Feel free to email us at panehmiang@gmail.com.

Saturday, November 19, 2011

Politik Melayu Baru

Kamus politik Melayu semakin meruncing dengan pelbagai retorik dan falasi. Falasi paling dominan ialah falasi yang dimuntah oleh Anwar Ibrahim.

Kenyataan berfalasi Anwar paling tinggi frekuensi yang menjarah otak fikir pengikut PKR ialah UMNO dalang konspirasi, Bapa pendajal kepada impian rakus Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia. Oleh kerana bidang kepakaran Anwar sebagai penutur berfalasi penuh ambiguiti paling terbilang, dalam kamus kelahiran pemidato, maka, sekian ramailah pengikut dan pendukung PKR.

PAS pula sudah isytihar bahawa Hudud bukan Agenda utama PAS, sebenarnya sejak 1951 lagi, Hudud tidak menjadi Agenda Penyempurnaan PAS. Ini dimaklumkan sendiri oleh Dr. Burhanudin Al-Helmy kepada Almarhum Tan Sri Prof. Dr. Ahmad Ibrahim.

Menilai secara lebih mendalam, apa pula politik Melayu Baru yang dibawa oleh PEKEMBAR, parti siasah awal Melayu selepas 1 April 1946:-

1. Menjana kemakmuran fizikal berteraskan batu dan besi selama 54 tahun, paling lama didewasa oleh PM ke-4 selama 22 tahun.

2. Mendirikan sekolah dan memakmur program pengajian, pembelajaran dan pendidikan sejak 1957.

3. Meningkat Syiar Islam dan Usaha Dakwah Islam melata ke setiap inci Tanah Melayu, mendirikan surau dan masjid, membina titi dan jambatan perhubungan dari rumah ke destinasi ilmu Agama Islam, menambah peruntukan khas pembangunan Islam berasaskan Artikel 10(4).

UMNO yang makin lama dicop oleh rakyat "terlebih syukur" bahawa UMNO bukan pilihan lagi kepada rakyat teramai. Apakah UMNO terpaksa akur dan menikus dengan rakyat yang sentiasa dibelenggu dengan fikiran "Aku Kaya, Aku Boleh Buat Apa Saja, Aku Lebih Outstanding, Negara Lain lebih baik daripada Tanah Melayu"?

Apakah insan yang lahir atas kayangan, beridentiti kelahiran luar negara, tidak berguru dalam negara sejak umur 4 tahun hinggalah 23 tahun, tidak berkiblat kepada taat setia kepada pemerintahan atau khalifah Islam atas Bumi Jajahan Takluk Melayu, boleh membantu resepi pentadbiran eksekutif Negara Melayu ini?

Terjawabkah tulisan Mohamad bin Mohamad Taib dalam buku birunya Melayu Baru, atau apakah pemikiran Mike Tyson ini "gelaran yang diarak kepadanya" sudah dibenarkan oleh umat Melayu sendiri, baik yang terkongkong dalam UMNO, PAS mahu pun PKR!

1 comment:

  1. As-Salam Bro
    Minta pautan link blog saya disini
    http://kerispusakabangsa.blogspot.com/
    Tq Bro...

    ReplyDelete

Blog Archive