Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, June 18, 2013

Siapa yang MASYUUKKK tu Hisham?!

Semasa kempen pertukaran MyKad aka IC dulu, macam-macam telah dipromosikan. MyKad sebagai kad pengenalan laa...MyKad memasukkan minutiae cap jari ke dalam cip dan ini membolehkan pengesahan cap jari dilakukan secara tepat dan terperinci laa..MyKad sebagai dokumen sah lesen memandu laa...MyKad sebagai Passport laa...MyKad sebagai Kekunci Awam laa...MyKad sebagai Kad Transit laa...My Kad sebagai Dokumen Kesihatan laa...Kad ATM laa...E-Tunai laa...bla..bla..bla..

Selain aplikasi utama MyKad, JPN siap promo lagi aplikasi tambahan, aplikasi off card dan pelbagai kelebihan MyKad yang kononnya bertaraf dunia.Pendek kata...MyKad ni 'serba boleh' lah..hingga rakyat Malaysia terpaksa berbaris lagi untuk menukar kad pengenalan baru walaupun sebelum itu rakyat turut dimomokkan dengan 'kelebihan' kad pengenalan sedia ada yang kononnya 'berkualiti tinggi'?!

Tup..tup..pemangku Menteri Pengangkutan yang baru walaupun tak perform di KDN sebelum ini, telah memperkenalkan kad lesen memandu baru Malaysia yang kononnya bersekuriti tinggi, banyak kelebihan, bla..bla..boleh blah...


Persoalannya...mengapa aplikasi lesen memandu tak digunakan oleh JPJ dalam MyKad yang kononnya canggih tu? Mengapa kad lesen memandu perlu dipisahkan aplikasinya dari MyKad?!

Dan persoalan rakyat paling hot...buat kad lesen memandu baru...SIAPA YANG MASYUUKKK??!!

3 comments:

  1. Satu lg projek membazir KERAjaan BN.

    ReplyDelete
  2. Loya dah sampai ke tekak..

    ReplyDelete
  3. kalau tak salah ini company yg sama yg bekalkan mesin bio metric yg digunakan utk program 6 p atau program pemutihan pati dimalaysia iaitu syarikat yg ada kaitan dengan syarikat menantu tan sri muhiyidin yasin yg dikatakan telah mengaut berjuta juta ringgit dari project tersebut tetapi ianya tidaklah mendapat keputusan yg cemerlang n didpati gagal ddlm membendung gejala penyeludupan warga asing ini ...!!!dah la project kos utk 6p itu bernilai hampir 600juta ....!!!! tlg la rakyat bukan bodoh n tak atau tak tau akn hal ini cuma malas nk kecoh2 tapi kalau tdak faham2 lagi nampaknya kenalah ita berbuat sesuatu agar inya dpt memberikan pngajaran utk mereka yg langsug tak fikir akan apa yg akan terjadi jika hal2 sebegini diteruskan..!!! rakyat bkn bodo n bangang la ..kalo dulu kau mkan masa project bio metric yg berjuta juta tu tak ke cukup2 lagi ? itulah sbabnya pru 13 dulu rakyat pilih pr kerana sebab2 yg sebegini lah n lagi kau org tak nak belajar dari pru 13 dulu ...cukup2 la wei ????

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive