Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Saturday, November 19, 2011

Politik Melayu Baru

Kamus politik Melayu semakin meruncing dengan pelbagai retorik dan falasi. Falasi paling dominan ialah falasi yang dimuntah oleh Anwar Ibrahim.

Kenyataan berfalasi Anwar paling tinggi frekuensi yang menjarah otak fikir pengikut PKR ialah UMNO dalang konspirasi, Bapa pendajal kepada impian rakus Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia. Oleh kerana bidang kepakaran Anwar sebagai penutur berfalasi penuh ambiguiti paling terbilang, dalam kamus kelahiran pemidato, maka, sekian ramailah pengikut dan pendukung PKR.

PAS pula sudah isytihar bahawa Hudud bukan Agenda utama PAS, sebenarnya sejak 1951 lagi, Hudud tidak menjadi Agenda Penyempurnaan PAS. Ini dimaklumkan sendiri oleh Dr. Burhanudin Al-Helmy kepada Almarhum Tan Sri Prof. Dr. Ahmad Ibrahim.

Menilai secara lebih mendalam, apa pula politik Melayu Baru yang dibawa oleh PEKEMBAR, parti siasah awal Melayu selepas 1 April 1946:-

1. Menjana kemakmuran fizikal berteraskan batu dan besi selama 54 tahun, paling lama didewasa oleh PM ke-4 selama 22 tahun.

2. Mendirikan sekolah dan memakmur program pengajian, pembelajaran dan pendidikan sejak 1957.

3. Meningkat Syiar Islam dan Usaha Dakwah Islam melata ke setiap inci Tanah Melayu, mendirikan surau dan masjid, membina titi dan jambatan perhubungan dari rumah ke destinasi ilmu Agama Islam, menambah peruntukan khas pembangunan Islam berasaskan Artikel 10(4).

UMNO yang makin lama dicop oleh rakyat "terlebih syukur" bahawa UMNO bukan pilihan lagi kepada rakyat teramai. Apakah UMNO terpaksa akur dan menikus dengan rakyat yang sentiasa dibelenggu dengan fikiran "Aku Kaya, Aku Boleh Buat Apa Saja, Aku Lebih Outstanding, Negara Lain lebih baik daripada Tanah Melayu"?

Apakah insan yang lahir atas kayangan, beridentiti kelahiran luar negara, tidak berguru dalam negara sejak umur 4 tahun hinggalah 23 tahun, tidak berkiblat kepada taat setia kepada pemerintahan atau khalifah Islam atas Bumi Jajahan Takluk Melayu, boleh membantu resepi pentadbiran eksekutif Negara Melayu ini?

Terjawabkah tulisan Mohamad bin Mohamad Taib dalam buku birunya Melayu Baru, atau apakah pemikiran Mike Tyson ini "gelaran yang diarak kepadanya" sudah dibenarkan oleh umat Melayu sendiri, baik yang terkongkong dalam UMNO, PAS mahu pun PKR!

1 comment:

  1. As-Salam Bro
    Minta pautan link blog saya disini
    http://kerispusakabangsa.blogspot.com/
    Tq Bro...

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive