Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, August 13, 2008

战斗耕种末端

PETALING JAYA: Two former leaders of the Bandar Tun Razak Umno division led 148 members to cross over to PKR. Norasida Silam, who was the deputy chairman of the division, and Azmi Hassan, a former deputy chairman, handed over application forms to Bandar Tun Razak MP Tan Sri Khalid Ibrahim, who is also Selangor Mentri Besar, at the division's PKR office on Monday. “Norasida wanted to join us because he said he could no longer tolerate the non-existence of democracy practice in Umno, for instance the quota system for party elections,” said Bandar Tun Razak PKR deputy chief Othman Karim. “He said ... he prefers to work for the people, not only for the Malays,” said Othman.

Analisis:
Mereka keluar UMNO dan join PKR atas alasan dalam UMNO tiada demokrasi ataupun parti masing2 saling membalas 'trojan horse'? Kalau dalam dunia korporat, 'kecurian' harta intelek sering berlaku disebabkan banyak 'mato-mato' dalam sesebuah syarikat; maka tidak mustahil antara parti politik pun berlaku perkara yang sama. Spy dalam UMNO = spy dalam PAS = spy dalam PKR? Permatang Pauh...Das Kämpfen bebauen das Ende!

6 comments:

  1. kukuhkah alasan takda demokrasi dlm UMNO menyebabkan diorg join PKR?

    Atau ada alasan lain?

    Atau mereka ini dah lama jadi duri dlm daging memecahbelahkan UMNO.

    Ahhh..Pergi mampos la semua tu yang penting yes! i'm e first.

    ReplyDelete
  2. den ni sekolah kek kampung ajo...tak paham den apo ke bondo nyo ni ha...kojap bahaso cino....kojap german pulak...

    eh...konpius makcik di bueknyo...

    ReplyDelete
  3. Aku sokong kenyataan Aba Fahim... pemilihan dh dekat, berusahalah membawa perubahan melalui saluran yg betul. Semuanya bergantung pd niat mereka, perjuangan mereka utk siapa sebenarnya? Bukan semua ahli UMNO yg korup, ramai juga yg ikhlas utk membawa perubahan & kebaikan kpd parti.

    -M6

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Paneh,

    Kalau nak join PRK, joinlah. Kata nak sangat demokrasi. Tak kan kita nak halang pulak.

    Baguslah, dalam PR bukan saja adak PKR, ada PAS dan DAP, Hindraf pun ada. Lagi banyak lagi bagus.

    ReplyDelete
  5. hanya orang2 umno yg budus masuk pkr tu. kalah sebelum berjuang. bertentangan dengan tajuk artikel paneh ni.

    p/s: ko blaja mano bahaso ni paneh?

    ReplyDelete
  6. nama yang tak tersebutAugust 15, 2008 at 2:35 AM

    ontah eh. sojak bilo lak dio blaja bahasa cino nih. satu laie tu bahasi german ke apo?

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive