Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, February 10, 2011

Isa again

An interesting view point by Mummy Rokiah in her blog. Mummy Rokiah.

Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN), Datuk Dr Zainal Aznam Mohd Yusof mendakwa bahawa pelantikan Tan Sri Mohamed Isa Samad sebagai Pengerusi Felda adalah hari yang sedih dan mengakibatkan kebimbangan pasaran dan menjadikan pasaran tidak menentu.

Sehubungan itu beliau menyeru supaya ahli politik tidak dilantik mengetuai GLC. Begitulah betapa kuatnya pengaruh Tan Sri Isa Samad sehingga pasaran saham boleh bergoncang dengan lantikan beliau walaupun fundamental Felda begitu kukuh.

Persoalannya goncangnya pasaran saham kerana pelantikan Isa Samad atau kerana FELDA digoncang oleh IOI Bhd, KLK Bhd dan PPB Oil Bhd? Mereka-mereka inilah pemain besar pasaran minyak sawit dalam BSKL dan di rantau ini.

Syarikat-syarikat yang dikuasai kaum Cina ini menjadikan FELDA kuda tunggangan mereka untuk memonopoli pasaran minyak sawit di Negara China.

Hakikatnya politiking pasaran saham lebih hebat dari ahli-ahli politik yang sebenar. Kalau Tan Sri Isa tidak layak menjadi Pengerusi FELDA bagaimana pula Tun Mahathir yang menjadi Penasihat Petronas?

She has a point there. Go figure!

3 comments:

 1. Kehadziran Dr Mahathir dan Isa Samad dan banyak yang lain merupakan satu dugaan besar kepada umat di Malaysia.

  Mereka dihantar kedunia ini untuk menjahannamkan temaddun dan negara.

  Jadi terpulang kepada rakyat yang sedar dan insaf untuk membetulkannya.

  Tepok dada tanya seleralah!!!

  ReplyDelete
 2. Kayyum ni saya rasa bercakap tanpa fakta dan mengikut hawa nafsu. Hawa nafsu selalu dibangkitkan tanpa kita beristighfar. Patut bersyukur kerana kerajaan kita prihatin, aman dan makmur. Ops Egypt cukup berjaya.

  ReplyDelete
 3. Inila akibatnya klau terlampau....apa yang orang lain buat smuanya x btul... Dengar tapi tak perati......
  Hidu tapi tak perati...... Lihat tapi tak perati......

  Fikir2kan lahh...

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive