Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, May 10, 2011

Khalas BJ

Pak Sedaro berikan penarafan AAA kepada Pengarah JBS NSDK, kerana iltizam untuk menjamak takhir, hampir 70% barisan kepemimpinan otai-otai Belia NSDK dapat dilangsung pada 09 Mei 2011, beberapa hari sebelum 15 Mei 2011.

Panorama KOMBES atau dulunya Tapian Gelanggang yang telah dinaik taraf dan dikosmetik dengan baik, memberi implikasi menawan hati rakan-rakan belia untuk memenuhi kawasan dan ruang di Kompleks Belia dan Sukan Paroi.

Inilah antara makna transformasi iaitu menghimpun tidak kurang 1000 insan bekas-bekas pemimpin belia, bekas-bekas pemimpin jabatan belia dan sukan negeri sembilan, pemimpin belia semasa yang ada kaitan dengan tampuk kepemimpinan MBN NSDK, juga bekas penerima Anugerah Belia Negara sejak mula diperkenal sekitar tahun 1974.
Nampaknya YAB MB sudah nampak kekuatan 300 ribu warga belia dalam Negeri Sembilan, yang mana 50% iaitu 150 ribu ialah pengundi berpotensi dan berdaftar.

Apa yang perlu diterjemah dengan baik, oleh BJ di NSDK ialah:

1. Mencadang DANA PEMIMPIN MUDA 1 MALAYSIA khusus untuk kepemimpinan belia NSDK, boleh ditaja di bawah MBN atau pun sebuah Sekretariat Tetap Pembangunan Belia di bawah Pejabat YAB MB, seperti yang pernah dicadang semasa Kerajaan Tok Isa, yang mana PakYa EXCO Belia dan Sukan Negeri.

2. Menerus proses INTERVENSI dalam gerak kerja belia, melalui pengwujudan PUSAT PENGKADERAN BELIA dengan meletak amanah kepada Gerakan Belia 4B Malaysia, MAYC dan GPMS.

3. Mendedah kepada awam apa itu Pelan Pembangunan Belia NSDK Fasa 1 dan Fasa 2. Pelan Fasa 2, boleh memberi kesan ekonomi berganda kepada ahli belia dan pemimpin belia yang berwibawa dan mempunyai visi 30 tahun akan datang.

Inilah antara bahan letusan yang cantik untuk misi-misi pengkayaan pembangunan belia NSDK. Kelihatan YAB Tok Mat, riang dengan kecapaian JBS, sesuai dengan matlamat untuk "empower, enrich, enforce", mungkin perlu wujud Alumni MBN NSDK atau Alumni Penerima ABN NSDK.

Siapa pun yang masih bungkur, tidak berfikir kematangan tranformasi politiking belia, seperti Persatuan Belia Dinamik Barat misalnya, yang dikhabar masih tidak beres, urusan fikiran serabut, Pak Sedaro menjemput kalian "muhasabah" dan "bacalah talkin" supaya, teropong minda lebih ramai insan yang ingin ke hadapan TIDAK TERCEMAR.

Tahniah Baharudin Jali, Tahniah Borhan Dollah, Tahniah Mohid, Tahniah Mohamad Hasan. Dongar juo, tompikan Paneh Miang ini, supaya veteran Belia dilupa jangan.

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive