MAINKAN, DIANGGAP BANGSA KELAS KEDUA, SENTIASA DICABAR TANPA MELAWAN DAN bla bla bla.

  PEMIMPIN MELAYU YG HANYA PANDAI BERCERAMAH DI PENTAS HANYA JADI BAHAN KETAWA BANGSA LAIN KERANA HANYA PANDAI BERHUJAH, KELUARKAN AYAT QURAN TAPI TAK PERNAH IKUT. (CAKAP TAK SERUPA BIKIN). YG MENDENGAR CERAMAH PULA DUDUK BERSILA, MELOPONG, BERSORAK DAN BERTAKBIR. ESOKNYA, DUDUK KEDAI KOPI BERBORAK DAN MENGUMPAT. MENGATAKAN SEMUA TAK BETUL. KERJA MALAS. SEMUA ORANG DIKATAKAN TAK BETUL, PADA HAL DIRI SENDIRI LAGILAH TERUK.... ITULAH MELAYU.

  TUNGGULAH 50 TAHUN LAGI, MELAYU PULA KENA PERINTAH. MELAYU MEREMPAT DI NEGARA SENDIRI. MELAYU TINGGAL DICELAH-CELAH BANGUNAN. ISLAMNYA PUN NTAH KEMANA.....

  ReplyDelete
 14. SELAGI ORANG MELAYU SALING BERCAKARAN, SALING DENGKI MENDENGKI, SALING FITNAH MEMFITNAH, SALING HINA MENGHINA, SALING SALAH MENYALAH, MALAS BEKERJA, MALAS BELAJAR, SUKA HIBURAN, LEMAH JATI DIRI, SUKA BERKHAYAL, BANYAK YG MEROKOK DAN HISAP DADAH, HANYA PANDAI BERCERAMAH TAPI MALAS BEKERJA, SUKA MENDENGAR FITNAH, SUKA DUDUK KEDAI KOPI BERJAM-JAM, SUKA PONTENG KERJA, KERJA SIKIT NAK GAJI BANYAK, TIDAK ADA DISIPLIN HIDUP DAN BLA BLA BLA....SELAGI ITULAH MELAYU AKAN KETINGGALAN, AKAN MUNDUR, AKAN TERPINGGIR, AKAN KALAH, MARUAH AKAN DIPERMAIN-MAINKAN, DIANGGAP BANGSA KELAS KEDUA, SENTIASA DICABAR TANPA MELAWAN DAN bla bla bla.

  PEMIMPIN MELAYU YG HANYA PANDAI BERCERAMAH DI PENTAS HANYA JADI BAHAN KETAWA BANGSA LAIN KERANA HANYA PANDAI BERHUJAH, KELUARKAN AYAT QURAN TAPI TAK PERNAH IKUT. (CAKAP TAK SERUPA BIKIN). YG MENDENGAR CERAMAH PULA DUDUK BERSILA, MELOPONG, BERSORAK DAN BERTAKBIR. ESOKNYA, DUDUK KEDAI KOPI BERBORAK DAN MENGUMPAT. MENGATAKAN SEMUA TAK BETUL. KERJA MALAS. SEMUA ORANG DIKATAKAN TAK BETUL, PADA HAL DIRI SENDIRI LAGILAH TERUK.... ITULAH MELAYU.

  TUNGGULAH 50 TAHUN LAGI, MELAYU PULA KENA PERINTAH. MELAYU MEREMPAT DI NEGARA SENDIRI. MELAYU TINGGAL DICELAH-CELAH BANGUNAN. ISLAMNYA PUN NTAH KEMANA.....

  ReplyDelete
 15. Bila UMNO memperjuangkan Melayu,PAS akan kata haram memperjuangkan bangsa!! ramai yg terikut2 dengan fatwa itu hingga menyebabkan mereka tidak merasa bersalah bila bersekongkol dengan bangsa lain untuk menjatuhkan bangsa sendiri tanpa memikirkan bangsa lain teguh dengan agenda mereka! salah siapa?

  ReplyDelete

Blog Archive