Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Sunday, October 10, 2010

Apo Malaysia ni PINJAM ko!

Pak Sedaro suko posan kepada mana-mano Montori, baik YAB Perdana Menteri dan YAB Timbalan Perdana Menteri, khasnya Setiausaha Akhbar dan juak-juak yang gilo populariti dan glamor.

Apoko jadah umumkan perihal UPSR dan PMR pada tahun 2016 akan berubah imej di Australia? Apo Malaysia ini atau Putrajaya ini, markas pentadbiran PINJAM ko?

Dasar dan Polisi yang bakal menikmati perubahan atau dalam peralihan transformasi, bukanlah alat sandiwara untuk diperdagang sebagai mesej bahawa Malaysia hebat dan begitu kritikal, di kaca mata Negara Asing. Nak heboh beritahu, orang Malaysia khas pelajar Malaysia bahawa transformasi sedang berlaku, katolah...

Tapi penulisan akhbar memberi gambaran bahawa nak buat pengumuman Dasar Baru kena pergi tanahair luar Malaysia!

Pak Sedaro fikir, zaman Dr. Mahathir, dio tak akan cerito soal Dasar dan Polisi yang sedang dianalisa, belum pasti ketentuan, dan buat PENGUMUMAN di tanahair Orang Lain!

Nampaknya, ini trend YAB PM dan YAB TPM yang tidak diberikan kawalan media oleh Setiausaha Akhbar. Setiausaha Akhbar amat wajar menapis dan saring, semua bahan penulisan untuk siaran akhbar perdana. Khasnya, apa-apa yang dimaksudkan oleh Muhyiddin dan Najib di luar negara.

Dulu kali pertama nak cakap pasai NKRA pun di Luar Negara. Orang dalam Malaysia belum tahu apa-apa. Orang bincang dalam-dalam di Malaysia, dan buat Pre-Amble Announcement, baru syok canang di dunia asing. Iktiraf anak bangsa dalam kandang kito dulu oooi Pak Montori.

Bukan kau bersembang dan ketuk tong sisa toksin di negara orang...Malulah bilo dalam Dewan Rakyat, ramai MP masih melopong laie...

Ni, akan berlaku lagi satu PRK di Batu Sapi...kito tengok yo lahhh.

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive