Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Saturday, September 11, 2010

Untuk Perhatian Mohamad Hasan

KRISHNA M SINGH
908 TAMAN LOOP,
70100, SEREMBAN
TEL 012-6013431

5 SEP 1010

AN OPEN LETTER TO MY MENTRI BESAR

YAB,

Early in your stewardship of Negri Sembilan, I noticed that the towns in this state were usually plastered with billboards, banners and posters with your picture on them. You never missed an opportunity to have these displays be it Hari Raya, Deepavali, Chinese New Year and other national and religious occasions. I wrote to you to say that these displays were extravagant and waste of money. You never replied but continued with the wastage.

Then when Najib became PM last year he spoke out against this practice. I noticed that there was marked reduction in the extravagance.

However, the practice seems to have re-established itself in the last few months and more so since the Merdeka celebrations this year. As I write at this moment the displays are very evident in Seremban.

YAB, there are a lot of poor people in this country and it includes Negri Sembilan, It is apparent to me that you do not appreciate the despair in the lives of poor people. Only early this week I saw a video of Malay lady who cried uncontrollably when her father received RM 1000.00 from the state in Penang – a gift from the Penang government to the senior citizens of the state. I can send you the link if you want to see the video. It is pathetic that we have such poor people in this country.

Instead of wasting money by showing off your well known face to the people to this state, I think the money will be better spent by doling it out to the poor and the needy.

You should learn to embrace modern technology and use emails and SMSs to send the greetings to the people of this state. Another alternative is to have a recording aired over radio Negri with your greetings with much frequency as you want. These methods are more personal and meaningful.

Please stop the wastage. Help the poor and not the contractor who may have already enriched himself with the past contracts.

I take this opportunity to wish you Selamat Hari Raya – the low cost way.

Sumber sini.

22 comments:

  1. betul la tu....membazir duit kerajaan jer...air makin mahal....nak mandi pun beragak skrg ni...

    ReplyDelete
  2. Inilah contoh menteri yang lost touch dengan kehidupan sebenar. Dia patut turun padang. Bukan ke padang bandaraya tu dan potong riben untuk meraikan majlis. Pergi masuk ceruk kampung dan tengok sendiri macam mana rakyat jelata hidup.

    ReplyDelete
  3. Tok Mad,
    PM Najib pun bagitau, now we do differently, jangan ikut style zaman Pak Lah dulu..

    Contohi Khalifah Umar AlKhattab, bawa guni pi rumah org miskin and papa.

    Jangan lah harap balachi je yang mengekor Tok Mad ramai..tu pun buang masa je..

    Ingat zaman Tun Dollah...ramai orang dok ikut bontot dia...tak buat apa..cuma tengok je...

    Do it differently Tok Mad...and just do it. Tak payah tunjuk2 dengan TV.

    Mouth of mouth is an excellent way to show your commitment to the rakyat.

    Salam Aidilfitri

    ReplyDelete
  4. akhir2 ni yo dongar eh mad ni dah ngajin masuk kg sampai ke ulu banat nun utk jumpo org luar bandar. itupun lopeh 6 tahun baru dio perasan asik muko samo yo yg dio dok jumpo saban tahun. yolah...dah orang yg samo yo dok ngekor dio. pehtu org tu plak bawak suku sakat kaum kerabat sendiri tiap tahun dok tunjuk kek mb. rakyat yg ngamai nyokong bn sojak zaman kapal layar sampai la ni tak diambik peduli. ko nengok keliling ko mad. sapo yg dok ngipas dan sapo penyokong sebonar kerajaan. jgn dok syok sendiri yo. ikutlah laie cakap abg ko tu kok nak copek melingkup.

    ReplyDelete
  5. yang merosak pemimpin di atas ialah balachi2 yg dok ikut punggung pemimpin.
    mereka ni kalau nak sesuatu..jam 4 pagi dah sanggup tunggu depan pagar rumah MB.
    mereka ni lah yg merosakan pandangan dan memberi impak keburukan pada kerajaan.
    mereka tak ubah macam anjing yg kelaparan.
    tak pernah cukup dan selalu tamak.
    kepada MB.turunlah kebawah,lihat bagaimana kedaaan rakyat,jangan percaya dengan setan2 yg mengelilingi.
    rakyat yg menentukan kedudukan MB.bukan hantu dan setan2 lapar ini.

    ReplyDelete
  6. Salam PM. Kama cukup tak paham the need to display gambar2 pemimpin sebesar yang boleh di giant-sized signboards ni. tak kira la pemimpin dari pihak mana. ni wastage tahap giant-size jugak. yang untungnyA billboard companies.

    kalau masuk kelantan, terpampang gambar pok nik all over the place. ni di selangor gambar khalid pun dah mula muncul di sana sini. at federal level, image najib merata. ni semua membazir duit rakyat.

    ReplyDelete
  7. maso mulo2 seh balik daghi merantau dulu togolak gak nengok banda kito ponuh ngan muko muko orang.. ghaso kelaka la pulak.. tapi beyond that, ado maksud tersirat eh.. walau apopun den ghaso kek sosotongah tompek kono lotak skit gamba pemimpin melayu kito.. bia soda sikit deh menumpang kek nogaro orang..

    ReplyDelete
  8. UMNO = Untuk Makan Nasi Orang

    This is a new generation of lazy malays who evolved from their lazy ancestors. Not surprising la! Wait for the next generation of lazy malays on the future with better parasitic economic policies.

    ReplyDelete
  9. You stinking malay pig, please get the f*** back to your own land in Aceh or Jawa, whatever. Because this is Tanah Orang Asli and malay pig like you are pendatang!

    To non-malays……….time and time again we have said that the malays are from Jawa. I always say that they are from Aceh, Sumatra, etc - do you see anyone of these racists (obviously malays) objecting to that fact?

    This is the truth and they cannot handle this. They don't dare say that because it is so true! Even Mahathir admitted recently - the origins of the malays are not Malaysia but Indonesia - Sumatra and island etc.

    The real bumis are the natives of Borneo and the Orang Asli. Not these malay free loaders and wasted sperms.

    "Son of the soil" incorrect! More appropriate term would be "Rapist of the soil"! Malays are pendatang, they called Chinese and Indians pendatang! Tak malu!

    To malays pendatang from Indonesia, you are also enemy to Indonesia, stupid! Apa? Tak faham English? Makan tahi dan berambus balik ke Jawa! Setia kepada negara Indonesia! So are you, malay pig!

    Aren't you a bloody hypocrite? You are not the Orang Asli of this country - you are an immigrant from Jawa, Sulawesi, all elsewhere - why did you come here to this country then?

    Why not help your own country (or should I say your dilapidated kampung in Jawa) and improve the situation then? What……….what did you say? Oh you want a better life is it? I see - so what does that make you? A patriotic fake? Or a hypocrite with no substance?

    Compare China and Indonesia - then tell me who is faring better in the international stage! You useless malay pig. At the end of the day - you work for me.

    Obviously, you are worse than shit. Not pigs, for pigs are really smart animals. Tanah Melayu my ass! Orang Asli were here before your ancestors crept onto this land. Learn some history, ok? Of course, you can always change history! Tak malu kah!

    You are sick in the brain, thanks to Mahathir!

    Chinese got pissed off as not all Chinese are rich, but all work their asses off to make an honest living, while idiots like you think that you are entitled to riches without sweating. What discontent? After all the handouts all these years, you still couldn't get your acts together, and you want to blame others, the Chinese, the Indians? Where is your dignity?

    What anger? You get angry at the Olympics because malays can't run faster than the Americans? The Aussies? The Chinese? (Just imagine some of you jokers made it to the Olympics, although none did!)

    If you want to run amok, go ahead, join the apes and chimpanzees, your kind have been doing that at Perak, brainless monkeys they are, and so are you, go flock together.

    The reason why malays tend to run "amok" is because of close relative breeding. Just like non-high breed dogs - brother have sex with the mother, and father marry their own sister, and the confusion goes on.

    The end result is non-high breed dogs - that are difficult to train and tend to even bite their own master. Unlike the Chinese, they are very careful not to have too close relative marrying one another.

    That is why you can see how Chinese excel in different part of the world. The Chinese are indeed a world race now, as China progress with such speed which is unknown off in any other race in the world!

    Singapore is a fine example of Chinese superiority! Sad news for the malay race but then again it is the truth!

    ReplyDelete
  10. The malay race is an inferior race due to inbreeding amongst themselves. They are moronic and to make matter worse – choose Islam as their religion.

    As everyone knows, Islam is a stone-aged religion. No matter how long you spoon-feed them they will never change. They are worse than PIG.

    ReplyDelete
  11. setuju sangat.. makin lama makin menjadi2 pembaziran @ N9 ni..

    rakyat perlukan 'servis' mb serta adun2nya di merata kawasan,bukan gambar mb je merata mengalahkan pm @ putrajaya pulak..tapi 'servis' hancur..

    Tok Mad nak jadi macam menteri pelancongan dulu koo..??
    cukup2 lah mb n9, dan buat2 lah kerja yang 'menarik' buat rakyat n9 ni..

    JANGANlah di 'bunting'kan NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS, nak2 Seremban..

    p/s: RAKYAT BERTERIMA KASIH PADA MB N9 ATAS PRIHATIN BELIAU PADA SETIAP PERAYAAN.. TAPI BIARLAH LOGIK UNTUK DINILAI DAN BERNILAI BUAT RAKYAT N9.

    ReplyDelete
  12. hahaha. hompuk & sekutunya, ko tgk apa yg reek, cooloc dan kentanjim ni kutuk bangsa ko? spesis babi dapig ni lagi nak ko pertahankan. hahaha. mmg spesis komplot pembangkang ni mmg bodoh.

    reek, cooloc & kentanjim. apa ada hal. mmg kami racist. dah kamu mengutuk melayu tu tak racist ka?

    we r d pribumis. no matter what u say. the fact there's only kesultanan melayu in malay archipelago. tiada langsung kesultanan cina babi di sini sebelum korang dtg. orang asli pun iktiraf kesultanan melayu. hahaha. so shame on you. org asli and malays from d same roots. rumpun melayu.

    lagipun if you think china is so great, why dont you berambus cepat balik tanah asal pendatang kamu tu. you wont be missed.

    cina can cin cau lan cau. kakaka. bodoh, ko cakap apa pun fakta xkn berubah. even the word chinese nor indian didnt mention in perlembagaan persekutuan. only malay, orang asli, prubumi sabah & sarawak. kakaka. stupid. shame on you n go kiss malays ass.

    -tom tem bak-

    ReplyDelete
  13. Ekau Tem pun macam coolac dan ketamji emo tak tontu pasal. Ini posting tentang gambar pembaziran, yang ekau meraban macam koling gilo buek apo? Ekau bingai ko bonak? Ketamji dan coolac love pig so much that they utter pig word in their sleep. Bior lah bangso kapior dah dijamin nerako. Ini dua Cino so called unfortunate cino yg maleh, berangan nak jadi macam keroni spt mendiang Eric chia, Yeoh tiong lay,lee kim yew, dan sewaktu dgnn ya. Kalau dah jadi kroni Melayu mulalah puji Melayu. Jubo Melayu pun dia sodut. Jgn ekau marah dgn puak cino pemalas ni sobab dio ni siang dio makan babi, malam dia sondol jubo babi. Tapi salah ekau jugo sobab ekau bela cino buat projek golap. Kalau tak caya tanya Tengku Wong. Berbalik pada gambar yg membazirkan, jangan pula ekau asyik hentam Hassan ajo. Ekau kena kutuk sama 'First Lady' Msia yg bayar Tujuh Ratus ribu lebih hanya utk Poster BillBoard kat US. Guna akal yg Allah Taala beri utk berfikir. Bersatu kita bersatu.

    ReplyDelete
  14. kakaka. lawak la ko hompuk. dlm tulis tu pun ko hina jgk cina babi ni. hahaha. poster bilboard aljub kat us nun ko tak ckp lak anon. huhuhu. berapa juta nuar bayar itu newsweek sama cnn, reuters tu suma tarak tanya? xyah jauh la. brapa nuar bayar sinar harian pegi tanya juga. guna akal utk pikir hompuk. jgn bias.

    -tom tem bak-

    ReplyDelete
  15. Maaf kerana lari topik. Tapi saya rasa masih kena juga lagi sipi=spi bila mengenangkan keadaan politik waktu kini.

    DS Najib wajar mencontohi dan mengikuti jejak langkah Datuk Onn Jaafar, apabila beliau sebagai Presiden UMNO tidak lagi memperjuangkan matlamat perjuangan orang Melayu dan Bumiputera apabila membiarkan UMNO berselisihan dengan Perkasa serta beliau memperjuangkan 1-Malaysia yang nampaknya memberi keutamaan yang lebih kepada kaum-kaum lain daripada Orang Melayu dan Bumiputera.

    ReplyDelete
  16. Salam Syawal....

    Salam tumpang lalu....

    http://pelantaqhujah.blogspot.com/2010/09/kempen-sweeping-kj.html

    maoh na.....

    ReplyDelete
  17. Pak Sedaro , cubo tengok gambar bro Asan dan Razi Kail di Pilah , membazir tak macam MB tu , kok MB , ok juga ini wakil rakyat ajo .

    ReplyDelete
  18. Eden balik rayo baru nih boto ko Mad Aan ni kalau jumpo lubuk ikan dia poie ngoca dulu...sumber ni dari balaci Mad Asan sendiri...atau balaci ni sesajo nak menyodapkan cerito rang kampung....nak tanyo ni boto ko cito balaci ni..

    ReplyDelete
  19. makin jadi2 mb n9 & barisan adun bn n9.. lobih sudu dari kuah!!

    seh pun org umno, tapi kalau seh jadi adun pun, tak la terpikir nak lotak gambar bagitau den sapo.. atau pun nak memperkonalkan diri tu sampai camtu caro ehh. buek bonci orang jo.

    kan elok bona kalau bersalaman torus dengan rakyat2 yang memerlukan bantuan dan disertokan bantuan.. dari membazir camni..

    nogori nogori... pemimpin eh sibuk SYOK SENDIRI!! CUKUP2 LAH!!

    ReplyDelete
  20. cam mano lah rakyat nak terimo untuk pru13 ni..
    copek2 berubah mb ooii!!

    ReplyDelete
  21. orang orang melayu,cakap biarlah ikut akal fikiran,jgn ikut hati dan emosi.Kerana keling ini punya komen semuanya mengaangap dia nie yang lebih baik dan betul dari pemimpin 2 kita.Mari kita renungkan,jika pemasangan iklan ini pun dianggap membazir,apa lagi cara kerajaan nak membuatkan ada putaran duit didalam pasaran.Agak 2 nya siapa yang boleh mendapat keuntungan kepada tranksaksi ini.Mungkin tokey melayu,keling atau cina juga,sapa yang dapat gaji nanti jika ada cetakkan ini,mungkin anak cina,anak keling,atau anak melayu yang bekerja disykt yang terbabit.Bila mereka keluar untuk membuat kerja 2 pemasanagan mereka akan lapar dan dahaga,mereka akan minum dan makan.Dikedai cina boleh,kedai keling atau pun melayu.jadi putaran duit ini akan menghidupkan perniagaan hiliran.Semua orang yang akan dapat faedahnya.Biarkan ada aktiviti ini.Jgn dihentikan kerana kritikan yang tak pandang jauh kehadapan.Jika tiada perbelanjaan dari kerjaan,akan banyak perniagaan yang akan terhenti,peluang kerja mungkin tak akan ada lagi,kalau semua nak dibagi duit,percayalah akan ramai lagi bangsa kita yang akan jadi pemalas

    ReplyDelete
  22. betul tu tn rahim..

    tiada masalah kalau buat pun.. tapi biarlah 'beragak' dan 'berlogik'.
    tengok kiri kanan dulu..

    kalau kos tu boleh repair jalan2 'cantik tapi berlubang' di n9 ni kan lebih bagus.. tak kiralah jalan kampung, taman ataupun jalan bandar..

    merasa juga semua orang, dari kos 'bunting' ni..

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive