Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, December 23, 2013

Kabinet Najib perlu IQ test


Den raso ramai yang paham kenaikan kos sara hidup bukan setakat melando Malaysia ajo, tapi seluruh dunio sodang raso kosannyo.

Bahkan banyak negaro sekarang ni tongah huru-haro dek kenaikan kos sara hidup dan barangan keperluan.

Kok nak kaji kenapo ekonomi dunio jadi macam ni panjang lak citor kang. Nak kono blaja apo dio 'war of currencies', nak kono selidik 'global financial war', nak kono bongkar 'zionist global agenda', nak kono study 'IMF conquer plan', nak kono paham 'new colonization' etc. Pendek kato bulih bepinau la mato.

Ado rakyat sesetengah negaro pulak siap buek rusuhan nak gulingkan kerajaan sobab maghah kehidupan memasing makin terhimpit.

Masalah eh, isu kos saro hidup ni tak dapek jugak selosai dongan caro guling kerajaan. Silap-silap lobih bosar pulak balo yang mendatang. 

Cumo yang buek rakyat meluat ialah caro MENTERI LANTIKAN NAJIB BAGI JAWAPAN...

Rakyat betambah jolak bilo memikirkan kenapo Najib suko lantik menteri bebal bab menjawab isu.

Dahlah Kementerian Penerangan lombab...nak jawab satu isu pun amik maso sampai 2-3 minggu.

Mungkin menteri lantikan Najib kono amik IQ test untuk tau sejauh mano kebebalan memasing.

Atau Najib sendiri pun kono amik Competency Test untuk rakyat nilai samo ado dio fit ko tak sebona eh jadi Perdana Menteri!!

6 comments:

  1. KABINATE DIA KUMPULKAN RAMAI RAMAI DALAM SATU LUBANG BOM KAN MACAM AL TANTUYA

    ReplyDelete
  2. inilah pandai orang melayu bila dengar barang naik terus menyalahkan kerajaan. tidak dinafikan bila kerajaan naikkan bekalan asas barang pun ikut naik tapi bila kerajaan naikkan gaji kakitangan awam barang pun ikut naik mana logik nye. sepatutnya kita orang melayu kena duduk sat dan berfikir sejenak bagaimana nak mengawal keadaan. kita kena ingat ekonomi negara ini dikawal oleh bangsa cina. sebagai orang tengah harga bahan mentah dikawal oleh mereka naik sekupang ke murah sekupang ke. sepatutnya kita orang melayu yang berjumlah hampir 65% penduduk malaysia mampu mengawal keadaan dengan kuasa membeli. orang muda yang ada tau demontrasi tak tentu hala dan melulu. oh akhbar bahasa inggeris kerajaan haramkan jom demontrasi tapi dia tak pernah baca pun suratkhabar ni nama pun tak pernah dengar. sepatutnya orang muda yang pandai ni buat lah sesuatu ambil lesen import tepung ke, ayam ke bau lah boleh pecah dominasi cina. ini tidak kaki seluar pun potong kat kedai cina. dapat elaun makan kat star buck lah pizza hut lah pi lah makan kedai pak mat tepi jalan jimat skit. tak de standard lah kot. beli seluar kata jimat beli second hand, memang lah kat kedai bundle second hand atok kau harga rm 250. second hand original. kerajaan bagi lesen gula kata kroni lak maidin bukak cawangan banyak2 kata kroni lagi. saya masih ingat kerajaan bagi rm 100 untuk pelajar sekolah saya dapat beli beg dan kasut anak dalam tak sedar beli barang kat kedai cina gak patut nya beli kat maidin baru boleh tolong orang melayu. kerajaan bagi rm 100 ke, rm 250 ke, rm 500 ke end of the day cina gak yang kaya. aku cakap sal anak aku pun macam mereka yang tak sedar diri melalak hari2 last last emak bapak gak yang susah.

    ReplyDelete
  3. org bebal melantik org bebal jugak..

    ReplyDelete
  4. bagus posting ko paneh..memang IQ menteri2 PEMANDU ni sengajo nak pandu kenderaan yg ponuh berisi rakyat masuk ke dlm gaung!!

    ReplyDelete
  5. yang mana rasa diri tu cerdik...masuk bertanding politik boleh jadi menteri,,,yang korner jadi sama...balik balik 2 x 5 juga ..tingginya IQ

    ReplyDelete
  6. kalau nak dibandingkan kabinet zaman tun dan najib bagaikan langit dan bumi...menteri2 yg ada skarang ni tak nampak yg menonjol menyokong rakyat..harapkan kj je yg berani melawan arus..

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive