Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, November 30, 2012

No such thing as 'social contract'?

For Royal Professor Ungku Aziz to say that there was no social contract between the founding fathers of our nation, this has put a nail in the coffin on those ultra-Malays who still see Ketuanan Melayu as a cornerstone for race relationships in this country.

While other matured and well-developed nations have put to rest the ‘master and slave’ relationship among the various races, it baffles the mind of thinking people why should such policy still remain relevant in this 21st century here in Malaysia. We might call our British colonial masters ‘Tuan’ or ‘Sir’ in the early days but after half-a-century of independence, don’t you think that such thinking is out of date?

Mind you, the United States who imported Negros from Africa a few centuries ago to be the white man’s slave might have a black man to be their next president if Barrack Obama wins the ticket to the White House in the coming US presidential elections.

Malay rights have been ensconced in the federal constitution and cannot be taken away unless by a two-thirds majority in Parliament subject to the Malay rulers approval. No one doubts that in the early days, the bumiputera, especially the Malays, needed affirmative actions to take them out of their cycle of poverty to be on par with other races, especially the Chinese. But the NEP has outlived it purpose and it should be replaced with a new policy which will eradicate poverty regardless of race and creed.

The playing field should be more even and let the best among the best compete among themselves in order for our nation to progress in the future. Why should rich Malays with their ‘right’ political connections obtain a big slice of the economic cake while the poor people are denied such opportunities to get them out of their cycle of poverty?

To be a respected race, the Malays must discard the notion that the government will always have to provide them with opportunities in studies and business as if it was their birth right. The Malays should be able to compete with the other races on an equal footing and work hard to improve their lot rather than expecting handouts from the government.

Ungku Aziz , a towering Malay whose intellectual thinking is way ahead of his time, has opened a Pandora Box’s with his outright statement that there is no written ‘social contract’ among the various races prior to independence. Umno politicians will now cry foul about his daring statement as they will always use the Ketuanan Melayu bogey to win the hearts and minds of the Malays to support their cause. .

But the Malays cannot be in a denial mode anymore. We must accept the fact that in the brave new world that we live in where people and capital move to places where no restrictions are imposed, the old way of doing business by having quota systems will drive capital away from our country and the people will suffer in the end if business opportunities pass our shores.

The Malays should look at their Singapore brethren who are no less the worse although unlike their Malaysian cousins, they does not have any NEP policy to get a leg up in society. There is no short cut for success unless you work hard for it. - MK.

*********

My 2 cents opinion,

It is absurd to deny that there was no social contract between the races in Malaysia eventhough such denial came from a much respected Royal Professor.

It is also absurd to say that provisions concerning special position and special privilege of the Malays as embedded in Federal Constitution were normal and natural provisions when Lord Reid drafted the Constitution.

Lord Reid's Commission used Indian Constitution model to draft the Malaya Constitution and it would be highly unlikely that the Indian's model had in it ready provisions for special position and privillege for the Malays.

So where did these provisions come from?

Records showed that numerous memorandum were sent by all races in Malaya in response to Lord Reid's draft Constitution.

Could a draft Constitution for Malaya be finalised if it was not acceptable by Malayan people who consisted of Malays,Chinese and Indians?

Only when Malayan people accepted the said Constitution, legally and socially, the Constitution became the Constitution of the Country.

When Malayan people accepted the said Constitution , were they not supposed to be bound by it and obligated to uphold it at all times

If this is not a social contract so tell me what it really is. A religion?

Would it make a Malay less recpectable because of his conviction in upholding the Constitution as demanded by Rukun Negara (the Country's idealogy)?

Quoting the words of a former Lord President in his book - "Costitution Law and Judiciary" (translation) - "Rukun Negara tidak mengenakan kewajipan yang lebih dan tidak memberikan hak yang lebih dengan apa yang sudah terkandung dalam Perlembagaan.Jadi, usaha untuk mematuhi Rukun Negara tidak lebih daripada usaha untuk mematuh Perlembagaan...."

My question is...

1. Would it make a Malay less respectable for upholding and abiding the Constitution of this Country?

2. Dalam hubungan antara kaum yang wujud di Malaysia pada hari ini, di mana yang Ungku Aziz sifatkan sebagai master and slave relationship? Siapa yang dia maksudkan sebagai hamba dan siapa pula sebagai tuan?

3. Selepas mencapai kemerdekaan terutama sekali apabila bermulanya era pembangunan di bawah kepimpinan Tun Razak sehinggalah ke hari ini, kita tidak pun lagi tunduk kepada British. Malah kita telah mengembalikan maruah Malaysia apabila Tun Dr Mahathir telah berjaya mengambil alih pemilikan Guthrie daripada British yang pada ketika itu telah membangkitkan kemarahan pemimpin-pemimpin Barat kerana telah dimalukan oleh bekas koloni mereka melalui tindakan bijak tersebut...

In making comparison, the very first rule that we need to observe is to ensure the fundamental issue of the two must be similar or at par...Comparing US and Malaysia will not result into a fair comparison. A lot of reasons for me saying that. Historical factor, political system, current economic system as well as the social demands in US and Malaysia are very much different...

If US really celebrates equality, why is it in its social system, discrimination still exist, proper education is not made available to the black communities even though the US government concedes to the fact that education is now one of the basic right that everybody in US should get...

The analogy with the Malay in Singapore really make me laugh! They even run to Malaysia to earn a better living and to get protection.

Birthright! Prince has right to claim the King's seat. Social contract is just like birth right. Malay has special right. Immigrants have citizenship rights. So we must respect with each others. We must know and understand the fundamental of the foundation of Malaysia. It's just that simple.

Agaknya, apa sebenarnya yang cuba dibuktikan oleh Ungku Aziz melalui kenyataannya ini?

4 comments:

  1. Dia beri pendapat kerana dia rasa dia bijak..
    Lagi pun dia dan keluarganya dah selesa..

    Bak kata orang2 yg dah kaya..ishh buat apa keja teruk2, duit bukan leh bawa mati!

    ReplyDelete
  2. Betul le..mana ada social contract.
    Yg ada ialah..perlembagaan!! kalau tak leh terima perlembagaan negara ini, pergilah ke negara yg perlembagaannya rasa sesuai ngan diri sendiri.

    ReplyDelete
  3. "Ketuanan Melayu" does not refer to "Master and slave" relationship. It was DAP who cooked-up this "Master and Slave" interpretation. "Ketuanan Melayu" gives the historical perspective to "ownership" of the motherland, i.e. Kepulauan Melayu, Kesultanan Melayu, Tanah Melayu and lastly as Persekutuan Tanah Melayu. It is this ownership of "Tanah Melayu" that justifies the special position of the Melayus as bumiputers who have inherited this motherland from their great-great-great....grand fathers!! That's my understanding of the concept "Ketuanan Melayu", i.e. historically this land belongs to the Melayus!!! But, of course that was history...That's why it became the foundation...the national rationale for our modern nation, Malaysia!!!

    ReplyDelete
  4. Orang UMNO je yang dapat kebas habuan semua dengan alasan DEB dan lain-lain. Lepas tu kongsi dengan rakan kat BN yang buat kerja.

    Yang lain dapat ler sedekah sadikit sebelum PRU setiap kali menjelma.

    Tu lah yang dimaksudkan Profesor Ungku tu.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive