Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, June 4, 2009

BUKAN BAHAN DAGANGAN AWAM

Sobab Pak Sedaro dapat ilham, mako adalah wajar untuk Pak Sedaro maklumkan pado pombaco budiman.

Waktu sepanjang 5 hari di Pontian, Pak Sedaro nak cubit sikit sketsa rakyat tempatan. Namun ado yang lebih terpanggil dan halus untuk ditulis ialah perihal Kalimah sebagai alat atau instrumen dagangan.

Terkantoi la dua perkara. Pertama, kes Rostrum. Pada dinding bahagian depan rostrum, diukir kalimah ALLAH. Sodih betul Pak Sedaro.

Lantas Pak Sedaro poei, selidik...macam mano dan asak tuan punya Rostrum kumpil dan jangan diamalkan perihal ini.

Terkantoi perkara kedua. Ado pulak kodai makan, pakai namo Kodai Makan Bismillah. Pak Sedaro fikir, serabut bonar caro berfikir orang-orang ini.

Sebagai pengajaran kepado umat Islam lain, Kalimah bukan bahan dagangan dan persendaan awam atau alat pikat pelanggan. Inilah Agenda YAHUDI dan KOMUNIS.

Gamaknya, isme-isme komunisme makin merayap dalam pasaran keMANUSIAAN.

Telur sebiji, riuh berKOKOK sekampung.

1 comment:

  1. Harap2lah juga......

    Biarlah agama menjaga politik dan politik menjaga agama. agama menguatkan politk dan politik menguatkan agama. biar agama mempergunakan politik tp jgn politik mempergunakan agama...

    renungkanlah....

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive