Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, July 3, 2012

TNB Tidur...

D.O.I.T (Discipline, Objective, Integrity, Teamwork) merupakan misi kerja dan falsafah pengurusan baru Tenaga Nasional Berhad. Dalam kesibukan TNB, suka Pak Sedaro nak posan, jika masih ramai kalangan pekerja Melayu yang belum jelas, mengapa mereka pilih untuk bekerjaya di TNB, hantarlah mereka berkursus.

Dulu maso Tan Sri Ani Arope, beliau meletakkan asas bahawa setiap warga TNB mesti tahu tentang makna Negara, maka setiap insan LLN/Tenaga kena ikuti kursus BTN. Hari ini, yang ke Kursus Perdana cuma Che Khalib yang dah tiada lagi di TNB. Ganti dengan Ir. Kamaruzaman, nampaknya saudara kena urus bina semula kekuatan dalaman TNB. TNB dilihat menepati makna Miskin Hayat dan Roh, Miskin Perangai dan Miskin Asuhan seperti yang dibahaskan oleh Pendeta Za'aba pada tahun 1927.

Jika TNB hendak aturan faham Integrity, ada IIM yang mungkin boleh bantu. Jika TNB hendak DOT, maka gerakan Biro Tatanegara merupakan opsyen terbaik. Makanya, pasukan pakar RAW TNB akan lebih kuat dalam faham dan makna "AGAMA, BANGSA DAN TANAHAIR".

Apa cerita bila mana orang TNB pun terikut gerakan Komunis, Freemason, Syiah, Wahabi dan Khawarij!

2 comments:

  1. Minta maaf, saya tidak berapa jelas ni.. lagi satu pengganti DS Che Khalib ialah Dato Azman Mohamad.. yang memperkenalkan DOIT ialah VP Bahagian Pembahagian Dato Bahari. Manakala Dato Kamaruzzaman dah lama pencen.

    Sam 2012

    ReplyDelete
  2. check your fact right cicit kamat. lu tak buat research ke sebelum menulis. sah-sah la hasil tulisan lu ni banyak hear say. what happen to call a spade a spade? menjatuhkan maruah blog pm saja.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive