Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, August 22, 2011

PRU-13 Kurang 100 hari

Pak Sedaro suko bonar posan pado Perdana Menteri supayo tak terpesona dek dodoian buaian dan lagu-lagu manis, yang akan menjadi "RACUN PEMUSNAH Barisan Nasional". PRU-13 boleh dilaksana bila-bila masa, tapi bukan tahun 2011. Kerajaan BN sedang diduga oleh rakyat, yang tidak sepenuh jiwa, hati dan fikiran nak memangkah Barisan Nasional pun.

Khairy Jamaluddin sedang mencari simpati media dan rakyat, dengan mengumumkan bahawa andai dia tidak lagi calon pilihanraya akan datang pun tidak mengapa. Ketua Bahagian Jelebu pun dengan kiraan dan sifirnya begitu yakin, boleh buat pilihanraya segera. Selepas ini, akan ramailah begitu terkehadapan untuk menyatakan "itu dan ini" tentang pilihanraya.

Gerakan akar umbi dan rakyat pengundi berdaftar masih tidak faham dengan senario kepemimpinan Barisan Nasional. Konsep meletak calon atas Nama atau Semangat "Formula Kongsi Kuasa" seperti contohnya di peti-peti Majoriti Melayu, letak calon Cina atau Keling, dengan harapan pengundi akan memangkah BN, sudah tidak RELEVAN lagi.

Kerusi seperti DUN Kajang misalnya, perlu seorang UMNO/Melayu untuk Barisan Nasional. Kerusi untuk Parlimen Rasah misalnya, perlu seorang UMNO/Melayu untuk BN. Kerusi Sungai Siput untuk Melayu. Kerusi Cameron Highlands untuk Melayu/UMNO. Jika BN hendak menguji tahap kebersediaan Wakil Rakyat Cina dan Keling dalam BN, maka hantar mereka di kerusi Dusun Tua, DUN Labu, DUN Serting Hilir. Andai mereka boleh bekerja untuk BN secara mutlak sebagai Wakil Rakyat DUN, maka, inilah PENCIPTAAN GENERASI PEMIMPIN 1MALAYSIA.

Amatlah malang, kepada DS Najib dan TS Muhyiddin andai dalam perkiraan mereka, ditafsirkan bahawa rakyat bersedia untuk dijemput ke bilik-bilik pemangkahan UNDI. Pulau Pinang ternyata dalam berantakan politik BN. Sama ada dicipta atau direkayasa, tidak penting. Pelabur kini semakin berhati-hati. Apakah duit yang dikorban sebanyak RM2.5 billion untuk bayaran BONUS tempohari, sedang digali semula? Dapatkah PETRONAS terus memberi hak-hak inklusif kepada BN jika dilihat daripada gerak kerja yang dimajukan hari ini?

Amatlah malang, jika Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 masih tidak dihormati. Nampaknya, tiada siapa yang seberani Almarhum Prof. Tan Sri Dr. Ahmad Ibrahim, Peguambela Natrah yang juga meletak Perkara 121 A dalam perlembagaan, seperti yang diminta oleh Dr. Mahathir. Kisah Natrah dan Mansor Adabi mempunyai banyak ulasan mahkamah yang perlu dikaji oleh Ahli Peguam Syarie masa kini. Hujah balas Dr. Ahmad Ibrahim dalam pembelaannya begitu mantap, namun dek kerana Kuasa Penjajahan Penghakiman, maka prinsip asas Islam dan Negara Melayu tergadai jua. Hari ini, pengkisahan murtad yang berleluasa merupakan implikasi yang telah dibahaskan sejak 1950 di Mahkamah Tinggi Singapura.

Apakah KUASA politik masih di tangan Melayu? Atau yang hanya ditayang gambarkan ialah KUASA-KUASA BAYANGAN POLITIK semata-mata? Di mana jentera Pasukan Kerja Ahmad Maslan dalam urusan Penerangan UMNO Malaysia? Pendekatan simpati ialah pendekatan Anwar Ibrahim, sejak dia di import oleh Dr. Mahathir. Penekatan populis dan bergaya juga digemari oleh B.A.B.I.

Pak Sedaro fikir, hari ini bukan sahaja PAS, DAP, PKR, KITA senyum sampai ke telinga, tetapi Reuters sedang melaporkan kepada Setiausaha Negara Amerika bahawa misi Freemasonry telah berjaya selangkah lagi.

3 comments:

  1. Apo kau merepek ni pm. carilah ideo yang buleh mengombang an minda. Amat membosankan.

    ReplyDelete
  2. ontah'eh. den bilo baco prktan pertame dimulokan dgn pekataan 'pak sedaro' trus den kensel baco tutup laptop toghuih. cicit kamat ni memang jonih membosanan sojak lahir gak'eh. kreatif la skit.

    ReplyDelete
  3. Minyak gamat dah tak laku la tuan lobai,,bisnes jatuh,ekonomi meleset,subsidi kono potong pulak,susah,,hee,,heee,,,

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive