Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, November 12, 2009

Ingatan untuk Najib

Allahyarham Tun Abdul Razak dalam ucapannya pada 17 Februari 1971 di Seminar Perikatan Pertama, menyatakan;

"Saya ingin berterus-terang di sini bahawa perpaduan negara tidak akan wujud sekiranya kedudukan ekonomi yang tidak seimbang dikalangan rakyat berbagai kaum tidak diatasi dan kemajuan serta kemakmuran negara tidak dinikmati dengan adil dan saksama."

6 comments:

 1. Macamano nak saksamo dan adil dlm pembahagian kek ekonomi, selagi golongan lintah darat dan naga2 besar byk melakukan penyelewenagn atas kepentingan peribadi...selagi itulah byk rakyat akan merempat...org yg diamanahkan memegang kuasa, dgn kuasa yg ada pd mereka, mereka menyalahgunakan kuasa itu : demi kepentingan peribadi...akhirnya seruan Allahyrhm Tun Abd Razak hya tiggal dlm lipatan sejarah....malang sungguh rakyat yg selalu kono perdayo....olh org bernafsu besar, bukan berjiwa besar!!! he..heh..

  ReplyDelete
 2. kami rakyat malaysia bersemangat utk melihat perubahan dasar kerajaan yang menguntungkan rakyat.. terutama melayu.

  bila dsn kata kakitangan awam x malu nak minta bonos..
  lemah semangat coz..
  ayah dah x kesah anak..
  kami dah x diutamakan..
  dah dikemudiankan..

  biarkan siluncai terjun dengan labu labunya..
  biarkannnnnnnnnn

  ReplyDelete
 3. tapi k/tgn awam malaysia mmg byk yg lembab. tak boleh salahkan ahli politik je. prestasi kerja sejak dulu hampeh. kerja malas, tapi bonus nak tiap2 tahun. kalo banding kpi ktgn awam jepun dgn malaysia, boleh gi nyorok sbb segan nak tunjuk.

  -tom tem bak-

  ReplyDelete
 4. TOM TEM BAK,

  Tak semua kakitangan awam tu hampeh!! ada ramai juga yang berkualiti.. Sebagai satu organisasi yang besar dan luas tentunya banyak ruang kelemahan yang masih ada.. Mungkin dgn keutamaan & ketegasan PM untuk melihat KPI ini akan boleh mengubah sedikit demi sedikit cara bekerja penjawat awam ke arah yang lebih maju spt di Jepun.. Apa pun perubahan akan mengambil masa..

  ReplyDelete
 5. kalaulah tun masih ader.....

  tentu dia pun kuar ameno...

  wakakakakaka.....

  ReplyDelete
 6. walaubagaimananpn menantu pemimpin jgk yg champion

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive