Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, July 25, 2012

Geng punahsihat Najib ada cerebral cortex diseases

Ontahlah...den masih tak pueh hati. Sobolum ni Paneh dah pernah tulih (klik) pasal ni. Pueh den mikir, den congak, den timbang, den porah otak...masih laie den tak dapek nak figure out apo relevannya tema Hari Kebangsaan aka Merdeka Day dengan slogan "Janji Ditepati".

Seriously, seingat den takdo plak kerajaan janji apo-apo ngan den. Hargo rumah yang mahal nak mampus sekarang ni yang hanya mampu dimiliki golongan kaya akan diturunkan 40%? Takdo janji. Kerajaan akan bagi potongan cukai? Takdo janji. Nak belanjo den makan kat Restoran Saba' Cyberjaya? Takdo janji. Nak turunkan hargo RON95 sobab harga minyak dunia dah turun? Lagilah takdo janji. Abih tu apo bondo yang janji ditepatinya? Takdo pun den ghaso kerajaan janjikan den apo-apo. Yang den nampak dapek laba banyak ialah golongan berpendapatan rendah dan tinggi. Abih yang middle income macam den ni...apo ko bincek eh?

Pehtu tetibo jadikan slogan "Janji Ditepati" sebagai tema hari kebangsaan tahun ni...apo celup?


Tema "Janji Ditepati" yang diguno untuk sambut hari bersejarah kemerdekaan Malaysia yang ke-55 adalah sangat dangkal dan bodoh. Lagi menambah sakit hati den bilo jumpo berborak dongan member-member cino, mosti ado yang golak sinis bilo sobut pasal tema merdeka tahun ni. Tiada langsung unsur patriotik. Yang tersiratnya pun tak mampu dikupas...apatah lagi nak menafsir yang tersurat berkaitan tema bingai ni dengan hari MERDEKA?

Generasi akan datang akan mengingati Najib antara PM dalam sejarah yang ado masalah cerebral cortex when it's come to this bodohli tema. Generasi masa depan tak akan tanya, siapa Menteri Penerangan aka Rais Yatim bersama Jawatankuasa Merdeka tahun 2012 yang bangang buat tema hari merdeka macam tu...TETAPI yang mereka akan tanya ialah, "Who the bloody hell PM masa tu..?"

Takkanlah dalam ramai yang dok keliling Najib, takde sorang pun yang berani tegur pasal hal ni? Ish...

5 comments:

  1. Jang, bilo kerajan jadi pemrintah, dia mesti janjikan kemakmuran, kesatabilan, perpaduan...cakap mudah er konolah jago rakyat. Itu lah kojo kerajaan...semuo err kono pueh an tompolok rakyat!! Kalau pemimpin isi tompolok sendiri,..itu dah mungkir janji!! Kerajaan memang tak payah nak canag sanun...canang sini...tapi hakikat errr kono lah jagi hati porut rakyat...makno errr tepati janji!!Kalau barang mahal,...kalau gaji tak cukup,..kalau hidup rakyat susah,..kalau hidup rakyat tak aman....macam-macam laii lah....itu tando errr kerajaan tak buek kojo...samo lah macam jerajaan tak tepati janji!!! Memang patut...kono tompek err Hari Kemerdekaan tuuu dikaitkan dengan kerajaan menepati janji!!

    ReplyDelete
  2. semua pun dah gilaJuly 25, 2012 at 4:18 PM

    kalo ikut logik anon atas ni kerajaan mesti berjanji dan kemudian mesti tepati janji tu...dok gitu? dan kalu kerajaan tak tepati janji yg dibuatnya (tanpa sesapa suruh berjanji at a first place tu), maknanya kerajaan tu tak buat kerja dan mungkir janji...dok gitu?
    pening aku dengan logik ni. so apa kaitannya dengan patriotisme? apa kaitannya dengan rakyat perlu sayangkan negara? hingga sanggup mati pertahan negara.
    kalu ikut logik anon...kerajaan galakkan sayangkan kerajaan, sayangkan parti sebab 'janji ditepati'. apa kena mengena dengan negara?

    ReplyDelete
  3. Tag Line "Janji Di Tepati" bukan Tema Kemerdekaan yang wajar. Tema Kemerdekaan 2012 yang sesuai dengan iklim Janji Di Tepati ialah Malaysia Harmoni Rakyat Berintegriti, baru cocok dengan skema Pelan Transformasi Kerajaan Fasa 2. Memang punahsahit sedang merencana keruntuhan tamadun muda 55 tahun, bebas daripada kuasa penjajah dan doktrin penjajahan.

    ReplyDelete
  4. Den memang meluat boto ngan rais ni. Nak nyobot namo..eh pun goli. Nasib baik lah den poso. Kkok tak macam2 den tulih ni.

    ReplyDelete
  5. ntah lah janji angkat sumpah masa di parlimen tu dah tepati janji dan amanah ker.Duit lombu di sobatnya,hidup bermewah2an juga,Mas dok rugi,rumah macam istana dan macam2 lagi ler.Memang nak jorat tengkuk sendiri.Atau pun nak buat kerja dua kali setelah dapat protes,maka KPI kerajaan jdi kapai ler sebab overdose kos

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive