Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, September 26, 2014

Ah Jib Boeing

1. Ada yang kata Najib dah habiskan RM5.7 bilion wang rakyat untuk program berkaitan 1Malaysia sejak 2009 hingga kini (belum campur lagi RM7.2 bilion kos bayar konsetan sebagai tukang bagi idea dan setup projek 1Malaysia).

2. Kalau ikut Bridget Welsh, RM11 bilion telah dihabiskan Najib untuk kempen 1Malaysia-nya sejak 2009-2013.

Salah satu contoh pembaziran Najib.

3. Hasil daripada pembaziran berbilion ringgit itu..undi popular BN (49%) kurang 2 peratus daripada Komplot Pembangkang (51%) di PRU-13. Sebab itulah Muhyiddin bimbang jika undi popular Umno-BN akan terus merosot di PRU-14, sekaligus BN akan gagal mengekalkan kuasa pada masa hadapan. Kebimbangan Muhyiddin ada asasnya.

4. Sejak jadi PM, Najib kerap sangat keluar negara terutama akhir-akhir ni..hinggakan gelaran Najib bukan lagi Ah Jib Gor..tapi dah jadi Ah Jib Boeing sebab asik fly tak sudah. Pasti semua ingat jawapan Shahidan tahun lepas di parlimen pasal kos Najib ke luar negara sejak 2009 hingga 2013 melebihi RM44 juta. Maknanya campur tolak lebih kurang RM10 juta setahun belanja travelling Najib dan rombongannya. Agaknya tahun ni kuota RM10 juta belum cukup lagi..jadi terpaksalah Najib panjangkan tempoh 'melancongnya'.

5. Ada yang kata Najib 'lari' keluar negara sebab nak cari ketenangan dek tak tahan tekanan melampau dari dalam negara padanya. Mahathir tekan dia..ahli UMNO tekan dia..ekonomi tekan dia..rakyat tekan dia..cuma blogger je yang tak ramai tekan dia..heh! Senang betul kerja Perdana Menteri - tertekan je..diam..tertekan je..blurr..tertekan je..blah!!

6. Ada juga yang kata Najib keluar negara sebab nak cari peluang pelaburan, nak cari dana sebab hutang negara dah cecah RM700 bilion, mewakili 70% dari nilai KDNK. Walaupun kajian terbaru Bank for International Settlements menyatakan hutang kerajaan paling maksimum tiada masalah hingga 90% KDNK; tapi itu mungkin strategi bank tu nak menghancurkan sesebuah negara..bagi harapan palsu..mana kita nak tau!! Lagipun masalah hutang domestik dan defisit belanjawan kerajaan berkait dengan inflasi serta kelembapan ekonomi - dan itulah yang sedang dihadapi negara ni.

7. Forecast Update - Tahun ni KDNK 6%, tahun depan dijangka 5.5%. Tahun ni OPR kekal 3.25%, tahun depan akan naik 25 bips. CPI tahun ni 3.3%, tahun depan 5%. Jadi rakyat marhaen sekalian, sila kawal belanja anda ya!!

8. Walau apa yang Najib tengah buat sekarang ni, nampak seolah dia sedang lepas tangan. Seolah sedang bagi peluang untuk Muhyiddin mentadbir negara. Seolah sedang dalam proses nak lepas jawatan PM?!

9. Apa pun hari Sabtu ni ada Gerakan Hapus Akta Hasutan di Pulau Pinang yang seperti semua maklum, Najib pun nampak macam bersekongkol dengan pembangkang sebab dah 3 kali dok umum nak hapus Akta Hasutan. Jadi kepada yang masih menyokong Akta Hasutan, sila LIKE page FB sahabat kami "Malaysia Mempertahankan Akta Hasutan" dan sokonglah beramai-ramai "Siri Jelajah Gerakan Malaysia Mempertahankan Akta Hasutan 1948" seperti di bawah ini;


10. Najib terbukti dah buat silap apabila mansuhkan ISA. Jangan biarkan Najib buat kesilapan yang sama dengan Akta Hasutan!!

3 comments:

  1. Najib pernah panggil PSY utk bantu kempen pada PRU13 di Ppinang,akibat termakan hasutan DAP PSY boikot najib dengan tidak mahu bersama najib hinggakan terpaksa dipanggil berkali2 oleh pengacara...Akhirnya Pulau Pinang terlepas,manakala orang2 DAP bergembira sebab dpt makan dan tengok konsert percuma...

    ReplyDelete
  2. Surat saya kpd Kementerian Perumah Dan Kerajaan Tempatan.

    Kapada,
    YB Dato .....
    Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan,
    Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.
    Precinct 5, Putrajaya,
    68600 Wilayah Persekutuan

    YB Dato',

    Per: TIPU DAYA HALUS PEMAJU TERHADAP PEMBELI BUMIPUTRA DENGAN MEMANIPULASIKAN DISKAUN.

    1. Saya Hassan Md. Ali, pernah bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dari 1979-1985 dan juga sebagai pemaju perumahan dari 1985-1995.

    2. Baru baru ini saya keProperty Fair di Subang Parade, Subang, Selangor.

    Tertarik dgn sebuah tawaran dari syarikat pembangunan perumahan yang sedang memajukan Tanjung Puteri, Johor.

    Diskaun yg ditawarkan adalah spt berikut;
    Utk bumiputra: 15% Bukan Bumi: 6%.

    Keluasan unit: 700ksp.
    Harga unit: RM1.0 juta.
    Pinjaman akan diusaha sehingga 90%.

    Bagi pembeli bumiputra, hanya perlukan sediakan 10% shj sebagai downpayment. Bermakna pembeli bumiputra perlu membayar RM85,000.

    Bagi bukan bumiputra downpayment 4% (6% discount is taken as part payment of 10% d/pymt).
    Bermakna hanya RM40,000.

    3. Sebagai seorang pemaju perumahan, saya menyiasat lebih lanjut lagi.

    Selain dari membayar downpayment sebanyak RM 85,000, pembeli bumiputra dikhendaki membayar segala kos spt (legal fee, stamp fee, loan fee) yg jumlahnya lebih kurang RM42,000.

    Sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya perlu meyedikan RM40,000 dan lain2 kos akan ditanggung olih Pemaju.

    4.Tidak meyedari saya membuat pengiraan dan membuat perbandingan 'entry cost' antara bumiputra dan bukan bumiptra,
    ternyata pembeli bumiputra terpaksa meyediakan sejumlah RM127,000 sedangkan pembeli bukan bumiputra hanya memerlukan RM40,000 untuk membelinya.

    Seolah2 kaum bumiputra yg memberi subsidi kapada pembeli bukan bumiputra sebanyak RM45,000.
    Bermakna walaupun harga bagi bumiputra dikurangkan sebanyak $150,000 dari harga asal, tetapi perbedzaan harga sebenar diantara bumi dan bukan bumi hanya RM37,000 atau 4% sahaja.

    5. Bagi pembeli bumiputra utk membayar downpayment sebanyak RM127,000 bagi unit seluas 700ksp adalah terlalu mahal dan sudah tentu unit2 yg diperuntukan utk bumiputra susah dijual kelak kerana unit tersebut hanya bolih dijual kpd pembeli bumiputra sahaja.

    Olih kerana 'entry kosnya' hampir 3 kali lebih besar dari kaum bukan bumiputra maka sudah tentulah unit2 bumiputra tidak laku dijual dan pemaju mempunyai alasan yg kukuh untuk memohon perlepasan dari Kementerian YB. Dato' supaya unit tersebut dibebaskan dari peruntukan bumiputra.

    6. Sekali pandang seolah mereka bersama2 kerajaan yg ingin menolong kaum bumiputra memiliki harta di negara ini, tetapi apabila diperincikan kira2nya, pembelian unit bumiputra yg adalah lebih mahal dari yg sepatutnya dan penglibatan pemaju untuk membantu kaum bumiputra utk memiliki harta saperti yang disarankan olih kerajaan adalah satu gimmik dan dijadikan perolok2kan olih pemaju.

    7. Saya sempat membentangkan kira2 diatas kpd wakil pemaju hartanah tetsebut dan dgn sinis dia menjawab "Every chinese developer are doing this just to make sure every Melayu and Bumiputera won't have any chance of acquiring new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

    Saudara2ku,

    Semenjak kita berWhatsapp, sudah berapa kali saya ungkapkan perkara2 spt ini.
    NEGARA KITA TELAH TERJUAL.
    Ternyata org cina dah sampai peringkat tak memerlukan keujudan org melayu dinegara Melayu kerana sumbangan org melayu terhadap ekonomi negara ini terlalu kecil.

    Bank saperti;
    Public Bank,
    Hong Leong Bank, Stanchart,
    Citibank, HSBC bolih hidup tanpa pelanggan melayu.

    Pemimpin melayu banyak buat duit dgn memberi pelepasan unit2 bumiputra kpd unit bebas.

    ReplyDelete
  3. Najib adalah liability kpd bangsa Melayu & negara.
    PakLah adalah bencana kpd bangsa Melayu & negara.
    Anwar Al Juburi Al Liwati adalah virus HIV kpd bangsa Melayu & negara.
    TG Nik Aziz adalah virus EBOLA kpd bangsa Melayu & negara.

    Fikir2kan....

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive