Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, March 21, 2014

Ilmu Kebal PDRM

S.O.P.?

13 comments:

  1. Anggota PDRM Unit Pemusnah BOM tidak perlu alat perlindungan sebab menyusahkan pergerakan lagi pun jika bom meletup tetap akan mati kesan ledakan....Zaman dahulu mana ada alat perlindungan badan.....kalau takut mati tidak payah masuk PDRM....Ex PDRM

    ReplyDelete
  2. Beb, kalau bom tu meletup ko mati terus takpe. kena tangan kaki je putus. jenuh bini ko nak mandikan kau, suapkan makan minum kau hari2. hidup menyusahkan orang sebab buat keje tak pakai otak. itu untuk keselamatan. orang dah cipta kau tinggal pakai gunakan je. itu pun tak terjangkau dek akal kau.

    ReplyDelete
  3. sop mana PDRM Pakai ni..Orang Ramai pun masih hamper sangat dengan Bom .. Jangan buat lagi macam ni buat malu PDRM sja.

    ReplyDelete
  4. Bukan S.O.P kot. Mungkin SOUP.

    ReplyDelete
  5. Warigh,
    Janganlah buat spekulasi melalui gambar.Den tahulah sobab orang den kojo dalam skuad tu.Skuad Bomb Disposal baik PDRM atauATM memang mempunyai SOP dan ini termasuk peralatan canggih saperti yang di pamerkan.Gambar yang ditunjuk mungkin benda yang dijumpai itu sudah disah sepenohnya tidak merbahaya.Kalaulah betul ianya dari jenis bom ia tidaklah dilambak macam dalam gambar tu tetapi akan dibawa didalam lori khas kalis peluru ke tempat yang selamat untuk dimusnahkan.Untuk maklumat prinsip utama dalam misi pemusnahan bom adalah keselamatan nyawa.Siapa tak sayang nyawa,dan den di sini nak ingatkan janganlah kita jadi armchair critics through perception without knowing the real facts.You may hurt the feelings of the personnels involved and their families may it the PDRM or AF.Salam Warigh

    ReplyDelete
    Replies
    1. penerangan yang baik warigh. admin ni pon mangkuk. saje je nak bagi persepsi buruk kepada pdrm. terima kasih atas khidmat anda kepada negara.

      Delete
  6. tul3....ada je nk kondem negara sendiri. apa jua kekurangan, belajar bebangga sbb kita@mereka sentiasa berusaha menjadi yg terbaik walau korang asyik pandang x baik je...

    ReplyDelete
  7. A bomb is a bomb. You don't gamble your (family's) life with it.

    ReplyDelete
  8. True,that is the bloody reason why do not create and speculate issue that you are not sure about....

    ReplyDelete
  9. Salam semua,

    Baguslah ada yang bagi respon menerangkan. Gambar ini berkeliaran di FB dan menjadi modal pembangkang untuk menghasut rakyat membenci kerajaan dan polis. Sebab itu disiarkan di sini bagi memberi ruang kepada 'so called police' untuk menerangkan apa yang sewajarnya. Setelah sekian lama, masih lagi pembaca blog ini tidak faham taktik provokasi yang blog ini gunakan. Setakat kutuk dengan alasan spekulasi saja ke yang mampu difikirkan? Alahai...

    ReplyDelete
  10. paneh !

    paneh hati den bace blog hang!!

    kiki lala

    ReplyDelete
  11. mangkok admin..ingat org bodoh sgt ke..ko saja yg pandai

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive