Feel free to email us at panehmiang@gmail.com.

Tuesday, November 8, 2011

Demam Kok?!

Adakah anda peminat minuman berkarbonat Coca Cola atau Coke? Kereta peronda lebuhraya di kebanyakan negeri di Amerika Syarikat kebiasaannya akan dimuatkan dengan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Macam pasukan SMART dan bomba kita tu!! Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka juga guna kaedah yang sama? Anda diharap dapat mencuba penyelidikan yang dicadangkan seperti ini:

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2.Untuk mencuci tandas: Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa untuk sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome: Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta: Tuang saja setin Coke, pasti kesan hakisan hilang serta-merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat: Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian: Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi yang confirm berperisa Coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit? Celup tuala dengan Coke dan lapkan. Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH2.8 yang boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni! Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis. Sila lihat lori yang membawa Sirap Coke dalam lori tangki (bukan Coke dalam botol/tin) pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Berbahaya" atau "Bahan Penghakis: Bahaya". Lori tangki itu pasti diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelakkan lori tersebut daripada terhakis. Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu sebab silap-silap, tengah syok pandu kereta, tiba-tiba kereta terputus dua disebabkan hakisan/karat dari lori tangki Sirap Coke.

9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun lalu. Kompom kono buek overhaul ni!

10. Kandungan gula untuk 1 tin Coke bersamaan 18 sudu cawan teh. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum; anda pasti termuntah.

Kesimpulannya, Coke bukan hanya sekadar air miuman bagi menghilangkan dahaga, tetapi pengeluarnya pasti mempunyai agenda yang lebih daripada itu!!!

3 comments:

 1. Nilai akan dibina kilang coke. MB dulu main babi sekarang main coke pulak. Berkaratlah Nilai sampai tiada Nilai!

  Den ngirup teh-o ais jo.

  ReplyDelete
 2. ahh mbns ni umum macam macam tapi apo pun tak nampak tetogak lae! cakap yo lobih.

  ReplyDelete
 3. ada sapa2 dah try salah satu formula dicni...betui ker hasilnyer

  ReplyDelete

Blog Archive