Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, January 4, 2013

Soalan untuk umat Melayu...

Umat Islam di Malaysia telah hilang identiti diri...adakah ianya benar? Adakah anda kenal identiti muslim anda? Jika ya...bolehkah anda menjawab persoalan di bawah ini?

1. Adakah anda tahu apakah maksud Islam pegangan anda?

2. Apakah iqtiqad umat Islam di Malaysia? Apakah aqidah umat Islam di Malaysia?

3. Apa beza dengan iqtiqad dan aqidah anda dengan umat Islam di negara lain?

4. Anda kenal golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah? Adakah anda benar-benar memahami iqtiqad dan aqidah golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah? 

5. Apakah yang dimaksudkan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah?

6. Siapakah tokoh yang mempopularkan Ahli Sunnah Wal Jamaah?

7. Apakah faktor kemunculan Ahli Sunnah Wal Jamaah dan mengapa ianya disambut baik oleh Imam 4 mazhab?

8. Apakah ciri-ciri Ahli Sunnah Wal Jamaah?

9. Adakah anda benar-benar menghayati ciri-ciri golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah?

10. Apakah situasi yang berlaku ketika mula popularnya Ahli Sunnah Wal Jamaah dan apa sangkut pautnya dengan situasi yang berlaku di dunia kini?

11. Dan apa kena mengena Ahli Sunnah Wal Jamaah dengan identiti umat Islam di Malaysia?

24 comments:

  1. tulisan ini menandakan yg umno nak mampos..jumpa lebai sunnah pun tapi rembat duit rakyat buat apa..lebai sunnah tu amalkan rasuah ke?..x perlu berlindung disebalik Allah demi menghalalkan rompakan umno..hahaha

    ReplyDelete
  2. memanglah kau puak syiah wahai pencacai PAS, kau punya geng haji hadi,n.ajis dan azizan pun perampok besar,curi balak untuk kepntingan sendiri. N.ajis pulak bagi tanah free kat cina barua DAP,yang halalkan benda yang haram puak2 kaulah .Kau pun pencacai PAS adalah kumpulan penipu umat islam terbesar di dunia ha hah haa

    ReplyDelete
  3. Warga Pulau melakaJanuary 4, 2013 at 8:05 PM

    Slm .. ambo umur doh sampai 53 tahun .. cuba fikir sedalam dalamnya .. SUDAH BERAPA RAMAI PEMIMPIN & PENGIKUT DAP MENGANUT AGAMA ISLAM HASIL DI TARBIAH OLEH PEMIMPIN PAS ... SOAL DUIT TAK KIRA SESIAPA ..SERBAN BESAR BAKUL @ JANGGUT SAMPAI KE LUTUT ..SEMUA REMBAT .. SEBAB DUIT MANUSIA JADI TAMAK ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. puki lu..brp plak cina mca n mic masuk islam selama 60 tahun bersama umno harbi...jgn menunjukan kebodohan ahli umno la nro...

      Delete
  4. Orang Mamak dan Mualaf erti semua tu ke?

    Cuma Islam ala UMNO je yang ada kat Malaysia.

    ReplyDelete
  5. Hati-hati mengundi.... akhirnya yang untung ialah DAP, kalau orang Melayu tak sedar diri dan serabut minda.

    Banyak negara "Islam" pandang tinggi dengan Malaysia kerana negara "Islam" tidak ada contoh sebaik Malaysia.

    Kita ajak semua sokong BN... untuk bangsa, negara dan agama.

    ReplyDelete
  6. bodoh..admin pon bodo...bg soalan xda jawapan..sengal...tutup je la blog nih...hampeh...

    ReplyDelete
  7. Bani Melayu Umno@UmPORNOJanuary 5, 2013 at 2:58 AM

    Mari kito nyanyi ramai2 lagu kebanggaan kito semuo;

    Bersatu kita bersatu,,,
    Kito tipu Melayu,,,,
    UmPORNO terus maju,,,
    Menipu Bangsaku,,,

    Haa,,Che Din,,jangan malu2 pulak nyanyi samo2 tu,,,

    ReplyDelete
  8. Melayu bodo akan sokong BN..syiah la komunis la liberal la..sedap jo ekau label org.i/allah kita akan lawan bnumno habis-habisan .sekian harap maklum..selagi nama umno kita akan lawan.tak kira umno sunnah syiah liberal komunis kapirharbi mamakkutti banjar minang dan sebagainya.sekian terima kasih

    ReplyDelete
  9. Lawan Jang jangan tak lawan.Tapi nak lawan dengan apo eh.Setakat nak suruh Admin tutop blog sendiri,memaki orang,mengato orang lain bodoh,tak payah la,,menghabehkan boreh jo.Used your fucking brain to think rationaly and your fucking eyes to see for what the govt had done to upgrade the standard of living especially the Malays for the past 50 yrs or so.See for yourself the situation of states that PR were given the chance to govern for the past 4 yrs,not to mention Ktan for nearly 20 yrs[Sorrylah den kono tulis orang putih sikit kalau dio orang ni tak paham Bahaso Melayu-memang pun]

    ReplyDelete
  10. UMNO is fucking heavy.itu fakta.dirty tactics,denial & diversion..cerdik melayu umno ni tau.puji ni tau.bukan keji..moga Umno BN bkubur PRU13.turun ke jalan raya sebelum pilihanraya.kasi cuci itu SPR cawangan Umno.niat baik tu.dpt pahala mudahannya...harap umno tak habiskan beras rakyat ye.berehat lah umno ye..

    ReplyDelete
  11. Anon 2.00
    Siapa yang selalu in the state of Denial.Tanyalah dua dua boss kamu AI dan Hj Hadi.Seperkara lagi sdr ini pakai bahasa apa ni,lintang pukang,malukan Admins saja.

    ReplyDelete
  12. Bani Melayu UMNO@UmPORNOJanuary 6, 2013 at 5:32 AM

    Mari kito nyanyi lagi ramai2 lagu kebanggaan kito semuo;

    Bersatu kita bersatu,,,
    Kito tipu Melayu,,,,
    UmPORNO terus maju,,,
    Menipu Bangsaku,,,

    Tersonyum2 Sumbing Che Din,,,
    Kah!!!Kah!!!Kah!!!

    ReplyDelete
  13. Anon atas ni dah biol.Agaknya geng seumur dgn Adam Adli,koncing pun tak lurus tapi biarkan lah dio dgn dunia dio.Kiti mampu hanya berdoa agar dio terbuka hati untuk menerima kenyataan dan balik ke alam nyata.

    ReplyDelete
  14. Bani Melayu UMNO@UmPORNOJanuary 6, 2013 at 3:52 PM

    Jangan Marah-marah Che' Din,,,nanti kena jual,,,
    Hee,,Hee,,Hee,,

    ReplyDelete
  15. La nak minta maaf kat Cik Din sajo ko.Yang kau dah hayon orang lain di dalam blog ni kau dah lupo.Alhamdulillah mungkin doa kito dah dimakbolkan.Bukan sonang nak dapat dio orang sobolah sano tu minta maaf.Syukur.

    ReplyDelete
  16. Moga umno mampus secara alami dan pasti ..i/allah umat islam akan lebih terbela.mampus BNumno...bsama kita jayakan

    ReplyDelete
  17. La ingat dah sodar tapi bolom,lantaklah kau Jang nak melalak sendirian jadi Lalat Hijau dan Keldai.

    ReplyDelete
  18. Asal bukan umno ok jo jang...umah ekau byk lalat ko.rajin2 bersih rumah.jgn bg malu org kg dah

    ReplyDelete
  19. Memamng lah rumah kau tak ado lalat,tapi ado satu lalat hijau yang berkaki dua yang otaknyo dilotak kat kepalo lutut,sekor sajo yang berkeliaran dalam rumah kau tu.

    ReplyDelete
  20. Botui la tu jang oii..ko mmg takde otak kerna sokong umno.kesian den tengok kek ko ni..sabar je la jang oii..poi lah blajar lg ye.den kesian sguh ngan puak2 bengap amnu ni

    ReplyDelete
  21. Kau jangan kato den tak ada otak,nanti dilaknat olih ALLAH sobab dia cipta maanusia lengkap secukup-cukupnya.Tapi den raso ALLAH akan marah jika maanusia tu salahgunakan otak macam kau tu lotak kat kepalo lutut.Tak guno otak dah torang-torang ditipu[16 Sep-AI dan Bapak Khadam mengafirkan sesamo Islam] masih sokong,kan LOPONG dan BANGANG namo tu.Skrng ni sapo yang patut belajar lai.

    ReplyDelete
  22. Ini fakta pelik?otak kat kapla lutut?tak belajar biologi sains ke apa?kapla hotak hangpa la..ini baru betul bangang n bengong punya juak melayu bengap..aku tak kesian pon.hahaha

    ReplyDelete
  23. Jang.
    Otak yang Tuhan anugerah memanglah mulia tempatnya iaitu di kepala,tetapi hanya orang yang LOPONG dan BANGANG macam kau lotak kek kepalo lutut.Langsong den tak kesian pon.

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang mukmin mengambil orang kafir menjadi wali dengan meninggalkan orang-orang mukmin. Barang siapa berbuat demikian, niscaya lepaslah ia dari pertolongan (daripada apa-apa hubungan dengan) Allah."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."
Blog Widget by LinkWithin

Blog Archive