Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, August 15, 2011

Kepada pengguna Blackberry

Dail di Blackberry anda nombor *#06# dan kemudian akan muncul 15 digit nombor IMEI.

Contoh 15 digit nombor yang akan keluar ialah 355256.10.311780.6.

Berdasarkan contoh nombor IMEI di atas, susunan angka ketujuh & kelapan IMEI tersebut adalah 10. Ini bermakna Blackberry tersebut dikilangkan di Finland dengan kualiti yang sangat baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 08 atau 80, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Jerman dengan kualiti yang baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 03, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Perancis atau Canada dengan kualiti yang paling baik.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 02 atau 20, maka Blackberry tersebut dikilangkan di Asia dengan kualiti yang kurang elok.

Jika angka ketujuh dan kelapan adalah angka 04, maka Blackberry tersebut dikategorikan sebagai 'limited edition' yang dikilangkan khusus di Canada dengan kualiti teknologi terbaik di dunia.

JUSTERU, seandainya Blackberry kepunyaan anda tidak tersenarai langsung dalam salah satu nombor siri IMEI di atas, bermakna anda sebenarnya memiliki Blackberry palsu.


Apakah kualiti sebenar Blackberry anda? Selamat mencuba!

8 comments:

  1. Alamak.. Aku punya takde langsung.. Sobab ae.. den tak pakai blackberry..

    ReplyDelete
  2. bagus juga artikel ni Paneh.
    Aku punyer bb 03 kira ok lah tu..

    Thanks paneh for the posting

    ReplyDelete
  3. apasal blueberry den tak leh.

    ReplyDelete
  4. anon 5:06

    sapa suruh makan berry biru den suruh makan beri hitam

    ReplyDelete
  5. au teragak juga nak pakai blackberry tapi kena tunggu tawaran dari nuar untuk jadi ajen yahudi !!!

    ReplyDelete
  6. Good info. Thanks.

    ReplyDelete
  7. bb saya 04 bermakna yang terbaik,terima kasih ilmu yang berguna kepada pengunna bb.

    ReplyDelete
  8. Jang,
    Thanks a lot men.for the info.Den pun teringin nak paka bb,tapi tabung den blum ponoh lai.Kona sabor la dulu kot.

    ReplyDelete

Blog Archive