Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Sunday, January 2, 2011

Rebung MARA

Kupasan CSR Rebung ini bakal menjawab 70 soalan di Dewan Rakyat, khusus yang mensabit perihal Institut Integriti Malaysia sebagai agensi penyampai ilmu dan dakwah integratos kepada rakyat Malaysia.

Program CSR Rebung sudah bermula sejak 2006 yang berpangkalan di IIM, Jalan Duta. Rebung kerana asuhan integriti dimulakan di peringkat menengah rendah dan menengah atas, memberi fokus kepada pelajar terpilih yang menikmati keistimewaan pengajian di MRSM. MRSM dijadikan sampel latihan kerana semangat dan jiwa semulajadi MRSM yang memfokus kepada pengwujudan barisan pelajar berteras sains dan teknologi, akhirnya menjadi pemimpin teknokrat dan usahawan teknologi tinggi dalam zaman global serba sofistikated dewasa ini.

Program CSR Rebung mencerna elemen intelegensia, spiritual, emosi dan fizikal yang dibatasi oleh hambatan-hambatan peribadi peserta sendiri. CSR Rebung letusan pemikir IIM yang terdiri daripada Saudara Mohd Nizam Mohd Ali, Saudara Mohd Rezaidi Mohd Ishak dan Saudara Mohd Suhaimi Mohd Din, hari ini sudah matang mencapai usia 6 tahun. Rekod pencapaian yang baik dan berkesan dengan bantuan Master Trainer pakar yang mengguna terap resepi "pembelajaran berteras latihan kemahiran, hands on, amalan terbaik "good practises" daripada the 7 big sisters leadership training model, merupakan imbuhan dan pembolehubah kepada CSR Rebung.

CSR Rebung 2007 dipusatkan di MRSM Alor Gajah, CSR Rebung 2008 di MRSM Taiping, CSR Rebung 2009 di MRSM Pontian, MRSM Felda Trolak tuan rumah CSR Rebung 2010, manakala tahun 2011 CSR Rebung yang matang dinaik taraf kepada ICC akan berlaku di MRSM Baling. ICC ialah Integrity Champions Challenge iaitu "Cabaran Juara-Juara Integrity". Seramai 3,500 orang para pemimpin pelajar dari 45 buah MRSM seluruh Malaysia, meliputi MRSM dari Sarawak dan Sabah telah mengambil bahagian dan manfaat daripada projek perdana IIM ini.

CSR Rebung memulang kepentingan sosial kepada banyak pihak yang pernah berkorban kepadanya, antaranya PLUS Berhad, PDRM, WWF, MARA dan banyak lagi agensi. Mengikut rekod tidak kurang 20 buah agensi baik swasta, mahu pun badan berkanun telah terlibat dalam agenda memulia ilmu integriti kepada rakyat menerusi CSR Rebung anjuran IIM dengan kerjasama MARA, sejak 2006.

MARA harus melihat dan mengkaji bahawa rebung yang disemai, disiram dan dibaja oleh barisan Master Trainer IIM melalui CSR Rebung sehingga kini telah membuah putik yang baik untuk kemaslahatan warganegara. Pejabat Perdana Menteri mesti buka hati dan naluri untuk membantu proses pengkaderan ilmu integriti ini. BTN amat wajar dalam skema ini untuk melihat bagaimana IIM berperanan menjadi agen dakwah integriti menerusi CSR Rebung yang kali ini dikenali sebagai ICC.

Pada 6 Januari 2011 hingga 9 Januari 2011, Integrity Champions Challenge akan berlangsung di MRSM Baling. MRSM Baling dipilih sebagai markas taktikal IIM tahun ini, kerana beberapa faktor penarik yang baik untuk "stakeholders" iaitu peneraju fasilitator latihan bersama. Baling ialah premis bersejarah yang memberi bukti kepada kesan integriti. Alumni Anak Sains MARA atau ANSARA juga perlu terlibat dalam diskripsi pena'akulan integriti. Resepi cabaran lebih mencabar apabila Persatuan Veteran Komando VAT 69 turut diberi penghargaan untuk terlibat memberi input terma integriti kepimpinan khasnya semasa peperangan dan rintisan perjuangan.

Cukuplah sebagai imbuhan tambahan pengetahuan kepada pembaca PM.

3 comments:

  1. tahniah rebung MARA!

    ReplyDelete
  2. TAHNIAH!!! satu approach yg amat memberansangkan bangsa!!!! selamat maju jaya CSR REBUNG!!

    ReplyDelete
  3. rasa bangga plak baca blog ni puji program CSR n ICC..heheh

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive