Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, June 30, 2010

Warisan Darah Perwira

Moto bertakhta di perisai Very Able Troopers 69 "Warisan Darah Perwira" ialah Wasiat Keramat kepada Bumi Melayu ini. Pada mulanya pasukan ini digelar sebagai Charlie Platoon yang mendapat latihan khas daripada British Special Air Service iaitulah Commando British. VAT 69 dilahirkan pada 23 Oktober 1969 atas gesaan Tun Dr. Ismail [almarhum] yang ketika itu menjadi "hard-core" pemikir dan pemegang kunci di Kementerian Dalam Negeri. Inilah orang kuat yang "menyinga" ilmu dakwah Islamiah dan keMelayuannya, inilah Panglima yang dipanggil Khalid Al-Walid oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra [PM-1] dan Almarhum Tun Haji Abdul Razak Hussein.

Banyak peristiwa tersurat dan tersirat berlaku sepanjang musim Darurat Kedua bermula 1969 hingga 1989 [sebelum Perjanjian Perletakan Senjata oleh Parti Komunis Malaya dengan Kerajaan Malaysia].

Apo yang hondak disungkit dalam pengkisan Warisan Darah Perwira ialah melihat darah kesediaan anak-anak Muda Malaysia khasnya rakyat Raja, Orang Asli, Pribumi Sarawak dan Sabah serta Kaum-kaum lain dalam bab Pengurusan Tamadun sebuah Negara Bangsa.

Hari ini, Program Latihan Khidmat Negara selama 3 bulan yang diperkenal pada tahun 2003 semakin suram khabar berita. Dikhabarkan tenaga pengajar dan jurulatih yang bermatian dalam proses pelaksanaan PLKN tidak menikmati ganjaran-ganjaran yang setimpal dan berbaloi.

Hari ini, Program Pemimpin Belia Berkaliber selama 4 hari 3 malam diperkenal sebagai kalender ad-hoc untuk sejumlah 5580 insan yang dikelas sebagai belia, sesuai dengan tafsiran belia dalam Seksyen 2, Akta 668. Dikhabarkan program ini sebagai projek melepas anjing tersepit dan melepas batuk di tangga. Khabarnya ganjaran kepada tenaga pengajar yang bermatian dalam proses pelaksanaan PPBB ini, tidak menikmati ganjaran yang setimpal dan profesional sifatnya.

Hari ini, Program yang dianjur oleh Agensi-agensi yang pelbagai daripada 12 lagi Kementerian, turut tidak menggambarkan penghayatan kepada titisan "Warisan Darah Perwira"...

Pak Sedaro fikir sudah tibo maso, untuk kita uji pemimpin Muda yang berada di kedudukan semasa tentang, apo makno Perlembagaan Persekutuan 1957? Apo makno Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007? Apo makno Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960? Apo makno Akta Rahsia Rasmi? Apo makno Akta Pertubuhan 1966?

Ini semua memberi makna besar kepada keSETIANEGARAAN, khasnya kelompok warganegara Muda di Malaysia...

Hari 95% Rakyat Malaysia hanya tahu berhujah di benteng dan kedai kopi. Kedai kopi di tepi jalan, ceruk kampung, tengah bandar mahu pun hotel-hotel terkemuka. Hari ini 10% Rakyat Malaysia ialah pekerja-pekerja yang mendapat GAJI daripada Kerajaan Malaysia baik di peringkat Kerajaan Negeri mahu pun Persekutuan. Hanya 2.56 juta, rakyat ialah anggota kerja yang makan nasi daripada Hasil Kerajaan Malaysia.

Masih ramai yang tidak menikmati hasil langsung daripada duit gaji Kerajaan. 10% Rakyat Malaysia hari ini, menikmati faedah kepada kemerdekaan negara dengan menjadi Ahli dan Peneroka Felda, Felcra, Risda, program-program bantuan kehidupan "survival" semasa Negara.

Baik yang namanya Nelayan, Petani, Pekebun Kecil, Peladang, Penternak, Peminta Sedekah, Asnaf-asnaf, pelajar di IPTA, pelajar yang melanjut pelajaran ke Luar Negara, semua anak-anak Malaysia yang bersekolah megikuti pengajian di Sekolah Kerajaan Malaysia, sebagainya...menikmati faedah Negara ini MERDEKA...

Namun yang menjadi persoalan PALING UTAMA... Di mana proses menyemai Warisan Darah Perwira ini, wajar bermula?...Kursus dan latihan selepas umur 17 tahun? Kursus dan latihan di peringkat 6 hingga 13 tahun? Penghapusan skema peperiksaan UPSR dan PMR boleh menyemai "pembinaan dan pembentukan Tamadun Negara Bangsa"? Atau sehingga "retak menanti belah"? Atau bila mana "yang bulat datang bergolek, yang pipih datang melayang"?

Pembaco di kalangan Istana yang menduduki 9 buah Negeri Melayu Beraja, sedang mula diteropong kekuatan dan ketempangan tertentu. Insiden-insiden yang menjadi buah mulut rakyat BUKAN sirna juga cakna kepada HARAPAN PERJANJIAN Bumi Melayu sejak 1262 Masehi.

Pembaco di kalangan Pemimpin Politik, Pengurus dan Pentadbir Negeri, Pengurus dan Pentadbir Korporat, sedang mula dibelek oleh Rakyat yang dipanggil sebagai Pengundi. Kerajaan Najib Tun Razak, masih goyang dan tidak bersendi. Bak kato pepatih "Kok bongkar, bulus. Kok tempek, buruk ngoman. Kok togak, tak menureh. Kok duduk, tak jojak."...

Pembaco di kalangan rakyat marhaen, madani dan jembel sedang mula berfikir dan berkira-kira, apakah untung nasib boleh membina tamadun? Apakah keturunan yang ada hari ini, boleh terus menghirup oksigen MERDEKA DAN DAULAT Rakyat Raja? DAULAT DAN KARAMAH, Islam itu agama bagi Pesekutuan? DAULAT DAN TAAT SETIA bahawa Perkara 153 terus ditentukan Hak dan Kelebihannya?

Warisan Darah Perwira ialah nostalgia pelbagai peristiwa. Mereka yang melahir Rejimen Ke-10, Parti Komunis Malaya tentu banyak cerita sejarah dan penting yang hendak dikongsikan. Siapakah mereka? Inilah perspektif yang mesti Rakyat tahu untuk menghayati pengorbanan Warisan Darah Perwira....Ini bukan personafikasi sebagai aksesori MERDEKA. Ini bukan retorika dan fatamorgana survival di hujung tanjung harapan. Ini bukan kisah pelengkap kepada sejarah 1511. Ini lah penerus perjuangan Haji Mohamad Hassan yang terkulai di gigi Sungai Kelantan. Ini lah pewaris darah keturunan rakyat Raja yang MESTI warganegara ambil tahu.

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive