Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, September 15, 2014

Ahli Pemuda Seremban terabai?

Kami terima email berkenaan seorang ahli pemuda UMNO Bahagian Seremban yang kononnya tidak dipedulikan selepas ditimpa nasib malang. Selepas melakukan sedikit siasatan (digging for the truth), kami terjumpalah berita di bawah yang mungkin berkaitan dengan email yang kami terima;


Tanpa prejudis, kami siarkan kandungan email berkenaan tanpa edit seperti berikut;

"Assalamualaikum. Sey sian tgk kawan sey ahli umno Pemuda UMNO Bhg Seremban. Beliau ni aktif dgn pemuda UMNO semasa dia sehat. Mano je PRK or aktiviti yg di anjurkan oleh pemudo UMNO Seremban, dio akan turut join membantu utk jayakn aktiviti tu. 

Tp tu maso dio tgh sehat togap laie. Skang ni dh setahun dio x buleh bangun hanya buleh duduk n baring yo. 

Sekali pun pemudo Bahagian Seremban x dtg tgk dio kat rumah. Apo lah di buek an camtu kat dio padahal dulu samo2 dlm pemudo tp bilo dh sakit, x leh guno, sikit pun x mandang. 

YB Hj Abu ponah melawat beliau tapi tu pun wakil dari pemudo xdo samo. Kwn2 dlm pemuda semua x muncul tgk dio, poie jenguk kat umah. Bilo di tanyo apo yg pemudo bantu...jawapan ea sodih di dongar. 

Bantuan JKM pun dio dapat bilo wakil JKM datang bersama YB Hj Abu. Tu dio dpt RM150 sebulan. Skang ni dio ado mintak bantuan dari YB2 n Menteri utk biayai perubatan ea.. 

Macam ni ko UMNO membela bangsa ea sedangkan ahli ea terbiar? Ni la deh umpama habis madu sepah di buang. Kosian sey tengok an dio.."

P/S: Mungkin ada sesiapa dikalangan 'orang kuat' Pemuda UMNO Bahagian Seremban yang boleh tolong jawab isu email ini?

12 comments:

  1. Biaso la tu bang.... org2 UMNO tongah molopong tgk drama Selangor....heboh jago kain oghang.....tu lum masuk bab bopuak2....mano puak MB mano puak KJ....duo2 naik ikut lif....kito mampuih bojuang 20-30 tahun.... 2 oghang ni tibo2 topacul jadi mastermaind...kalau terus mcm ni PRU14 nasib BN bukan ujung tanduk lae....tapi dlm liang lahad !!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Saudara ,

    Bagaimana saya boleh membantu Sdr Razis ni, ada tak no akaun yang boleh disalurkan juga no tel Razis atau isterinya. Tolong Whatsapp saya 0122267406

    ReplyDelete
  3. UMNO punah an nasib sondighi. Tak tanyo pasal KJ. Dio gilo glamer. MB lak gilo buek kader. Ntah apo yg dikader an pun tau. Sumo jonih bojuang lopeh tompolok masing2. Boto macam enau lopeh an pucuk e....

    ReplyDelete
  4. Warigh,
    Baru bercakap dgn YB Abu potang semalam apo yang Pemudo Bhg buek nak dokek orang mudo,Ado Den cakap hidupkan aktiviti PSMA macam dio mudox dulu main bola masuk liga,YB cakap ntahlah tak ado pun Pemudo jumpo dio.Ni dah ado kes macam atas tu ,tak taulah apo yg do orang buek.Tapi den raso bondo cam ini bukan berlaku dgn UMNO jo,semua parti macam tu jugo.Contoh bak geng melalak student bangang,kono heret di court,tak ngaku salah, bolih ikat jamin tapi tak ado duit,sponsor buat dek ajo,last last tidor rehat di Sg Buloh sampai tarikh bicara.Biaso la tu.

    ReplyDelete
  5. Tentuan,

    Inilah politik namo ea. Satu kemahiran menggunokan oghang lain untuk capai apo konak hati sendighi. Yang bangang digulo-gulo an, yang codik sikit dipangkeh. Dipocah, dipegentah. Oghang yang paling terel main politik cam ni tak lain tak bukan Isa Pendek. Sampai nijam dio masih ado nyawo, Najib mintak dio duduk ket FELDA.... Anjing mano tak makan bangkai? Oghang politik bulih lah beguru dongan Isa Pendek ni.

    ReplyDelete
  6. Sian Nasib pemuda tu .Ni pemuda yg tak malu nak mengadu .Masih ramai lagi pemuda diluar sana untuk dibantu.Nasiblahkan tak sokong tak dapat nak tolong.Kalau puak yg disokong kalah .Padanlah muko .Tiba masa pulak puak yg monang .untuk bergaya.Kalau UMNO susah sikit nak dapat pertolongan Tapi NGO sonang ajo boleh Dibantu.Ni nak tanya PARTI MENGUASAI KERAJAAN .ATAU KERAJAAN YANG MENGUASAI PARTI.

    ReplyDelete
  7. Politik ni persepsisi masing2 bro tak perlu nak tuding jari jngn tanya apa negara blh sumbang untuk kita tapi tanya apa kita blh sumbang untuk agama bangsa dan negara.

    ReplyDelete
  8. Sapo laie nak belo nasib org melayu kalo bukan molayu sendiri.. nak arap bangso lain.. puihhhhh.. jgn maso nak jawatan yo prihatin.. maso ado kuaso nilah bantu org kito..

    ReplyDelete
  9. Amek boto tu Jang,den setuju bobonar.The best comment that I had read in this blog so far.

    ReplyDelete
  10. Ni kah dinamakan sebagai pemimpim dia ni dulu selalu ikut kp yg botak tu kp sbn yg lalu.mana ada prk dia mesti ada.siang mlm buat kerja untuk pemuda sbn.kp masa tu ihsan botak guna dia ni siang mlm bila dia ni sakit tak nak ambil tahu.dapar projek berpuluh juta.

    ReplyDelete
  11. Yang dh tau nie......blhlah tolong apo yg patut.....tak payah komen mcm2. Klu komen yo....tp tak tolong pun dikiro samo yo lah dgn kengkawan eh....yo tak

    ReplyDelete
  12. Suwoh dio kontek Hj Sidek Pengerusi Biro Kebajikan & Dakwah Seremban atau Zool Amali Pengerusi Biro Kebajikan Pemuda Seremban. Mintak bantuan kat diorang ni. Kalu tak diaorang ni tido jo kojo!

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive