Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, September 11, 2008

BONKA BULU ROMO

Bodiri bulu rhomo Atuk bilo Atuk nengok dak Mat Ma'e dari Bukit Bondero tu. "Mat! Ni Atuk tabek kau ngan duo-duo tangan sekali". Tu deh!!! Anak jantan yang masih botolo. Di robus tak ompuk, dijomo tak lokang, dibakar tak hanguih.

"Mat!!! Ni Tok nak habaq sikit kat hang, patah sayap, paghuh ditongkatkan, namun terbang, kuterbang jua. Orang Melayu tak relo boputih mato. Biar putih tulang, biar dikoghek 18 sekalipun kito takkan biarkan orang lain nak pelahankan laungan azan. Takkan kito nak biarkan orang lain padamkan tulisan jawi kito. Takkan nak biarkan tanah nenek moyang kito di rampeh dek orang lain. Jangan nak jadi pejuang yang sonang lenang duduk kek kerusi ompuk jo.

Atuk pocayo ramai lagi Melayu yang bersemangatkan Mat Ma'e ado kek luar nun. Bongkalah sesadaro sokolian. Bukak mato pandanglah Tanah Melayu ni. Kito ni mungkin mati di Tanah Melayu tapi cucu cicit kito sok kok hidup kek Tanah bukan Melayu.

4 comments:

 1. kok kito dah berani berkoreh, maun ko de melawan laie. ini tompek kito. rampeh yo kerakyatan ea. halau yo poie mano2.

  ReplyDelete
 2. sabar tok...pada saya masalah ni berlaku kerana salah pemimpin2 di atas tu yang gagal menmberikan perhatian yang serius dan tidak bijak dalam menangani isu kepelbagaian kaum kat malaysia ni...

  apa yg kita semua kena buat sekarang ialah kita mesti buang pemimpin yang bersifat oportunis menggunakan isu perkauman untuk memegang tampuk kuasa...samada di pihak kerajaan mahupun pembangkang, pada pemerhatian saya mereka sama sahaja...tidak prihatin dengan keadaan rakyat kebanyakan...semua mereka hanya pentingkan kedudukan mereka sahaja...kita rakyat mesti bersatu untuk buang pemimpin yg bangang macam abdullah pekak badak dan anwar sodomi tu...

  ReplyDelete
 3. suke dengar tolur rebus tak empuk :)

  ReplyDelete
 4. bilo teresa ni sobut..teringat lak den kek paklong jolobu.

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive