Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, June 15, 2012

Apa kes tanah RELA ni Tok Mad?!


Tanah lapang sebagaimana yang ditakrif oleh Akta Perancangan Bandar dan Desa (Pindaan) 1995, Akta (A933) dalam Seksyen 2(f) adalah sebagai "mana-mana tanah sama ada yang dikepong atau tidak yang dikhaskan atau dirizabkan untuk dikhaskan keseluruhannya atau sebahagiannya sebagai taman awam, padang sukan dan rekreasi awam, tempat makan angin, tempat jalan kaki awam atau sebagai suatu tempat awam". 

 Entah macam mana tanah lapang seluas satu lot rumah di Kampung Sentosa Paroi telah diberikan kepada Pasukan RELA. Dengan pemberian tanah ini kepada pasukan RELA, kononnya dapatlah mereka mengawal jenayah di kampung tersebut dengan lebih berkesan. 

TETAPI hakikatnya setelah puluhan tahun berlalu, tanah ini hanya terbiar tanpa sebarang aktiviti RELA. Belia Kampung Sentosa telah dilarang menggunakan tanah tersebut kononnya ia tanah hak milik RELA, walhal RELA sendiri pun tak manfaatkan sepenuhnya tanah ini.


Pengerusi RELA Kampung Sentosa yang jelas adalah ahli berdaftar sebuah parti pembangkang, telah menjadikan tanah lapang ini untuk kegunaan peribadinya. Sebuah bangunan dibina ditepi tanah lapang tersebut untuk diletakkan barang perniagaan serta pinggan mangkuk beliau. Siap buat parking lot lagi tu. Malah, kontena yang sepatutnya menjadi pejabat RELA di situ, telah disalahguna pula sebagai Bilik Gerakan Parti Pembangkang semasa PRU-12 dulu.


Bila JKK Kampung Sentosa bercadang hendak mengambil alih tanah ini bagi kegunaan belia, dikatakan pula UMNO yang zalim, kononnya nak rampas tanah RELA. Apa barang...

Sempena program 'Pemimpin Bersama Rakyat' pada 16 Jun 2012 di Kampung Sentosa, Tok Mad mosti solosaikan masalah ni yang dah berlarutan sokian lamo demi kopentingan belio dan penduduk Kampung Sentosa. Itupun kok Tok Mad handa la...

6 comments:

 1. Cissss.... buat mali RELA jer... mana pegi PRD Seremban nihh....

  ReplyDelete
 2. TOK MAD, TOLONG LEBARKAN JALAN-JALAN BLOK B, KG. SENTOSA TU. DARI ZAMAN KANAK-KANAK SAMPAI LA DEN DAH BERANAK-PINAK, BERPULUH-PULUH TAHUN DAH....JALAN TU SOKALI YO DIBUEK..TAK PONAH DIBOSAR/DILEBARKAN PADAHAL REZAB JALAN LUAS. DAH BERPULUH TAHUN, DARI ZAMAN SETINGGAN SAMPAI SEKARANG...JALAN TU YOLAH YANG ADO, DITURAP BALIK PUN TIDAK. YG DITURAP SEKALI DULU PUN HANYOLAH LORONG2, JALAN UTAMO EH CAMTU JUO LA, DAH LA SOMPIT, BILA BERSELISIH TERPAKSO LAK KETO MASING2 KETOPI MASUK KE RUMPUT, JALAN POCAH2 & BERLUBANG2 LAK TU...DARI ZAMAN DIKELILINGI HUTAN RIMBA SAMPAI ZAMAN DIKELILINGI HUTAN BATU, PUNYA LA MEMBANGUN EH KAWASAN SEKELILING TAPI KEMUDAHAN PALING ASAS IAITU JALAN PUN TAK TERKOMEH AN DI KG. SENTOSA, OSAH TULLAH DIKETOPIKAN....PATUT LA ORANG2 KG. SENTOSA MERAJUK PAKAT2 UNDI PEMBANGKANG PRU12 DULU. INGAT AN KOK KERAJAAN NOGORI PAHAM, TAPI NAMPAK EH SEMAKIN BUTO TULI LAK..CEMANO TAK PENGARUH PAS MAKIN KUKUH...DAH LOTAKAN KETUA KG./KETUA UMNO ORG KUEK TOK MAD PUN TAKDO GUNO EH...SAMPAI ORG KG KATO, KITO SOKONG BN PUN CAMTU YO..TAK DIAPEK AN DOH....LUPO GAK EH PENGUNDI KG SENTOSA NI RAMAI..KOK SONYAP2 UNDI PROTES LG PRU13 NANTI!!!

  ReplyDelete
 3. Sebenarnya pendudok Kg Sentosa yang dibodohkan olih juak2 pencacai rasuah UMNO ni,faham2lah cakap kosong pun taada guna cakap mesti ada isi,puak2 ni UMNO Malay sia ni memang anggap orang kg sentosa layak ikut LORONG aje jalan tak payah lah,ini lah dia UMNO Baru.....habislah Kg Sentosa kene koyok,yang kaya siapa...tak pe masih belum terlambat...pendudok Kg Sentosa anda bolih buat kelainan.ABU

  ReplyDelete
 4. hahaha. anon penghasut sudah mai. idea pembangkang tarak utk majukan kg sentosa, yg depa tau adu domba salahkan UMNO. apa adun paroi pas buat? hahaha. kencing juga tau.

  -tom tem bak-

  ReplyDelete
 5. Apa ADUN PAS si Taufik tu buat??? setakat ceramah & kutip duit aje lah. Sombong nak mampus. Kalau setakat jadi ADUN Paroi jual ubat tak payahlah. Jasa di buat UMNO mengaku dia yg usahakan...memang hamPAS.apa punyer barang Si Taufik nie

  ReplyDelete
 6. hahahaha...bangang...
  sapo2 yg jadi adun ko AP ko samo jo akan kayo...ado ko korang nengok yg miskin? statement bangang dari PAS sesat masuk neraka...

  den raso bab kg sentosa ni...orang lamo ramai bonar...koreh kepalo pulak tu...

  tak yah lah susah2 jago tompek orang lain...esok bilo pembangkang dapek N9 ni suruh lah depa buek (kok dapek lah-setahu den since PR perintah selangor banyak pembangunan sampah-yg lain semua BN yg buek bajet persekutuan) depa dapek duit 'hulur' dari perniaga cina yg resist-masuk poket...senang hati-sebab BN dah naik taraf jalan/MRT/LRT/MONOREL/ apo buto barai ko budak PAS...dah lah hati buto..

  baik peratikan tompek BN dulu...dah monang bosar baru buek tompek lain...

  KOK NAK MENKETEDARAH DUIT TU...AGAK2 LAH SIKIT...

  moh mengeteh...

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive