Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, September 26, 2008

TEKA-TEKI

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki):

Imam Ghazali: "Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini? Murid 1: "Orang tua" Murid 2: "Guru" Murid 3: "Teman" Murid 4: "Kaum kerabat" Imam Ghazali: "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati" (Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali: "Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?" Murid 1: "Negeri Cina" Murid 2: "Bulan" Murid 3: "Matahari" Murid 4: "Bintang-bintang" Imam Ghazali: "Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Imam Ghazali: "Apa yang paling besar didunia ini?" Murid 1: "Gunung" Murid 2: "Matahari" Murid 3: "Bumi" Imam Ghazali: "Semua jawapan itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."

Imam Ghazali: "Apa yang paling berat di dunia?" Murid 1: "Baja" Murid 2: "Besi" Murid 3: "Gajah" Imam Ghazali: "Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali: "Apa yang paling ringan di dunia ini?" Murid 1: "Kapas" Murid 2: "Angin" Murid 3: "Debu" Murid 4: "Daun-daun" Imam Ghazali: "Semua jawapan kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat. "

Imam Ghazali: "Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?" Murid- Murid dengan serentak menjawab: "Pedang" Imam Ghazali: "Itu benar, tapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri."

SEMOGA TARBIYYAH RAMADHAN MENJADIKAN KITA MANUSIA YANG LEBIH BAIK DALAM MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI HAMBA DAN KHALIFAH.

2 comments:

 1. Nak tanya boleh? Adakah salah seorang murid yang ditanya oleh Imam Al-Ghazali itu bernama Muhammad bin Abdullah Tumrut? Sekadar ingin tahu..

  ReplyDelete
 2. Do you want to visit my Blog?
  If you want:
  grandkikox.blogspot.com
  Thanks.....

  ReplyDelete

Blog Archive