Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, December 25, 2013

Parlimen PEKAN zaman kolonial

Makin didiamkan makin PARAH anak Toh Puan Hajah Rahah binti Tun Haji Noah ini. Makin diberi amaran keras makin MEROYAN anak almarhum Tun Abdul Razak bin Hussein ini. Makin dijolok perangai Rosmah Mansur, bini ehh yang makin lamo tak senereh pulak kelaku ehhh..

Makin dibiar makin MERAGAM pulak Presiden UMNO ke-7 ini dengan pegangan kebangsaan iaitu Bahasa Melayu bahasa kebangsaan. Apo yang ekau heboh bonar nak tulis Bahaso Inggeris ini?!

Ucapan rasmi seorang Perdana Menteri Malaysia kepada rakyatnya sendiri yang anuti Kristian, ditulis dalam bahasa Inggeris. Sejak bila menjadi seorang ultra liberalis dan pluralis.

Apakah Najib sedang menempah TIKET ke Neraka (zaman kejatuhan yang digali liang lahat sendiri, dan menggolekkan badan sendiri, kemudian dikambus oleh Rosmah, yang ditangisi oleh anak-anak Najib)...lebih malang, tiada siapa pedulikan kehilangan seorang manusia bernama Mohd Najib bin Abdul Razak bin Hussein.

*********

Salam 1Malaysia!

It gives me great pleasure to wish all Malaysian Christians a heartfelt Merry Christmas. It doesn’t matter where you are – be it in the Peninsula, Sabah, Sarawak, or anywhere in the world - Christmas is a day of peace, joy and delight.

Malaysia is a country like no other. Unity in diversity has always been our hallmark. I am grateful that we are able to celebrate every religious festival in harmony. Indeed, this is only possible because our true strength lies in our acceptance of each other’s differences. We are at our strongest and most majestic when we are united as one.

When we look around, we discover that we are extremely fortunate. There are certain places in the world that are constantly being afflicted by disharmony and discord. This is simply because people of different faiths and beliefs stubbornly refuse to accept their differences.



Notwithstanding the unfortunate circumstances of such nations, there have been attempts to break us apart. Time and time again, we have been tested. But we have always - by virtue of our patience, acceptance and understanding - emerged victorious. Let us once again come together – to do all that we can - and ensure that Malaysia remains as a land of harmony and great opportunities, a nation for which we are so thankful.

Let us count our blessings and also strive to be considered as a blessing to those around us. Keep alive the Malaysian spirit of visiting one another, and bear in mind the teachings that remind all of us to respect each other’s belief. Let us look forward with hope and confidence and be assured that all have a rightful place in the future of this beautiful nation of ours.

I wish you all a very merry and meaningful Christmas.

Najib Razak

5 comments:

  1. Baca tulisan kamu ni terasa nak ketawa,nampak sangat macam dah tak ada idea.Itulah kalau minat kita hanya pada politik,yg boleh kita lakukan hanyalan mencari bahan bersumber dari org politik utk di kritik,asal boleh kritik merapu pun merapulah dan di tambah pula dgn bahasa kita yg biadap lebih biadap dari apa yg di kritik.Bolehkah Melayu maju dan berjaya dgn cara kamu ni?.

    ReplyDelete
  2. Gia sokong pendapat anda! Budi bahasa wajar diutamakan! Bersopan santun amalan mulia!

    ReplyDelete
  3. realitinya, yg reti dan fasih membaca tulisan berbahasa melayu ialah orang melayu sendiri. orang melayu beragama kristiankah? sejak bila pulak blog ni dah masuk group blog liberal? oleh kerana majoriti penganut kristian mudah membaca, menulis dan memahami bahasa inggeris, apa salah pm mengucapkan selamat hari natal dengan menggunakan medium inggeris? lagipun sepatutnya tiada kena mengena dengan orang melayu... k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Usin, org sabah sarawak, iban, dusun, kadazan yg kristian kbykn cop dialek tempatan atau bahasa melayu. Tak ramai yg ckp english. Jadi alang2 najib sbg ketua kerajaan yg bahasa persekutuannya bahasa melayu, patut perutusan pun bahasa melayu. Kata nak perkasakan bahasa kebangsaan, jadi kerajaan la kena mulakan dulu. Adakah kerajaan malu nak perkasakan perkara 152 di negara sendiri?

      Delete
  4. Usin,
    Den sokong pendapat kau,heran jugo den admin blog yg den amat minat ni dah merapo jo,sumo tak boto,tapi den tak nak komen banyakx lai sobab hak diolah nak tulih apo pon
    ,karang dio suruh berambos,sapo yg malu eh..eh.

    ReplyDelete

Blog Archive