Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, March 25, 2014

Something BIG is coming?!

1. Suatu kebetulan apabila AAIB dan Inmarsat sahkan MH370 berakhir di Selatan Lautan Hindi; sehari sebelumnya duta-duta Israel mogok pasal gaji?

2. Suatu kebetulan semua kedutaan Israel tutup seluruh dunia alasan gaji tak cukup atau wujud cubaan untuk cover up penglibatan Israel?

3. Suatu kebetulan kerajaan China agak lambat hantar aset untuk bantu operasi SAR, sedangkan warganya paling ramai dalam senarai penumpang MH370? Masih nak sorok kekuatan aset?

4. Apa kaitan Israel/USA dan China dalam kes kehilangan MH370? Berkait dengan 'pilotless drones controller' yang dicuri?

5. US-China war in the making?

6. Selagi masih belum jumpa serpihan MH370, masihkah boleh menyimpan harapan?

********* 

(Reuters) - Israeli diplomats launched an unprecedented strike on Sunday, forcing the complete closure of embassies around the world as they escalated a dispute over pay, officials said.

The industrial action has already threatened to postpone a visit by Pope Francis to Israel planned for May - one of 25 trips by foreign officials affected by a work slowdown the diplomats began on March 5 when wage talks broke down.

By escalating the action to a full strike - the first by the diplomatic corps since the country's establishment in 1948 - the diplomats will close all of Israel's 102 missions abroad, paralyzing most diplomatic work with other countries and the United Nations.

"We are completely shutting down the (foreign ministry) office and missions abroad. This is the first time ever," ministry spokesman Yigal Palmor said.

Another ministry official told Reuters: "As of now, the foreign ministry doesn't exist. It's not possible even to submit complaints".

Foreign Minister Avigdor Lieberman Called the strike "irresponsible" and "a wretched decision and a display of a loss of control on union's part."

"We shall do whatever possible to minimize the damage to the country and its citizens," Lieberman said.

Diplomats said the strike - involving some 1,200 foreign service employees - was open-ended and had been called after the Treasury had failed to present any acceptable proposals.

They are demanding an increase in monthly salaries, which they put at 6,000-9,000 shekels ($1,700-$2,600), and want compensation for spouses forced to quit jobs due to foreign postings. They say about a third of their number has quit in the past 15 years due to poor wages.

Yacov Livne, spokesman for the diplomats' union, said: "the Treasury is determined to destroy the foreign ministry and Israeli diplomacy."

18 comments:

  1. Selagi bangkai pesawat tidak dijumpai selagi tu akan banyak spekulasi. Persoalan ramai, kenapa mh370 patah balik dan kenapa tiada langsung isyarat kecemasan dihantar plot. Sekurangnya france air dulu ada jugak hantar mayday sblm crash. Musykil ni.

    ReplyDelete
  2. makcik yang balik umrah tu jugak yang power. dia dulu discover flight terhempas di hindi ocean. tapi takde siapa yang percaya dan nak amik peduli masa tu,

    ReplyDelete
  3. selagi tak jumpo serpihan ko apo den tak kan pecayo.

    ReplyDelete
  4. Bro, honestly aku rasa d mh 370 black box wouldnt be discovered. So many secret akan cuba disorokkan dari merungkai misteri tragedi ni. Aku percaya dengan link israel dan us tu. So we have to consider all of the possiblities.

    ReplyDelete
  5. Makcik umrah tu kata nmpk kat laut andaman kan.. indian ocean tu besarnya 10 ribu km lebar, jadi kena lah sohih kan dulu. Percaya la ini semua kuasa Maha Pencipta. Terlalu hebat & mustahil negara yg bole sogok Thai, Indonesia & Vietnam supaya sorok data laluan udara masing2. Malaysia pon mesti nk elak konflik dgn negara China. Jet tu pon bukannya kecik nak sorok2. Wallahua'lam.

    ReplyDelete
  6. Den totap pecayo mh370 telah diremote tang bawah dan isi kapal dah pun mati masa tu.

    ReplyDelete
  7. mh370 dikawal oleh alat kawalan jauh ini adalah konspirasi dunia yahudi masih ingat kah kita WTC yg dirempuh oleh 2 plane......mustahil ia serangan pengganas mgkin kita tidak tahu us berjaya mencipta teknolgi canggih .....siapa tahu ini adalah rahsia mereka bagi aku mh370 dikawal oleh sistem teknologi tinggi mgkin ada sesuatu didalam plane yg kita todak ketahui.....mereka mengawal plane tersebut menuju ke lautan hindi kerana mereka tahu sukar bagi pihak keselamatan menyelamat plane ini sekiranya plane teehempas dilautan hindi yg begitu sukar utk diterokai secara langsung pihak keselamatan tidak berjaya mendptkan kotak hitam yg menjadikan ia sebagai bukti......mgkin ini rahsia konspirasi yg kita tidak ketahui ....dan ia adalah perancangan dunia yahudi yg ada seauatu dirahsiakan utk dijadikan alasan utk suatu kejadian seperti serangan wtc yg dirancang oleh mereka sebagai alasan mereka akan meghapus pengganas islam tapi sebaliknya ini adalah cara mereka utk menawan negara yg kaya dgn minya....

    ReplyDelete
  8. kotak hitam dah ada di pentagon sekarang ........

    ReplyDelete
  9. Salam, jangan kita toleh kebelakang lagi, yang bakal kita depani berhubung insiden ni terlebih besar..

    ReplyDelete
  10. Kenapa MH370 “membawa diri” jauh ke lautan yang sangat dalam paling sunyi dan terpencil di dunia untuk bersemadi. Dapatkan kronologi kejadian dan motif dalam artikel ini. Adakah anda pernah mendengar teori konspirasi mengenai kehilangan MH 370? Perkara ini berlaku seperti ini: Amerika telah keluar daripada Afghanistan, salah satu sistem kawal dan perintah (command and control system - CNC) mereka (yang digunakan untuk mengawal Drone tanpa pemandu) telah dirampas oleh Taliban ketika konvoi pengangkutan Amerika sedang bergerak ke bawah dari salah satu pangkalan di atas bukit. Taliban menyerang hendap konvoi tersebut dan membunuh 2 kakitangan Navy Seal Amerika, merampas peralatan/senjata, termasuk CNC yang beratnya 20 tan dan dimasukkan ke dalam enam peti. Peristiwa ini berlaku lebih kurang sebulan yang lalu pada Februari 2014. Tiada liputan dalam peristiwa ini. http://america.aljazeera.com/articles/2014/2/23/taliban-ambush-killsscoresofafghantroops.html Apa yang Taliban mahu ialah wang. Mereka mahu menjual sistem CNC tersebut kepada Rusia atau China. Rusia terlalu sibuk dengan urusan di Ukraine. China pula amat dahagakan teknologi sistem ini. Bayangkan jika China dapat menguasai teknologi di belakang sistem CNC ini, semua Drone Amerika akan tidak berguna lagi. Oleh itu China telah menghantar lapan saintis pakar pertahanan mereka untuk memeriksa sistem yang dirampas tersebut dan bersetuju untuk membayar jutaan dollar untuk itu. Sekitar awal Mac 2014, lapan saintis China tersebut bersama 6 peti melakukan perjalanan mereka ke Malaysia, dengan berpendapat laluan ini adalah yang terbaik untuk mengelakkan dari dikesan. Kargo ini kemudian disimpan dalam Kedutaan China di bawah perlindungan diplomatik. Sementara itu, Amerika dengan bantuan perisikan Israel, bersama-sama merangka pelan untuk memintas dan menawan semula kargo tersebut. China berfikiran adalah lebih selamat untuk mengangkut kargo tersebut menggunakan pesawat awam untuk mengelakkan syak wasangka. Lagipun penerbangan terus dari KL ke Beijing mengambil masa hanya 4 jam setengah, dan Amerika dipercayai tidak akan merampas atau memudaratkan pesawat awam itu. Jadi MH370 adalah pilihan yang terbaik. Terdapat 5 agen Amerika dan Israel, yang sudah biasa dengan operasi Boeing 777 di dalam pesawat ini. 2 warga "Iran" dengan pasport curi kemungkinan diantaranya. Sebaik sahaja MH370 meninggalkan ruang udara Malaysia dan melapor diri kepada kawalan udara Vietnam, satu pesawat AWACS Amerika telah menyekat isyarat komunikasi mereka (jammed the signal), mematikan sistem kawalan juruterbang dan menukar kawalan kepada mod kawalan jauh (remote control). Pada ketika itu pesawat hilang ketinggian secara tiba-tiba untuk seketika. Bagaimana AWACS boleh melakukannya? Ingat peristiwa 911? Selepas peristiwa itu, semua pesawat Boeing (Airbus dan mungkin semua) dipasang dengan sistem kawalan jauh untuk menentang rampasan pesawat oleh pengganas. Sejak itu semua Boeing boleh terbang dengan kawalan jauh oleh menara kawalan di daratan. Sistem kawalan jauh yang sama digunakan untuk mengawal pesawat pengintip tanpa pemandu dan Drone. Seterusnya, 5 agen Amerika dan Israel mengambil alih kawalan pesawat, mematikan transponder dan sistem komunikasi yang lain, mengubah laluan dan terbang ke arah barat. Mereka tidak terbang timur, ke Filipina atau Guam kerana Laut China Selatan dan keseluruhan ruang udaranya diawasi sepenuhnya oleh radar dan satelit pengawasan China. Radar tentera Malaysia, Thailand dan India sebenarnya telah mengesan pesawat yang tidak dikenali itu tetapi seperti dijangka mereka bertindak balas secara tidak profesional. Pesawat itu kemudian terbang ke atas Sumatra Utara, Anambas, India Selatan dan kemudian mendarat di Maldives (beberapa penduduk kampung menyaksikan pendaratan pesawat), mengisi minyak dan meneruskan penerbangannya ke Deigo Garcia, Pangkalan Udara Amerika di tengah-tengah Lautan Hindi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah baca info berkenaan teori tersebut dalam komen sseorang di fb semalam...Ada logiknya apa yang di paparkan...HANYA kepada ALLAH S.W.T. kita MOHON PERLINDUNGAN AGAR MENJAGA NAGARA KITA DARI DI KUASAI OLEH TANGAN TANGAN KAFIR LAKNATULLAH PENGHUNI KEKAL NERAKA JAHANNAM...

      Delete
  11. Sebaik mendarat, kargo dikeluarkan dan kotak hitam ditanggalkan. Penumpang disenyapkan (dibunuh) melalui kaedah secara semula jadi, iaitu kekurangan oksigen. Mereka percaya hanya orang mati sahaja yang tidak akan membocorkan rahsia. Pesawat MH370 dengan penumpang yang sudah mati sekali lagi berlepas dan diterbangkan dengan kawalan jauh menuju selatan Lautan Hindi, untuk menjadikan orang percaya bahawa pesawat kehabisan minyak dan akhirnya terhempas ke lautan, dengan menyalahkan kapten dan pembantu juruterbang yang degil. Amerika telah melakukan persembahan yang baik. Pertama, mereka mengalihkan semua perhatian dan usaha carian di Laut China Selatan padahal MH370 terbang ke arah barat ke Lautan Hindi. Kemudian mereka dengan bantuan media-media mereka telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bercanggah dan bukti-bukti untuk mengelirukan dunia. Australia memainkan peranan sebagai pembantu pelakon. Jika dilihat usaha yang dibuat oleh China, dari segi bilangan pesawat carian, kapal dan satelit, mula-mula mencari di Lau

    ReplyDelete
  12. Pohon kebenaran untuk mengabadikan komen anon 12:37 dan sambungannya 12:38. Mungkin ada sambungannya lagi. Ada kemunasabahannya.

    ReplyDelete
  13. Kalau ikut kronologi dan komen kek ateh

    Ni yo la hukum eh

    Tutup Askar polis imigresen kastam dan MKN

    Semuo agensi Mada xdo fungsi

    Buang duit negaro yo untuk pertahanan

    Mmg kelakar la teori patah balik lalu ateh ruang udara malaysia biarkan yo

    ReplyDelete
  14. Bang,
    Kalau cam tu askar Thai dan Vietnam pun tidor jugo lah..Lopeh tu tutup semuo agak agak nyolah kalau orang macam kek Lahat Datu naik kek belakang rumah abang,,apa macam.Guno sikit otak nak komen,ada cara nak melawak tetapi janganlah aibkan diri sendiri.Cari salah orang lain memang sonang tapi buntok ponoh taik tak sodar.

    ReplyDelete
  15. Negaro kito bukan nak beporang dan realiti eh kalo porang kito x mampu lawan kok di bom kek amerika sejam abih malaysia ni

    Tumpukan belanjo pada bidang2 lain

    Zahid hamidi dulu koba nak dodahkan insiden lahad datu mano deh
    Sapo deh
    Sudah eh x tau sapo bertangunggjawab

    Kek lahad datu tu dio pun naik kek kawasan suku kaum dio yo bukan bunuh orang awam
    Yang jadi mangso polis yang poi situ

    Banyak bona kelakar eh

    ReplyDelete
  16. Orang Malaysia kek airport bukan main kotat kono perikso keluar masuk

    Negro suko hati yo keluar masuk malaysia

    Apo logiknya eh orang nigeria somalia la dtg sinia belajar speaking hulu hala
    Negaro eh miskin sampai sinia demand mcm2
    Orang iran kebanyakan buek masalah kek sini dgn syiah dgn dadah
    Semuo kerajaan layan

    ReplyDelete
  17. Den nk bg posan sbb semuo hea den anggap sedagho,x kigho la mano tunjang politik koghang sobab kok ditakdirkan Allah s.w.t andai ando tangan yg gata2 tokan punat Nuclear Launcher ke Tanah Melayu ni sok,x kan maun doh Bom tu melencong mengelak an daghi terkono gumah org UMNO ko,PAS ko,PKR ko doh..
    Semuo di balun hea..
    Jd tolong ontok jap..
    Klu Koghang semak la sejarah mano2 umat dlm Quran,bolum ado umat sebolom ni yg dapek melopehi tempoh 1500 tahun..agak2 nk dokek yo dgn tempoh 1500 tahun tu,mako Allah binasokan..Tingga la bebeghapo oghang yo buek boneh utk generasi baghu..
    Jd klu ikut perkiraan umat Nabi Terakhir ni,kito dh masuk ke tempoh 1435 Hijrah..
    Dh nk dokek bonar kito ni dgn kiamat sebonar hea Bhai..
    Klu koghang ghaso lamo lg,terpulang kek palo otak masing2..Nk teghimo buleh,nk bantah pun buleh,sbb den x ghugi apo2 doh..
    Klu diteliti kepado Hadith2 akhir zaman,tando mendokek hea nk teghobit Mahdi,Dajjal,Nabi Isa a.s dan Ya'juj Ma'juj,adolah akan berlaku Poghang Bosar yg dipanggil Al-Malhamah Al-Kubra sebagai pembuko Gerbang..Poghang ni berskala Bosar sbb melibat an Selughuh dunio..Hanyo tompek yg x berpenghuni yo yg x terkono bahang poghang ni..Poghang ni melibatkan Blok2 Kuaso Bosar Nuclear dan sekutu2 hea..Kito sebagai Negagho NAM/Berkecuali totap akan diseghet dlm Poghang Multi Nasional ni..
    Jd sekaghang ni ponah x kito terpikir yg negagho kito akan terjerumus dlm krisis baghu2 ni..Jgn dibaco aspek teknikal hea,ttp baco apo kosan pd Neghagho kito akibat daghi krisis ni dlm 10 tahun akan datang..Imej kito akan beghubah,polisi Neghagho lain terhadap kito jugak akan beghubah..Semuo hea x kan samo lg dh..
    Russia dh mulo nk rapat an Hubungan dagang dgn Kito..
    Nampak mcm sesuatu yg bosar sodang digoghakkan ke ateh Negagho kito ni ke fasa yg baghu..
    Amerika jgn ckp la..Krisis ni adolah kesempatan terbaik kpd dio utk meningkatkan mobalisasi ketenteraan dio di Asia Tenggagho ni..Klu ditengok SAR yg berjalan 2 minggu kebelakangan ni,seolah-olah nmpk mcm perlumbaan memperagokan kekuatan maritim masing2 baik di pihak China mahupun Amerika..mcm petak DAM dibuek hea Perairan kito ni..Kojap claim ado imej ke senia,kojap kek senia,sumo tu mcm menggoghakkan buah dam yo..dh pueh dighayau hea laut kito,baghu la kluar maklumat mengatokan ado petunjuk kek Lautan Hindi..Ekau x ghaso janggal ko?
    Memang sengajo US melengah-lengah an SAR ni konon ado prosedur2 tertontu la..
    Yg sebonar hea dorang dh mencapai Objektif pergerakan Rahsio doghang..Maklumat data daghi lobih 1 juta pengguno internet yg merekod perjalanan MH 370 claim yg Pesawat malang kito ni di ekori dek sebuah lg Kapal terbang yg x dikonali..
    Itu spekulasi yg dibangkitkan ttp ado jugak laporan daghi Kremlin mengatokan Pesawat kito tolah dighampeh oleh pihak US Seal..
    Jgn baco boto atau tidak sumo tu,ttp baco apo Objektif semuo leaking2 info ni disebarkan..
    Den nampak mcm sesuatu yg bosar sodang digorakkan atau memulokan suatu frasa keadaan tidak tentoram di Asia Tenggaro ni..
    Ado jugak input daghi org Kasyaf kek bolah2 Rombau mengatokan Malaysia akan jd padang Jaghak padang terkukur klu x kono gayo..
    Ulama2 bolah Kodah dulu2 pun dh posan Tanah Melayu ni akan mengalami Poghang Bosar dgn memboghi petando bilo daeghah yg berjauhan dapek di sampai dlm maso yg sekojap dan bilo oghang buek titi ateh deghek..
    Apo pun bersiap sedio lah apo yg patut dongan amalan utk meningkat an Iman sobab dugaan yg akan mendatang ni lobih hebat..Syria tongah berpoghang,itu petando Nabi Isa a.s akan turun dan bumi Syria sodang Allah bersihkan daghi org2 munafik..Sini pulak dilando krisis Kapal Terbang yg melibat an Passanger2 dari Negaro2 Kuaso Bosar,mcm menunggu api2 Poghang dipeghocik an..
    Berhati- hatilah Wagih2 semuo..
    Den dh lamo beghonti daghi ikuti politik yg x kunjung habih ni..Den nampak semuo tu nk melengah-lengah an kito daghi menyodaghi yg mobalisasi ketenteraan Kuaso2 Bosar sodang dipertingkatkan..Mako kito di sughuh hea mengisi maso mencokak leher sesamo agamo..Kuaso Bosar plk mcm bg Isyarat yg doghang dh ready nk berpoghang..
    Den memang x sodap ati tgk semuo ni..


    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive