Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, January 26, 2010

The New Seven Sisters: The World's Most Powerful Oil Companies

Coined by Italian energy magnate Enrico Mattei, the term "Seven Sisters" referred to the seven international oil companies that dominated the world's oil production after World War II. Their ranks included Standard Oil of New Jersey, Royal Dutch Shell, Anglo Persian Oil Company, Standard Oil of New York, Standard Oil of California, Gulf Oil and Texaco. Mattei could not have imagined how the power would shift away from these Titans barely half a century later.

Today, a whole new group of oil and gas companies have become today's Titans. The "New Seven Sisters" -- selected recently by the Financial Times (FT) -- highlights how largely state-owned companies from the emerging world have become key global players in oil and gas. The FT ranked the New Seven Sisters on the basis of resource base, level of output, company's ambition, scale of their domestic market, and influence in the industry. In order of prominence, they are Saudi Aramco, Russia's Gazprom, CNPC of China, NIOC of Iran, Venezuela's PDVSA, Brazil's Petrobras and Petronas of Malaysia.

5 comments:

 1. Salam tuan blog,

  alhamdullilah... moga petronas akan terus menjadi peneraju dalam industri minyak dan gas di peringkat antarabangsa..

  ReplyDelete
 2. TAHNIAH DSAI!
  KERANAMU PETRONAS BERJAYA

  ReplyDelete
 3. TAHNIAH GAK KEPADA NIK AJIS!
  KERANAMU PETRONAS BERJAYA

  ReplyDelete
 4. hebat tul provokasi atas ni. heheh. sindiran maut utk org yg tidak menyumbang apa2 kepada kehebatan petronas. yang depa tau tuntut duit je.

  terima kasih tun razak, tun hussien, tun mahathir dan semua barisan kakitangan hebat petronas. segalanya mungkin. malaysia boleh!

  -tom tem bak-

  ReplyDelete
 5. mana dia Pertamina Indonesia???lebeh banyak luas telaga mereka dan dan lama??ini bukan provokasi tapi lihatlah kerana dasar kerajaan yang baik(UMNO /BN lah.. bodoh kau orang Pas!!!!) maka hari ini Petronas tersenarai..Alhadullilah dan tahniah kepada Tan SriHassan Merican terutamanya!!!..

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive