Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Saturday, February 25, 2012

Rakyat masih KELIRU 1Malaysia

Anonymous said...

Betul ke BTN agensi yg jujur nak jayakan 1Malaysia? Saya telah 3 kali pergi kursus transformasi 1malaysia BTN. Kursus sbg mahasiswa, balik rumah wakil ayah ke kursus Barisan Nasional dan terakhir baru ni kursus transformasi. Kesimpulan yg boleh saya buat BTN satu agensi hipokrit dan cakap tak serupa bikin. Apa bukti BTN jujur nak jayakan 1Malaysia? 1. Semua penceramah dan fasililitatornya adalah Melayu sahaje, mana penceramah dan fasililator bukan Melayu? Semua pegawai BTN termasuk yg buat latihan fizikal pun Melayu. Knp tidak ada yg bukan Melayu? 2. Semua olahan ceramah dan bengkel, mengajak bukan Melayu menyokong Melayu dlm politik. 3. Sesi kuliah agama hanya utk agama Islam shj, tidak ada kuliah utk lain2 agama. 4. Secara tersembunyi sebenarnya gerakan BTN tetap rasist spt dulu. Jadi kepimpinan negara jgn tertipu dgn selogan transformasi 1Malaysia BTN.


Pak Sedaro suka benar kepada komentar yang diluahkan ini. Ternyata manusia yang mengaku terlibat sebanyak 3 kali atau 30 kali dalam urusan program-program BTN, masih tidak jelas berterusan berfikiran jumud dan leweh.

Faham insan komentar menjelaskan bahawa:

1. Insan ini tergolong dalam sebahagian besar Rakyat Malaysia yang masih belum masak dan khatam tentang makna tersirat 1Malaysia yang dicanang, didendang dan dinobatkan oleh pimpinan perdana negara.

2. Insan ini masih dalam statistik Rakyat KELIRU mengenai asal-usul Malaysia. Jelas menampakkan bahawa dia masih tidak faham asal keturunan Melayu dan institusi Melayu dalam sebuah Negara Tanah Melayu. Kendatipun asal-usul kaum-kaum lain seperti Cina, Keling, Sikh, dan Eurasian.

3. Jemputlah bertandang ke BTN sekali lagi, jumpa dengan pasukan pemikir dan pencetus mauduk fikir lebih muktabar dan berat dalam kultus Melayu, Islam dan Tanah Melayu. Pasukan ini berpencak di Negeri Sembilan.

3 comments:

 1. Raja Arif Raja Ali KP BTN yang sedang bercuti di Legend Hotel Port Dickson sila jawab kenapa masih ramai yang tak faham 1Malaysia?!!

  ReplyDelete
 2. rara cuti di pd ka? haha. inilah satu satu kp di msia yang apa dia buat semua orang tau. ketua gsps apa lagu ni.

  ReplyDelete
 3. mcm mana rakyat tak keliru sbb mempunyai Sahabat BTN seperti paneh miang @ Suhaimi Md Din dan kunconya...siapa Suhaimi Md.Din...kalu nak tahu sibacul baling batu sembunyi tangan...ckp tak fakta...awas pihak atasan memerhatikan anda...

  kalu dah baca komen ini tolong print sbb Sibacul ni dan kunconya akan padamkan komen ini.

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive