Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, May 22, 2008

Bilo Gagak Belagak Helang

Atok kona budak mantan tu masa dio kek u lagi. Hensem juga budak tu. Maso tu mulut eh, mak oi! kan main lantang lagi. Yo lah, maso tu student power kiro kaw-kaw jugaklah. Peh tu masuk ABIM setelah menamatkan malay study eh lobih daripada 3 tahun. Orang lain buek 3 tahun yo. Peh tu plak Che Det ajak masuk UMNO. Dari satu montori ko satu kementerian dio jelajah sampailah ko TPM. Peh tu Che Det topakso buang dio. A very big question mark around the world. Maap YDP, cakap oang putih sikit. Peh tu masuk ponjaro. Cam macam critolah yang kuar. Ado kato kono racun, ado kato kono suntik ngan kuman hiv, sakit tulang belakanglah. Peh tu kuar torus po'ie Jerman. Duo jam operate dan bulih bolari. Hidup lagi sampai sekarang. Hebat boto orang Jerman. Nak tanyo kek bini eh sikit. "Ado parut tak kek belakang eh?". Satu lagi magik pun bolaku. Kono lantik plak jadi pensyarahlah, jadi profesorlah, jadi penasihat kewangan lah. Masuk ponjaro kojap dio dah dapek master dan phd. hebat-hebat!

Jadi, pado akal atuk yang dah tuo ni, topikir yo, apokah dio ni macam David Clorofil tu agak eh, pandai buek magik. Tak cayo cuba kito tengok nanti. Tah apo-apo yang akan di buek eh. Jampi-jampi eh, puuuh..... klcc dah bocabang tigo. gunung daik tak bocabang lagi.

p/s Bak kato orang tetuo: kok ado asap ado api eh.

2 comments:

  1. Atuk Keronai, Anwar Ibrahim bukan sahaja magic man tapi hero filem Tamil..Anwar sendiri yang mengaku masa kempen sebelum PRU 12 tempoh hari.

    ReplyDelete
  2. Zaman sekarang ni susah betul nak percaya orang, lagi-lagi orang politik.

    Susah nak bezakan pejuang dengan petualang. Sebab itu banyak gagak berlagak helang.

    Tapi aku percaya tak semua orang poilitik macam tu, kalau tidak na'aslah kita, tak ada lagi tempat yang selamat diMalaysia ini.

    Aku rasa macam ni lah. Buat tahlih , baca yasin pas tu suruh dia junjung Quran bersumpah bahawa dia masuk UMNO untuk jadi pejuang bukan petualang. Suruh dia sumpah kalau dia mungkir maka tujuh keturunan dia akan dilaknat tuhan, macam cerita puteri di Langkawi ataupun cerita Laksamana Bentan.

    ReplyDelete

Blog Archive