Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, June 24, 2008

Simpanan Minyak

Kajian yang dibuat oleh sahabat kami. Boleh rujuk di blog http://sangpriaperkasa.blogspot.com for more details.

SAUDI ARABIA
Population : 24,735,000
Oil Reserve : 260 billion barrels
Production rate : 8.8 million barrels per day
Reserve life : 81 years

IRAN
Population : 71,208,000
Oil Reserve : 136 billion barrels

Production rate : 3.9 million barrels per day
Reserve life : 74 years

VENEZUELA
Population : 27,877,000

Oil Reserve : 80 billion barrels

Production rate : 2.4 million barrels per day
Reserve life : 91 years

MALAYSIA
Population : 27,452,091
Oil Reserve : 4.8 billion barrels

Production rate : 550,000 barrels per day
Reserve life : 33 years

4 comments:

  1. Bro,aku ingat aku pun nak sumbangkan ideadalam blog ko boleh tak? akumalasler nak buat blog baru aku perkukuhkan lagi dengan infoyang aku ada nanti aku buat research, anyway aku puji ko punya blog sangat informatif dan terkini

    ReplyDelete
  2. boleh jer...tapi apa kata bro ano perkenal diri dan email kepada pencaknaga@gmail.com untuk invitation as contributor...welcome to the club bro...kalo tak nak jadi contributor, juz create je account so dat bila lu kasi komen org tau la lu ni saper...

    ReplyDelete
  3. Salam and Thanks for the information.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive