Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, July 18, 2014

Kesan daripada PERATURAN BODOH

Maka terjadilah kejadian 'bodoh' seumpama ini...


Peliknya TIADA PULA LARANGAN untuk buka selepas jam 3 petang kepada outlet dan francais seperti KFC, McD, Starbuck, Pizza Hut, Secret Recipe, Old Town White Coffee, Kenny Rogers etc.? Ataupun 7 Eleven yang banyak jual junk food, roti, minuman? Atau stesen-stesen minyak yang turut menyediakan 'fast food bar on the go'? Atau food court di kebanyakan pasaraya? Juga sekian banyak premis Mamak yang juga buka sebelum jam 3 petang?  

Kenapa LARANGAN menjual makanan hanya kepada PENIAGA MELAYU Bazaar Ramadan yang berniaga hanya sebulan dalam setahun?

Point-nya di sini, kalau dah orang tu tak nak puasa, bazaar Ramadan buka lagi sejam sebelum berbuka pun, tetap orang tu tak akan puasa. Zaman sekarang ni dengan segala jenis produk makanan yang boleh didapati di mana-mana terutama di pasaraya; mudah saja kalau orang tak nak puasa. Tak perlu Bazaar Ramadan jadi penyebab pun...

Siapa la yang mula bagi IDEA BODOH ni...

14 comments:

  1. from idiot became goblok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Sapa lg menteri agama jpm tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dialah yang hendak menentukan umat Islam masuk syurga agaknya.

      Delete
  3. Jual di NS tak ada larangan pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cukup kakitangan agaknya tuh. tahun depan mungkin ditambah dengan kakitangan kontrak. jadi tahun depan dorang datanglah tuh.

      Delete
  4. itu kan lesen meniaga bazaar ramadhan, maknanya untuk bulan puasa, mamak tu bukan ambik lesen meniaga bazaar ramadhan smaalah mcm kfc, mcd dan lain2. kena ingat orang kapir juga nak makan, mereka tak puasa, biarlah makan kat mcd ke atau kfc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ni komen bodoh atau wat2 bodoh. Itu contoh sinis penulis jelah bhai. Xkn x paham.

      Delete
    2. pelanggan di bazar pun bukan 100% islam, ada juga bukan islam yang beli, jadi peraturan ni tak munasabah pun. Kalau aku jadi pniaga tu, aku tak lari, aku cakap aku jual pada orang bukan islam kalau buka sebelum pkul 3

      Delete
  5. apa apapun memang melayu ne di anak tiri/dikianati oleh bangsanya sendiri.
    sumpahan dari perkataan melayu itu sendiri...

    ReplyDelete
  6. Kenapa perlu ada bazaar Ramadan. Pelik. Bulan puasa berebutlah buat ibadat kenapa perlu berebut buka gerai makan. Pelik. Buat macam bulan biasa sudahlah. Yang disuruh puasa Dan mengandakan ibadat...pelik Dan bodoh... Tak mengikut syariat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meniaga juga adalah salah satu ibadat bhai...99% punca rezeki. Dapat gak pahala. Sempit tul pemahaman ibadat kau ni

      Delete
    2. Setuju. Orang arab pun berebut berniaga di musim puasa dan haji di mekah. Jangan sempitkan makna ibadah.

      Delete
  7. Menteri cap Ayam..kabinet dapur Ahjibgoh...x akan udi BN dan amno...

    ReplyDelete
  8. .

    .

    sodih bila kita tengok mat mat menteri tak dapat tunjuk intelek

    yang sesuai untuk mmengurus hal hal pentadbiran hidupan harian rakyat.

    Macamlah jual makanan di tengah hari di bulan ramadan satu dosa

    besar. terjerit pak pm dan barua baruanya mat menteri kata Malaysia

    negeri yang rakyatnya terdiri daribeberapa bangsa dan berbentuk

    majmuk. Olih itu ada rakyat yang tak berpuasa dan ada yang terdiri orang islam yang

    tak berpuasa kerana sebab kesihatan dan juga kurang upaya.

    Inilah terjadi bila mat menteri buat dasar pentadbiran chop ayam-betul tak standard dan

    memberi imej mat pantat kepada institusi yang mengurus institusi agama islam.

    terimalah pandangan orang ramai kerna jelas intelek mat mat pejabat agama tak standard!


    Tak payahlah nak malu terima hakikat ini kerna sistem pelajaran kat sekolah agama

    berdasarkan hapal , hapal, hapal dan bermegahlah dengan kebolihan menghapal

    seperti program tv yang ada pada siang hari di bulan ramadan. Jadi kananak tak payah guna

    intelek untuk fikir. Bila besar mereka jadi opiser gomen di Jais, mais.. dll instusi agama

    dan urus macam mat pantat!




    kkk

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive