Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Saturday, October 15, 2011

Pekan VS Pagoh

Bayangkan jika Madonna tidak fasih berbahasa Inggeris.

Bayangkan pula Park Ji-Sung tidak fasih berbahasa Korea.

Bayangkan lagi Shah Rukh Khan tidak fasih berbahasa Hindi.

Apatah lagi jika Jorge Lorenzo langsung tak boleh cakap Sepanyol.

Dah tentu mereka semua akan rasa malu sebab tak fasih bertutur bahasa kebangsaan negara masing-masing kan?

NAMUN...

Di Malaysia ini masih ramai kaum yang mengaku warganegara dan 'Bangsa Malaysia', TETAPI lagaknya macam pendatang; DAN mereka langsung tidak fasih bertutur Bahasa Melayu (152) Bahasa Kebangsaan.

Malah masih ada lagi kaum sama ada di kawasan bandar, mahupun luar bandar yang langsung tak boleh bertutur Bahasa Melayu (152) Bahasa Kebangsaan.

Dan kaum itu sedikit pun TAK RASA MALU walau tidak fasih serta tidak mampu bertutur Bahasa Kebangsaan Malaysia.

Pelik & sadis bukan?

Jadi, siapa yang masih sokong sekolah vernakular, bolehlah angkat middle finger?!

Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia, merangkap Menteri Pelajaran akan turun ke Ampangan, Seremban NSDK hari ini 15 Oktober 2011. Najib pula dijangka turun NSDK pada Ahad 16 Oktober 2011.

Ada sesiapa orang Negori yang nak ajukan soalan cepumas pada Muhyiddin, "APA PENDAPAT TAN SRI TENTANG SEKOLAH VERNAKULAR kesayangan NAJIB?"

Jawapannya...Pekan vs Pagoh?

No comments:

Post a Comment

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive