Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, August 27, 2013

Razali Ibrahim Lawyer Teruk

Bekas pelajar Fakulti Undang-Undang UKM, Razali Ibrahim. Bekas pelajar MRSM Terendak yang punya seorang bekas guru Matematik bernama Azmin Ali, kini Timbalan Presiden PkR. Inilah dia Ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim kini seorang Timbalan Menteri di JPM.

Khabarnya, sedang berpolemik sesama sendiri kerana masih "bebal" dalam konteks Bahasa Malaysia!

Merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan bahawa Bahasa Melayu ialah Bahasa Kebangsaan. Asasnya Bahasa Melayu kekal sebagai bahasa kebangsaan kerana ianya ialah bahasa lingua-franca yang ditutur lebih 500 juta orang pada abad ke-15. Kini menjadi Bahasa Ilmu dan Kajian Tamadun kepada lebih 200 juta penuturnya.

Apakah rasionalnya Razali Ibrahim bila cuba mencabar "biarlah Bahasa Malaysia sebagai Bahasa perpaduan kerana boleh untuk diorientasi proses pembinaan Bangsa Malaysia!"...?

Pak Sedaro suka menegur dengan keras dan tegas kepada Razali Ibrahim:

1. Ekau ini jang jangan memalukan ketinggian makam ilmu bekas-bekas pelajar MRSM Se-Malaysia.

2. Cubaan bersekongkol untuk memberi hujah penuh polemik Bahasa Malaysia bukan pilihan untuk mencetuskan "berantakan minda". Saudara sudah menjadi sebahagian daripada statistik, manusia Melayu yang berpolitik atas kerusi UMNO sebagai "perosak dan pembinasa" tamadun Bangsa Merdeka Malaysia.

3. Bahasa Melayu menurut Artikel 152, bukan bahan lelucon untuk dicabar secara retorik dan sembrono. Sikap meleset dan meleweh saudara sebagai seorang Ahli Parlimen dan Timbalan Menteri di JPM sudah seperti seorang Keling Hindraf yang diberi "muka" sebagai seorang Senator di JPM.

Apolah bangang bonar Anggota Pentadbiran pilihan Najib ini!!!

3 comments:

 1. Bekas MRSM SerembanAugust 27, 2013 at 6:22 PM

  Perlembagaan tak sebut bahasa Malaysia tapi bahasa Melayu.

  Mana salahnya Razali?

  ReplyDelete
 2. Tak de issue lain ke orang kerajaan ni nak highlight....Cerita pasal bahasa ni dah selesai lama. Si Razali ni tertinggal bas kot. Buat malu budak ANSARA je.

  Bukak le issue yang berfaedah sikit macam issue sekolah agama, issue pendidikan...semua ni lagi high impact pada perpaduan.

  ReplyDelete
 3. Berapa duit ekau nak ni?

  Bukan den tak tau Paneh Miang hanyo blog membantai BN dan bukan nyo menontang pembangkang.

  Ada kalo perkara yang dibantai pun salah. Sering jugio dilihat serupo ada agenda kepentingan peribadi.

  Dapek dilihat serupo blog dibayar untuk batai orang sendiri. Membantai sampai takdo yang betul.

  Takyah ngaku sayang UMNO. Elok daftar masuk PAS atau PKR atau ikut Aspan bodoh tu masuk DAP.

  Memokak ajo.

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive