Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, October 29, 2010

KPT yang leweh

Apo nak jadi dengan anak-anak Malaysia yang "hulu-hala" di IPTA? Yang makin tidak endah soal kenegaraan? Apokah cukup didodah ilmu kenegaraan semaso Minggu Orientasi sekitar 2 jam - 3 jam?

Apokah tidak diteliti oleh Khalid Nordin dan Saifuddin Abdullah, dua orang Anggota Pentadbiran yang beramanah dan diberi amanah oleh Rakyat? Apokah mereka sedar atau sedang disedar daripada tidur yang nenyak tentang anak-anak Malaysia sudah tidak peduli akan Perlembagaan Persekutuan 1957? Tidak kenal makna Sejarah Melayu dan Sejarah Tanah Melayu?

WAJIBKAN semua mahasiswa peringkat Diploma, Sarjana Muda, Sarjana dan Doktor Falsafah mengikuti program asas kenegaraan selama 4 hari dengan Agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri. WAJIBKAN semua pensyarah-pensyarah muda, pensyarah yang baru pulang daripada program Sarjana dan Doktor Falsafah untuk ikuti proses pemandirian kenegaraan. WAJIBKAN semua kakitangan Universiti Awam untuk ikuti program kenegaraan.

Pusat ilmu akademia zaman kini ialah Universiti. Apokah Menteri dan Timbalan Menteri masih sibuk menjalankan acara perasmian dan ucapan-ucapan serta berfacebook? Apokah mereka masih khayal dengan kedudukan politik di kawasan Parlimen memasing, sehingga "bisnes sebenar" mereka dialpakan, di sub-kontrak kepada KSU dan TKSU atau KP Jabatan Pengajian Tinggi Awam dan KP Jabatan Pengajian Tinggi Swasta?

2 tahun lagi, 500 ribu anak Malaysia akan memenuhi pesta kerjaya di Malaysia dan rantau Asia. Mereka ini secara relatifnya 60% anak Melayu, yang didefinisi oleh Perlembagaan. Apokah mereka akan ikut mewarisi telatah korup Anwar Ibrahim? Nik Aziz? Mohd Sabu? Lim Kit Siang? Karpal Singh? dan manusia-manusia lain yang bertopeng kedudukan istimewa P.153, tapi masih goblok dan memPARIAkan kelompok masing-masing.

Apokah 2 tahun lagi, mahasiswa di semester akhir di IPTA akan memakai topeng muka sebagai penyamaran ANAK MALAYSIA MERDEKA!? Apokah 2 tahun mendatang, mahasiswa yang bakal pulang ke tanahair, hanya akan "melukut di tepi gantang" dan "menangis tanpa lagu dan irama"...

Bertindak segera Khaled Nordin dan Saifuddin Abdullah. Tak usah heboh dek berucap ajo. Punya ramai Profesor-profesor tuo, yang makin kau orang berduo lupokan! Maka, akan ramailah anak-anak Malaysia di ANAK TIRI...kan.

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive