Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, November 18, 2013

Bilo penjawat awam dilabel tak beguno..


Najib bagi alasan dalam jawapan bertulis di parlimen mengapa kerajaan 'terpaksa' bazirkan RM7.2 billion untuk bayar kepada konsetan selama 5 tahun ini kerana "abilities of government researchers are limited in terms of expertise". Itu ayat berlapik guna bahasa Inggeris. Kalau ayat kasarnya dalam bahasa Melayu, PENJAWAT AWAM TAK BERGUNA!!

RM7.2 billion berhabis bayar konsetan tapi GDP (KDNK) growth sejak 2009 hanya dapat hit 4.3 - 5% sahaja. 

Berbanding zaman Tun Mahathir, GDP growth melebihi 8-9% setiap tahun tak payah pakai konsetan...semua guna kepakaran penjawat awam dan cerdik pandai dalam negara. Kepakaran penjawat awam yang sama jugalah yang menyelamatkan Malaysia daripada 2 kali krisis ekonomi tahun 80an dan 90an dulu. Tapi tiba-tiba di zaman millenium ni, penjawat awam terus dilabel kerajaan Najib sebagai tak berguna?! Boleh terima akai ka?

Sebab Perdana Menteri dan barisan kabinetnya tak berotak, apatah lagi berakal, jadi disalahkan pulak konon kakitangan awam memiliki kepakaran terhad. Sendiri malas nak fikir, jadi ambil jalan mudah bayar konsetan?!

Bayar konsetan hampir RM2 billion setahun kerajaan mampu pulak, tapi subsidi gula yang hanya RM0.5 billion setahun disuruh rakyat sendiri yang tanggung. Bijak tak Najib?

Memandangkan alang-alang PM Najib dah kurang akal dan terpaksa guna konsetan untuk fikir, apa kata rakyat lantik mana-mana consultant pulak untuk jadi Perdana Menteri Malaysia. Lepas tu rakyat pakat-pakat pulak lantik Najib sebagai consultant kepada consultant yang dilantik rakyat untuk jadi Perdana Menteri tu. Bila Najib dah jadi consultant kepada PM consultant, barulah rakyat tidak lagi pertikai Najib tak guna otak untuk buat kerja. Pening tak? Heh!

Sama ada Najib atau Hadi atau Anwar jadi Perdana Menteri Malaysia, rakyat dah mula merasakan yang kesemuanya sama saja tak berguna!!

17 comments:

  1. Najib PM yang bodoh

    ReplyDelete
  2. PM Najib kena ubah cara dan pendekatan memerintah. Jangan ada lagi PM kedua (orang kanan dan bagainya) yang selalu merosakkan kerajaan.

    ReplyDelete
  3. Najib tak bodoh, Cuma dia malas nak berfikir. Penyakit malas nak fikir tu berjangkit pada menteri kabinet dia. Sejak paklah hinggalah zaman najib ni aku rasa malaysia dah kurang excitement. Tak zaman mahathir dulu full of surprises. Bosan betul cara pengurusan negara zaman sekarang ni. Rakyat jadi macam lesu dan malas nak fikir. Lantik konsultan adalah zaman terkebelakang. Macam raja lantik residen inggeris dulu. Lama2 boleh tergadai negara ni dek najib n d geng.

    ReplyDelete
  4. PM pun tak tahu apa yang telah di buat.Kekuatan kerajaan terdahulu pun,beliau tak nampak.Lantik consultant,tak kena pada tempatnya.Setakat nak bina bangunan,mrt,jambatan,jalanraya,empangan,hidroelektrik,cable ca dll,,semuanya ada kekuatan dalam negara.Swastakan mampu buat.Pakejkan sahaja pada mereka dengan perkogsian bijak,demi kesejahteraan rakyat.Dekat situ,dah save consultant fee.Kecuali nak bina roket ke bulan,geothermal,teknologi baru dll.Kalau semua kerajaan nak buat,baik jadi malaysia coperation bukan negara malaysia.

    ReplyDelete
  5. Kerajaan BN consultant menuju ke TPPA.Biar masa depan negara gelap,janji masyuk.

    ReplyDelete
  6. Nak buek macammano laie..agak eea..orang Pahang terutomo orang Pokan ni..bangang semuo eea..ograng nak jadi PM dio pun sibok nak jadi PM..alik-alik..nyusahkan negaro..habieh dikenduri..eea ..ngan kengkawan..dio hampeh boto !!!

    ReplyDelete
  7. den setuju bhaiiiii

    ReplyDelete
  8. JPA memastikan pejawat awam yang dilanitk adalah berkualiti tinggi. Banyak training, upgrade dilakukan. Kecekapan memang semakin baik.

    ReplyDelete
  9. Bukan pejawat awam yang tidak berguna. Akau nampak idea foreign consultant pun mcm org bodoh. Guna idea pejawat awam - aku rasa lebih baik

    ReplyDelete
  10. Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete
  11. kerajaan malaysia nak ambil alih peranan pehak swasta.

    ReplyDelete
  12. Consultant kerajaan makan diri.Kena ada problem dgn projek,goverment kena tanggungjawab.Penasihat punya consultant atas nama jawatan kerajaan.Nama goverment jadi busuk.Swasta cuci tangan kaut untung.Sepatutnya swasta bertanggunjawab dan mereka ada jururunding.Kerajaan cuma support dan ada wakil yg mewakili kepakaran yg tersendiri,Sebagai contoh JKR .Baru ada rundingan lebih mendalam dari segi kos dll.Kerajaan dan swasta,lain kiraan mereka.Memang banyak perbezaan yg mempengaruhi kos projek.Maka ada rundingan di kedua2 pehak utk menjaga perbendaraan negara dan menjamin kesejahteraan rakyat.

    ReplyDelete
  13. apapun tarak,,consulting apa nie/.Setakat idea br1m,kr2m dan potong subsidi bagi kat nenek aku aje la jadi consultant.Sangat murah.Bab bagi dan potong subsidi ramai yg boleh buat.

    ReplyDelete
  14. Berapa billion ringgit agaknya, kerajaan membayar consultant utk terbitkan idea "tambatan ringgit" sesama malaysia menghadapi seram sejuk krisis kewangan 97-98.Rasanya tiada ternilai harganya.Di sinilah, terbukti terserlahan semangat petrotik Tun mahadthir terhadap negara.Langkah pemulihan ekonomi yang bijaksana tersebut, oleh negarawan malaysia,maka dapatlah di nikmati oleh konsultan RM7.2 billion ringgit berbanding nasib baik malaysia dengan negara zimbabwe.

    ReplyDelete
  15. Engine ekonomi negara kian berkarat tanpa pelincir,apabila penasihat ekonomi kerajaan menemui liquid pelincir yang sangat magic iaitu "Rasionalisasi subsidi" utk memberi keseimbangan perjalanan engine tanpa pelincir yg mensejahterakan engine dgn pembangunan engine setahun jagung.

    ReplyDelete
  16. apa2 zaman tun mahathir yg terbaik, walau pun gaji agak kecik, tapi hidup senang dan tak menyusahkan...bawak 10 inggit macam2 leh beli.....

    ReplyDelete
  17. anti-gomenservant pemalas.November 21, 2013 at 9:25 AM

    Betoilah apa yang Ah Gib Gor habak tu. Gomenservant memang kebanyakannya pemalas perhabis duit rakyat dan penyokong tegar DAPpigs, P'Gay'R dan PAS-pis-pus. Segelintir saja yang okay dan berdedikasi. Memang patut dibuang 50% mangkuk2 tu sebagai mana saranan Tony Pua DAPpigs tu dulu.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive