Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, April 20, 2012

Free education is not always a good thing...

1. Free education refers to education that is funded through taxation rather than tuition fees. Although primary school and other comprehensive or compulsory education is free in some countries, all education is mostly free in the Nordic and Scandinavian countries.

2. In Norway and Finland, no fees apply for foreign students enrolling at a university, although they may not be eligible for a monthly study allowance and a loan. Finland taxes citizens at a marginal rate of 46.6%, reportedly the world's fourth highest. Nevertheless, the nation's economy is vigorous and unemployment as of mid-October 2011, was a relatively 6.8%. The Norwegian still have to paid far more taxes in Norway than they would have in America, even if they lived in a high-tax state like Massachusetts. As a Norwegian, they pays nearly 50 percent of their income to the federal government, along with a substantial additional tax that works out to roughly 1 percent of total net worth. Payroll taxes in Norway are double those in the U.S. sales taxes, at 25 percent, are roughly triple.

3. Sweden until recently, provided free education to foreign students but changes have been introduced to charge fees to foreign students. Sweden top statutory income tax rate is 56.5% and top marginal all-in rate is 56.5%. Denmark also has universal free education, and provides a monthly allowance to students over 18 years of age. But Denmark latest top statutory income tax rate is 51.6% and top marginal all-in rate is 62.8%. Greece and Argentina provide free education at all levels, including college and university. What happened to Greece and Argentina economic crisis due to global recession; the crisis in Greece is still ongoing, as well as bankruptcy and chaos in Argentina over the last decade, can be regarded as a warning before we make any decision to implement policies of free education in Malaysia.

4. In Brazil, free education is offered by the Ministry of Education. The Ministry offers scholarships for graduate degrees, masters, doctoral and post-doctoral for Brazilians and immigrants who have Brazilian citizenship. The best universities and research centers are public institutions, financed by either the local state or the federal government. However, when compared to the education policy of Brazil and Malaysia, the Malaysian Government education expenditures to the people is 8.1% higher than the 4.2% in Brazil. Based on World Development Indicators data, the Malaysian government has allocated expenditure, and subsidies for private education, including primary, secondary, and tertiary education is 20.3% of total revenue, which is 87% higher than the total Brazil expenditure in education.

5. In Sri Lanka, free education is provided by the government at different levels. Government funded schools such as national schools, provincial schools and primary and secondary education is free, while assisted schools and semi-governmental schools provided the same at subsidized rates. At the university level, the state universities provide undergraduate courses free, however this totals only about 10% for those qualified for university entrance. Grants and scholarships are provided for a limited number as study allowances.

6. Higher education was free in The UK until fees were introduced in 2001. Initially pegged at £1000 per year, the levels which institutions can charge has recently been raised to a maximum of £9,000 per year.

7. Free education has several advantages. Everyone can attend, so the gap between rich and poor students decreases as poorer students have more opportunity. The economy also benefits from the increased pool of highly educated labor. An educated workforce attracts employers and foreign investment. Socially, a more educated population should have more choices regarding nutrition, jobs and lifestyle. An additional point is that university fees only contribute a small proportion of the university budget.

8. However, some people are opposed to free education. Through their taxes, poor families subsidize rich students who can easily afford to pay fees. Spending government money on free education is often not possible or desirable when a country needs hospitals, roads, houses, military equipment's, primary or secondary schools etc.

9. A university education is a choice, not a requirement. People who finish college with advanced qualifications are going to earn large salaries and can easily afford to pay back loans. Furthermore, when people get something for free, they often do not value it. If college is free, many students will go there just because they cannot think of anything else to do.

10. Free third level education is not always a good thing. Malaysian Government need to think carefully about their policies and ensure that they are using their resources to help all the people in the country equitably.

5 comments:

  1. Harus dibaca oleh semua dan memahami isi kandungan. Sebagai rakyat Malaysia saya bersyukur dengan stabiliti yang ada sekarang. Anak-anak yang berdemo mesti di war-warkan tentang fakta diatas dan jika benar-benar bijak sila berdebat dan beri justifikasi yang bernas untuk menangkal apa yang ditulis. Mak bapa yang bersekongkol dengan pendemo yang mahukan secara percuma sila fikir kembali. Sudi menaja anak-anak orang kaya?

    ReplyDelete
  2. Well said paneh. Tqvm for the info. Should be print out to spread the facts amongs rakyat.

    ReplyDelete
  3. Anak orang kaya akan sentiasa dapat `free education',tak kira ada PTPTN atau tidak.Mereka mulakan hidup dengan segala kemudahan, walhal yang susah, dah lah susah dari awal, di universiti pon susah, masa baru kerja pon susah. Kalau ada limpahan mengapa tidak disalurkan kepada generasi baru?

    ReplyDelete
  4. Mana ada benda free kat dunia ni. Kalo ada yang free..mesti akan ada benda lain yang kena cover benda lain tu. Income tax naik. Gst tinggi. Roadtax naik...bla..bla..bla... Itu budak khemah dataran manyak bodoh talak pikiaq punya olang. Budak mentah yg diboloh oleh cina dap.

    ReplyDelete
  5. asal artikel english mesti komen kurang. ramai yang tau manglish saja rupanya. atau pencacai pembangkang tak tau nak respon artikel kau ni paneh miang. mudak mentah la katakan. mahasewel fakta takde tapi auta banyak.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive