Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Friday, July 25, 2008

Sudah Terang Lagi Bersuluh

US rejects claim that Anwar case is an internal affair

SINGAPORE: US Secretary of State Condoleezza Rice on Thursday urged Malaysia to be transparent and follow the rule of law in dealing with the sodomy accusation against Datuk Seri Anwar Ibrahim.
(Adakah perlakuan di atas menghormati hak asasi manusia?)

"The United States has long spoken and will continue to speak up about cases that we think need to be thought about in terms of the political circumstances,'' said Rice, who is here to attend a regional security conference.

"We want to see transparency and for rule of law to be completely followed there,'' she told reporters just before going into the 27-nation meeting. "We are always going to speak up on human rights cases, political cases, but we do so in a spirit of respect for Malaysia.''

Point to ponder: Dalam keadaan sekarang, siapa yang bersikap tidak telus dan tidak mahu mengikut rule of law? Siapa yang bersikap acuh tidak acuh terhadap prosedur perundangan dan cuba untuk melambat-lambatkan proses penyiasatan bagi menyelesaikan kes? Hak asasi manusia yang mana yang terjejas dalam penyiasatan ini sehingga memerlukan campurtangan Amerika? Bukankah Amerika durjana juga telah melanggar hak asasi manusia dan masih terus-terusan melanggar hak asasi penduduk dunia? Guantanamo Bay, pembunuhan rakyat Iraq yang tidak berdosa, pencerobohan di Afghanistan? Apa semua itu?

(Masihkah ini menjaga hak asasi manusia?)

Rice said "part of the comfort level or the confidence that states need to bring to the international system is that their judicial systems are indeed responsive to rule of law and (are) transparent and fair.''

Saya ingin mencabar mana-mana pihak untuk menunjukkan dengan jelas aspek perundangan dan kehakiman yang mana dalam kes Anwar peliwat ini yang tidak mengikut tatacara dan tidak bersifat telus dan adil.

She also rejected Malaysia's claim that the Anwar case is an internal affair.

Jelasnya, mereka menggunakan alasan dangkal i.e. hak asasi manusia untuk terus-terusan masuk campur dalam hal ehwal negara luar. Sungguh malang bagi Anwar yang konon sayangkan negara dan bangsa sanggup dijadikan alat oleh Amerika...murahnya harga diri dan maruah beliau...patutla tidak segan silu untuk melakukan perbuatan terkutuk yang merupakan amalan biasa buat orang-orang Amerika kini....

"The United States doesn't recognise this very firm barrier that it is simply internal affairs when a case of this kind comes up, but we are going to continue to work with Malaysia,'' she said.

Rice's comments were the first public remarks in response to a protest letter that Malaysian Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim said he sent to her earlier this month. Rais also attended Thursday's meeting.

In the letter, he expressed regret about the earlier US comments, which he said were "uncalled for'' and tantamount to interference in Malaysia's affairs.


26 comments:

  1. KOREK KOREK KOREK..BUKAN AMERICA JER MALAH SATU DUNIA PUN TAHU YANG UNDANG2 NEGARA KITA NI ADE SOMETHING WRONG, KALAU LIWAT TANGKAP, KALAU KES BUNUH, NAFI CAM TU JER..TEPUK DADA TANYA SELERA!!!

    ReplyDelete
  2. ape ni ano...ko baca la betol2 persoalan yang neraca tu kemukakan...jangan asyik2 nak melencong ke arah perbincangan tentang isu lain...tak habis2 sikap pembangkang ni...suka sangat lari dari tajuk....ni la dia taktik kotor yang di ajar anwar ibrahim kepada pengikut2 membabi buta dia....kalau tak de jawapan, kita putar alam jauhkan dari isu pokok....hish...bosan la aku dengan sikap bacol dan pengecut korang ni...da la pemimpin pun bacol...anak2 buah pun ikut skali ka????

    ReplyDelete
  3. haha..ada jugak org macam sojuk ni...aku dah baca lah bangan sebelum kau sojuk...kau tu terlambat..aku cerita lain kau cerita pasal bacul dan penakut...kau tanya lah najib dan rosmah sejauh mana berani nak masuk court! asyik nafi, pembohongan yang dasyat lah apa la..sojuk sojuk, america tak berminat dengan kau punya..

    ReplyDelete
  4. aku pun tak hingin diminati oleh amerika...orang2 yang bacul dan desperate je yang mahu agar amerika berminat dengan hal ehwal mereka...contohnya ko punya leader kesayangan yang dok desperate nak lepaskan diri dari tuduhan liwat tu...dok jumpa dengan segala pemimpin dunia yang ada agar support...ko support dia maksudnya ko pun support la agar orang luar campur tangan citer dalam negara...tak bacul nama nya tu???? Ini lah dia sudah terang lagi bersuluh bak kata neraca tuh...

    hmm....kesian betul la kat ano ni...ko ni mesti orang2 yang tergolong dalam mereka yang kesunyian kan...sebab tu la asal ada chance nak gaduh ngan aku...tak cukup kasih sayang ek????

    ReplyDelete
  5. Salam Paneh,

    Mak Cik rasa kita semua mesti ingat betapa dasar dan keputusan keputusan Condoleezza Rice telah menyebabkan ramai rakyat Palestin yang terbunuh dan kalau di Iraq melebihi satu juta!!

    How can these policy makers that have so much Muslim blood in their hands want to interfere in our internal affairs??

    Kita juga mahu keadilan pada Anwar Ibrahim dan Saiful atau sesiapa sahaja. Altantuya pun akan dapat keadilan, lihat betapa banyak wang, masa dan tenaga Malaysia yang dihabiskan hingga hari ini untuk mencari keadilan untuk warga Mongolia ini.

    ReplyDelete
  6. melayu angkat ni mesti minat gilo dongan si paneh ni...artikel tulisan neraca pun yang dapek namo eh si paneh...ehehehehehe...paneh2...ekau ni memang paneh...

    ReplyDelete
  7. haha..sojuk sojuk, america memang lah tak minat kat kau..yang kau terlebih perasan tu apasal..hari tu offer ketiak busuk kau..tak der org nak kau merapu kot lain...hari ni merapu america pulak..sojuk sojuk...pi menuntut ilmu dengan saiful la..

    ReplyDelete
  8. ok ano yang bijaksana....

    ReplyDelete
  9. wahai ano2 ano2 sekalian, sojuk dah kecut anu dah..korek korek korek

    ReplyDelete
  10. Ishhhh... aku mmg tak paham kenapa ada jugak melayu yg percayakan si Amerika jahannam tu. Kalau UAE ke, Iran ke yg bagi pandangan mcm tu takpe laa jugak. Kat bawah kaki Amerika tu masih melekat darah2 org Islam, sambil tu nak tegur dan campurtangan hal ehwal negara kita... dan yg sodihnya rakyat Malaysia jugak yg mintak mcm tu. Aku tak heran Anwar Ibrahim sbb dia mmg dari dulu terkenal ttg keakraban dgn Barat, tetapi ano2 dalam blog ni yg buat aku sedih.

    p/s: Dah jadik trend sekarang, kalau bencikan Gomen sgt sampai tak kisah siapa yg against tindakan Gomen akan disokong... Hatta musuh Islam sekalipun. Aku sokong tindakan PAS yg boleh menerima cadangan untuk Muqabalah (atau Muzakarah), utk kebaikan kita juga.

    ReplyDelete
  11. wei yang america hang duk besar-besarkan yang ulamak seduni menyokong anwar tu tak nak pulak hang tunjuk tunjukkan..semuanya sebenarnya korang tu hipokrit benci Anwar dan menyokong si saiful berlubang tu!

    ReplyDelete
  12. Saiful berlubang sebab Anwar laa bangang! Sapa ulamak sedunia yang sokong peliwat, habaq mai? Nik Aziz pun tak komen psl kes Anwar, cuma dia je yg quote kata2 Nik Aziz masuk surat khabar ntah betui ntah tak... Mmg dasar penyokong si Anwar Al-Jubburi!

    ReplyDelete
  13. hahahaha...teruskanlah ano 4.45 ngan 3.36 kat atas tu...teruskan...jangan berhenti...perjuanganmu yang tak berhala tuju tu belum selesai....teruskan....hahahhahahahaha

    ReplyDelete
  14. ek eleh sojuk..bukan ke kau yang liwat saiful tu? saja2 jer gelak...hehehe

    ReplyDelete
  15. oh ye ke? macam mana ko tahu? ooo...baru aku ingat, ko pun tumpang sepinggan gak masa tu kan....? thank you la sebab bagi tau...bagus la ko ni, mengaku secara indirect...kan elok kalo anwar ibrahim pun buat cam tu gak....lepas ko anwar yang sondol kan???

    ReplyDelete
  16. aik sojuk ngan ano ni sama IP la..haha..sojuk nak kelentong kita semua

    ReplyDelete
  17. oh ye ke banner? Amende yang kelentong? Ko pun dah konpius ngan auta ano kan???tak pun ko ni ano tapi guna lak identiti lain...ish ish...

    ReplyDelete
  18. ishh sojuk, hang memang perangai camni ke..suka menuduh..takpa sojuk hang teruskan lah yer banner tak masuk campuq

    ReplyDelete
  19. mana sojuk ni ke dah dapat bala fitnah anwar liwat, hari ni doktor dah sahkan dah jubur saiful tak diliwat..

    ReplyDelete
  20. Mana info saudara ano(7:19) dapat? Betul ke atau tohmahan?

    p/s: Cukup takut utk menentukan bala atau tidak atas seseorang, kot2 esok terkena kat btg idung sendiri...

    ReplyDelete
  21. info tu kalau tanya utusan malaysia, polis malaysia, kerajaan malaysia memanglah tak ada...bala tu tak ditentukan, hanya kebenaran dapat membuktikannya..fitnah memfitnah dosa besar

    ReplyDelete
  22. Abis kalau tk percayakan polis atau media massa sekarag, adakah kita perlu percaya bulat2 apa shj bukti dan dr sumber manapun asal shj ianya menentang kerajaan? Adakah kamu benar2 yakin berada di jalan kebenaran, atau hanyalah menjadi mainan syaitan? Jika ditanya walhal ke DAP atau Hindraf sekalipun mereka yakin di pihak benar. Jika ditanya org Kristian atau Hindu pun nescaya mereka akan menolak kebenaran yg dibawa oleh Rasulullah SAW. Maka, apakah kamu harus percaya bulat2 kebenaran di pihak kamu, sepertimana Saidina Abu Bakar As-Siddiq mempercayai Rasulullah? Apakah sampai ke tahap mulia pemimpin2 kamu tersebut?

    Sapa makan cili dialah yg terasa pedas...

    ReplyDelete
  23. ko ni ano...aku ni gila babi dah kat UMNO, habis geng2 umno aku dah liwat!

    ReplyDelete
  24. haha..sojuk pun ngaku meliwat ker..tak sedo diri tudah org meliwat, dia pun meliwat rupanya

    ReplyDelete
  25. nampaknya dah ado orang mulo main kotor...untuk pengetahuan umum, komen sojuk yang terakhir tu bukan aku punyo komen...itu aku pasti angkaro si ano yang dengki ngan aku dan tak tahu nak buek apo lai...di taip komen lopeh tu di tulih nyo namo den...

    ano2...sungguh la ekau ni tak do maruoh...kesian2...

    hanya jauhari mengenal manikam...

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive