Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, June 4, 2010

Program Pemimpin Belia Berkaliber

Apokah ini satu lagi projek "melepas tengkuk" dan "melopeh taik di mato" oleh Ahmad Shabery Cheek? Apokah ini projek yang boleh mengikat kembali "talian dan rantai hayat" saf persaudaraan kepemimpinan belia Malaysia yang telah lama menjadi anak tiri dan dinafikan kedudukan mereka? Apokah inisiatif ini bakal memberi imej dan pola fikir baru kepada jentera aktivis belia tanahair ini?

Pak Sedaro menilai model latihan ini amat berkesan jika objektifnya mengINDOKTRINASI faham Akta 668. Yang dinamakan sebagai Akta Pembangunan Belia dan Pertubuhan Belia 2007, satu akta yang ditauliah persetujuan Di Raja pada 18 Julai 2007 dan diterbit dalam Warta pada 26 julai 2007.

Program Pemimpin Belia Berkaliber wajib disertai oleh pemegang kerusi panas persatuan, khasnya Pengerusi, Timbalan Pengerusi, Naib Pengerusi, Setiausaha, Bendahari dan Ahli JAwatankuasa Kanan dalam mana-mana persatuan belia yanh disahkan pendaftaran oleh Pendaftar Pertubuhan berasaskan Seksyen 7 hingga Seksyen 10 dalam Akta 668 ini.

Pak Sedaro melihat barisan lampau hanya meninggal sisa dan taik kepada sebahagian besar pimpinan di bawah 40 tahun hari ini. Persatuan belia sudah mengemis dan dijadikan kambing hitam pihak-pihak tertentu.

Pak Sedaro fikir sudah tibo maso untuk generasi tuo yang meninggal bangku dan kusyen empuk persatuan memberi nilai dan bantu secara ekonomi persatuan belia ini, khasnya persatuan belia Melayu, yang tumbuh bak cendawan selepas hujan, tetapi malang ibarat "layang-layang putus tali".

Kepado Ahmad Shabery Cheek, 5580 sebagai kuota penglibatan belia yang tidak mencermin kedudukan sebenar. Kehadiran pemimpin belia dalam banyak sesi dilihat begitu miskin dan daif, kerana bukan sasaran sebenar. Yang datang hanyalah ahli biasa dan tidak berkapasiti untuk memberi impak terbaik. Kita tidak mahu belanja RM 2 juta hingga RM 3 juta ini, hanyut di alor longkang sahaja, yang akhirnya memberi nyawa kepada wujudnya tilapia longkang, tilapia kolam najis sebagainya.

Pemimpin Peringkat Akar UMBI, awas-awasan lah.

3 comments:

 1. salam utk PM

  den setuju bona dgn topik tuan kali ni. ado banyak kebonaran apo yg tuan tulis. den mengkritik bukan bererti menontang. Bukan semuo idea tuan yg den tak setuju.

  apo yg den nampak, kumpulan belio ini dijadikan barua utk menjayakan agenda politik.

  kesian budak2 mudo ni. mereko masih mentah. apo yg den nampak mereko diajar berkelakuan biadap, kasa, tidak hormat org tuo, mempamerkan aksi2 lucah bg tujuan mengejek, berkelahi dan macam-macam lagi yg negatif

  Golongan dewasa menggunakan budak-budak ni utk kepentingan peribadi.

  kalau lah budak2 belio ni diajar pelbagai kemahiran, membino jati diri , kuat berpegang pd ajaran agamo, tidak berpuak-puak dan bebas dpd pengaruh politik, den yakin mereka akan jadi pemimping yg berkaliber dan dikagumi oleh semuo pihak.

  serahkah lah semuo urusan pentadbiran dan jawatan kek budak2 tu. pandailah mereko menguruskan semuo tu.

  Pak-pak mentori dan pemimpin2 parti, jgn lah masuk campur urusan belio ni. lopehkan semua jawatan tu. awak tu dah tuo.
  urusan belio, biar belio yg tadbir.beri bantuan bilo perlu.negaro ado dana utk semuo ni. gunokan dgn telus. gontikan lah peel nak kelopo wang ni utk buncitkan tembolok. zaman utk aktiviti haram tu dah berlalu.
  jgn ingat budak2 belio ni bangang.

  TOK HUSSIN

  ReplyDelete
 2. Ya belia di ajar dusta spt. mahakutty. Results taken from epul ass swabs proved 2 DNA, 1- from plastic like object(sex toy), 2- from epul semen himself swab arround plastic dickhead penetrated cleanly using KY jelly. Cerita auta macam dajjal, Takda maruah, cerita macam yahudi yg tawan sukarelawan bantu gaza baru2 ini. Ini yg nak memperkasakan orang Melayu lebih lagi Belia. Tapi kawan kita Gedoyak-Sokong!!Alamatnya melayu tetap layu dan tertinggal oleh Cino dan India. Mari kita nyanyi "Bersatu kita bersatu?"

  ReplyDelete

Blog Archive