Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Monday, April 23, 2012

Adam Adli buktikan dia sebenarnya memang bodoh

Cuba dengar Adam Adli mumbling ni. Jika beginilah cara komunikasi Bahasa Inggeris penuntut kursus Mengajar Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) di UPSI, eloklah budak ni dibuang terus daripada hanya digantung 3 semester. Student matrikulasi pun jauh lagi bagus daripada budak Adam ni. Kok ekau amik course Bahasa Melayu ke...kemahiran hidup ke...boleh la dimaafkan lagi kau guna broken english ni. Tapi kalau hanya begini standard manglish Adam Adli si budak TESL, patut sangatlah dia beriya-iya sangat nak PTPTN dihapuskan. Sah-sahlah budak macam ni tak akan dapat Ijazah Kelas Pertama supaya tak payah bayar balik pinjaman. Pehtu ada hati pulak nak komen Menteri Pengajian Tinggi. Kasi habis study dululah boboy ya...malu den dongar ekau speaking london. Kok camnilah ghoman eh standard pencacai yang diperalatkan parti pembangkang, buek rugi rakyat bayar cukai untuk nanggung kau ngaji yor...

13 comments:

  1. Bila dengar justifikasi AA, saya tak terdaya nak berkata banyak kerana memang ternyata beliau tiada banyak pengalaman dan tiada asasi atau foundation dalam ekonomi dan pengurusan kewangan. Beliau kena banyak membaca dan belajar dari pakar bukan sekadar dengar dan telan bulat-bulat kata-kata orang.

    ReplyDelete
  2. Mat Pit Yang InsapApril 23, 2012 at 1:56 PM

    Budak nie patut polis tangkap je & buat urine test. Mcm sangkut je...

    ReplyDelete
  3. Itupun ada blogger yang bg statement kata budak ni lagi bijak daripada menteri pendidikan. Hahaha...blogger tu dgn budak ni sama je bingai.

    ReplyDelete
  4. jika macam ni cara nak cakap English..baik cakap melayu sahaja..buang masa sahaja nak speaking-speaking English..masa kat IPT dia buat apa?makan tidur saja kah?tak ulangkaji?buat research?
    kalau macam ni baik tak payah buat pinjaman PTPTN untuk teruskan pelajaran ke tahap tertinggi..buat Rugi saja..adakah ini alasan mereka nak lari daripada hutang?sebab dah confirm takkan Lulus..

    ReplyDelete
  5. Definitely imbecilic and idiotic! The TESL lecturers in UPSI should be banned from teaching! TESL UPSI fails to educate its trainees! They obviously lack lateral and critical thinking skills (worse still, lousy English!)To think that taxpayers expect these TESL students to teach English in Malaysian schools. I dare say, UPSI FAIL!

    ReplyDelete
  6. UPSI memang univerti yg tidak layak menggunakan perkataan " PERGURUAN " sebagaimana PAS tidak layak gunakan perkataan " ISLAM". persamaan kedua-duanya ialah tempat lahirkan pegganas.

    ReplyDelete
  7. I believe the problems are with the students, not the lecturers.The students are expected to be in lecture halls/classroom instead of being at Dataran Merdeka.The students skip classes as they wish and eventually they miss all the lessons they ought to pay their attention to.So...are the lecturers still at fault?

    ReplyDelete
  8. ..We are doing this for the future...says this guy! What a nonsense! Free education would create more idiots like this guy! Skipping lectures like nobody's business because its free. No sense of responsibility shall be the order of the day!

    ReplyDelete
  9. Ado ko pembangkang yang baco blog ni ...kalau ado ..kobarlah kek budak kanyak ni datanglah ko nogori kito ni ...kito lutu dio ni ramai2 ...budak tak tau dek untung ...muko pun muko nak kono penampar hari2 ...kobarkanlah kek dio ni ...bueklah course lain ..cakap orang putih pun macam orang selaru yo ...orang selaru pun lagi elok agak eh ..

    ReplyDelete
  10. Anak aku yang belajar di Tingkatan empat tu pun lebih baik Bahasa Inggerisnya daripada mangkuk hayun ni..Daripada apa yang cuba disampaikannya ternyatalah budak ni dah betul2 terkeliru....mcm ni bakal guru?

    ReplyDelete
  11. Dengan membuat pinjaman PTPTn secara tidak langsung akan membuat seseorang mahasiswa itu merasa bertanggungjawab dimana dia tahu sekiranya dia tak belajar bersungguh-sungguh untuk mendapatkan keputusan yg baik seterusnya mendapat segulung ijazah, dia mengalami kesukaran untuk mendapat pekerjaan dan secara tidak langsung gagal membayar balik hutang PTPTN....Kalau pendidikan percuma....sapa setuju kalau aku katakan akan ada mahasiswa tak kisah tentang lulus atau gagal kerana tiada hutang yg nak dilunaskan.....pendidikan sudah tidak penting lagi...sapa nak keja besar, belajar la tinggi2....PERCUMA saja.....sapa tak nak, boleh pegi makan angin, habiskan duit mak ayah, tambah pulak sibuk bercinta, tak pe...cinta punya pasal, gagal pun tak per....bukan ader hutang nak kena bayar....ada yang kata Amerika buat pendidikan percuma, Amerika negara maju ke membangun? Malaysia? Mentaliti budak kita sama ker dengan mentaliti budak2 Amerika tu....Cer pikir...cer pikir....

    ReplyDelete
  12. Student yang rasa nak tertonggeng dalam pelajaran saja akan ikut AA.....

    ReplyDelete
  13. Nanti nila cari kerja, muka mcm ni sapa pun tak mau ambik, pengacau dan akan cetuskan masaalah. Maka akan hadi pengusaha MLM atau PENJENAYAH TEGAR, seumur hidup.

    Agak2 - makbapak dia ni bagi dia makan apa masa kecik2 hingga boleh rosak tahap TOLOL.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive