Feel free to email us at panehmiang@ymail.com.

Thursday, July 2, 2009

Who and why they are detained under I.S.A.

Taken from an article by Azmah Dahari.

Semenjak 2004, seramai 100 orang telah dikenakan Perintah Tahanan dibawah Seksyen 8 Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960.

Pecahan jumlah orang tahanan mengikut kesalahan bagi tempoh tersebut adalah berikut:

Pemalsuan Dokumen: 29 orang
Pemalsuan Wang Syilling RM1: 17 orang
Penyeludupan Pendatang Tanpa Izin: 1 orang
Kumpulan Haram Hindraf: 5 orang
Pembekal Komponen Nuklear: 1 orang
Gerakan Pemisah Selatan Thailand: 3 orang
Agen Perisikan Asing: 7 orang
Kumpulan Militan Malaysia KMM: 1 orang
Penulisan Menghina Kesucian Islam: 1 orang
Kumpulan Darul Islam: 17 orang dan
Kumpulan Jemaah Islamiah: 18 orang

Sehingga kini, hanya dua belas orang tahanan yang masih menjalani Tahanan di bawah AKDN 1960.

Mereka ini terdiri daripada lapan orang tahanan yang terlibat dengan kegiatan militan serta empat orang tahanan yang didapati terlibat dengan pemalsuan dokumen.

Daripada jumlah keseluruhan orang tahanan tersebut, enam orang daripada mereka adalah warga asing dan 6 warga tempatan.

Dalam tempoh yang sama, terdapat pemimpin parti politik telah dikenakan Perintah Tahanan di bawah AKDN 1960.

Namun begitu, kerajaan ingin menegaskan bahawa Perintah Tahanan yang dikeluarkan adalah bukan berdasarkan kesalahan atau agenda politik.

Sebaliknya berdasarkan kegiatan yang mengancam keselamatan negara dan ketenteraan awam.

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri semasa ucapan sulung sempena perlantikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia telah menegaskan bahawa Akta Keselamatan Dalan Negeri 1960 akan dikaji semula.

Sejajar dengan arahan YAB Perdana Menteri, Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab untuk memastikan keselamatan dan kepentingan negara serta ketenteraman awam komited untuk melaksanakan proses kajian semula akta ini mengikut dan keperluan keselamatan semasa yang semakin mencabar.

Negara kini berhadapan dengan ancaman keselamatan berbentuk global termasuklah dari kumpulan militan antarabangsa dan jenayah rentas sempadan.

Sebarang cadangan pindaan atau pemansuhan AKDN 1960 tidak akan sesekali menggadaikan keselamatan dan kepentingan negara serta kesejahteraan dan keharmonian rakyat.

Ini adalah selari dengan gagasan YAB Perdana Menteri iaitu Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan.

Selain proses kajian terhadap pelaksanaan AKDN 1960, kementerian juga akan melaksanakan proses kajian serupa terhadap undang-undang pencegahan yang diletakkan dibawah tanggungjawab Kementerian dan jabatan-jabatan dibawahnya.

Kementerian berpandangan bahawa telah tiba masa yang sesuai untuk mengkaji semula kesesuaian dan keberkesanaan kemampuan untuk berhadapan dengan ancaman serta kegiatan-kegiatan jenayah yang semakin mencabar.

2 comments:

 1. kita x perlu la takut dengan undang2, kalau tak buat salah apa nk ditakutkan.. cuba kita lihat negara yang tak ada ISA, apa dah jadi..nak ke kita tinggal dlm sebua negara yg huru-hara?

  ReplyDelete
 2. salam,

  Mereka yang menolak AKDN adalah mereka yang sukakan :

  . persengketaan
  . pergaduhan
  . negara yang huru hara.
  . perpecahan
  . melihat terhakisnya kuasa bangsa melayu.

  tuuuuu.... sebenornya..

  Mereka yang menolak AKDN merekalah warganegara MaLAYSIA TETAPI BERHATI KOMUNIS....
  ....

  fikirkannn...

  wassalamm

  ReplyDelete

Surah Al-Baqarah, Ayat 120

"Bukan orang Yahudi, ataupun Nasrani yang akan menerimamu, melainkan jika kamu mengikut agama mereka. Katakan,"Hanya petunjuk Allah sahaja yang benar" Jika kamu menyetujui kehendak mereka, setelah kamu menerima ilmu pengetahuan, kamu akan dapati tidak ada satu perjanjian ataupun penyokong dapat menolongmu dari Allah."

Surah Al-Baqarah, Ayat 216

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Surah Al-Imran, Ayat 28

"Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang- orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah ia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu). Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali."

Surah Al-An'aam, Ayat 67

"Tiap-tiap khabar berita mempunyai masa yang menentukannya (yang membuktikan benarnya atau dustanya); dan kamu akan mengetahuinya."

Surah Ar-Ra'd, Ayat 11

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Blog Archive