Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Tuesday, July 21, 2009

Cetusan Kadir Sheikh Fadzir

Pak Sedaro kekadang seronok juga dengar Orang PENCEN politik bicaro dalam Bernama Radio 24. Walaupun KSF ini diketahui ramai, ragam dan hebat penonjolan-NYA, namun dalam bicara kali ini, Pak Sedaro fikir wajar rakyat dan Kerajaan beri pertimbangan.

Dio bercakap soal bagaimana Fore Fathers of Merdeka mencetak dan menulis perpaduan KEMERDEKAAN. Kali ini, Pak Sedaro sokong bonar memetik kata-kata ingatan yang dihambur oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra. "Jika mahu hidup dalam sebuah rumah yang berbagai kaum, ada Melayu, Cina, India, Dayak, Kadazan, Orang Asli, kita mesti ingat, jangan sentuh dan lukakan hati rakan dan ahli dalam rumah ini. Kita ada yang Kristian, makan babi dan makan sayur, Orang Islam amat penting. Kita mesti UTAMAkan perpaduan"...

Teringat juga Pak Sedaro bilo dapat berhujah dengan Almarhum Khir Johari pada tahun 1996. Sewaktu beliau Menteri Pelajaran, Khir Johari pesan ..."Bahasa kebangsaan iaitu bahasa Melayu, amat penting sebagai bahasa Penyatuan Rakyat Malaysia. Anak Cina dan Anak India, di lombong dan estet mesti AKUR dan SETUJU dengan kedudukan orang Melayu. Inilah peranan Melayu sebagai PAYUNG MAHKOTA NEGARA"...

Tahun yang samo, Pak Sedaro dapat bersembang panjang dengan Tan Sri Micheal Chen, mantan Setiausaha Politik kepada YAB Tun Abdul Razak. Katanya..."Tunku Abdul Rahman dan Tun Razak ialah dua IKON Melayu dan Islam yang amat besar menyumbang BAKTI kepada umat Malaysia. Inilah IKON negara Malaysia yang majmuk. Tiada tolok bandingnya. Darjah KEIKHLASAN mereka, hanya Allah Tuhan Maha Besar membalasnya. Berbahagialah mereka di SYURGA nanti"...

Itu tahun 1996. Kini 2009, dunia umat Malaysia makin melupai kesan 1969. Makin rapuh kedaulatan dan perpaduan.

Pak Sedaro pikir, KSF yang berkhidmat dalam 5 zaman regim Perdana Menteri mampu memberi tafsiran yang sesuai dengan rakyat 1 Malaysia "mungkin".

Atau rakyat 1 Malaysia, sebuah karya lelucon. Atau rakyat 1 Malaysia ialah adaptasi kisah Harry Potter.

Kepada umat Malaysia yang ortodoks Parti Ajaran Sesat dan Parti Kejam Rakus serta Dog Againts Pillars...ingatlah KEDAULATAN UMMAH negara ini...PENTING.

Walau apa pun, wahai seluruh umat, baik Ahli Parlimen, Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan Undangan Negeri, Pegawai Kerajaan Gred Tertinggi, JUSA A, JUSA B, JUSA C, Pegawai Tak BerJUSA, Pegawai Tingkat Rendah dan sebagainya...Ingatlah Bahawa Kedaulatan dan Keamanan Perpaduan Malaysia amat KRITIKAL.

1 comment:

  1. salam PM,

    Waiting for pak puk comment..
    tanpa pak puk blog PM jadi hambar..

    - parti jahat, kato eh -

    ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive