Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, November 16, 2011

IKS vs JAKIM

Mejar Jeneral Jamil Khir Baharom (B), Senator lantikan UMNO sebagai Menteri menjaga Hal ehwal Agama Islam. Saudara kini sedang dijadikan bola lisut oleh Persatuan IKS yang sibuk mendesak supaya JAKIM tidak monopoli piawaian Sijil HALAL.

Kumpulan ini, daripada Presiden hinggalah juak-juaknya, semuanya didukung oleh anak-anak Cina warga Malaysia beragama Buddha, Kristian dan Hindu. Takde sekor pun Muslim, apalagi Ahli Jawatankuasa seorang rakyat Raja beragama Islam.

Kenyataan paling cilako, jika JAKIM sahaja kuasai persijilan HALAL ini, maka peluang untuk monopoli, salah guna kuasa dan unsur rasuah akan bermaharajalela. Nampaknya sungguh dalam renungan mereka kepada virus dan apademik Rasuah hingga Jabatan Agama Islam Malaysia juga tersabit jua. Maknanya, dituduh pegawai dan kakitangan JAKIM dalam Bahagian yang bertanggungjawab dalam persijilan HALAL juga kaki rasuah etc.

Sudah tiba masanya, Jamil Khir Baharom, orang Yan Kedah, untuk gunakan kelebihan sebagai mantan Ketua Pengarah KAGAT, ATM supaya indoktrin semua urusan HALAL dalam satu halaqah sahaja dengan mewujudkan Majlis Muktabar Persijilan Halal Malaysia. Majlis atau Lembaga ini perlu beroperasi seperti Lembaga Urusan Tabung Haji, punya kekuatan barisan hadapan yang ramai dan berilmu. Merekrut pegawai analisa dan teknologi analisis makanan, barangan serta produk yang cukup berteknologi tinggi di dunia.

Maknanya, Kerajaan Malaysia akan melabur sejumlah RM2 billion untuk naik taraf kualiti kerja, infrasturktur makmal kajian, tambahan pegawai dan kakitangan daripada 150 orang hari ini, kepada 2500 orang. Wajib dibarisi pengkaji Teknologi Makanan seramai 500 orang, yang mana setiap hari boleh menerima permohonan piawaian dan sijil HALAL sebanyak 100 subjek kes.

Proses siap dan penerimaan sijil bukan lagi 3 bulan, tetapi 15 hari daripada tarikh dipohon, andai pasukan ini bekerja 24/7, kecuali cuti-cuti umum WAJIB dan KHAS. Inilah inovasi yang mesti diambil oleh JAKIM.

Seandainya JAKIM tetap juga mahu berkompromi dengan puak-puak yang menguasai IKS, maka sekali lagi Kerajaan Barisan Nasional akan dinilai gagal dalam Agenda Islamisasi Negara Bangsa. Bab persijilan dan piawaian ialah Kuasa Autonomi dan wajar diMONOPOLI supaya tidak sewenang-wenangnya kelompok Namrud dan Firaun yang sedang terpedaya dalam dadah Freemasonary dan Komunis, MEMBABI BUTA dalam urusan Halal negara ini.

Namun jika Haji Mohd Najib menikus setelah balik haji dan berkompromi dengan isu ini, maka Selamat Tinggallah 1 Kerusi dan 10 Kerusi Parlimen di Kedah.

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive