Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Wednesday, July 23, 2008

AirAsia Chided Over Plans


AirAsia has been advised not to jump the gun by informing the media about its application for new routes and an increase of flight frequency. Transport Minister Datuk Ong Tee Keat said the company should wait for the authorities to make a decision.

"I see no necessity for Air-Asia to tell the media every time they file for a new application," he said after the installation of new committee members at the state Federation of Chinese Associations and state Federation of Chinese Chamber of Commerce and Industry here yesterday. Ong, however, said that every application made by the airline would be given due consideration.

"All airlines have to follow procedures when applying for a new sector or if they want to increase the number of flights.

"The ministry will process the applications according to the guidelines and will take into consideration the air traffic rights and passenger load as the key factors". AirAsia, among others, plans to increase the number of flights to Singapore to six times a day, citing the route as its most profitable. For AirAsia to gain extra flights to the republic, Malaysia has to allow an increase in the frequency of flights by Singapore's budget airline Tiger Airways to Kuala Lumpur. At present, AirAsia flies to Singapore twice a day and Tiger Airways has the same number of flights to Kuala Lumpur.

Changi International Airport

Analisis: Nampaknya Tony Fernandes ni makin kurang ajar. Sejak dulu dia memang suka membelakangkan keputusan kerajaan dengan membuat pengumuman sesuka hati kepada media. Jika sebelum ni dia mempertikaikan MAS yang memperolehi banyak laluan antarabangsa. Kini mereka mula ‘merengek’ untuk menambah penerbangan ke Singapura. Adakah ini disebabkan mereka sedia maklum bahawa MAS memperolehi keuntungan RM40juta melalui laluan Singapura-KL? Kenapa Air Asia begitu beria2 nak menambah penerbangan ke Singapura sedangkan pada 2009 nanti ASEAN akan menjadi ruang udara terbuka untuk penerbangan komersial?

Air Asia seolah2 disubsidi oleh SIA untuk membawa penumpang dari Malaysia dengan tambang murah ke Changi Airport. Sebelum ini Air Asia pernah menawarkan tiket percuma sehingga 300,000 tempat dan meletakkan harga tambang serendah 5 sen untuk satu tiket ke Singapura. Kali ini SIA pasti memperoleh keuntungan lebih besar sekiranya kerajaan meluluskan penambahan 6x penerbangan Air Asia ke Singapura. Pasti KLIA akan ‘bungkus’ dengan cepat kerana orang ramai akan menjadikan Changi Airport sebagai transit sebelum terbang ke mana2 negara sebagai destinasi pilihan mereka. Permohonan Air Asia ini wajib ditolak kerajaan kerana ia bukan sahaja akan ‘membunuh’ KLIA, tetapi juga akan merugikan MAS dari segi perolehan.

4 comments:

  1. Salam Paneh,

    Faham fahamlah jerat Singapore tu. Yang si Fernandez ni pun tak sedar diri. Dia diperalatkan.

    Ustaz Mak Cik kata Singapore pun dah adopt halal products, import ayam halal sembelihan kita beribu kontena buat menarik Pak Arab Pak Arab yang bercuti bulan panas ni.

    Ini memang betul sebab peratus Pelancung Arab turun 25% tahun ini di Malaysia. Agaknya mereka ke sana.

    Dan dulu Lee Kuan Yew bising bila kita buat Formula One di Sepang tapi sekarang mereka pun buat untuk waktu malam pulak sebab sedar ramai dari serata dunia ke KL bila tiba musim Formula one.

    Singapore ini macam tu lah. Sekarang berita terbaru 23-7-2008 mereka nak claim lagi pulak kawasan sekeliling perairan Batu Putih yang baru jadi 'hak' mereka.
    Sudahlah reclaimation work tak habis habis.

    Melompat Rais Yatim, kita heboh heboh hal dalaman, jiran Singapore dalam senyap senyap buat homework dia orang.

    Jangan main-main dengan jiran yang satu ni. Hati-hati, baik pesan cucu cicit kita supaya jangan percaya sangat dengan dia orang. Kalau nak buat perjanjian, read between the tiny lines. Kalau tidak 100 tahun lagi, habis semua tergadai.

    ReplyDelete
  2. kumpulan generasi baruJuly 23, 2008 at 1:57 PM

    kami bersetuju dengan melayuangkat. singapura ini umpama musah yang nyata bagi Malaysia dan senantiasa mencari peluang untuk menjatuhkan kita.

    ReplyDelete
  3. Nasib baiklah singapura tu lebih kecil daripada Mlaysia kalu tidak...

    ReplyDelete
  4. KOTA KINABALU: The federal government has agreed for AirAsia to undertake direct flights from three major towns in Sabah and Sarawak to Singapore, Transport Minister Datuk Ong Tee Keat said.

    He said officials from his ministry and their Singapore counterparts will meet later this month to discuss direct flights from Kota Kinabalu, Kuching and Miri to the island republic.

    “Our negotiations would be based on reciprocity. We hope to finalise negotiations this month,” he told reporters Saturday after attending the Sabah MCA convention here.

    He said the Transport Ministry had been given the green light by the Government to negotiate for the low-cost carrier to provide direct flights to Singapore from the three major cities in Sabah and Sarawak.

    He also disclosed that his officials would be discussing increasing the frequency of the current daily two flights to Singapore during their meeting with their counterparts.

    “We hope by December the additional flights to Singapore by AirAsia will be implemented,” Ong said, adding that the move was part of Asean’s roadmap towards liberalising aviation.


    - makin bertambah kayalah singapore dan maju changi airport sbb air asia tolong. kerajaan tak kan nak tutup sebelah mata je? masih tak nampak rancangan licik mereka ni?

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive